ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Δημοσιεύτηκε η ΥΑ που στις 3/8 έγραψε το www.cotton-net.gr :Χωρίς συνδεδεμένη σύσπορο με ξ.υ. >10%
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 163 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Δημοσιεύτηκε η ΥΑ που στις 3/8 έγραψε το www.cotton-net.gr :Χωρίς συνδεδεμένη σύσπορο με ξ.υ. >10% Εκτύπωση E-mail
16 08 2017

Δημοσιεύτηκε η ΥΑ που στις 3/8 έγραψε το www.cotton-net.gr :
Χωρίς συνδεδεμένη σύσπορο με ξένες ύλες πάνω από >10%

Βαμβάκι μαζεμένο με stripper δύσκολα θα πάρει συνδεδεμένη ενίσχυση

 

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2822Β/11-8-2017 η Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου και Βασίλης Κόκκαλης (αντίστοιχα), σύμφωνα με την οποία τροποποιείται η με αριθμ. 1178/27361/10-03-2015 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι σε εκτέλεση του Κανονισμού (Ε.Ε.) 1307/2013 του Συμβουλίου», και την οποία πρώτο το www.cotton-net.gr παρουσίασε πριν από 15 ημέρες, στις 3-8-2017 (εδώ το σχετικό δημοσίευμά μας).

Σύμφωνα με την απόφασή του ΥΠΑΑΤ , «σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η παραδοθείσα από τον βαμβακοπαραγωγό ποσότητα συσπόρου βάμβακος έχει ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10%, η εν λόγω ποσότητα δεν θα προσμετράται για τον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης του βαμβακοπαραγωγού».

Σημειώνουμε πως η ελάχιστη ποσότητα παράδοσης ανά στρέμμα για να λάβει ειδική ενίσχυση βάμβακος (στρεμματική βάμβακος των 74,94 ευρώ/στρέμμα) φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Η παραπάνω απόφαση αποσκοπεί στην ποιοτική αναβάθμιση του Ελληνικού βάμβακος, και την ανάδειξη του στις διεθνείς αγορές, με την συνεπακόλουθη οικονομική ωφέλεια φυσικά και των βαμβακοπαραγωγών (όταν κερδίζει το.Ελληνικό βαμβάκι κερδίζουν όλοι).

Με την απόφαση καθίσταται πλέον «απαγορευτική» η συλλογή με μηχανές stripper, με τα δεδομένα της βιβλιογραφίας που παρουσίασε σε παλαιότερη συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» (εδώ η σχετική συνέντευξη) ο προϊστάμενος Εθνικού Κέντρου Βάμβακος Δρ. Μ. Νταράουσε αναφέροντας πως «Από τη διεθνή βιβλιογραφία είναι δεδομένο ότι αυτή η συλλεκτική μηχανή αυξάνει σημαντικά τις ξένες ύλες, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει μέχρι 25% στο σύσπορο. Αυτό όμως έχει επίπτωση στην εκκόκκιση και στα επόμενα στάδια επεξεργασίας του προϊόντος, όπου απαιτείται μακρά διαδικασία καθαρισμού στο εκκοκκιστήριο, στα κλωστήρια, ενώ σύμφωνα με μελέτες έχει επίπτωση και στην ύφανση. Η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ότι ο τρόπος συλλογής με stripper μειώνει το μήκος της ίνας, που μπορεί να φτάσει τα 2,7 mm, αυξάνει το ποσοστό των κοντών ινών, μειώνει τον δείκτη της ομοιομορφίας και το κυτίο του χρώματος που είναι σημαντικός παράγοντας για την αγορά. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των neps (κομπάκια),που μπορεί να φτάσει σε ποσοστό μέχρι 30% ανάλογα και με την ποικιλία, με αρνητική επίπτωση στην ποιότητα, κυρίως στα κλωστήρια και στα επόμενα στάδια επεξεργασίας. Οι αυξημένες ξένες ύλες, τα πράσινα φύλλα, τα τεμάχια καρυδιών, σε συνδυασμό με τις υψηλές υγρασίες του βαμβακιού που προκύπτει από αυτόν τον τρόπο συλλογής, προκαλούν δυσλειτουργία στην εκκόκκιση και μείωση της απόδοσης! Πέραν από αυτά, η βιβλιογραφία αναφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην κλώση και στην ύφανση, διότι απαιτούνται αυξημένες ανάγκες απαλλαγής από ξένες ύλες ή απόβλητα (waste). Οι επιπτώσεις αυτές είναι μεγαλύτερες όταν η συλλογή με τη μηχανή αυτή γίνεται σε υγρές συνθήκες, κυρίως παρουσία πράσινων καρυδιών, φύλλων και ανώριμων ινών λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών.»

Αρμόδιος φορέας για την ανάλυση της περιεκτικότητας σε ξένες ύλες των ποσοτήτων βάμβακος που παραδίδονται στα εκκοκκιστήρια, ορίζεται το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος (Ε.Κ.Π.Ε.Τ.Τ.Β.) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων θα διαβιβάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο έως 15 Φεβρουαρίου του έτους που έπεται του έτους καλλιέργειας.


Στις 3 Αυγούστου το site μας έγραψε (εδώ) :

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ


Μη επιλέξιμο για συνδεδεμένη ενίσχυση, σύσπορο βαμβάκι με ξένες ύλες μεγαλύτερες από 10%!

 

Mε στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του Ελληνικού βάμβακος και την ποσοτικοποιημένη ποιοτική ανάδειξη του στις διεθνείς αγορές, σχεδιάστηκε η νέα ΚΥΑ για το βαμβάκι, της εσοδείας 2017-18, που θέτει ως ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ για τη λήψη της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος (συνδεδεμένη βάμβακος στην καθομιλουμένη…)  ποσοστό 10% στην περιεκτικότητα του συσπόρου βαμβακιού σε ξένες ύλες.

 

Έτσι, σύσπορο βαμβάκι που περιέχει ξένες ύλες περισσότερο από 10% δεν θα λαμβάνει Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος (74,94 ευρώ/στρέμμα)!, καθώς δεν θα υπολογίζεται στην επιλέξιμη ποσότητα που θα παραδίδει ο κάθε παραγωγός, ώστε να «πιάσει το πλαφόν» παραγωγής της περιοχής του (πχ 150 κιλά/στρέμμα στο Νομό Έβρου, 208 κιλά/στρέμμα στο Νομό Σερρών, 265 κιλά/στρέμμα στο Νομό Λάρισας κ.ο.κ.)!

 

Η τήρηση των παραπάνω όρων επιλεξιμότητας θα υποστηρίζεται και από ένα σύστημα εκτεταμένων ελέγχων.

 

Η ΚΥΑ αναμένεται να δημοσιευτεί τις προσεχείς ημέρες.

 

 

Μπαντής Αθανάσιος

www.cotton-net.gr 








Τελευταία ενημέρωση: ( 24 08 2017 )
All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website