ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Φθιώτιδα: 3ο δελτίο φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 18 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Φθιώτιδα: 3ο δελτίο φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια Εκτύπωση E-mail
24 08 2018

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Φθιώτιδας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, εκδίδει το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με βάση τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από το δίκτυο παρακολούθησης (φερομονικές παγίδες), που έχει εγκατασταθεί στην Π.Ε. Φθιώτιδας και τις επιτόπιες παρατηρήσεις και δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται σε βαμβακοφυτείες. Απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς, με σκοπό την ενημέρωσή τους, για την αποτελεσματική φυτοπροστασία της βαμβακοκαλλιέργειάς τους.

Διαπιστώσεις

Την εποχή αυτή τα βαμβακόφυτα φέρουν καρύδια διαφόρων ηλικιών στις πρώιμες καλλιέργειες, καθώς και άνθη στις όψιμες ποικιλίες και καλλιέργειες.

Οι συλλήψεις των ακμαίων του πράσινου σκουληκιού στο δίκτυο φερομονικών παγίδων, κατά τις τελευταίες μετρήσεις, ήταν υψηλές σε ορισμένες περιοχές όπως: Ανθήλη ( τοποθ. Αξελού), Γοργοπόταμος (τοποθ. Δέντρος), Ροδωνιά (τοποθ. Λουμάκια), Μοσχοχώρι (τοποθ. Αγ. Κυριακή), Κάτω Καλύβια Λαμίας (τοποθ. Σουλάκι), Ηράκλεια (τοποθ. Ανοιξιάτικα), Αμούρι (τοποθ. Κουφόγια και Δεντράκια), Σταυρός ( τοποθ. Γλύνες), Κομποτάδες (τοποθ. Άγιος Βασίλειος), Δρυμαία (τοποθ. Δέντρα), Αμφίκλεια (τοποθ. Πόλογος), Λευκοχώρι (τοποθ. Τεμάχια) και Έξαρχος (τοποθ. Δέντρος και Μαυρόγιες).

Οι επιτόπιες παρατηρήσεις και οι δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν από υπαλλήλους της Υπηρεσίας μας, έδειξαν πληθυσμούς προνυμφών στο όριο επέμβασης σε χτένια, άνθη και καρύδια. Υπενθυμίζεται, ότι το όριο επέμβασης ανέρχεται σε 4 ζωντανές προνύμφες σε 100 φυτά επιλεγμένα τυχαία από όλη την έκταση της φυτείας ή μία (1) νεαρή προνύμφη κ.μ.ο. στα φυτά γραμμής μήκους ενάμιση (1,5) μέτρου.

Οι συλλήψεις των ακμαίων ρόδινου σκουληκιού κυμάνθηκαν γενικά σε χαμηλά επίπεδα. Οι επιτόπιες παρατηρήσεις και οι δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν δεν έδειξαν προσβολές στα άνθη (ροζέτες) και στους καρπούς.

Συστάσεις-Καλλιεργητικές πρακτικές

Πράσινο σκουλήκι-Ρόδινο σκουλήκι:

  • Συστήνεται στους παραγωγούς να ελέγχουν με προσοχή τις βαμβακοκαλλιέργειές τους τακτικά, κάθε 2-3 ημέρες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν εντομολογικές προσβολές και μόνο εάν διαπιστωθεί η παρουσία προνυμφών πράσινου σκουληκιού πάνω από 4 προνύμφες στα 100 τυχαία φυτά (ή μία (1) νεαρή προνύμφη κ.μ.ο. στα φυτά γραμμής μήκους ενάμιση (1,5) μέτρου) και όταν βρεθούν 5-8 ζωντανές προνύμφες ρόδινου σκουληκιού στο εσωτερικό 100 νεαρών καρυδιών ηλικίας δύο (2) εβδομάδων, σε δείγμα που λήφθηκε κατά την διαγώνιο του αγρού, τότε μόνο να προβαίνουν σε ψεκασμό με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο. Η εξέταση των καρυδιών για την παρουσία προνυμφών του ρόδινου σκουληκιού θα πρέπει να είναι προσεκτική, διότι είναι δύσκολη η διάκριση της προσβολής, καθώς και της προνύμφης στα πρώτα στάδια ανάπτυξής της. 
  • Συστήνεται να δοθεί προσοχή στις όψιμες καλλιέργειες, όπου η παρουσία τρυφερών βλαστικών οργάνων (χτένια, άνθη και νεαρά καρύδια), ευνοεί την δραστηριότητα του πράσινου σκουληκιού. 
  • Συστήνεται στους παραγωγούς των οποίων οι βαμβακοκαλλιέργειες βρίσκονται σε παραποτάμιες περιοχές, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν την καλλιέργεια τους (χτένια, άνθη, καρύδια) σχολαστικά κάθε 2-3 μέρες, διότι το μικροκλίμα των περιοχών αυτών ευνοεί την ανάπτυξη του πράσινου σκουληκιού.
  • Συστήνεται αποφύλλωση με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτορρυθμιστικά σκευάσματα, όταν είναι ανοικτό το 60% των καρυδιών. Κατά την εφαρμογή, να ακολουθούνται πιστά και με σχολαστικότητα οι οδηγίες της ετικέτας του επιλεγμένου σκευάσματος, προκειμένου να είναι επιτυχής η αποφύλλωση (φυλλόπτωση). Κι αυτό διότι μη επιτυχής αποφύλλωση, έχει ως συνέπεια την ξήρανση των φύλλων χωρίς να πέφτουν από το φυτό, με συνέπεια κατά τη συγκομιδή, αυτά να τρίβονται και να κολλάνε στο σύσπορο βαμβάκι και δύσκολα να αποχωρίζονται στα καθαριστήρια ινών στο εκκοκκιστήριο. 

Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα(Φ.Π)

Οι συλλήψεις ακμαίων (πεταλούδων) στις φερομονικές παγίδες δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρμογή επέμβασης με φυτοπροστατευτικά, αλλά μέσο πρόγνωσης και βοηθούν στον προσδιορισμό των περιόδων δραστηριότητας των ακμαίων. Κριτήριο για την απόφαση λήψης ή όχι μέτρων αντιμετώπισης, είναι μόνο τα αποτελέσματα των επιτόπιων παρατηρήσεων και των δειγματοληψιών στα όργανα των φυτών (νεαρά φύλλα, χτένια, άνθη, καρύδια).

Την περίοδο αυτή δεν συνιστώνται επεμβάσεις με Φ.Π στις βαμβακοφυτείες, χωρίς έλεγχο της πυκνότητας των επιβλαβών εντόμων και τη διαπίστωση των παραπάνω αναφερόμενων κατά περίπτωση ορίων επέμβασης, διότι άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί αποβαίνουν εις βάρος της εξέλιξης της καλλιέργειας, της παραγωγικότητας και οικονομικότητας αυτής, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Αν χρειαστεί να γίνουν επεμβάσεις με Φ.Π., να χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια του βαμβακιού Φ.Π.

Όπου χρειαστεί να γίνουν χημικές επεμβάσεις, αυτές να γίνονται μετά την δύση του ηλίου και κατά τις νυκτερινές ώρες, διότι οι προνύμφες και οι πεταλούδες του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύκτα, αλλά και για την προστασία των μελισσών. Οι βαμβακοπαραγωγοί να ενημερώνουν για κάθε επικείμενο ψεκασμό τους μελισσοκόμους.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1) Οι εντομολογικές προσβολές από το πράσινο σκουλήκι είναι συνήθως τοπικές και περιορισμένης έκτασης, γεγονός που σημαίνει, ότι ακόμη και στο ίδιο βαμβακοχώραφο, το ποσοστό προσβολής από το έντομο μπορεί να διαφέρει σημαντικά από σημείο σε σημείο. Για το λόγο αυτό, η ανάγκη για χημική επέμβαση πρέπει να εκτιμάται προσεκτικά σε επίπεδο κάθε χωραφιού.

2) Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την επιλογή των επεμβάσεων, σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τον τρόπο και το χρόνο εφαρμογής τους στις συνθήκες της καλλιέργειάς τους, καθώς και για τους λοιπούς χειρισμούς, που συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.

3) Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας στα τηλ.2231-3-53172, 2231-3-53174 καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου στο τηλέφωνο 2421066525.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης. Σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 10 του ν. 4036/2012(ΦΕΚ 8 Α) όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα αναφέρονται στην ψηφιακή βάση δεδομένων του ΥΠ.Α.Α.& Τροφίμων (http://www.minagric.gr/syspest/) και από αυτά γίνεται η επιλογή προς χρήση.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website