ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ arrow ΒΑΜΒΑΚΙ arrow To ΥΠΑΑΤ απαντά στα ερωτήματα του www.cotton-net.gr
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 13 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
To ΥΠΑΑΤ απαντά στα ερωτήματα του www.cotton-net.gr Εκτύπωση E-mail
15 09 2006

To ΥΠΑΑΤ απαντά στα ερωτήματα του www.cotton-net.gr

Σε προηγούμενο άρθρο μας, με τίτλο «Οι «γκρίζες ζώνες» του βαμβακιού...», στο οποίο μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα http://www.cotton-net.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=652&Itemid=40, και με το οποίο θέταμε διάφορα ερωτήματα που μας έθεσαν και συνεχίζουν να θέτουν οι χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί χρήστες-επισκέπτες του site μας, απάντησε η Δ/νση ΠΑΠ-Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας, με επιστολή του Γ.Γ. κ. Κώστα Σκιαδά.

Η απάντηση του ΥΠΑΑΤ προς τον κ. Αθανάσιο Μπαντή έχει ως εξής:

Προς: Μπαντή Αθανάσιο

ΘΕΜΑ: Διευκρινήσεις για την εκκοκκιστική περίοδο 2006-2007

Σχετικά με το θέμα και τα ερωτήματα-ζητήματα που θέτετε και τα οποία, όπως λέτε, απασχολούν την πλειοψηφία των βαμβακοκαλλιεργητών, έχουμε τη χαρά να σας ενημερώσουμε με τα εξής:

1 (Ερώτημα 1). Είναι προφανές ότι τα εκκοκκιστήρια, ως ιδιωτικές επιχειρήσεις, ουδεμία σχέση έχοντας πλέον με τις κοινοτικές (ή εθνικές) επιδοτήσεις, θα «ανοίξουν» με την έναρξη της συγκομιδής και πώλησης του συσπόρου βάμβακος από τους βαμβακοπαραγωγούς, χωρίς να υπάρχει μια συγκεκριμένη και ενιαία ημερομηνία γι αυτά αλλά ούτε και δυνατότητα παρέμβασης από το Υπουργείο μας.

2 (Ερωτήματα 2 και 3).  Η διάρκεια της εκκοκκιστικής περιόδου, δεδομένου ότι διέπεται από τα στοιχεία της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού, θα είναι μέχρις ότου υπάρχει προσφορά συσπόρου βάμβακος από τους παραγωγούς και προφανώς σε ποσότητες που οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις κρίνουν οικονομικά συμφέρουσα τη συνέχιση της λειτουργίας των εκκοκκιστηρίων τους.

3 (Ερώτημα 4). Η δειγματοληψία, η εκτίμηση και η ποιοτική κατάταξη του συσπόρου βάμβακος προβλέπεται να γίνεται μόνο στο πλαίσιο μιάς Διακλαδικής Οργάνωσης Παραγωγών βαμβακος, εφόσον η εν λόγω οργάνωση το επιθυμεί, με βάση κλίμακα διαφοροποίησης της στρεμματικής συνδεδεμένης ενίσχυσης, όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 110 ε του Καν. 1782/2003 του Συμβουλίου (L 270/2003) και το άρθρο 171 αζ του Καν. 1973/2004 της Επιτροπής, όπως αυτός συμπληρώθηκε με τον Καν. 2182/2005 της Επιτροπής (L 347/2005). Όπως είναι φανερό σε καμία περίπτωση το Υπουργείο μας δεν μπορεί να παρέμβει, είτε με ειδικές επιτροπές ελέγχου, είτε μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να ταξινομήσει και καθορίσει την ποιοτική κατάσταση μιας ποσότητας βάμβακος που ο παραγωγός πωλεί σε εκκοκκιστήριο. Αυτό είναι θέμα του ίδιου του παραγωγού να διαπραγματευτεί το προϊόν του με τον εκκοκκιστή, όπως δηλαδή γίνεται και με κάθε άλλο αγροτικό προϊόν που δεν διέπεται από ειδικό κοινοτικό καθεστώς τιμών ή ενισχύσεων επί της παραγωγής (π.χ. αραβόσιτος, σκληρό σιτάρι κ.λ.π.).

4 (Ερώτημα 5). Η εμπορική τιμή που θα απολαμβάνει ο βαμβακοπαραγωγός και θα καταβάλλει ο εκκοκκιστής είναι θέμα συμφωνίας μεταξύ των δύο συναλλασσομένων. Είναι όμως φυσικό η εκάστοτε συμφωνούμενη τιμή αγοράς να επηρεάζεται από την πωλούμενη ποσότητα, την ποιότητα του προϊόντος, όπως περιεκτικότητα σε ξένες ύλες και υγρασία, την ποικιλία και φυσικά την εκατοστιαία απόδοση του συσπόρου σε ίνα. Δεν θα πρέπει φυσικά να αγνοούνται οι συνθήκες αγοράς, όπως η παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση βαμβακιού, οι διεθνείς τιμές, η εγχώρια παραγωγή και φυσικά ο ανταγωνισμός που επηρεάζεται από τον αριθμό των εκκοκκιστηρίων σε λειτουργία και κυρίως η εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι συνεταιριστικές εκκοκκιστικές επιχειρήσεις.

5 (Ερωτήματα 6 και 7). Ο τρόπος και ο χρόνος πληρωμής του βαμβακιού θα είναι το αποτέλεσμα κοινής συμφωνίας (προφορικής ή γραπτής) μεταξύ των δύο συναλλασομένων ήτοι παραγωγού και εκκοκκιστή. Ο ρόλος των συνεταιριστικών οργανώσεων που διαθέτουν εκκοκκιστήρια θα είναι και στην περίπτωση αυτή καταλυτικός.

6 (Ερώτημα 8). Η δυνατότητα ενός μεμονωμένου βαμβακοπαραγωγού, Ομάδας Παραγωγών ή Συνεταιριστικής οργάνωσης παραγωγών για εκκόκκιση συσπόρου βάμβακος φασόν για «λογαριασμό» τους, με πληρωμή δικαιωμάτων εκκόκκισης στον εκκοκκιστή, υπάρχει και εξαρτάται από τη δυνατότητα και την πρωτοβουλία των ανωτέρω να προβούν σε μία τέτοια δραστηριότητα προκειμένου να επωφεληθούν τα τυχόν κέρδη από την πώληση της ίνας (εκκοκκισμένο).

7 (Ερώτημα 9). Κατ αρχήν θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η ύπαρξη συμβολαίων αγοραπωλησίας βαμβακιού δεν είναι υποχρεωτική όπως δεν είναι υποχρεωτική η συγκομιδή και η πώληση σε εκκοκκιστήριο της όποιας παραγωγής βάμβακος όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Υποχρεωτική είναι η διατήρηση της φυτείας στο χωράφι, υπό κανονικές συνθήκες καλλιέργειας, μέχρι το στάδιο ανοίγματος της κάψας και χρονικά μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του έτους καλλιέργειας.

Εν πάσει περιπτώσει η υπογραφή συμβολαίων (συμβάσεων) αγοραπωλησίας βάμβακος είναι θέμα διαπραγμάτευσης και συμφωνίας μεταξύ παραγωγού και εκκοκκιστή.

Όσον αφορά τη σύνδεση των τιμών συσπόρου βάμβακος, σε επίπεδο παραγωγού, με τις διεθνείς τιμές και τα χρηματιστήρια, έχει αποδειχθεί ότι, στη χώρα μας, οι τιμές παραγωγού ήταν πάντοτε υψηλότερες από τις διεθνείς και τούτο λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού του τομέα εκκόκκισης (πολλά εκκοκκιστήρια με μεγάλη δυνατότητα εκκόκκισης).

Τέλος θα πρέπει να τονιστεί, για μία ακόμη φορά, ότι ο ρόλος των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών που διαθέτουν εκκοκκιστήρια βάμβακος θα είναι καταλυτικός στη διαμόρφωση της αγοράς του συσπόρου βάμβακος κατά την τρέχουσα εκκοκκιστική περίοδο.

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας και είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω ενημέρωση επί του θέματος.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΙΑΔΑΣ

Τελευταία ενημέρωση: ( 18 09 2006 )
All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website