ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ arrow ΒΑΜΒΑΚΙ arrow «Φωτίζουμε» τις αποφάσεις της Ομάδας Εργασίας για το βαμβάκι του ΥΠΑΑΤ
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 477 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
«Φωτίζουμε» τις αποφάσεις της Ομάδας Εργασίας για το βαμβάκι του ΥΠΑΑΤ Εκτύπωση E-mail
31 10 2017

«Φωτίζουμε» τις αποφάσεις της Ομάδας Εργασίας για το βαμβάκι του ΥΠΑΑΤ

Στον απόηχο της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας του ΥΠΑΑΤ, παρουσία του Υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη, στην Καρδίτσα, για το στρατηγικό σχέδιο για τη βαμβακοκαλλιέργεια, νομίζω πως τα όσα ανακοινώθηκαν, ως ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ όλων των συμμετεχόντων, μόνο θετικές προεκτάσεις και επιδράσεις θα έχουν για ολόκληρο τον τομέα βάμβακος στη χώρα μας, για τα επόμενα χρόνια.

Από τη μεριά μας, με τις γνώσεις μας και τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις που έχουμε, από χιλιάδες βαμβακοσυζητήσεις… θα προσπαθήσουμε να «αποκρυπτογραφήσουμε» τα μηνύματα της σημερινής ανακοίνωσης της Ομάδας Εργασίας του ΥΠΑΑΤ.

Με αυτά που ανακοινώθηκαν, η κομβική στόχευση, της αύξησης της προστιθέμενης αξίας του εκκοκκισμένου βάμβακος, είναι πλέον ρεαλιστική και επιτεύξιμη. Κι αυτή είναι που θα δώσει bonus τιμής στους παραγωγούς συσπόρου, τον «πρώτο κρίκο» της παραγωγικής αλυσίδας: σύσπορο βαμβάκι - εκκοκκισμένο βαμβάκι - νήμα - ύφασμα – ρούχο.

1) Ξεκινώντας από το σπόρο, από το χωράφι, θεωρώ σημαντικότατη την απόφαση συνέχισης και ευρύτερης ανάλυσης του προγράμματος ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ, καθοδηγώντας το βαμβακοπαραγωγό να κάνει την καλύτερη επιλογή για το χωράφι του.

Ο σπόρος εξάλλου αποτελεί, το θεμέλιο λίθο της οικοδόμησης και δημιουργίας Εθνικού Φακέλου Ποιότητας του παραγόμενου εκκοκκισμένου βάμβακος, συσχετιζόμενο ευθέως και αμέσως με το γενετικό υλικό.

Ο έλεγχος και η αξιολόγηση των ποικιλιών θα οδηγήσει στην ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ του Ελληνικού βάμβακος, και θα οδηγήσει στην ποσοτικοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του εκκοκκισμένου βάμβακος.

2) Η επικαιροποίηση και η αναδιαμόρφωση των εφαρμοζομένων σήμερα προτύπων ποιότητας-ολοκληρωμένης διαχείρισης (AGRO 2.1 & 2.2) στη βαμβακοπαραγωγή και η λειτουργική προσαρμογή τους στις απαιτήσεις των παγκοσμίων προτύπων ποιότητας βάμβακος BCI (Better Cotton Initiative) και ECOLABEL, φέρνουν το Ελληνικό βαμβάκι στο «ξέφωτο» του παγκόσμιου εμπορίου βάμβακος, «επί ίσοις όροις».

3) Η απόλυτη απαγόρευση χρήσης βαμβακοσυλλεκτικών τύπου stripper, οι οποίες – κατά κοινή ομολογία και παραδοχή - υποβαθμίζουν την ποιότητα του συσπόρου προϊόντος, αποδεικνύει την ισχυρή βούληση όλων των συντελεστών παραγωγής βάμβακος (αγροτών – εκκοκκιστών – υφαντουργών) να προασπίσουν την Ελληνική βαμβακοπαραγωγή, ομογενοποιώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, δίδοντας «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» στο Ελληνικό βαμβάκι, ως «βαμβάκι συγκομιζόμνεο με μηχανές τύπου picker».

Και μόνο η πρόθεση συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία, δείχνει την αποφασιστικότητα όλων των συντελεστών παραγωγής.

Έτσι, το 2017 θα είναι η τελευταία χρονιά εμφάνισης στον κάμπο stripperομηχανών.

Η φετινή χρονιά θα μείνει στην ιστορία ως μία ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ, που δεν απαγορεύτηκε η χρήση μηχανών stripper, αλλά  απλώς τα σύσπορα που συγκομίστηκαν με stripperομηχανές (και από αυτά μόνο όσα είχαν ξένες ύλες λιγότερο από 10%) τιμολογήθηκαν με σημαντική απομείωση τιμής που κυμάνθηκε, από δώδεκα (12) με δεκαπέντε (15) λεπτά (περίπου) λιγότερο από αυτά που μαζεύτηκαν με μηχανές με αδράχτια.

Σε αυτό το σημείο κρίνω απαραίτητο να υπενθυμίσω σε όλους τους φίλους του www.cotton-net.gr, πως τα συγκομιζόμενα σύσπορα με μηχανές stripper, πέρα από την αυξημένη, συγκριτικά, περιεκτικότητα σε ξένες ύλες:

* έχουν μικρότερη απόδοση σε ίνα

* «κουρεύουν» και «κονταίνουν» την ίνα

* έχουν αυξημένα neps

* έχουν μικρότερη απόδοση σε σπόρο .

Στοιχεία που σε κάθε περίπτωση δεν αποτελούν θετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, και το μόνο που φέρνουν στο εκκοκκισμένο βαμβάκι είναι μειωμένη τιμή, έλλειψη ομοιομορφίας και ανυπαρξία ταυτότητας.

4) Η ομοιόμορφη σήμανση όλων των παραγόμενων δεμάτων Εκκοκκισμένου βάμβακος, με ένα λογότυπο πχ «GREEK COTTON», όπως το COTTON USA, θα προσδώσει στο Εθνικό μας προϊόν αναγνωρισιμότητα στις διεθνείς αγορές, και σύνδεσή του με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

5) Η προσαρμογή των κιλών της ελάχιστης παραγόμενης ποσότητας (πλαφόν) ανά Περιφερειακή Ενότητα, ως προϋπόθεση λήψης της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος, ώστε να τη λαμβάνουν αυτοί οι οποίοι πραγματικά παράγουν ποιοτικό βαμβάκι, κι όχι οι «βαμβακοπαραγωγοί του καναπέ» και οι «κυνηγοί της συνδεδεμένης του βαμβακιού», αποτελούσε διαχρονικό ζητούμενο των βαμβακοπαραγωγών που πλέον παίρνει «σάρκα και οστά».

Θεωρώ, πως τα παραπάνω αποτελούν τους κύριους άξονες του στρατηγικού σχεδίου της χώρας μας για τη βαμβακοκαλλιέργεια.

Ναι, πλέον η χώρα έχει σχέδιο για τη βαμβακοκαλιέργεια, και δεν προχωρά στα «κουτουρού», στην τύχη, με τον «αυτόματο τυφλό πιλότο».

Μένει να το υλοποιήσει.

Και σ΄ αυτό πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι «κρίκοι της αλυσίδας»: παραγωγοί – εκκοκκιστές – κλωστοϋφαντουργοί.

Η πολιτεία, ως όφειλε, έβαλε το πλαίσιο.

Είναι στα χέρια μας η εφαρμογή του!

Do it!

 

Αθανάσιος Μπαντής
Γεωπόνος
6944-782288

Τελευταία ενημέρωση: ( 01 11 2017 )
All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website