ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 9 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ Εκτύπωση E-mail
05 02 2011

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας. Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι εδώ σε μια εκστρατεία ενημέρωσης και επίλυσης προβλημάτων που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών της χώρας. Η επίσκεψή μας γίνεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και για την πορεία της.

 Εμείς όλοι μας είμαστε της θεωρίας ότι πρέπει να δουλεύουμε πολύ σκληρά, καθημερινά, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη μεγάλη στροφή που απαιτούν οι συνθήκες προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση. 

Ήρθαμε εδώ και έχουμε μια σειρά από συναντήσεις και εκδηλώσεις που έχουν σχέση με αυτό που σας ανέφερα προηγούμενα. Όπως γνωρίζετε, εκτός από τη χθεσινή έκθεση της Zootechnia, σήμερα γίνεται η ημερίδα για τα Σχέδια Βελτίωσης που αφορούν όλους τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας και  είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την παραπέρα πορεία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Είμαστε ανοιχτοί να διαμορφώσουμε και με τις δικές τους παρατηρήσεις και να διορθώσουμε όπου υπάρχουν αδυναμίες έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο. Οι αιτήσεις μπορεί να υποβληθούν από τις 18 Φεβρουαρίου έως και 18 Απριλίου,  ο προϋπολογισμός είναι 285 εκατ. ευρώ και αναμένεται μια δεύτερη προκήρυξη μέσα στο 2011, 200 εκατ. ευρώ, για καινούργια έργα που θα έχουν σχέση με την παραγωγή, με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Το απόγευμα θα είμαστε στην Ημαθία και αύριο το πρωί στην Πέλλα. Η παρουσία μας έχει να κάνει με τη συζήτηση για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με τα προβλήματα της περιοχής και ιδιαίτερα τα προβλήματα του ροδάκινου.

Έχει να κάνει επίσης με την οργάνωση των παραγωγών προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική τους θέση σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τους βιομήχανους και τις υπόλοιπες έτσι αν θέλετε μορφές που παρεμβαίνουν στη διαδικασία της εμπορίας και της εξαγωγής των προϊόντων. Είμαστε  πάντα δίπλα στον αγρότη για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά του, τα δίκαια αιτήματά του, αλλά και ακόμα περισσότερο να βάλουμε τις βάσεις για κάτι εντελώς καινούργιο.

Είμαστε εδώ για να προετοιμάσουμε τη μεγάλη τομή που αφορά την αγροτική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Τη Δευτέρα, στην Τρίπολη, θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, για το καλάθι των προϊόντων  της περιφέρειας. Ξεκινάνε λοιπόν οι συνεδριάσεις των περιφερειακών συμβουλίων.

Για τη Θεσσαλονίκη, θέλουμε παράλληλα με το καλάθι των προϊόντων, τον Μάρτιο, να συζητήσουμε για το πώς όλη η Βόρεια Ελλάδα θα μετεξελιχθεί σε ένα κέντρο αγροτικής ανάπτυξης που θα περιέχει και διαμετακομιστικό κέντρο, εμπορικό κέντρο. Δηλαδή σταθμό μεταφόρτωσης και προώθησης προϊόντων προς την Κεντρική Ευρώπη και προς όλες τις διευθύνσεις και ταυτόχρονα κέντρο καινοτομίας.

Το θέμα αυτό το συζητήσαμε και στο Ισραήλ. Έχουμε και με άλλες χώρες συνεργασίες γι' αυτά τα θέματα, έτσι ώστε οι υποδομές, η μεγάλη περιουσία που έχει εδώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα Ινστιτούτα, τα Ερευνητικά, οι Σχολές, να ενταχθούν σε ένα τελείως καινούργιο πρόγραμμα που με τη συνεργασία της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, γιατί έτσι προβλέπεται στον «Καλλικράτη», να παρουσιάσουμε ένα ευρύτερο σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής, παράλληλα με το καλάθι των προϊόντων που θα εισηγηθούμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο συμφωνήσαμε με τον Περιφερειάρχη θα γίνει στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου.

Θα ήθελα τώρα να σας πω λίγα λόγια για τη δουλειά που κάνουμε.

Εμείς ήρθαμε με εντολή του Πρωθυπουργού να εντάξουμε τη γεωργία σε αναπτυξιακή στρατηγική με ορίζοντα δεκαετίας, ανατρέποντας το αναπτυξιακό μοντέλο και εξοπλίζοντάς το με ποιότητα, ταυτότητα και αειφορία.

Θέλουμε να αλλάξουμε τις δομές του κράτους, το παραγωγικό μοντέλο, τις νοοτροπίες και τις πρακτικές. Θέλουμε δηλαδή να αλλάξουμε όσα οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα και θέλουμε επιπλέον να αναδειχθεί, γιατί το πιστεύουμε βαθιά, η γεωργία σε κλειδί για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, γιατί όλοι παραδέχονται, ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες που χωρίς αυτόν δεν μπορεί η χώρα να σταθεί στα πόδια της.

Στους πέντε μήνες που έχουμε στο Υπουργείο δώσαμε απτά δείγματα γραφής. Πρώτα πρώτα για τον τελικό μας στόχο, για τη στροφή στην παραγωγή και την ανάπτυξη. Οργανώνουμε, όπως ξέρετε, τα καλάθια της περιφέρειας. Αλλάζουμε τις δομές. Υλοποιούμε με ταχύτητα το Μητρώο Αγροτών. Ψηφίζουμε αυτές τις ημέρες το Μητρώο Εμπόρων που θα σπάσει τη διαδικασία των μεσαζόντων.

Ολοκληρώνουμε τις αλλαγές στο Υπουργείο και στους Οργανισμούς, που θα φέρει όλο τον κόσμο του Υπουργείου αλλά και των θεσμών κοντά στον αγρότη, και πριν το Πάσχα θα ψηφίσουμε και το νέο πλαίσιο των συνεταιρισμών και των συλλογικών μορφών οργάνωσης, που είναι ριζική τομή στη μέχρι τώρα κατάσταση που ανακυκλώνει μια στασιμότητα και μια εικονική πραγματικότητα κυριολεκτικά.

Παράλληλα στεκόμαστε κοντά στον αγρότη. Υλοποιούμε με συνέπεια το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών. Ότι είπαμε από τις πρώτες ημέρες που αναλάβαμε, γίνεται πράξη κάθε μέρα. Η έγκαιρη πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων, οι αποζημιώσεις του περασμένου χρόνου, η αποζημίωση στο βαμβάκι κλπ.

Ανοίγουμε με ταχύτητα τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Σήμερα συζητάμε τα σχέδια βελτίωσης. Κυκλοφορούν τις επόμενες ημέρες και όλες οι άλλες προκηρύξεις, για τα LEADER, για ΟΠΑΑΧ, για μεταποίηση.

Αντισταθμίσαμε με μεγάλο κόπο τις περικοπές από τους καπνοπαραγωγούς. Ξέρετε ότι είχαν χάσει, το 50% των άμεσων ενισχύσεων, το είχαν χάσει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σήμερα καταφέραμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει ουσιαστικά αυτό το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε για την αναπλήρωση του 50%. Αποζημιώνουμε τις ζημιές παρελθόντων ετών και δρομολογούμε με τον καλύτερο τρόπο τις αποζημιώσεις στα τωρινά προϊόντα. Δεν ισχυριζόμαστε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα, ούτε είναι δυνατόν να ανατραπούν αδιέξοδα δεκαετιών με μαγικό ραβδί. Όμως νομίζουμε ότι ένας καινούργιος άνεμος πνέει, ένα καινούργιο ξεκίνημα έγινε, ένας καινούργιος δρόμος άνοιξε.

Το Υπουργείο είναι ανοιχτό στο διάλογο, στην καθημερινή επαφή. Δεν αποκλείσαμε κανέναν, είτε θεσμικούς είτε εξωθεσμικούς, είτε αυτόνομους, είτε αδέσμευτους, είτε επιμέρους παραγωγούς, αγρότες, επιμέρους οργανώσεις, συνεταιρισμούς, οποιοσδήποτε ήθελε να δώσει ή να πει το πρόβλημα, να προτείνει κάτι. Έπαιρνε αμέσως απάντηση και παίρνει αμέσως απάντηση από μας.

Και επιτέλους κάτι πετύχαμε. Ο αγρότης με τα τόσα προβλήματα και παρά τη δραματική μείωση εισοδημάτων στα χαμηλά και στα μεσαία στρώματα, όχι ότι λύθηκαν τα προβλήματά του, όμως δε βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης. Αυτό το θεωρούμε ας πούμε το κορυφαίο δείγμα γραφής αυτών των πέντε μηνών.

Είμαστε λοιπόν σε μια πορεία. Με υπομονή, με διάλογο, με όλες αν θέλετε τις θετικές προϋποθέσεις, για να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε προβλήματα, μαζί με τους αγρότες, κοντά στους αγρότες και για το δικό τους καλό και για το καλό της χώρας μας, και αυτό θα κάνουμε.

Στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες κ. Υπουργέ, ανακοίνωσαν οι αγρότες ότι στις 7 του μήνα, τη Δευτέρα, θα βγουν στους δρόμους. Είχατε μία συνάντηση, κράτησε 4,5 ώρες. Χαρακτήρισαν τη συνάντηση άκαρπη. Εμμένουν στα θέματα του πετρελαίου. Θέλουν αφορολόγητο πετρέλαιο αγροτικό. Για την υπόθεση του ΕΛΓΑ, για το ΦΠΑ, από 11% να πάει στο 15%.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, καταρχήν με έκπληξή μου άκουσα ότι η συνάντηση ήταν άκαρπη. Ήταν ανοιχτή, ήταν όλοι οι δημοσιογράφοι μέσα, τα κανάλια. Είδαν πάρα πολύ καλά ότι έγινε μια πολύ ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση και πήραν απαντήσεις σχεδόν σε όλα τα θέματα που έθεσαν.

Θα σας πω καθαρά τη γνώμη μου, όπως την έχω πει μέχρι τώρα. Οι κινητοποιήσεις είναι αναφαίρετο δικαίωμα και εμείς δεν είμαστε χωροφύλακες των αγροτών.

Θεωρώ όμως ότι αυτού του τύπου οι κινητοποιήσεις, είναι και άδικες και άκαιρες. Και το κυριότερο, δε βοηθούν τον αγρότη και τα προβλήματά του.

Θίξατε τρία θέματα και θα σας απαντήσω και για τα τρία αυτά θέματα. Και  είναι φανερό γιατί είναι άκαιρες και άδικες οι κινητοποιήσεις και για τα τρία αιτήματα τους.

Η κυβέρνηση έκανε μια δραματική κίνηση εν μέσω οικονομικής κρίσης και υλοποίησε την προεκλογική της θέση να αυξήσει το ΦΠΑ από το 7% στο 11% της επιστροφής.

Και ρωτώ, είναι δίκαιο να απαιτούν να πάει στο 15% τη στιγμή που ζούμε αυτή την οικονομική κατάσταση. Ξέρουν ότι δε γίνεται.

Έθεσαν το θέμα του πετρελαίου, θέλουν αφορολόγητο πετρέλαιο. Δεν υπάρχει αφορολόγητο πετρέλαιο πουθενά. Ζήτησαν αγροτικό πετρέλαιο. Ξέρετε ότι στο μνημόνιο εμπεριέχεται διάταξη με την οποία λέει ότι θα προχωρήσουμε στην εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και πετρελαίου κίνησης.

Η κυβέρνηση δεν την ενεργοποίησε αυτή τη διάταξη, το συζητάει. Τους είπα, αν τυχόν αυτό γίνει είναι φανερό ότι δε χωράει καμιά συζήτηση παρά μονάχα σε ένα θέμα. Να είναι οι επιστροφές τέτοιες, που να μην επιβαρύνουν παραπάνω, απΆ όσο επιβαρύνεται σήμερα, ο αγρότης. Και πιστεύω ότι είναι μια καθαρή θέση.

Και επιπλέον εμείς συζητήσαμε με το Υπουργείο Οικονομικών, το συζητάει, αν δεν προχωρήσει σε αυτό, να υπάρξει μια ρύθμιση για αγροτικό πετρέλαιο. Αυτή την καθαρή απάντηση τους δώσαμε, που νομίζω ότι είναι όχι μόνο λογική, αλλά και πολύ προωθημένη για τους αγρότες.

Με τον ΕΛΓΑ, έχει όπως ξέρετε ψηφιστεί ένας καινούριος νόμος, ο οποίος είναι νόμος που υπακούει και σε κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη δυνατότητα να υπάρξει ανταποδοτικότητα, ανάμεσα στις εισφορές για την ασφάλιση και στις αποζημιώσεις.

Εμείς με ό,τι εγγράψαμε στον προϋπολογισμό και πέρα από το ότι πλήρωσε ο ελληνικός προϋπολογισμός τα 4δις που είχε, ήταν χρεωμένος ο ΕΛΓΑ, από παραβατικές κυριολεκτικά πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ζητούν ως αίτημα όσα πληρώνει, άλλα τόσα να βάζει το κράτος. Και τους εξηγήσαμε με πραγματικούς αριθμούς, με βάση τον προϋπολογισμό, ότι περισσότερα βάζει και τώρα το κράτος, με άλλη μορφή από αυτή της άμεσης ενίσχυσης, απΆ όσα παίρνουμε από την εισφορά των αγροτών.

Και ρωτώ, είναι αξιόπιστη απάντηση αυτή στο συγκεκριμένο πρόβλημα ναι ή όχι; Τώρα γνωρίζουν ότι δεν είναι εύκολο ή μάλλον είναι αδύνατο να υλοποιηθούν στη σημερινή συγκυρία παρόμοιες μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις.

Αν θέλουν να προκαλέσουν κινητοποίηση για την κινητοποίηση είναι δικός τους λογαριασμός. Εμείς πάντως, ανεξάρτητα από τη στάση τους, θα συνεχίσουμε το διάλογο μαζί τους. Και ας ξέραμε ότι από πριν είχαν πάρει τις αποφάσεις τους. Και γιΆ αυτό δεν τους επηρέασε η γόνιμη συζήτηση που κάναμε και η απάντηση σχεδόν σε όλα τα ερωτήματά τους.

Και θα μου πείτε, γιατί την κάνουμε τη συζήτηση; Γιατί πρέπει να γίνεται κάθε στιγμή και με όλους. Και γιατί έτσι  ο κάθε αγρότης και στην εσχατιά της χώρας, θα μάθει πώς έχουν τα πράγματα. Γιατί η διεκδίκηση των δικαιωμάτων του δεν μπορεί να είναι επάγγελμα για κανέναν και για τίποτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην ερώτηση του συναδέλφου, υπάρχει κάποιο σχέδιο ή έχετε κάποιον κρυμμένο άσσο, μη μας πείτε τι, μόνο αν έχετε κάποιο κρυμμένο άσσο στο μανίκι σας, για να μη δούμε εικόνες όπως πέρυσι, με τα σύνορα κλειστά για ένα μήνα, με τους αγρότες να συνδιαλλέγονται με το Βούλγαρο Πρωθυπουργό και δεν ξέρω ποιον άλλον;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεωρώ αδιανόητο να επαναληφθούν φολκλορικές σκηνές, όπως πέρυσι. Το θεωρώ αδιανόητο, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι αγρότες δεν κινητοποιούνται με αυτό το ρυθμό που νομίζουν όλοι ή που θέλουν να εκφράσουν ορισμένοι. Το θεωρώ αδιανόητο. ¶σσοι κρυμμένοι δεν υπάρχουν πουθενά, εμείς θα προστατέψουμε τα δικαιώματα της κοινωνίας και των ανθρώπων, τίποτα άλλο. Και σας επαναλαμβάνω, είναι δικαίωμα να διεκδικήσουν, φτάνει να εντάσσεται σε μια ουσιώδη ανάγκη που έχει σήμερα η κοινωνία μας, να πορεύεται προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω. Κανέναν άσσο δεν έχουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Επειδή είχατε επαφές και με άλλους αγρότες... Και ένα δεύτερο...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι ο καθένας εκφράζει αυτό που νομίζει ότι εκφράζει, αλλά οι αγρότες και αυτών των περιοχών δεν είναι όλοι ίδιοι και δεν εκφράζονται μέσα από τους ίδιους ανθρώπους. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι μια διαδικασία, η οποία, εγώ δεν μπορώ να εκτιμήσω το μέγεθος, αν θέλετε το πλάτος αυτής και τη νομιμοποίηση αυτής της διεκδίκησης, δεν μπορώ να το κάνω αυτό και δεν είναι και δουλειά μου να το κάνω αυτό, δεν είναι δουλειά μας να το κάνουμε αυτό.

 Εγώ είμαι, είμαστε αφοσιωμένοι στη δημοκρατική μας πρακτική, στο διάλογο, στις διαδικασίες, θέλουμε να τους πείσουμε. Από εκεί και μετά ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου).

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, εμείς κλείνουμε ραντεβού με τον καθένα που θέλει να μας δει, όποτε θέλει, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, πρώτον. Δεύτερον, δεν μπορώ να κάνω καμία εκτίμηση και δε θέλω να μπω σε μια λογική, την οποία δεν καταλαβαίνω. Μου φαίνονται μάλλον και αψυχολόγητες. Από εκεί και μετά ούτε τη συνωμοσιολογία πιστεύω, ούτε καμιά αστυνομική αντίληψη της ιστορίας, ποιος κρύβεται πίσω, ποιος δεν κρύβεται. Δε με ενδιαφέρει, με ενδιαφέρει να πάνε τα πράγματα καλά και σωστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πάρω λίγο από τις κινητοποιήσεις, να ρωτήσω για τη Χαλκιδική. Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις των βερικοπαραγωγών, είχατε συνάντηση με βουλευτές από τη Χαλκιδική, οι οποίοι είχαν πληγεί από παγετό το 2009 και ο ΕΛΓΑ δεν το αναγνωρίζει. Τι θα γίνει με την πιστοποίηση της πράσινης ελιάς και το αγουρέλαιο της Χαλκιδικής, με το οποίο είχαμε πρόβλημα με ενστάσεις που έχουν δημιουργηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τα βερίκοκα υπάρχει μια διαδικασία, η οποία κυριολεκτικά δε μας δίνει πάτημα να κάνουμε κάτι. Ωστόσο, έχουμε ζητήσει από τον ΕΛΓΑ να ασχοληθεί και πάλι με το θέμα και να δει τις δηλώσεις που έγιναν. Έχουμε ζητήσει να το δει το θέμα ο ΕΛΓΑ. Αλλά δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν υπάρχει μεθοδολογία και ποια είναι αυτή με την οποία θα γίνει κάτι. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά να γίνει με ένα νόμιμο τρόπο. Σε ό,τι αφορά τα άλλα προβλήματα, είμαστε σε ένα διάλογο να τα λύσουμε, γιατί αφορά ευρύτερα θέματα πιστοποιήσεων. Η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει γρήγορα  μέσα από τον ΟΠΕΓΕΠ .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Έχουμε στείλει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε ήδη προτείνει, το έχουμε στείλει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περιμένουμε θετική απάντηση. Και σε ό,τι αφορά τα άλλα προβλήματα είμαστε σε ένα διάλογο να τα λύσουμε, γιατί αφορά ευρύτερα θέματα πιστοποιήσεων.

Θα προχωρήσει μέσα από τον ΟΠΕΓΕΠ γρήγορα αυτή η διαδικασία. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ θέλω να ρωτήσω κάτι για τα Σχέδια Βελτίωσης για την ημερίδα που είναι σε εξέλιξη ακριβώς δίπλα μας. Ήταν πολλά τα παράπονα από τους νέους αγρότες ότι πολύ μικρό θα είναι το ποσοστό το οποίο θα καλυφθεί από το πρόγραμμα, γύρω στις 2.000 αγρότες, ενώ μιλάμε για 8.500. Υπάρχει ενδιαφέρον και υπάρχει ένα παράπονο για τα κριτήρια βαθμολόγησής τους αυτοί που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Τι έχετε να πείτε γιΆ αυτό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚατΆ αρχήν πρέπει να καταλάβετε ότι για πρώτη φορά γίνεται διαχωρισμός στα προγράμματα ανάμεσα σε νέους αγρότες και σε άλλους γεωργούς. Και το λέω αυτό, γιατί είναι μια προνομιακή πράξη που κάνουμε για τους νέους αγρότες για να μπορέσουν να συνεχίσουν αυτοί που αξιοποίησαν το πρώτο αρχικό σχέδιο, από τους 8.500, να μπορούν να συνεχίσουν. Επίσης είπα ότι θα υπάρξει μια δεύτερη προκήρυξη μέσα στο 2011. Στην πρώτη προκήρυξη, προϋπολογισμού 285 εκατ. ευρώ, τα 50 εκατ. ευρώ είναι αποκλειστικά για τους νέους αγρότες. Και στη δεύτερη πάλι 50 εκατ. ευρώ θα είναι για τους νέους αγρότες. ¶ρα θέλουμε σταδιακά να εντάξουμε όλους αυτούς που πραγματικά προχώρησαν τις επενδύσεις τους στα καινούργια προγράμματα μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης. Όλους θα τους εντάξουμε, φτάνει να προχώρησαν τις επενδύσεις τους και να μην έχουν διαλυθεί ή έχουν μείνει στάσιμοι ή έχουν αποσυρθεί από τη διαδικασία αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες είπατε, ότι είναι τελευταίο έτος που δίνονται αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ. Θέλετε να μας πείτε …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Όχι, δεν είπα τελευταίο έτος, τελευταίο έτος με τον παλιό οργανισμό και με τον παλιό νόμο. Αυτές οι αποζημιώσεις που γίνονται τώρα, για το σκουλήκι, η βροχόπτωση, γίνονται με βάση τον κανονισμό που ίσχυε μέχρι τώρα και τον παλιό νόμο γιατί είναι ζημιές που αφορούν το έτος  2010.

Από την 1/1/2011 οι όποιες ζημιές θα υπολογίζονται με βάση το νέο κανονισμό, το νέο νόμο.  Αυτό είπα, ο ΕΛΓΑ θα πληρώνει πάλι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ποια είναι η βούληση και ο σχεδιασμός του Υπουργείου σε ότι αφορά το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης; Και πώς βλέπετε το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚατΆ αρχήν η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης συνδέεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και με την πορεία της Αγροτικής Τράπεζας, διότι όπως ξέρετε είναι ένα εργοστάσιο στο οποίο μεγάλος μέτοχος είναι η Αγροτική Τράπεζα.

¶ρα, εμείς αυτό που μπορούμε να πούμε πέρα από την ενίσχυση των τευτλοπαραγωγών και όλες αυτές τις προσπάθειες που καταβάλουμε αυτό τον καιρό είναι ότι η Αγροτική Τράπεζα πρέπει να μείνει στην υπηρεσία των αγροτών, πρέπει να είναι ένα πιστωτικό ίδρυμα το οποίο θα λειτουργήσει κάτω από δημόσιο έλεγχο. Αλλά πρέπει επιπλέον να πετύχει και το πρόγραμμα εξυγίανσης, γιατί η Αγροτική Τράπεζα για λόγους που έχουν σχέση με τον ανταγωνισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν μπορεί πια να μην λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή δεν μπορεί και στο δημόσιο που θα παραμείνει να παίρνει εντολές από το κράτος, τι επιτόκια θα βάλει και τι θα κάνει, γιατί είναι μέσα στους κανόνες της αγοράς. Ωστόσο θα είναι σταθερή η προσήλωσή μας και στις συλλογικές μορφές οργάνωσης των παραγωγών και στη γενικότερη αγροτική μας ανάπτυξη να εξακολουθήσει να παίζει αποφασιστικό ρόλο. Και βέβαια να προστατευτούν και οι περιουσίες των ανθρώπων που είναι υποθηκευμένες σΆ αυτήν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, από τα μέσα Ιανουαρίου περίπου, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Βιοτοξινών εδώ στη Θεσσαλονίκη έχει αναστείλει τη λειτουργία του λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες τόνοι οστράκων, μυδιών κινδυνεύουν να μείνουν στα αζήτητα, τα οποία είναι προς εξαγωγή. Θέλω να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη πάνω στο θέμα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το θέμα δεν υπάρχει. Λειτουργεί κανονικά το συγκεκριμένο εργαστήριο και μέσα στα πλαίσια της συνολικότερης αναδιάρθρωσης που θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες, θα δείτε ότι θέλουμε την καινοτομία και την έρευνα  να την κάνουμε κεντρική υπόθεση της Βόρειας Ελλάδας και γιΆ αυτό θα ενισχυθούν αυτές οι διαδικασίες.  Σας ευχαριστώ πολύ.

 

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website