ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Καλλιεργητικές οδηγίες για τους βαμβακοπαραγωγούς στην Εύβοια
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 15 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Καλλιεργητικές οδηγίες για τους βαμβακοπαραγωγούς στην Εύβοια Εκτύπωση E-mail
24 08 2018

ΣΤΟΧΟΙ

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Εύβοιας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία στο Βαμβάκι», ενημερώνουν τους βαμβακοπαραγωγούς της ΠΕ Εύβοιας, για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

1. Τα βαμβακόφυτα την εποχή αυτή βρίσκονται στο τέλος της καρπόδεσης με καρύδια διαφόρων ηλικιών. Στο κάμπο Μαντουδίου παρατηρείται μεγάλη οψιμότητα των καλλιεργειών.

2. Οι συλλήψεις ακμαίων του Πράσινου και του Ρόδινου σκουληκιού στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων που έχει τοποθετήσει η Υπηρεσία μας κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.

3. Εξακολουθεί το πρόβλημα με το τετράνυχο κατά θέσεις και τοποθεσίες.

 4. Οι επιτόπιες παρατηρήσεις στις βαμβακοφυτείες που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα έδειξαν την παρουσία προνυμφών πράσινου στο όριο της επέμβασης.

5. Σε άλλες περιπτώσεις (περιοχή Μαντουδίου) και σε πρώιμες φυτείες παρατηρήθηκαν ζωντανές προνύμφες σε άνθη και καρύδια, πάνω από τα όρια της επέμβασης.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Στις όψιμες καλλιέργειες, κρίνεται ως απολύτως απαραίτητο οι παραγωγοί να είναι σε ετοιμότητα και να παρακολουθούν προσεκτικά 2 φορές την εβδομάδα τις βαμβακοφυτείες, δεδομένου ότι η παρουσία τρυφερών οργάνων ευνοεί τη δραστηριότητα των φυτοπαρασίτων. Οι επεμβάσεις θεωρούνται αναγκαίες και πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα, μόνο στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι ο πληθυσμός των φυτοπαρασίτων ξεπερνά τα όρια επέμβασης.

Τα όρια αυτά ανά εχθρό είναι:

Πράσινο σκουλήκι: η παρουσία 4-5 ζωντανές προνύμφών 1ου & 2ου σταδίου μήκους 1 εκ ανά 100 φυτά ή μιας προνύμφης κ.μ.ο. στα φυτά της γραμμής μήκους ενός μέτρου.

Ρόδινο σκουλήκι: Στην παρούσα φάση της καλλιέργειας και στο βλαστικό στάδιο της καρποφορίας είναι αναγκαία η δειγματοληψία 100 καρυδιών 2 εβδομάδων από τυχαίο δείγμα καρυδιών από όλη την έκταση και εφόσον κατά το άνοιγμά τους διαπιστωθεί προσβολή τουλάχιστον στο 5% ή στις οψιμότερες βαμβακοφυτείες σε δείγμα ανθέων διαπιστωθούν ροζέτες σε ποσοστό μεγαλύτερο από 20%. Τότε μπορεί να γίνει χημική επέμβαση με κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα Συστήνεται η αποφύλλωση των βαμβακοφύτων να γίνεται όταν είναι ανοικτό το 60% των καρυδιών με εγκεκριμένα φυτορυθμιστικά σκευάσματα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Κατά την εφαρμογή των ψεκασμών, θεωρούμε απαραίτητο να τονίσουμε, ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ατομικής προστασίας και να ειδοποιούνται έγκαιρα οι μελισσοκόμοι για την απομάκρυνση των κυψελών τους. Οι ψεκασμοί για να είναι αποτελεσματικοί θα πρέπει να λούζονται πολύ καλά με το ψεκαστικό υγρό όλα τα μέρη του βαμβακόφυτου.

Οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα για τη καλλιέργεια φυτοπραστατευτικά προϊόντα διαβάζοντας πάντα τις οδηγίες της ετικέτας η δε χρήση αυτών να γίνεται πάντα από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων καθώς επίσης τα ψεκαστικά να διαθέτουν πιστοποιητικό επιθεώρησης Ν.4036/2012 (φεκ Α8) Αδικαιολόγητοι ή άστοχοι ψεκασμοί, καταστρέφουν τους πληθυσμούς των ωφέλιμων εντόμων, με αποτέλεσμα την έξαρση επιβλαβών εντόμων και ακάρεων.

Επίσης, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας των εχθρών στις δραστικές ουσίες. Σε κάθε περίπτωση, οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης, στις συνθήκες της καλλιέργειάς των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και του χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για τους λοιπούς χειρισμούς που συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα της καλλιέργειας, οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στο τηλέφωνο 22213-53920 καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στο τηλέφωνο 24210-66525.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website