ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΕΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΠ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 2 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΕΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΠ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 Εκτύπωση E-mail
25 11 2010

 Η Ε.Ε.Π.Ε.Σ. ανακοινώνει τις ακόλουθες θέσεις και προτάσεις, τις οποίες έχει καταθέσει προς τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ, ελπίζοντας σε μια ευνοϊκή ανταπόκριση του Υπουργού σε αυτές:

Περιβάλλον – Διαπιστώσεις - Επισημάνσεις

Ο βασικός κορμός πολιτικών και μέτρων για τη ΚΑΠ μέχρι το 2013 έχει καθορισθεί από το 2002 και δεν αναμένονται κάποιες σημαντικές κεντρικές αλλαγές μέχρι τότε.

Οι περισσότερες αλλαγές, που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν στρεβλώσει την αρχή του «επιχειρείν» και έχουν ασχοληθεί περισσότερο με τη διανομή των ενισχύσεων, που δεν συνδεόταν τις περισσότερες φορές με στοχευμένη στρατηγική.

Η παραπάνω πρακτική οδήγησε στη μερική εγκατάλειψη της γεωργικής παραγωγής σε ό,τι αφορά στη ποιότητα και ποσότητα. Ο παραγωγός σταμάτησε να επενδύει χρήματα στις καλλιέργειές του με κριτήριο την αγορά αλλά την επιδότηση.

Η ΕΕΠΕΣ πιστεύει και επισημαίνει, ότι η Ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, μέσα στο πανικό της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης, μπορεί να βρουν το δρόμο τους, εάν όλοι μας αλλάξουμε τρόπο σκέψης και δούμε την ευκαιρία για

· Επαγγελματίες παραγωγούς με κατά βάση επιχειρηματική αντί επιδοματική σκέψη.

· Πολιτεία, ενεργούσα με συγκεκριμένο σχέδιο και όραμα για το που θέλει να πάει την Ελληνική Αγροτική Παραγωγή σήμερα, αύριο και μέχρι το 2020.

· Αξιοποίηση της εμπειρίας και τεχνογνωσίας των εταιριών εφοδίων, γεωργικών καταστημάτων και συνεταιρισμών, ώστε να κατευθύνουν τον παραγωγό προς τελικά παραγόμενα προϊόντα διαφοροποιημένα, ανταγωνιστικά, σηματοποιημένα.

· Οργάνωση προβολής και διάθεσης προϊόντος.

· Έλεγχο της αγοράς για περιορισμό του παραεμπορίου των γεωργικών εφοδίων (μη πιστοποιημένων σπόρων κ.ά.)

Γιατί, η βάση για μιά πετυχημένη γεωργία είναι το γενετικό υλικό, με το οποίο τα Μέλη της ΕΕΠΕΣ ασχολούνται. 

Γιατί:« Ο Σπόρος είναι η ζωή !!».

Μακροοικονομική προσέγγιση της ΕΕΠΕΣ:

Η άποψη της ΕΕΠΕΣ, σχετικά με τον δρόμο της Ελληνικής γεωργίας μέχρι το 2013, αλλά και για τη νέα ΚΑΠ μετά από το 2013, έχει, ως γενική τοποθέτηση, τα παρακάτω:

Πυλώνας Ι

· Η Ευρωπαϊκή γεωργία πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται και μετά το 2013, για να παραμείνει όρθια.

· Οι εισοδηματικές ενισχύσεις πρέπει να συνεχισθούν σε μορφή, που προάγει την ποιότητα, την ποσότητα και την αειφόρο ανάπτυξη και να επικεντρωθούν σε καλλιέργειες, που η Ελλάδα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα (π.χ. βαμβάκι, σκληρό σιτάρι, κηπευτικά, εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα-γιγαρτόκαρπα, λάδι) ή προσδιορίζονται από στρατηγικές επιλογές (π.χ. αραβόσιτο, ηλίανθο, ρύζι, τεύτλο, ενεργειακά και όσπρια, ψυχανθή).

· Προτάσεις, που οδηγούν σε απλή στρεμματική ενίσχυση θα πρέπει να αποκλειστούν, για ευνόητους λόγους.

Πυλώνας ΙΙ

· Ο πυλώνας II δεν πρέπει να απορροφήσει πόρους από τον πυλώνα I και να βασίζεται σε ανεξάρτητες εισροές,και συγχρηματοδότηση, που θα στοιχίζεται στους εθνικούς στόχους, δηλαδή κατά κύριο λόγο στις επιλογές του πυλώνα I. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην προώθηση σημαντικών ποσοτήτων υψηλής ποιότητας προϊόντων, στις αγορές εσωτερικού/εξωτερικού και στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών και διευκολύνσεων για το λόγο αυτό. Επiπλέον, πρέπει να ληφθούν πρόνοιες για δημιουργία μεσαίου και μεγάλου μεγέθους γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

· Σε ότι αφορά στην οργάνωση αγορών, εκτός από τον προφανή στόχο της απρόσκοπτης τροφοδοσίας της αγοράς με διαδικασίες χαμηλού κόστους (και εξασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού, με δεδομένη την ενίσχυση του εισοδήματος από τον Πυλώνα I), πρέπει να ληφθεί μέριμνα κάλυψης των παραγωγών και καταναλωτών από φαινόμενα σπέκουλας και χρηματιστηριακών υπερβολών.


Στοχευμένες προτάσεις της ΕΕΠΕΣ:

1. Στην απευκταία περίπτωση μεταφοράς ενισχύσεων από τον Ι στο ΙΙ πυλώνα, αυτή θα πρέπει να γίνει σταδιακά, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η στήριξη αγροτικών μονάδων/οικογενειών, με παράλληλη ενδυνάμωση των υποδομών της υπαίθρου. Με απλά λόγια, τα χρήματα να παραμείνουν στην αγροτική παραγωγή, ενισχύοντάς την από το σχεδιασμό μέχρι την πώληση.

2. Μετά το 2013 θα πρέπει να καταργηθεί η απόδοση των ενισχύσεων με βάση την ιστορική περίοδο και να εφαρμοσθεί το λεγόμενο μοντέλο περιφερειοποίησης. Η μετάβαση θα πρέπει να γίνει με ήπιο τρόπο, ακόμα και εάν χρειασθεί να εφαρμοσθεί υβριδικό μοντέλο για κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

3. Τα Κράτη-Μέλη να μπορούν να διαχειρίζονται ποσά είτε με την μορφή ποιοτικών παρακρατημάτων ή την μη απόδοση μικρών αποδεσμευμένων ενισχύσεων είτε από την δυναμική διαφοροποίηση, για να μπορούν να κατευθύνουν την γεωργική παραγωγή με βάση τους στόχους της χώρας.

4. Δυναμική διαφοροποίηση στο 10%, για ενισχύσεις, που υπερβαίνουν τις 5.000,00 ευρώ.

5. Να δίνονται κατά προτεραιότητα δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα στους νέους αγρότες, στους αγρότες περιοχών, που εφαρμόζονται προγράμματα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

 

Προτάσεις ανά καλλιέργεια της ΕΕΠΕΣ:

1. Τα ποιοτικά παρακρατήματα να παραμείνουν και να ενισχύσουν την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος, σε προϊόντα όπως το σκληρό σιτάρι και να συνδέεται με χρήση 100% πιστοποιημένου σπόρου, που είναι ο θεμέλιος λίθος στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με εφαρμογή πρωτοκόλλων πιστοποίησης Agro 2.1 και 2.2 με αυστηρά κριτήρια έτσι, ώστε να ενισχύονται μόνο οι παραγωγοί, που παράγουν ποιότητα.

2. Να ενισχυθεί η παραγωγή πρώτης ύλης για βιοκαύσιμα από ενεργειακές καλλιέργειες (δεδομένης της κατεύθυνσης της ΕΕ ).

3. Στα προγράμματα πολλαπλής συμμόρφωσης, για τη βελτίωση των εδαφών, εκτός της καλλιέργειας ψυχανθών για ενσωμάτωση, να ενταχθούν καλλιέργειες, όπως η σόγια (που συμβάλλει αποφασιστικά τόσο στην βελτίωση εδαφών όσο και στη χρήση του τελικού προϊόντος για ζωοτροφή ή βιοκαύσιμο).

4. Να ενταχθεί η παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας (π.χ. βιοαέριο) σε σύστημα επιδοτήσεων (εγκατάστασης, πριμοδότησης και απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας).

5. Να διατηρηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι και μετά το 2013. Η τιμή πληρωμής του βαμβακιού να γίνεται με βάση την απόδοση και την ποιότητα της ίνας ( ισχύει σε όλες τις βαμβακοπαραγωγικές χώρες του κόσμοu), και χρήση πιστοποιημένου σπόρου 100%.

6. Δημιουργία ταυτότητας, προβολή-στήριξη κάθε διατροφικού ελληνικού προϊόντος (Πρόγραμμα Ελληνική Μεσογειακή Υγιεινή Διατροφή), που παράγεται μέσα από αναγνωρισμένες διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης.

 

Προτάσεις οργανωτικού χαρακτήρα της ΕΕΠΕΣ:

1 Τα αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα να ενισχυθούν με στόχο η αειφορία των εδαφών να γίνει και στόχος του παραγωγού. Το μέτρο της αμειψισποράς να ενισχυθεί και να εφαρμοσθεί υποχρεωτικά.

2 Να εκσυγχρονιστούν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου (π.χ. ΚΕΠΠΥΕΛ), με ένταση της μηχανοργάνωσης σε κάθε ενέργεια, με σκοπό την επίτευξη διαφάνειας, ταχύτητας και αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών.

3 Συνεργασίες Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ με τον ιδιωτικό τομέα και τα Πανεπιστήμια, σε θέματα γενετικού υλικού , μεταφορά τεχνογνωσίας, ενέργειες Marketing, προώθησης τελικών προϊόντων.

Σημ.: Υπενθυμίζεται, ότι τα Μέλη ΕΕΠΕΣ είναι ελληνικές εταιρίες στο σύνολό τους είτε αμιγώς ελληνικές είτε ελληνικές θυγατρικές μεγάλων πολυεθνικών εταιριών με τεράστια εμπειρία και καινοτομίες στα αντικείμενα ενασχόλησης τους.

 4 Στήριξη μέσω Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε και άλλων μελλοντικών προγραμμάτων όλων των νομικών μορφών γεωργικών επιχειρήσεων είτε είναι Ο.Ε. ή Α.Ε..

5 Δημιουργία και στήριξη Α.Ε. από παραγωγούς με στόχο την εμπορία του τελικού προϊόντος.

6 Όλες οι θέσεις της χώρας μας, που αφορούν στη νέα ΚΑΠ, να ληφθούν έως 31/12/2010, ώστε να έχουμε ένα ξεκάθαρο τοπίο έως το 2013 και να προσαρμοσθούμε γρηγορότερα. Κάθε προσπάθεια στη κατεύθυνση αυτή θα μας βρεί συμμέτοχους και υποστηρικτές, όπου και όταν χρειαστεί. Η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και στην εφαρμογή αυτών μόνο στην αβεβαιότητα συμβάλλει και στον αποπροσανατολισμό όλων.

 Για την Ε.Ε.Π.Ε.Σ.

 

 Γ. Δ. Ποντίκας   Β. Σ. Ανδριώτης

 Πρόεδρος    Γεν. Γραμματέας

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website