ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Αύξηση των καλλιεργoύμενων με βαμβάκι εκτάσεων στις ΗΠΑ!
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 10 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Αύξηση των καλλιεργoύμενων με βαμβάκι εκτάσεων στις ΗΠΑ! Εκτύπωση E-mail
01 03 2011

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

Το ποσοστό καλλιεργήσιμων εκτάσεων βάμβακος την επερχόμενη άνοιξη θα σημειώσει αύξηση 14% σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Το Εθνικό Συμβούλιο Βάμβακος (National Cotton Council of America/NCCA) ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του, οι αγρότες το 2011 θα επεκτείνουν σε 12.5 εκ. acres (1 acre=4,840 στρέμματα) την καλλιέργεια βαμβακιού. Αντιστοίχως οι εκτιμήσεις για την παραγωγή που θα αποφέρει αυτή η εκτεταμένη καλλιέργεια ανέρχονται σε 19.2 εκ. bales (1 bale=222 kg) αυξημένα κατά 900.000 σε σχέση με το 2010 (σημειώνεται ότι η ποσότητα ενός bale αρκεί για να υφανθούν 1200 φανέλες).

Οι τιμές βάμβακος την προηγουμένη εβδομάδα άγγιξαν νέο υψηλό καθώς η προσφορά ακόμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη διαρκώς διογκούμενη ζήτηση. Η διαμορφωθείσα τιμή στα 1.822 δολ. το pound (1 pound=2,26 Kg) την περασμένη Παρασκευή είναι 0,2 δολ. υψηλότερη από εκείνη της προηγουμένης εβδομάδος, τα δε συμβόλαια προαγοράς οδηγήθηκαν σε τιμές 16% μεγαλύτερες εντός μιας ημέρας διαπραγμάτευσης.

Η αγορά στέλνει σαφώς το μήνυμα για την επέκταση των εκτάσεων καλλιέργειας βάμβακος, ωστόσο υπάρχει ήδη η μεγάλη αλλαγή των προτεραιοτήτων στην κάλυψη των αναγκών της αγοράς. Η ανοδική πορεία όλων των αγροτικών προϊόντων υποδεικνύει και τις προτεραιότητες των καλλιεργητών. Η ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση για επέκταση των καλλιεργειών σπόρων σόγιας έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση των εκτάσεων καλλιέργειας για παραγωγή λοιπών αγροτικών προϊόντων. Αυτός είναι και ο λόγος που τελικώς η παραγωγή βάμβακος φέτος δεν θα φτάσει, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τα υψηλά της περιόδου 1995-96, ύψους 16 εκ. acres.

Οι ΗΠΑ είναι η υπ. αριθμ. 1 χώρα σε εξαγωγές βάμβακος παγκοσμίως και μια πτώση της παραγωγής της θα επιφέρει πλήγμα στην κυρίαρχη θέση της στην αγορά, αλλά και στην ομαλή διαμόρφωση των τιμών στις διεθνείς αγορές. Ο μεγαλύτερος διαμορφωτής της παγκόσμιας ζήτησης βάμβακος η Κίνα, με την τεράστια βιομηχανία κλωστοϋφαντουργεία που έχει δημιουργήσει, στηρίζει μεγάλο μέρος των εξαγωγών της (έτοιμα ενδύματα κ.α.) στα προϊόντα αυτά και για αυτό η επίδραση στην ανάπτυξη του συνόλου της οικονομίας της θα είναι σημαντική με την ενδεχόμενη συρρίκνωση των ποσοτήτων βάμβακος που εισάγει αφενός και με την αναγκαστική υψηλότερη διαμόρφωση των τιμών των προϊόντων που συνεπακόλουθα εξάγει. Ήδη η Κίνα αντιμετωπίζει τα πρώτα ουσιαστικά προβλήματα ανταγωνισμού ένεκα του πληθωρισμού που αντιμετωπίζει, αλλά η πορεία θα είναι σημαντικά δυσμενέστερη αν βασικές πρώτες ύλες της βιομηχανίας της διαμορφώσουν μεγαλύτερη τιμή διεθνώς στα προϊόντα της.

To NCCA εκτιμά ότι η μεγαλύτερη αύξηση καλλιεργήσιμων εκτάσεων βάμβακος εντοπίζεται στις Πολιτείες της Β. Καρολίνα, Βιρτζίνια και Τέξας. Ωστόσο πολλοί παραγωγοί έχουν προπωλήσει την παραγωγή τους στο μισό της σημερινής τιμής, καθώς δεν λείπουν οι φόβοι για κακές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της συγκομιδής στα τέλη Ιουλίου (βροχοπτώσεις και υψηλός συνολικά υετός) . Υπάρχουν φόβοι ότι οι παραγγελίες αυτήν την χρονική περίοδο θα είναι σημαντικά μειωμένες, καθώς η χαμηλότερη προσφορά θα αποθαρρύνει τους αγοραστές να προβούν σε αγορές με υψηλότερη τιμή.  

 

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website