ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ arrow ΒΑΜΒΑΚΙ arrow ΒΑΜΒΑΚΙ: Στόχος μας να αυξήσουμε τη παραγωγή ίνας στο στρέμμα
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 9 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
ΒΑΜΒΑΚΙ: Στόχος μας να αυξήσουμε τη παραγωγή ίνας στο στρέμμα Εκτύπωση E-mail
02 03 2007

ΒΑΜΒΑΚΙ: Στόχος μας να αυξήσουμε τη παραγωγή ίνας στο στρέμμα

 

Το 2006 ήταν ένας πολύ δύσκολος χρόνος για τους βαμβακοπαραγωγούς. Οι κακές καιρικές συνθήκες στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου έβλαψαν ποσοτικά και ποιοτικά το προϊόν, εξαφανίζοντας το οποιοδήποτε αναμενόμενο οικονομικό όφελος. Έδειξαν όμως σε όσους δεν είχαν πιθανόν καταλάβει, πως λειτουργεί η νέα Κ.Α.Π. και πως πρέπει να υπολογίζουμε τα επόμενα χρόνια αφενός σαν παραγωγοί, μειώνοντας όσο μπορούμε, τους παράγοντες κινδύνου αλλά και κύρια σαν Πολιτεία, χαράσσοντας εθνική στρατηγική για το βαμβάκι αλλά και για όλα τα άλλα προϊόντα.

Η φράση εθνική στρατηγική είναι από μόνη της πολύ βαριά αλλά κάποτε πρέπει ως πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. αλλά και αρμόδιων Υπουργείων να βρουν το θάρρος να μελετήσουν σοβαρά τα θέματα αυτά, να πάρουν ριζοσπαστικές αποφάσεις και να τις εφαρμόσουν.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται με την «μόδα». Κατά το 2006 ήταν «μόδα» τα ενεργειακά φυτά. Όλοι έγιναν ειδήμονες και μας βομβάρδιζαν με «γνώσεις». Κανείς δεν σκέφτηκε ότι έχοντας την ακριβότερη γεωργική γη στον κόσμο είναι αδύνατον να παράγεις ένα προϊόν που από την φύση του και τη χρήση του σαν πρώτη ύλη απαιτεί να έχει χαμηλό κοστολόγιο. Αυτή μόνο την αναφορά στα ενεργειακά φυτά, για να δώσουμε το έναυσμα για όσους το 2007 ενδιαφέρονται να ασχοληθούν σε βάθος με το θέμα ενέργεια.

Το 2006 είχε και ένα άλλο χαρακτηριστικό για το βαμβάκι. Όλοι έγιναν ειδικοί και μας βομβάρδισαν με διαφημίσεις και εξαγγελίες για διάφορα μέτρα που θα αναβάθμιζαν ποιοτικά το ελληνικό βαμβάκι. Πολλοί παραγωγοί τους πίστεψαν ελπίζοντας σε κάποιο επιπλέον εισόδημα. Για να ξεκαθαρίσει λοιπόν το τοπίο για τη νέα χρονιά, για να μην παίζει κανείς παιχνίδια στις πλάτες των παραγωγών, ας γραφούν και μερικές αλήθειες για το βαμβάκι που ισχύουν σε όλο τον κόσμο.

Το βαμβάκι σαν προϊόν της βιομηχανίας των σπόρων, έχει μικρότερη αξία από άλλους σπόρους όπως π.χ. το καλαμπόκι. Η έρευνα στο βαμβάκι βρίσκεται στα χέρια πολύ λίγων εταιριών εκ των οποίων η μεγαλύτερη, DELTAPINE, ξοδεύει για έρευνα νέων ποικιλιών τριάντα (30) εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, η δε επόμενη λιγότερο από δέκα (10) εκατομμύρια. Είναι φυσιολογικό λοιπόν η DELTAPINE να είναι πρώτη στο κόσμο σε πωλήσεις σπόρου και να έχει συνεχώς νέες και καλύτερες ποικιλίες.

Αυτή η επένδυση στην έρευνα είχε σαν αποτέλεσμα, με την βοήθεια και της τεχνικής της καλλιέργειας, η απόδοση σε ίνα την περίοδο 1999-00 να είναι περίπου στα 106 kgr/στρ. και το 2004-05 να φτάσει 135 kgr/στρ.

Τα τελευταία χρόνια η έρευνα χωρίστηκε σε δύο τάσεις. Η πρώτη λέει να βελτιώσουμε τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά της ίνας. Η δεύτερη λέει να αυξήσουμε τη παραγωγή ίνας στο στρέμμα. Το ποια τάση θα επικρατήσει φάνηκε ήδη. Η παραγωγή της ίνας αυξήθηκε τόσο πολύ (περισσότερη ίνα σημαίνει περισσότερα χρήματα στο παραγωγό) που η αξία της δε μπορεί να καλυφθεί από οποιαδήποτε υπεραξία ποιότητας. Π.χ. 1999-00: 106 kgr/στρ. , 2004-05: 135 kgr/στρ. Διαφορά 29 kgr ίνας στο στρέμμα. Όσο καλή κι αν είναι η ποιότητα δεν καλύπτει την αξία των 29 kgr παραγωγής. Με τις σημερινές, δηλαδή, τιμές ίνας στο ένα (1) ευρώ ανά κιλό, η διαφορά ανά κιλό στο εισόδημα του παραγωγού μεταξύ 2000 και 2005, είναι 29 ευρώ το στρέμμα.

Μέχρι σήμερα η Ε.Ε. και το ΥΠ.Α.Α.Τ. υπολόγιζαν την απόδοση του σύσπορου σε ίνα στο 32,5-33%, ενώ ξέρουμε ότι οι ποικιλίες μας (DELTAPINE) δίνουν 36% έως και 42%. Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό. Πώς θα βγάλει περισσότερα χρήματα ο παραγωγός ; Από την επιπλέον παραγωγή βαμβακιού που του δίνουν οι ανωτέρω ποικιλίες ή από την ποιότητα που την έχουν και οι περισσότερες από τις ανωτέρω ποικιλίες, αλλά που πάντοτε εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Καλή λοιπόν η ποιότητα αλλά ενδιαφέρει πρώτιστα τον έμπορο. Καλή η υψηλότερη παραγωγή ίνας και ενδιαφέρει πρώτιστα τον παραγωγό.

Και για να γίνει κατανοητό το θέμα της ποιότητας να ξέρετε π.χ. ότι βαμβάκι μεταβροχικό δε μπορεί να πιστοποιηθεί για καλή ποιότητα. Ξέρετε χρονιά στην Ελλάδα που να μην είχαμε βροχές τη περίοδο της συγκομιδής; Γι’ αυτό, επιτέλους, να ρίξουμε το βάρος της προσπάθειας στην αύξηση της απόδοσης, γιατί αυτή θα δώσει σίγουρα αυξημένο εισόδημα.

Όπως βλέπετε και στον παρακάτω πίνακα με στοιχεία από το ερευνητικό πρόγραμμα της DELTAPINE στην Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια το μοναδικό χαρακτηριστικό, του συνόλου των εμπορικών ποικιλιών της Ελληνικής αγοράς, που επηρεάζεται λιγότερο από το περιβάλλον, είναι η απόδοση σε ίνα. 

ΠΙΝΑΚΑΣ:

% ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ, ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΕΠΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

 

ΠΟΙΚΙΛΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ

Β (Κίτρινο χρώμα)

7,2

71,9

20,9

RD Λευκότητα

4,82

84,83

10,34

Κιτίο

2

82,3

15,7

Μήκος

19,58

56,64

23,78

Αντοχή

11,6

39,73

48,67

Μικροναίρ

6,9

70

23

Κοντές ίνες

3,29

79,27

17,44

% Απόδοση σε ίνα

47

39

13

Απόδοση σε σύσπορο

2,1

82

13

Πηγή : Deltapine Hellas, Technical Services

Όσον αφορά την ποιότητα, το ελληνικό βαμβάκι είναι πολύ καλής ποιότητας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μειώσουμε τον αριθμό των ποικιλιών, ώστε σταδιακά να επιτύχουμε μεγαλύτερη ομοιομορφία στο παραγόμενο προϊόν. Αυτό συμφέρει πρώτα τον αγοραστή, δηλαδή το κλωστήριο, άρα θα πληρώσει καλύτερα, πράγμα που ευνοεί και τον εκκοκκιστή και τον παραγωγό.

Εξάλλου, όλη αυτή η φασαρία για τη πιστοποίηση με άλλο όνομα από κάθε εταιρεία είχε μια κοινή συνισταμένη, να εκκοκκίζουμε χωριστά κάθε ποικιλία. Αν λοιπόν μπορεί να δοθεί διαφορετική τιμή για μια μπάλα που αποτελείται από μία ποικιλία, μπορεί να δοθεί η ίδια τιμή για μια άλλη μπάλα από μία άλλη ποικιλία.

Όταν η DELTAPINE εισήγαγε στην αγορά των Η.Π.Α. τις ποικιλίες DP 555 και DP 444, τον δεύτερο χρόνο είχαν η μεν πρώτη 18%, η δε δεύτερη 14% της αγοράς. Για όποιον γνωρίζει την αγορά των Η.Π.Α. αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Ποιός είναι ο λόγος πίσω από αυτή την επιτυχία; Η DP 444 είναι πρώιμη και δίνει 43% απόδοση σε ίνα και η DP 555 δίνει 44-45% απόδοση σε ίνα. Κανείς παραγωγός δε ρώτησε για τα επιμέρους ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Το ίδιο ακριβώς επαναλήφθηκε στην Αυστραλία δύο χρόνια αργότερα με μία νέα ποικιλία άλλης εταιρείας που χωρίς να είναι άριστης ποιότητας, δίνει πολύ μεγάλες αποδόσεις σε ίνα. Οι παραγωγοί την προτίμησαν αδιαφορώντας για τη ποιότητα. Πληροφοριακά σας αναφέρω ότι σύντομα θα ακούσουμε για ποικιλίες με απόδοση περίπου 54% σε ίνα. Χωρίς να αδιαφορούμε για την ποιότητα, το 54% είναι από μόνο του μία επανάσταση.

Τελειώνοντας το σύντομο αυτό κείμενο, θα ήθελα να εκφράσω την αισιοδοξία μου για την καλλιέργεια διότι οι προβλέψεις για την παγκόσμια κατανάλωση είναι ανοδικές.

Αυτό σημαίνει περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας βάμβακος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ελλάδα λοιπόν, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην ευρωπαϊκή βιομηχανία βάμβακος αλλά σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Να ευχηθούμε μόνο να έχουμε μία καλή και παραγωγική χρονιά.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

Τελευταία ενημέρωση: ( 26 03 2017 )
All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website