ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Προστασία των ΠΓΕ κατά τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ-Η ΦΕΤΑ και η θέση της Ελλάδας
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 5 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Προστασία των ΠΓΕ κατά τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ-Η ΦΕΤΑ και η θέση της Ελλάδας Εκτύπωση E-mail
01 04 2017
Προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων κατά τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε.
Η ΦΕΤΑ και η θέση της Ελλάδας (11 Μαΐου 2016)

Παρακάτω παραθέτουμε το αίτημα-θέση της Ελλάδας, που κατέθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. το περασμένο Μάιο (11-5-2016)

ΘΕΜΑ: «Προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων κατά τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις
της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Σε μια όλο και περισσότερο παγκοσμιοποιημένη αγορά, οι Γεωγραφικές Ενδείξεις αποτελούν το μέσο για την προστασία σε διεθνές επίπεδο για ότι μπορεί να είναι μοναδικό και πολύτιμο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η απόκτηση δε μιας Γεωγραφικής Ένδειξης είναι συχνά μια μακριά δύσκολη και επίπονη διαδικασία.
Η προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων μπορεί να δημιουργήσει αξία για τις τοπικές κοινωνίες μέσω προϊόντων που έχουν τις ρίζες τους στην παράδοση, τον πολιτισμό και τη γεωγραφία, υποστηρίζοντας την αγροτική ανάπτυξη και νέες ευκαιρίες απασχόλησης στην παραγωγή, μεταποίηση και άλλες συναφείς δραστηριότητες.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ΠΟΠ ΦΕΤΑ, ένα τυρί με μεγάλη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό τόσο στη διεθνή όσο και στην εσωτερική αγορά. Το προϊόν αυτό έχει αναγνωριστεί μετά από πολύχρονη προσπάθεια ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές οι οποίες απαιτούν να παράγεται με ορισμένο παραδοσιακό τρόπο και εντός μιας σαφώς καθορισμένης περιοχής παραγωγής.
Η Φέτα, πέρα από εμβληματική Γεωγραφική Ένδειξη, αποτελεί στυλοβάτη της ελληνικής κτηνοτροφίας, νευραλγικό τομέα για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον με τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό για τον αγροτικό τομέα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην κτηνοτροφία και ιδιαίτερα στην αιγοπροβατοτροφία, η οποία είναι συνυφασμένη, ιστορικά και πολιτισμικά, με τον ελληνικό τρόπο ζωής. Η ΠΟΠ Φέτα στηρίζει αυτή την στιγμή πολλές χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων αλλά και σημαντικό αριθμό τυροκόμων. Το σημαντικότερο όμως είναι η δυναμική του προϊόντος, η οποία με βάση την παγκόσμια ζήτηση, εκτιμάται ότι είναι πολλαπλάσια της υφιστάμενης παραγωγής, και μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της αντίστοιχης αγροδιατροφικής μας βιομηχανίας, τα επόμενα χρόνια. Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει η ΠΟΠ Φέτα να προστατευθεί ουσιαστικά από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Είναι σε όλους γνωστό ότι η ΠΟΠ ΦΕΤΑ υφίσταται συστηματικά
κατάχρηση και σφετερισμό, από επιχειρήσεις τρίτων χωρών, οι οποίες εμπορεύονται ως «ΦΕΤΑ» λευκά τυριά που καμία σχέση δεν έχουν ούτε με τις πρώτες ύλες, ούτε με τον τρόπο παραγωγής αλλά και ούτε με τις συνθήκες που επικρατούν στην οριοθετημένη ζώνη παραγωγής της ΠΟΠ ΦΕΤΑ και εντέλει με εντελώς διαφορετικό κόστος παραγωγής και προσφερόμενη τιμή στον καταναλωτή.
Γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία διαπραγματεύεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση διεθνείς συμφωνίες, προσπαθεί κάθε φορά να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ένωση και τα Κράτη Μέλη. Η ολοκλήρωση μιας σημαντικής συμφωνίας με ένα στρατηγικό εταίρο αποτελεί πάντα μια πρόκληση και ένα δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί ευελιξία και συμβιβασμούς και από τις δυο πλευρές. Ωστόσο η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, όπως ρητά αναφέρεται και στο άρθρο 13 του Κανονισμού 1151/2012 του Ε.Κ και του Συμβουλίου, έχει νόημα όταν υφίστανται περιπτώσεις άμεσης ή έμμεσης εμπορικής χρήσης ή/και κατάχρησης της καταχωρισμένης ονομασίας. Ειδάλλως αν δεν υφίστανται τέτοιες περιπτώσεις είναι σαφές ότι ούτε η προστασία έχει μεγάλη σημασία ούτε η διαπραγμάτευση κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Επίσης ο όποιος συμβιβασμός της Ε.Ε με στρατηγικούς της εταίρους δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εις βάρος ενός σημαντικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η γεωργία, η οποία αποτελεί ουσιώδη πυλώνα ανάπτυξης ιδιαίτερα στην περιφέρεια.
Δυστυχώς παραδείγματα τέτοιων συμβιβασμών είδαμε στις τελευταίες διαπραγματεύσεις της Ε.Επιτροπής με τον Καναδά (CETA), τις Κοινότητες Ν.Αφρικής και την Σιγκαπούρη, όπου η «προστασία» της σημαντικότερης για μας γεωγραφικής ένδειξης έμεινε, στην ουσία, άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, γεγονός το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πλευράς μας.
Η Ελλάδα θεωρεί πολύ σημαντικό τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της Ε.Επιτροπής με τρίτες χώρες όσον αφορά την γεωργία να συζητούνται στο Συμβούλιο Γεωργίας πριν το κλείσιμο τους ώστε τα Κράτη-Μέλη να έχουν την ευκαιρία, μέσα από την κατάλληλη σύνθεση του Συμβουλίου, να διατυπώσουν τις απόψεις τους και από κοινού να αποφασίζουν για την λήξη ή την συνέχιση αυτών των διαπραγματεύσεων. Η γεωργία, συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών ενδείξεων της Ε.Ε, θα πρέπει να πάψουν να είναι το προσφέρομε «δώρο» προς τους εταίρους μας είτε στις διμερείς συμφωνίες είτε στον ΠΟΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί ο ισορροπημένος χαρακτήρας των διμερών ή και πολυμερών εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών κάθε είδους. 
Με την Συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική και τον Καναδά αμφισβητείται σαφώς νομικά, αλλά και ηθικά η ύπαρξη των ελληνικών δικαιωμάτων στη φέτα, δεδομένου ότι η μοναδικότητά της έγκειται σε συγκεκριμένα γεωγραφικά χαρακτηριστικά (χλωρίδα, φυλές κ.λπ.) και τεχνικές μεθόδους. Η ελληνική πλευρά με την υπογραφή της συμφωνίας που ετοιμάζεται να υπογράψει η Ε.Ε. με τη Νότιο Αφρική και τον Καναδά, ζητάει την ουσιαστική θωράκιση του παραπάνω αναφερόμενου προϊόντος. Στο σχέδιο της συμφωνίας, όπως είναι σήμερα, η φέτα δεν προστατεύεται επαρκώς και αυτό αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο για την αγορά της Ν. Αφρικής, αλλά και για αγορές άλλων Τρίτων Χωρών με τις οποίες E.Επιτροπή έχει ήδη ολοκληρώσει διαπραγματεύσεις, διαπραγματεύεται ή πρόκειται να το πράξει στο μέλλον.

Εδώ το πρωτότυπο αρχείο FETA 11-5-2016.pdf
Τελευταία ενημέρωση: ( 02 04 2017 )
All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website