ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ arrow ΒΑΜΒΑΚΙ arrow Εξαγωγές και ανταγωνιστικότητα μέσω Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στην Ελλάδα!
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 16 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Εξαγωγές και ανταγωνιστικότητα μέσω Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στην Ελλάδα! Εκτύπωση E-mail
04 04 2017

Τα «χρηματιστήρια εμπορευμάτων», για όσους ίσως δε γνωρίζουν, είναι χρηματιστήρια στα οποία πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες συμβολαίων για εμπορεύματα όπως τρόφιμα (σιτάρι, ρύζι, κριθάρι, καλαμπόκι, σόγια, κακάο, καφές, ζάχαρη), υφαντικές ύλες (βαμβάκι) και διάφορα σπορέλαια (κραμβέλαιο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο), αγαθά απαραίτητα στην καθημερινή ζωή και δράση ανθρώπων και επιχειρήσεων (πετρέλαιο, καουτσούκ, αλουμίνιο), μεταλλεύματα (χαλκός, χρυσός) κ.α.

Η ύπαρξη τέτοιων οργανωμένων αγορών εμπορευμάτων διευκολύνει την πραγματοποίηση ανταγωνιστικών συναλλαγών μεταξύ των πωλητών δηλ. παραγωγών, διακινητών ή χονδρέμπορων και των αγοραστών δηλ. καταναλωτών αυτών των προϊόντων (επιχειρήσεων).

Είναι ο «κοινός τόπος συνάντησης» της προσφοράς με τη ζήτηση, της ζήτησης με την προσφορά! Γι αυτό το λόγο η συναλλαγή είναι άμεση, χωρίς προμήθειες και μεσάζοντες, και ως εκ τούτου συνήθως είναι υψηλότερες από άλλες αγορές στις οποίες μεσολαβούν «τρίτοι» παράγοντες.

Αντίθετα η χώρα μας θεοποίησε τη «Συμβολαιακή Γεωργία» χωρίς να υπάρχουν τιμές αγοράς αγροτικών προϊόντων, ως «σημείο συνάντησης» της ζήτησης με την προσφορά!

Αποτέλεσμα είναι στην ελληνική αγροτική οικονομία (σχεδόν) όλοι να θεωρούνται «ριγμένοι», και περισσότερο από όλους οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων…

Φυσικά, η Ελλάδα είναι η μοναδική αγροτική χώρα, στον πολιτισμένο κόσμο που δεν διαθέτει Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων! Παρότι ευτύχησε το 1875 να διαθέτει το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, δυστυχώς σήμερα, 135 χρόνια μετά, παρακολουθεί από μακριά τις διακυμάνσεις των τιμών των εμπορευμάτων, στα χρηματιστήρια του κόσμου!

«Χρηματιστηριακή» διαπραγμάτευση υπάρχει στον υπόλοιπο κόσμο για όλα τα αγροτικά εμπορεύματα (για δημητριακά σιτάρι, καλαμπόκι κ.α.) υπάρχει στο Παρίσι, στην Μπολόνια και στο Μπάρι (Ιταλία), στην Κωστάντζα (Ρουμανία), στη Σόφια (Βουλγαρία). Στο Λονδίνο και τη Βρέμη, αλλά και στην Άγκυρα και στη Σμύρνη λειτουργεί αγορά βάμβακος!

Παντού, εκτός από την (κατ΄εξοχήν) αγροτική Ελλάδα! γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η ελληνική αγροτική οικονομία, μαζί με τις σχετικές με τη γεωργία επιχειρήσεις της δευτερογενούς και της τριτογενούς παραγωγής, συμμετέχουν ετησίως στη διαμόρφωση του ΑΕΠ κατά περίπου 20%.

Ιδού λοιπόν ένας τρόπος ενίσχυσης της οικονομίας μας προκειμένου να βγει από την κρίση. Με τη λειτουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων θα δοθεί μία ανάσα ανταγωνιστικότητας στο προϊόν του αγροτικού τομέα που θα μπορούσε να είναι ευθέως εξαγωγικός και να φέρνει «φρέσκο χρήμα» στην Ελληνική οικονομία.

Αν θέλουμε λοιπόν αναπτυξιακά μέτρα, ιδού ένα που μπορεί να αποφασιστεί αμέσως τώρα!   

 

Μπαντής Αθανάσιος

Γεωπόνος-Ειδικός Αναλυτής

6944-782288

www.cotton-net.gr


Τελευταία ενημέρωση: ( 04 04 2017 )
All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website