no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 14 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
H ζιζανιοκτονία στις καλλιέργειες βάμβακος... Εκτύπωση E-mail
02 04 2017

Το βαμβάκι στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του είναι βραδείας ανάπτυξης.

Έτσι η ζιζανιοκτονία θα πρέπει να γίνεται κατά την σπορά,λίγο πριν ή και μετά αλλά οπωσδήποτε πριν από το φύτρωμα.
Έτσι καθυστερεί η βλάστηση των ζιζανίων τα οποία γενικά αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από το βαμβάκι αποκτώντας προβάδισμα σε θρεπτικά στοιχεία,φως και υγρασία.
Γενικά για σωστή και επιτυχημένη ζιζανιοκτονία πρέπει να γνωρίζουμε τα είδη των ζιζανίων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην εκάστοτε περίπτωση έτσι ώστε να επιλέξουμε το κατάλληλο ζιζανιοκτόνο και βέβαια η σωστή εφαρμογή του (ποσότητες και τρόπος εφαρμογής).

Γενικά για την επιτυχή καταπολέμηση των ζιζανίων είναι καλό να παρθούν προληπτικά,καλλιεργητικά και χημικά μέτρα.Καταρχήν πρέπει να επιλέγονται χωράφια καθαρά χωρίς δύσκολα στην καταπολέμηση ζιζάνια.Ακόμα,θα πρέπει να απομακρύνονται έγκαιρα τα ζιζάνια που βρίσκονται στις άκρες των χωραφιών.
Επιπλέον,απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να γίνεται καθαρισμός των γεωργικών μηχανημάτων έπειτα απο κάθε χρήση στο χωράφι και να ελέγχεται οτιδήποτε εισχωρεί στο χωράφι,όπως κοπριά ή τα λιπάσματα.

Επίσης χρειάζεται καλή προετοιμασία του χωραφιού πριν την σπορά,σωστή λίπανση και άρδευση στην εκάστοτε καλλιέργεια ώστε να γίνει ανταγωνιστική ως προς τα ζιζάνια,πρέπει να επιλέγεται καλή ποιότητα σπόρου καθώς και η σωστή ποικιλία για τις συγκεκριμένες κάθε φορά εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής.

Στη συνέχεια με μηχανικό σκάλισμα μεταξύ των γραμμών επιτυγχάνεται καταπολέμηση μεγάλου αριθμού ειδών ζιζανίων,αερισμός του εδάφους και διήθηση του αρδευτικού νερού.

Τέλος η αντιμετώπιση-καταπολέμηση των ζιζανίων μπορεί να είναι και χημική,με εφαρμογή δηλαδή ζιζανιοκτόνων.
Τα ζιζανιοκτόνα είναι εύκολα στην εφαρμογή,έχουν μεγάλο φάσμα δράσης και μεγάλη αποτελεσματικότητα ενάντια στα δύσκολα ζιζάνια,έχουν γρήγορα αποτελέσματα και τέλος υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής σε επικλινή εδάφη.

Τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται σήμερα στο βαμβάκι και είναι εγκεκριμένα απο την χώρα μας χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες αλλά οι δύο βασικές είναι:

►Προσπαρτικά

Χρησιμοποιούνται σε καλά προετοιμασμένο έδαφος λίγο πριν τη σπορά.Γίνεται ομοιόμορφος ψεκασμός όλης της επιφάνειας του εδάφους και έπειτα ενσωμάτωση τους στα 5-8cm.

Η δράση τους δεν επηρεάζεται απο τις συνθήκες υγρασίας του εδάφους,μόνο κάποιες φορές σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας παρατηρείται κάποια ήπια φυτοτοξικότητα στο βαμβάκι και μειωμένη αποτελεσματικότητα.

Σε ξηρά εδάφη η αποτελεσματικότητα τους βελτιώνεται πολύ με την ενσωμάτωση.

Αντίθετα σε έντονες βροχοπτώσεις μετά την εφαρμογή τους,μετακινούνται σε βαθύτερα στρώματα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αποτελεσματικότητας τους και την αύξηση του κινδύνου ζημιάς στην καλλιέργεια.

►Προφυτρωτικά

Τα προφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα εφαρμόζονται μετά την σπορά και πριν το φύτρωμα της καλλιέργειας.Η εφαρμογή τους γίνεται στην επιφάνεια του εδάφους χωρίς ενσωμάτωση.Έπειτα από ελαφριά βροχή ή πότισμα μετακινούνται στο έδαφος και φθάνουν στο βάθος φυτρώματος των σπόρων των ζιζανίων.Καλό θα ήταν να αποφεύγεται το έντονο πότισμα για τους λόγους που αναφέρθηκαν στα προσπαρτικά ζιζανιοκτόνα.


Vamvakades Ellados

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website