ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 58 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Εκτύπωση E-mail
03 12 2010

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης προβληματισμού για τα θέματα αγροτικής πολιτικής, που γίνεται στο Εκθεσιακό Κέντρο της ΑΤΕ, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις :

 

Πρέπει να σας πω ότι η συζήτηση που γίνεται είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αναφέρεται στα κεντρικά θέματα της πολιτικής μας για τον αγροτικό τομέα, πρώτα απΆ όλα προετοιμάζοντας τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, πώς θα συμβάλλει η αγροτική οικονομία στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών των αγροτικών προϊόντων που είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τη χώρα μας, ούτως ώστε να συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση.

Όλα τα θέματα της οργάνωσης των παραγωγών μας, Συνεταιρισμοί, δημοπρατήρια, μονάδες παραγωγών, συμβολαιακή γεωργία, διεπαγγελματικές Οργανώσεις, «το καλάθι των προϊόντων» της κάθε Περιφέρειας, που αποτελεί βασική μας στρατηγική επιλογή, τα θέματα που αφορούν την περιφερειακή διάρθρωση του Υπουργείου, τον "Καλλικράτη" και στο Υπουργείο και στους Συνεταιρισμούς. Τα θέματα γενικώς, που έχουν αυτή την εποχή τεράστια σημασία, ούτως ώστε η τριετία 2011-2013, όχι μόνο να συμβάλλει αποφασιστικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά να προετοιμάσει και τη γεωργία μας ώστε από το 2014 και μετά να υποδεχθεί με πολύ καλύτερους όρους από τους σημερινούς τη νέα περίοδο, την τόσο δύσκολη.

Συμμετέχουν όλοι, ο καθένας λέει ελεύθερα τη γνώμη του. Θα υπάρξουν δύο κύκλοι συζητήσεων, δύο κύκλοι τοποθετήσεων. Νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ γόνιμα τα συμπεράσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε Συμβούλιο Υπουργών. Είδαμε την Ανακοίνωση, είναι ιδιαίτερα σκληρή, προετοιμάζονται επώδυνα μέτρα, δηλαδή περικοπές στις επιδοτήσεις όσον αφορά τους αγρότες και μάλιστα τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ' αρχήν για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θέλω να πω, ότι αυτά τα θέματα είναι  ανοιχτά, γιατί υπάρχει μπροστά μας ο ορισμός του ενεργού αγρότη.

Για τη γενικότερη τοποθέτηση για την πορεία μας στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, είναι φανερό ότι γίνεται μια προσπάθεια, εξάλλου η ανακοίνωση της Επιτροπής το υπονοεί, να υπάρξει μια έστω μικρή συρρίκνωση των συνολικών πόρων.

Η προσπάθειά μας είναι να μείνει τουλάχιστον στο επίπεδο που ήταν την προηγούμενη περίοδο. Το θέμα το έθεσα μόνο εγώ στο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες και  ο Γερμανός από την αντίθετη πλευρά, δηλαδή να μην περάσει το 1% με τίποτα, ενώ τώρα το ποσοστό ήταν 1,07% του ΑΕΠ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεύτερο θέμα που αφορά τη δυσκολία μας, είναι ότι οι νέες χώρες μπήκαν ενδιάμεσα στο προηγούμενο στάδιο στην υπόθεση αυτή, γεγονός  που σημαίνει ότι θα διεκδικήσουν ανακατανομές.  Εδώ μελετώνται μεταβατικές περίοδοι, ώστε να μην υπάρξει μια ανώμαλη ας πούμε προσγείωση. Από κει και πέρα υπάρχει το θέμα των συμμαχιών, που είναι κρίσιμο. Εμείς ξεκινάμε μια επαφή, την Τρίτη θα βρίσκονται στην Αθήνα ο Βούλγαρος και ο Ρουμάνος Υπουργός Γεωργίας,  κυρίως με τις χώρες του νότου και με τις χώρες της περιοχής μας, αλλά και με κάποιες κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία. Μπορούμε να κάνουμε μια προσπάθεια πολύ σημαντική. Είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

Εγώ είπα στο Εθνικό Κοινοβούλιο ότι θα συμμετέχω σε όλη τη διαδικασία, βήμα-βήμα, δεν πρόκειται να κρύψω από κανένα τίποτα, γιατί αυτή είναι μια εθνική υπόθεση και πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε μια απόφαση να συνδιαμορφώσουμε την πολιτική,  μέχρι να φτάσει η ώρα που θα πάρει η Ευρώπη την τελική της απόφαση .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν ισχύσει αυτό το ποσοστό που λέτε, τα 3 δισεκατομμύρια που είναι οι επιδοτήσεις που δίνονται κάθε χρόνο στο γεωργικό τομέα στην Ελλάδα, πόσο μπορούν να κατέβουν;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό κανείς δε μπορεί να το υπολογίσει τώρα, όπως εμείς δε μπορούμε να υπολογίσουμε το απόλυτο νούμερο, γιατί δεν υπάρχει ο συνολικός προϋπολογισμός…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η περικοπή επί τοις εκατό πόση μπορεί να είναι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εξαρτάται από τα σενάρια που θα επιλεγούν, γιατί είναι σε διαπραγμάτευση τα σενάρια. Γίνεται συζήτηση, δεν έχει τελειώσει, είναι νωρίς ακόμη, γιατί είναι το πρωθύστερο, και αυτό εγώ το ανέφερα στην τοποθέτησή μου. Δε μπορούμε να μιλάμε χωρίς τα συνολικά χρήματα για Κοινή Αγροτική Πολιτική φτιάχνοντας κατανομές εκ των υστέρων.

Για το χρονοδιάγραμμα, πρέπει να γνωρίζετε ότι τον Ιούνιο, θα εμφανιστεί η δημοσιονομική απόφαση, δηλαδή πόσο περίπου θα είναι ο προϋπολογισμός και εν συνεχεία θα έχουμε μια μακρά διαπραγμάτευση για τις κατανομές και για όλα αυτά. Θα φτάσει η απόφαση κατά τη γνώμη μου στο Συμβούλιο Κορυφής, όπου εκεί οι Πρωθυπουργοί αποφασίζουν στο τέλος του 2012, στο βΆ εξάμηνο δηλαδή, και από το 2013 θα φτιαχτεί η νομοθετική απόφαση ώστε  από το 2014 θα ισχύει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά την Αγροτική Τράπεζα. Παραμένει στο Δημόσιο αλλά με εξυγίανση…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης της Τράπεζας, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Το υλοποιεί με συνέπεια η Διοίκηση της Αγροτικής και φαντάζομαι ότι τα βήματα αυτά, μπορεί να είναι μεν δύσκολα, αλλά πιστεύω ότι έχει αποφασισθεί να μείνει η Τράπεζα στο δημόσιο τομέα και νΆ ασχοληθεί πραγματικά με τα προβλήματα των αγροτών σΆ ένα νέο περιβάλλον, που επιβάλλουν οι συνθήκες, η τρόικα, το μνημόνιο, ο ανταγωνισμός.

Σας ευχαριστώ.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website