ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ |
---|
Σύσπορο βαμβάκι: η α’ ύλη της κλωστοϋφαντουργίας και οι παράγοντες υποβάθμισής της |
13 07 2017 | |
Σύσπορο βαμβάκι: η α’ ύλη της κλωστοϋφαντουργίας και οι παράγοντες υποβάθμισής της Οι κυριότερες πηγές υποβάθμισης του συσπόρου βάμβακος, της α’ ύλης της κλωστοϋφαντουργίας, και του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος είναι: 1) Άκαιρη συγκομιδή 2) Αποτυχημένη αποφύλλωση 3) Κακή αποθήκευση 4) Κακομαζεμένο (= «στριμμένο») βαμβάκι 5) Υγρό βαμβάκι 6) «Αναμμένο» βαμβάκι 7) Υψηλή περιεκτικότητα σε ξένες ύλες (από παρουσία «κλειστών» καρυδιών, τμημάτων φύλλων και βλαστών, παρουσία κοτσανιών, φλουδών, καψών κλπ) Παρενθετικά, κρίνουμε σκόπιμο να υπομνήσουμε και τη διαχρονική σύμβαση αγοραπωλησίας σύσπορου βάμβακος (μεταξύ βαμβακοπαραραγωγού-εκκοκκιστηρίου) που αναφέρει την τυπική ποιότητα να προσδιορίζεται από (3) τρία στοιχεία: α) διατήρηση λευκού χρώματος (προβροχικό), β) υγρασία μικρότερη από 15% και γ) περιεκτικότητα σε ξένες ύλες μικρότερη από 5% Κι αν για τα σημεία α) και β) η κυριότερη (αλλά όχι η αποκλειστική) ευθύνη είναι του καιρού… (γνωρίζοντας φυσικά πως η υγρασία συλλογής του συσπόρου βάμβακος προκαλεί ιδιαιτέρως μεγάλη υποβάθμιση και στην ποιότητα της ίνας του βαμβακιού και στην ποιότητα και διατηρησιμότητα του βαμβακόσπορου, πέραν τους αυξημένου κοστολογίου που η υψηλή υγρασία συσπόρου επιφέρει) για το σημείο γ) κυρίαρχη είναι η ανθρώπινη ευθύνη (διαχρονικά η συλλογή με stripper επιβαρύνει το προϊόν με «κούρεμα» της ίνας μέχρι και 2,7mm και με υπέρμετρη επιβάρυνση του συσπόρου με ξένες ύλες, που υποβαθμίζουν την ποιοτική του κατάταξη και την συνεπαγόμενη τιμή πώλησης του παραγόμενου εκκοκκισμένου και ως εκ τούτου και την τιμή του συσπόρου βάμβακος). Και 8) Η ποικιλομοφρία της εισκομιζόμενης α’ ύλης, ως αποτέλεσμα ανάμιξης: • Συσπόρων διαφορετικού ποσοστού υγρασίας (υγρά/ξερά μαζί) • Συσπόρων διαφορετικού ποσοστού ξένων υλών (picker/stripper μηχανών) • Συσπόρων διαφορετικού χρώματος (προβροχικών-μεταβροχικών) • Συσπόρων διαφορετικού τρόπου συλλογής (picker/stripper μηχανών) • Συσπόρων διαφορετικών ποικιλιών (πανσπερμία) Οι παραπάνω παράγοντες δυστυχώς δυσκολεύουν (έως μηδενίζουν) τις δυνατότητες ορθής διαχείρισης της α’ ύλης από μέρους των εκκοκκιστηρίων, με αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου εκκοκκισμένου βάμβακος και την μειωμένης τιμής πώλησής του.
Πολλές ευχές για μία καλή, παραγωγική και ποιοτική χρονιά!
Μπαντής Αθανάσιος www.cotton-net.gr |
|
Τελευταία ενημέρωση: ( 13 07 2017 ) |