ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Σημερiνή συνέντευξη στο FLASH 96 και στις δημοσιογράφους Έλλη Στάη και Νικόλ Λειβαδάρη του Υπ.ΑΑΤ
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 12 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Σημερiνή συνέντευξη στο FLASH 96 και στις δημοσιογράφους Έλλη Στάη και Νικόλ Λειβαδάρη του Υπ.ΑΑΤ Εκτύπωση E-mail
26 10 2010

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «FLASH 96» και στις δημοσιογράφους Έλλη Στάη και Νικόλ Λειβαδάρη παραχώρησε  σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.

 Ο υπουργός ερωτηθείς για τη διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού είπε:

«Νομίζω ότι το κεντρικό πολιτικό μήνυμα που ήθελε να περάσει χτες ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι δε θα δεχτεί να είναι Πρωθυπουργός υπό ομηρία. Δηλαδή ένας Πρωθυπουργός, όπου οι εξελίξεις τον ξεπερνούν και όπου το  πρόβλημα της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει για το οποίο αισθάνεται μια τεράστια πατριωτική ευθύνη και ένα μεγάλο χρέος, είναι το στοίχημα της ζωής του, μην το ξεχνάτε».

Σε ερώτηση αν πρόκειται περί μιας απόφασης ειλημμένης ή ήταν μια  μπλόφας, ο Κώστας Σκανδαλίδης απάντησε: «Δεν μπλοφάρει ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν μπλοφάρει».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του επιτίμου Προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, περί κυβερνήσεων συνεργασίας και όχι αυτοδυναμίας, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές , ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σχολίασε:  

«Ο κ. Μητσοτάκης λέει ανοιχτά τι ευσεβείς πόθους έχει…  Τώρα θέλει να μην γίνουν Κυβερνήσεις αυτοδυναμίας, προφανώς γιατί κάτι ετοιμάζεται στο πολιτικό σκηνικό, στο οποίο θα είναι αναμεμιγμένη και η Ντόρα». Και πρόσθεσε «Εμένα η γνώμη μου είναι ότι οποτεδήποτε κι αν γίνουν εκλογές, ο ελληνικός λαός μπορεί να ψηφίσει ξανά αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Θα δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις συνεργασίας και συναινετικών λύσεων, εάν υπήρχε μια άλλη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δηλαδή, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι όλοι καταβάλουμε μια προσπάθεια, έχουμε ένα κοινό πρόγραμμα για το τι πρέπει να κάνουμε».

Τέλος, σε ερώτηση « Και όμως κοινά σημεία με κομμάτια της Αριστεράς που έχετε ήδη επιχειρήσει συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο, με τον κ. Κουβέλη και με την κα Ντόρα Μπακογιάννη σε προσωπικό επίπεδο έχετε κοινά σημεία και τα έχετε δηλώσει», απάντησε « καμία αντίρρηση, θέλω να πω και μιλάω τώρα και για τα μεγάλα Κόμματα ότι η υπόθεση των συνεργασιών εξαρτάται από τη δυνατότητα σύγκλισης ευρύτερων στρατηγικών και προτάσεων. Δηλαδή είναι τυχοδιωκτικό για τη χώρα να λες ότι «εγώ είμαι υπέρ του Μνημονίου και εσύ είσαι εναντίον του Μνημονίου και έλα να κυβερνήσουμε μαζί. Να βάλω εγώ τον Υπουργό Οικονομικών και εσύ τον Υπουργό Ανάπτυξης.  Αυτά δεν γίνονται».

 Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο: 

 Ε. ΣΤΑΗ: Εδώ μαζί μας είναι και τον καλωσορίζω, ο Υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης. Καλώς ήρθατε κ. Σκανδαλίδη.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλώς σας βρήκα, να είστε καλά.

Ε. ΣΤΑΗ: Και δεν το ξέραμε,  είχαμε κανονίσει αυτή τη συνέντευξη, χωρίς να γνωρίζουμε ότι θα είναι η επόμενη μιας σημαντικής μέρας, όπου ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε σημαντικά πράγματα, που μπορεί να καθορίσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και τη ζωή μας.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, αιφνιδίασε, φαντάζομαι, ο Πρωθυπουργός, διότι το συνηθίζει εξάλλου σε τέτοιες επιλογές.

Ε. ΣΤΑΗ: Για πέστε μου, να το δούμε συγκεκριμένα. Ο κ. Παπανδρέου δεν είπε άμεσα ότι «θα πάω σε πρόωρες εκλογές»,  αλλά είπε ότι «ο λαός θα αποφασίσει», το ίδιο είναι αν υπάρξει αδιέξοδο από τις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, συναθροιζόμενο και με μερικά άλλα ζητήματα είπε, φανταζόμαστε ότι αυτά είναι τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα με τα οικονομικά της προβλήματα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όλα μαζί τα προβλήματα.

Ε. ΣΤΑΗ: Εδώ υπάρχει ένα δίλημμα τώρα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, πριν απ’ όλα να σας πω ένα μήνυμα που νομίζω θέλει να περάσει ο κ. Παπανδρέου. Το κεντρικό μήνυμα, εξ όσων ξέρω και γνωρίζω λόγω και της  εμπειρίας που έχω.

Ε. ΣΤΑΗ: Έχετε από εκλογές.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:  Νομίζω ότι το κεντρικό πολιτικό μήνυμα που ήθελε να περάσει χτες ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι δε θα δεχτεί να είναι Πρωθυπουργός υπό ομηρία. Δηλαδή ένας Πρωθυπουργός, όπου οι εξελίξεις τον ξεπερνούν. Το πρόβλημα της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει  και για το οποίο αισθάνεται μια τεράστια πατριωτική ευθύνη και ένα μεγάλο χρέος,  αυτό είναι το στοίχημα της ζωής του. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει μια πορεία φθοράς, συνεχούς φθοράς και αδυναμίας της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους κεντρικούς στόχους που έθεσε με ενάργεια για το 2011, το 2012 και το 2013.

Ε. ΣΤΑΗ: Δηλαδή με λίγα λόγια, πιστεύετε ότι ο Πρωθυπουργός θέλει μια ανανέωση λαϊκής εντολής, αυτό λέτε, έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει στα δύσκολα αυτά χρόνια με τα πολύ δύσκολα πράγματα που έρχονται πράγματι και θα δούμε τι δύσκολα έρχονται.

                        Γιατί οι περσινές εκλογές  έχουν αναντιστοιχία, η λαϊκή εντολή με το πρόγραμμα το οποίο εφαρμόσατε ως κυβέρνηση. Δεν πήρατε αυτή την εντολή γι’ αυτά τα μέτρα και γι’ αυτές τις ενέργειες. Έτσι δεν είναι;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι η πλειοψηφία που πήρε ήταν σαφής σε ό,τι αφορά την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα. Υπάρχει σαφής διάσταση ανάμεσα στις προεκλογικές του δεσμεύσεις και στη μετέπειτα πολιτική, αλλά υπάρχει και η αίσθηση ότι παρέλαβε κάτι το οποίο ήταν έξω από κάθε φαντασία. Δεν μπορούσε ούτε καν να το φανταστεί.

Ε. ΣΤΑΗ: Θέλω να μας πείτε τη δική σας γνώμη, γιατί ξέρω ότι μιλάτε ανοιχτά και δεν είστε από αυτούς που κουκουλώνουν τα πράγματα, γιατί υπάρχει ένα δίλημμα τώρα στον κόσμο.

                        Αυτά που είπε χτες για πρόωρες εκλογές, είναι μια απόφαση ειλημμένη μέσα του, ή ήταν μια μπλόφα; Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι πρόκειται περί μπλόφας. Το είπε έτσι για να προσελκύσει ψηφοφόρους στις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου και αυτό θα ξεχαστεί αν το αποτέλεσμα είναι καλό ή κριθεί, ερμηνευτεί καλό για εσάς.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καταρχήν συνέδεσε τις εκλογές με τη χθεσινή του τοποθέτηση. Δηλαδή τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έδωσε μια διάσταση πιο πάνω από το απλό «ναι ή όχι στον Καλλικράτη»,  το μετέτρεψε σε μια πολιτική ψήφο, γιατί είναι πολιτική ψήφος εκ των πραγμάτων.

                        Και να σας πω και κάτι; Αν στην αρχή ήθελε να την κάνει ψήφο για την αυτοδιοίκηση, είναι φανερό ότι όταν τα κόμματα αρνήθηκαν τον Καλλικράτη, τον καταψήφισαν ουσιαστικά όλοι οι άλλοι, είναι φανερό ότι είναι μια κεντρική επιλογή στην οποία πρέπει να πει ο πολίτης ναι ή όχι.

                        Το δεύτερο είναι ότι το αντί – μνημονιακό κίνημα, έχει εκφραστεί σε όλες τις εκφάνσεις του αυτό το καιρό σε μια προεκλογική περίοδο που το κεντρικό θέμα σε όλα τα μέσα είναι «είστε με το μνημόνιο ή δεν είστε με το μνημόνιο;».

                        Νομίζω ότι μπροστά σε αυτή την πολιτική εξέλιξη, εκ των πραγμάτων οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποκτούν μια διάσταση περισσότερη απ’ αυτή που  είχαν όταν ξεκινούσαν.

Ε. ΣΤΑΗ: Ξέρετε γιατί σας ρώτησα, αν είναι ειλημμένη απόφαση για τις εκλογές...

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το είπα για το ερώτημα που βάλατε  «αν μπλοφάρει». Δεν μπλοφάρει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ε. ΣΤΑΗ: Ωραία, αυτό το πιστεύω κι εγώ. Είναι τόσο υψηλού ρίσκου αυτή η μπλόφα, δεν μπορεί να την κάνει κανείς.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καταρχήν θα τον συνοδεύει μετά σε όλη του τη ζωή. Αλλά αν ο ελληνικός λαός, σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές,  δώσει ένα δείγμα, γιατί δε μετράς τα ποσοστά των κομμάτων σε αυτές τις εκλογές προφανώς, ότι δεν θέλει περιπέτειες, δηλαδή να ανοιχτεί ξανά το θέμα από την αρχή της χρεοκοπίας ή της μη χρεοκοπίας, στη βάση διάφορων τυχοδιωκτικών εκτιμήσεων, του τύπου του κ. Σαμαρά «σε ένα χρόνο θα καλύψω  το έλλειμμα» κλπ., είναι  φανερό ότι θα νιώθει ότι θα είναι και λίγο όμηρος ενός λαϊκού συσχετισμού.

Ε. ΣΤΑΗ: Μισό λεπτό να ξεκαθαρίσουμε αυτό τώρα τι σημαίνει, πάει ή δεν πάει σε πρόωρες εκλογές, γιατί ποιο θα είναι το κριτήριο του τι θα βγάλει η κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δηλαδή πού θα θεωρήσετε εσείς και με ποιο τρόπο ότι δεν έχετε πάρει την πλήρη συμπαράσταση που θέλετε για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης...

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δε νομίζω ότι είναι θέμα απλά ενός αριθμού.

Ε. ΣΤΑΗ: Αλλά τι είναι.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακούω αυτό, θα πάρουμε...

Ε. ΣΤΑΗ: Μα είναι θολό το κριτήριο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα πάρουμε τέσσερις – πέντε ή θα πάρουμε επτά – οκτώ ή θα πάρουμε δέκα – έντεκα. Δεν είναι εκεί το θέμα. Έχει δημιουργηθεί  ένα γενικότερο κλίμα στην ελληνική κοινωνία.

Ε. ΣΤΑΗ: Πού θα το κρίνετε εσείς.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό ότι θα ψηφίσει να προχωρήσουν τα πράγματα προς το εμπρός. Αυτό συνεκτιμάται. Καταρχήν το εκτιμάτε εσείς πρώτοι απ’ όλους. Και δεν το στηρίζετε μόνο στα θέματα των αριθμών, το στηρίζετε σε ένα ευρύτερο πολιτικό κλίμα.

Ο κ. Παπανδρέου χτες έκανε παρέμβαση σε αυτό το πολιτικό κλίμα, θεώρησε ότι πρέπει να δώσει μια μάχη προς τα εμπρός η χώρα, μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αν το πολιτικό κλίμα είναι ότι δεν μπορεί να προχωρήσει, τότε προφανώς,  κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσει και ο λαός, να πει τη γνώμη του.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, μα ήταν σαφές αυτό που είπε. Όμως εδώ σας ρώτησα κάτι. Φτάσαμε στην Κυριακή των εκλογών, την πρώτη βασικά και μετά τη δεύτερη. Τι θα πείτε, δηλαδή ποια θα είναι εκείνα τα στοιχεία, τι θα ακούσετε εσείς ως Κώστας Σκανδαλίδης από τα αποτελέσματα των εκλογών και θα πείτε «εδώ ο κύβος ερρίφθη, θα πάμε στις πρόωρες εκλογές, να το αδιέξοδο που είπε ο Πρωθυπουργός». Για πείτε μου. Γιατί κι εμείς περιμένουμε να ξέρουμε πώς θα το δούμε αυτό.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να βάλω μια αποχρώσα διάσταση.

Ε. ΣΤΑΗ: Είναι θολό, γι’ αυτό σας το λέω.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Διότι εγώ τους αριθμούς, σας είπα, δεν τους πιστεύω.

Ε. ΣΤΑΗ: Άστε τους αριθμούς, πέστε μου τι.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να πω ένα παράδειγμα συγκεκριμένο.

Ε. ΣΤΑΗ: Να χάσετε την Αττική, να χάσετε τις μεγάλες περιφέρειες;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, όχι να χάσουμε. Ήταν πολύ προσεκτικός, μίλησε για τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, μίλησε για τον πρώτο γύρο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δε μίλησε για το δεύτερο γύρο, γιατί στο δεύτερο γύρο γίνονται μέτωπα, γίνονται πράγματα που δεν απεικονίζουν πολιτικούς συσχετισμούς. Στον πρώτο γύρο, να πω ένα παράδειγμα. Π.χ. στο Δήμο της Αθήνας. Συγκρούεται ένας Δήμαρχος, πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη γνώμη μας αποτυχημένος Δήμαρχος της Αθήνας και φθαρμένος όσο δεν παίρνει άλλο. Και από την άλλη μεριά υπάρχει ένας άνθρωπος που δούλεψε στο Συνήγορο του Πολίτη, είναι νέος άνθρωπος  με καινούριες αντιλήψεις, χωρίς μεγάλα λόγια, που θα μπορούσε να πάει τα πράγματα  λίγο πιο μπροστά. Άλλο είναι να πει κανείς ότι ο κ. Κακλαμάνης προηγείται π.χ. τρεις μονάδες του κ. Καμίνη στον πρώτο γύρο,  και στο δεύτερο γύρο κάτω από ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε να τον κερδίσει και άλλο ότι τον περνάει είκοσι μονάδες…

Ε. ΣΤΑΗ: Και αυτό είναι ένα κριτήριο;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δείχνει μια πολιτική στάση του λαού της Αθήνας, ότι εν πάση περιπτώσει  δεν έχει περάσει τίποτα από πάνω του όλο αυτό το καιρό.

Ε. ΣΤΑΗ: Σαφές. Για να δούμε για τις μεγάλες περιφέρειες, γιατί π.χ. στην Περιφέρεια Μακεδονίας, περιμένετε ότι από την πρώτη Κυριακή θα υπάρχει μια μεγάλη απόσταση για παράδειγμα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό έχει να κάνει, επαναλαμβάνω, με βάση τη σχετικότητα και των μηνυμάτων που λαμβάνουμε, που έχουν σχέση με το κλίμα...

Ε. ΣΤΑΗ: Για πέστε μας κάτι άλλο, που εσείς ως έμπειρος και πρώην Υπουργός Εσωτερικών, που έχετε εκπονήσει και εκλογικούς νόμους και τα ξέρετε αυτά, ποιο άλλο στοιχείο, πέρα από αυτό που φέρατε το παράδειγμα του Δήμου της Αθήνας, πολλές μονάδες μπροστά στον πρώτο γύρο ο κ. Κακλαμάνης από τον κ. Καμίνη. Θα είναι ηχηρό το μήνυμα ότι εδώ δεν έχει περάσει καθόλου αυτό που θέλαμε να περάσουμε. Άλλο, πέστε μας για την Περιφέρεια της Αττικής.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί εγώ πιστεύω ότι...

Ε. ΣΤΑΗ: Που είναι κρίσιμη πολύ.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ νομίζω ότι στην Περιφέρεια της Αττικής οι πολίτες θα ψηφίσουν τον Γιάννη το Σγουρό, και θα έρθει πρώτος και με μια σχετική διαφορά .

Ε. ΣΤΑΗ: Πότε θα είναι το καμπανάκι;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν μπαίνει...

Ε. ΣΤΑΗ: Μα όπως ψάχνουμε να βρούμε...

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ψάχνετε εσείς, δεν υπάρχουν...

Ν. ΛΙΒΑΔΑΡΗ:  Αν δεν είναι π.χ. ο Σγουρός.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτά δεν υπάρχουν.

Ε. ΣΤΑΗ: Αν είναι πρώτος ο Γιάννης Δημαράς;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Υπάρχει ένα θέμα, δεν υπάρχει;

Ε. ΣΤΑΗ: Μας δώσατε δύο χαρακτηριστικά σημεία, τα οποία θα ζυγιστούν το βράδυ της πρώτης Κυριακής.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι παραδείγματα αυτά.

Ε. ΣΤΑΗ: Παραδείγματα, μα ενδεικτικά πάμε, δεν υπάρχουν σαφή κριτήρια. Διακοπή και επιστρέφουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 

Ε. ΣΤΑΗ: Ας συνεχίσουμε τη συζήτηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Κύριε Σκανδαλίδη εσείς δεν μασάτε τα λόγια σας, και μάλιστα ήσασταν απ’ αυτούς που είχε ενοχληθεί το ΠΑΣΟΚικό σας DNA με τα πρώτα σκληρά μέτρα για χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Ο Πρωθυπουργός χθες είπε ότι μέχρις εδώ ήταν, μέτρα άλλα που θα πλήττουν τις δυνάμεις των χαμηλόμισθων κα των συνταξιούχων δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει η Κυβέρνησή σας. Το θέμα εδώ και το ερώτημα …

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:  Ούτε εδώ μπλοφάρει ο πρωθυπουργός κατά τη γνώμη μου.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι. Το ερώτημα εδώ είναι πώς θα βγουν τα κουκιά από τη στιγμή που η διεθνής οικονομική συγκυρία είναι πάρα πολύ αρνητική, όπως είναι πάρα πολύ αρνητικά τα νούμερα που έχουμε στα χέρια μας. Δηλαδή με ποιο τρόπο θα κλείσετε την τρύπα των 2,5 δις είναι τουλάχιστον των εσόδων …

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Τουλάχιστον έτσι, γιατί περιμένουμε και την αναθεώρηση του ελλείμματος από τη EUROSTAT του ’09, του ελλείμματος στις 15 του μήνα.

Ε. ΣΤΑΗ: Τι μέτρα είναι αυτά και τι αναθεώρηση του μνημονίου είναι αυτή που λέει ότι θα κάνει;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Στην πορεία αυτού του χρόνου η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει τις προθέσεις της ,  σαφώς τα πρώτα μέτρα που έχει πάρει είναι σκληρά. Προφανώς, ο κ. Πρωθυπουργός εννοεί και το εννοούμε όλοι μας βέβαια, ότι θα αρχίσουν να αποδίδουν τα διαρθρωτικά μέτρα …

Ε. ΣΤΑΗ: Εσείς το πιστεύετε, πότε θα αρχίσουν να αποδίδουν αυτά;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μέσα στο 2011 κατά τη γνώμη μου. Όλες οι προσπάθειες που κάνουμε τώρα, εγώ ας πούμε στο Υπουργείο Γεωργίας, ο κ. Χρυσοχοϊδης στο δικό του Υπουργείο κλπ.,  οι επενδύσεις που προσπαθούμε να κάνουμε, όλα αυτά γίνονται  για να  υπάρξει παράλληλα με την εμπιστοσύνη των αγορών και μια αξιοποίηση κάθε παραγωγικής ικμάδας, όποια κι αν είναι αυτή σε συνθήκες ύφεσης. Δεν σημαίνει ότι είναι μεγάλη αυτή η ικμάδα,  για να μην λέμε ψέματα στους ανθρώπους. Είναι μια δύσκολη χρονιά που όμως θα αρχίσει να αντιστρέφεται το πράγμα. Και το 2012 θα είναι θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, δηλαδή θα δρομολογηθεί μια άλλη περίοδος για τη χώρα. Νομίζω είμαι σαφής.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι ως χρονοδιάγραμμα θεωρητικό είναι απολύτως σαφές και ικανοποιητικό. Όμως με ποιο τρόπο μπορείτε να διασφαλίσετε ότι έσοδα που δεν μπορείτε αυτή τη στιγμή να εισπράξετε, γιατί μίλησε για φοροδιαφυγή χθες ο Πρωθυπουργός και μιλάτε συνέχεια για φοροδιαφυγή και μάλιστα μίλησε για τους πλουσίους οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν και αυτοί που δεν πληρώνουν, να πληρώσουν. Αλλά αυτό μας παραπέμπει στο προεκλογικό, λεφτά υπάρχουν, όταν εννοούσε ότι τα λεφτά υπάρχουν από τη φοροδιαφυγή, αλλά ήδη έχει περάσει ένας χρόνος και βεβαίως λεφτά από τη φοροδιαφυγή δεν υπάρχουν.

Και επίσης είναι βέβαιον ότι δεν μπορείτε να εισπράξετε με ευκολία αυτά τα χρήματα, γιατί εδώ οδηγηθήκατε σε περαίωση, πάλι κατά του DNA σας μέτρο και πάλι δεν εισπράξατε τα αναμενόμενα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτά είναι τα άμεσα και τα δύσκολα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση. Σας θυμίζω ότι κάναμε 6-8 μήνες να φτάσουμε σε ένα φορολογικό νομοσχέδιο, που να είναι καθαρό των προθέσεών μας και η εφαρμογή αυτού του φορολογικού νομοσχεδίου, του νόμου πια του κράτους επειδή υπάρχει και ένας μηχανισμός κρατικός που δεν ακολουθεί εύκολα τις εντολές της Κυβέρνησης και τη λειτουργία του και πρέπει να πω εδώ κάνοντας την κριτική μου, ότι τον πρώτο χρόνο δεν δουλέψαμε πολύ με τον κρατικό μηχανισμό όσο έπρεπε…

Ε. ΣΤΑΗ: Με τους εισπρακτικούς μηχανισμούς κατ’ αρχήν …

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με όλους αυτούς …

Ε. ΣΤΑΗ: Τώρα δουλεύουν δηλαδή, γιατί βρισκόμαστε μπροστά στο ’11;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που θα αποδώσει. Εγώ είμαι αισιόδοξος. Μπορεί να μην είναι τόσο εμφανή τα πράγματα τους πρώτους μήνες του ’11, αλλά από το β’ εξάμηνο θα είναι πολύ πιο εμφανή, απ’ αυτά που ξέρω και βλέπω.

Να σας πω ένα παράδειγμα. Δηλαδή τι μπορώ να αποδώσω εγώ στο Υπουργείο Γεωργίας; Δεν μπορώ άμεσα να πω ότι κάνω 20 επενδύσεις, έστω και μικρές σε επιμέρους περιοχές για κρίσιμα προϊόντα, μπορώ όμως, να σας πω ότι έχω τη δυνατότητα να προετοιμάσω το κλίμα και να αποδώσουν αυτά στο β’ εξάμηνο του ’11.

Ε. ΣΤΑΗ: Ένα άλλο θέμα όμως είναι …

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό πρέπει να το συνδέσετε με όλη την Κυβέρνηση, γιατί όλοι αυτό κάνουν.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, λίγο αισιόδοξα τα βλέπετε βέβαια τα πράγματα, γιατί αν βάλετε κάτω τους αριθμούς πώς θα μας τα βγάλετε, δηλαδή τι περιμένετε να εισπράξετε;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εντάξει.

Ε. ΣΤΑΗ: Γιατί μην ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή το κράτος βρίσκεται και σε στάση πληρωμών προς τους πολίτες, για παράδειγμα η επιστροφή του ΦΠΑ δεν αποδίδεται. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία πολυπλόκαμα πλήττουν όλο αυτό το μηχανισμό, το ταμειακό κράτος – πολίτη και αναρωτιέμαι με ποια νούμερα και με ποιο σκεπτικό είστε τόσο αισιόδοξος για το ’11;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ νομίζω ότι θα απεικονιστεί και στον κρατικό προϋπολογισμό που θα συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες, ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει αποτελέσματα πειστικά. Εχω ελπίδα και αισιοδοξία ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική αυτή η χρονιά, πολύ πιο αποτελεσματική.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Κύριε Σκανδαλίδη, υπάρχει όμως μια παράμετρος εδώ, είχαμε πριν από λίγο την έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ύφεση 4% φέτος, περιμένουμε να καλύψουμε χαμένο έδαφος από την αύξηση των εσόδων. Είναι φαύλος κύκλος μέσα από την ύφεση πώς θα έρθει αυτή η προσδοκούμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ  δεν μίλησα μόνο για την αύξηση των εσόδων, γι’ αυτό είπα πολύ προσεκτικά για στροφή στην πραγματική οικονομία. Γίνεται μια προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, Υπουργεία, θα γίνει στην Αυτοδιοίκηση, θα υπάρξει η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, όλα αυτά είναι θέματα που έχουν σχέση με επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Άρα να υπάρξει πέρα από την οικονομία που γίνεται στα Υπουργεία και στον κρατικό μηχανισμό, πέρα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής, να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική δράση όλων μας τον επόμενο χρόνο. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι ενώ είμαστε μια αγροτική χώρα, και παράγουμε λεμόνια, πληρώνουμε για εισαγωγή λεμονιών  6,5 δισεκατομμύρια το χρόνο ? γιατί εμείς τα θάβουμε...

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό βέβαια είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που δεν το έχει αντιμετωπίσει κανείς.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Λέω, λοιπόν, εάν με την πολιτική που κάνουμε, στη στροφή στην παραγωγή, στην εξυγίανση αυτών των κυκλωμάτων κ.ο.κ. και καταφέρουμε ας πούμε να προσθέσουμε μια μονάδα στο ισοζύγιο, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πρόκειται για μια προσπάθεια μυρμηγκιού και όχι τόσο μεγάλων λόγων  ή διακηρύξεων ή νόμων. Εγώ όμως είμαι απ‘ αυτούς που ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές δεν εφαρμόζονται ούτε με τη νομοθεσία που είναι απαραίτητη βέβαια, αλλά  ούτε με τις επικοινωνιακές διακηρύξεις.  Θα πρέπει να πας κάτω, πρέπει να πας να δώσεις τη μάχη μαζί με το κράτος.

Ε. ΣΤΑΗ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο, γιατί αυτά όλα που λέτε είναι λεπτών ισορροπιών και αβέβαιων αποτελεσμάτων, το ξέρετε καλύτερα από εμάς, γιατί βρίσκεστε στην κόψη του ξυραφιού σε όλα αυτά.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχετε κάποιον άλλο τρόπο να μου προτείνετε κα Στάη να το κάνουμε;

Ε. ΣΤΑΗ: Μετά χαράς, ό,τι έχουμε να σας το προτείνουμε. Αλλά πέστε μου κάτι, επειδή όλα αυτά τα ετοιμάζετε και η συζήτηση γίνεται και η προσπάθεια τώρα πια από χθες με την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών, όλοι ξέρουμε ότι οι πρόωρες εκλογές, οι εκλογές δημιουργούν μία παραλυσία, είναι δεδομένο.

                        Ακόμη και αν γίνουν στον πιο γρήγορο χρόνο που δίνει η συνταγματική προθεσμία που είναι …

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βιάζεστε, βιάζεστε.

Ε. ΣΤΑΗ: 22 μέρες, όχι 30 όπως μας έλεγε και ο Συνταγματολόγος ο κ. Μανιτάκης ...

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν είναι τόσο.

Ε. ΣΤΑΗ: Αφήστε με να τελειώσω αυτό που θέλω να σας πω.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Δεν είναι τόσο, είναι λιγότερο, θα το ρωτήσουμε μετά.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι – όχι, εντάξει.

Ε. ΣΤΑΗ: Ακόμη και αν γίνουν πολύ γρήγορα πρόωρες εκλογές έχει συζητήσει η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός αυτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών με την Τρόικα, γιατί εδώ πέρα πάμε μέρα – μέρα απ’ ότι έχουμε καταλάβει να βγάζουμε τους αριθμούς, τα νούμερα για να μπορούμε να ακολουθούμε αυτό το πρόγραμμα το οποίο έχουμε συμφωνήσει και να εκταμιευτεί τώρα το Δεκέμβρη η 3η δόση και να μην συζητήσω για την 4η που θα είναι η πιο δύσκολη μετά.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι έχει δύο πλευρές η ερώτησή σας. Το ένα είναι η παραλυσία του κρατικού μηχανισμού και της Κυβέρνησης προφανώς.  

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι, η λογική παραλυσία η οποία είναι …

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μισό λεπτό, πιστεύω ότι αυτό το θέμα των πρόωρων εκλογών θα έχει κλείσει θετικά ή αρνητικά μέσα σε δυο εβδομάδες κατά πάσα πιθανότητα. Άρα  δεν υπάρχει χρόνος να παραλύσει τίποτα, όλοι κάνουμε τη δουλειά μας.

Ε. ΣΤΑΗ: Ε, άλλος ένας μήνας που θα χρειαστεί το λιγότερο, ναι.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ φαντάζομαι ότι ο Πρωθυπουργός δεν παίρνει άδεια για να κάνει εκλογές, δηλαδή η υπόθεση της Τρόικας και της επιτήρησης δεν φτάνει στο να υπαγορεύσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι δεν μιλάω για υπαγόρευση, για συνεννόηση, γιατί αν κάτι πετύχατε και το πέτυχε προσωπικά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ότι πράγματι σε ένα διεθνές περιβάλλον είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Οπότε θεωρώ δεδομένο ότι συνομιλεί για τέτοια θέματα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και να σας πω κάτι,  επειδή έχω πλήρη επίγνωση και της εικόνας που έχει ο ίδιος στο εξωτερικό, πρόκειται για μια πραγματικά πολύ ισχυρή εικόνα. Δηλαδή,  ότι μπορεί και να διαπραγματεύεται και να συζητά …

Ε. ΣΤΑΗ: Οπότε σωστά σας το ρωτάω, προφανώς συζητάει για θέματα …Έχει συζητήσει για το θέμα αυτό.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Οχι Και νομίζω ότι δεν έχει και κανείς μας κανένα δικαίωμα  να του πει να το συζητήσει.

Ε. ΣΤΑΗ: Θέλω να πω, επειδή πολλοί λένε, ότι …

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν πιστεύω ότι  το συζητάει  αυτό το θέμα.

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι, λέω αν το έχει κάνει.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό να τον ρωτήσετε.

Ε. ΣΤΑΗ: Καλά συγνώμη, αλλά και μόνο …

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ δεν πιστεύω ότι έχει κάνει τέτοια συζήτηση.

Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ θεωρώ δεδομένο, ότι κάποιος από τους διεθνείς συνομιλητές του, ακόμη και αν δεν έχει απευθυνθεί ο ίδιος θα τον πάρει τηλέφωνο και θα πει, άκουσα ότι είπες για πιθανές πρόωρες εκλογές, αφού υπάρχει μεγάλη ευχέρεια επικοινωνιών.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μπορείτε να τον καλέσετε να σας πει τα dessus  της υπόθεσης.

Ε. ΣΤΑΗ: Εμείς θα τον καλέσουμε αλλά φαντάζομαι ότι τώρα έχουν προτεραιότητα τα διακαναλικά, οπότε εδώ είμαστε θερμό Μέσο.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Ε. ΣΤΑΗ: Λοιπόν να συνεχίσουμε, φτάσαμε στο τελευταίο μέρος της συζήτησής μας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Σκανδαλίδη. Κύριε Σκανδαλίδη, μιλάγαμε για το αν η Τρόικα γνωρίζει και πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Προφανώς πρέπει να γνωρίζει, έτσι;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μα σας είπα ότι δεν έχει κανένα λόγο ο Πρωθυπουργός να πει σε κανέναν αυτό το πράγμα.

Ε. ΣΤΑΗ: Καλά το ερώτημα δεν θέλει να δείξει ότι κάτι κακό συμβαίνει.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, επειδή σας απάντησα προηγούμενα νομίζω ότι θέλετε να σας πω ότι κάτι έχει πει, αλλά δεν το ξέρω και να έχει πει.

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι λέω με τη λογική το πάμε απλώς.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι εποχή πάντως που δεν μπορούμε να κάνουμε πολλές εικασίες. Γιατί να σας πω τι νιώθω μιας και εγώ που είμαι από παλιά στο κουρμπέτι; Νιώθω ότι ο Παπανδρέου φέρνει ένα άλλο στιλ πολιτικού. Δηλαδή να σας πω ένα παράδειγμα. Όταν επρόκειτο να επιλεγούν οι Περιφερειάρχες στο ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να βολιδοσκοπήσει, όχι να πει σε αυτούς που καλούσε «θα πας Περιφερειάρχης γιατί το αποφάσισα», πολύ δημοκρατικά τους έλεγε «Παιδιά, σκέφτομαι μήπως μπορούσες να πας γιατί οι μετρήσεις δείχνουν ότι είσαι καλός και μπορείς να κερδίσεις» και τα λοιπά και έκανε μια συζήτηση. Αυτό το πράγμα βγήκε σε βάρος του ενώ ήταν  μια άλλη προσέγγιση.

Ε. ΣΤΑΗ: Καλά θα μπορούσε να την κάνει αυτή τη συζήτηση αλλά να την κάνει χωρίς να μάθει κανείς τίποτε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, έδωσε όμως το δικαίωμα στους συνομιλητές του, επειδή ήθελαν να αποφύγουν να είναι υποψήφιοι, βγαίνοντας έξω να πουν «Ξέρετε, με ρώτησε ο Πρωθυπουργός και είπα όχι». Αυτό του στοίχισε. Όμως ο ίδιος επιμένει, είναι λίγο αυθόρμητος και λέει την αλήθεια, λέει  αυτό που σκέφτεται..

Ε. ΣΤΑΗ: Βλέπω ότι έχετε κάνει μια εξαιρετική ψυχανάλυση.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Επειδή τον γνωρίζω και σαν χαρακτήρα, θέλω να σας πω ότι δεν έχει καμία σχέση ούτε με μπλόφα ούτε με τακτικές, ούτε με τίποτε.

Ε. ΣΤΑΗ: Να σας πω κάτι άλλο. Ο κ. Παπανδρέου το είπε και χτες το έχει πει κι άλλες φορές ότι η χώρα θα βγει από το τούνελ στο οποίο έχει μπει και από το Μνημόνιο το 2013. Πως θα βγούμε από αυτό το τούνελ, όταν το 2013 το χρέος της χώρας σε απόλυτα νούμερα θα είναι μεγαλύτερο από ότι είναι σήμερα. Μήπως θα αρχίσουν να μπαίνουν στο τραπέζι κι άλλες συζητήσεις και μήπως θα πρέπει να μιλήσουμε από τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους μας, μέχρι άλλα ζητήματα τα οποία αναγκαστικά ίσως θα αντιμετωπίσουμε; Κατ' αρχήν πέστε μου πως θα βγούμε από το τούνελ όταν το χρέος μας θα έχει μεγαλώσει.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν έχει ανοίξει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, ούτε το συζητάει η Ελλάδα. Εκείνο όμως που από μόνες τους οι αγορές ζητάνε και βλέπουμε σιγά - σιγά να αναπτύσσεται μια λογική, είναι χωρίς να συνδέεται με τίποτε άλλο, χωρίς να συνδέεται με νέα μέτρα ή με οτιδήποτε άλλο, επειδή ακριβώς η Ελλάδα έχει μια στάση θα έλεγα πρωτοποριακή ανάμεσα στις χώρες της κρίσης, σε ό,τι αφορά το τι κάνει σήμερα και πως προσπαθεί σε μια άγνωστη και άδηλη εξέλιξη η ίδια να δώσει απάντηση, αρχίζουν να συζητούνται και θέματα όπως είναι επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους.

Ε. ΣΤΑΗ: Του δανείου της Τρόικα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Της αποπληρωμής του χρέους συνολικά.

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι, αν δεν κάνω λάθος επιμήκυνση της αποπληρωμής έχει συζητηθεί μόνο –αυτό ξέρουμε εμείς- για τα 110 εκ. τα οποία θα μας δώσει η Τρόικα.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Τουλάχιστον όπως το έθεσε ο Ντομινίκ Στρος Καν.

Ε. ΣΤΑΗ: Με σαφήνεια.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό όμως αν γίνει δίνει μια μεγάλη ανακούφιση στη χώρα.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν φτάνει αυτό. Δεν φτάνει και το ξέρετε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εσείς θέλετε να σας πω τι θα γίνει το 2013.

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι, θέλω να μου πείτε και ως Κυβέρνηση έχετε ορόσημο εξόδου.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς έχουμε μια σταθερή πορεία που λέμε ότι αν καταφέρουμε να έχουμε θετική ανάπτυξη το 2012, το 2013 δρομολογούμε τις εξελίξεις εξόδου από το Μνημόνιο. Μια χώρα αναπτυσσόμενη κερδίζει στη διαπραγμάτευση -γι' αυτό μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου χτες ο Πρωθυπουργός- πολλά bonus σε ό,τι αφορά την ευρύτερη εξέλιξή της. Το θέμα είναι να ξαναξεκινήσει η χώρα. Από τη στιγμή που δεν ξαναξεκινάει η χώρα, εκεί είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Όταν λέμε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, είπε κάποιους όρους οι οποίοι είναι δυσμενείς και εν πάση περιπτώσει προβλέπεται και από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο μια διαπραγμάτευση.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι και έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το Μνημόνιο, το οποίο θέλει να το εφαρμόσει με όσο γίνεται μεγαλύτερη πιστότητα. Θέλω να πω λοιπόν ότι αν εμείς μπούμε σε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη του ’12, δεν μας εμποδίζει κανείς στο καινούργιο πια περιβάλλον που θα έχει δημιουργηθεί και με την επιστροφή μας στις αγορές, να διαπραγματευτούμε άλλα πράγματα, που θα έχουν σχέση και με την έξοδό μας από το Μνημόνιο και με την αποπληρωμή του χρέους, του συνολικού χρέους και όχι μόνο των 110.

Ε. ΣΤΑΗ: Εδώ είστε σαφής. Είστε σαφής, γιατί υπάρχουν πράγματα τα οποία θεωρούνται ταμπού και δεν τα συζητάμε, λες και δεν πρόκειται να τα αντιμετωπίσουμε, λες και δεν υπάρχουν και γι' αυτό ήθελα να σας την κάνω οπωσδήποτε αυτή την ερώτηση και να χρησιμοποιήσω και αυτή τη φράση που ακούγεται ως μπαμπούλας, αλλά δεν είναι μπαμπούλας «Το τι θα κάνουμε με το χρέος μας», για το χρέος μας είναι εδώ και το χρέος μας μεγαλώνει κιόλας. Και είναι ένα σοβαρό ερώτημα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δηλαδή η Ελλάδα είναι η μόνη που χρωστά πολλά;

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι. Αλλά για μας μιλάμε τώρα και για μας ενδιαφερόμαστε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αν λοιπόν είναι αναπτυσσόμενη οικονομία η Ελλάδα, γιατί οι άλλες χώρες οι μεγάλες που έχουν τόσο μεγάλο χρέος, πολύ μεγαλύτερο από το δικό μας, εννοώ σε απόλυτους αριθμούς, δεν μπορούν να …

Ε. ΣΤΑΗ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο, μια που μιλάτε για αναπτυσσόμενη οικονομία.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εάν θα είναι αναπτυσσόμενη, είπα.

Ε. ΣΤΑΗ: Εάν. Είστε σαφής. Είπατε όμως ότι θα μπούμε από το 2011 και σε μια διαδικασία ανάπτυξης και χτες ο Πρωθυπουργός …

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το ξεκίνημα.

Ε. ΣΤΑΗ: Το ξεκίνημα, ναι. Είστε προσεκτικός. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα ότι θα υπάρξουν μεγάλες αναπτυξιακές επενδύσεις στη χώρα. Αυτό το ακούσαμε, λίγες μέρες μετά το ναυάγιο μιας πολυδιαφημισμένης μεγάλης αναπτυξιακής επενδυτικής κίνησης στη χώρα μας, την επένδυση του Αστακού. Υπάρχουν επενδύσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι έτοιμες να μπουν στη χώρα και να φέρουν αυτά τα στοιχεία της ανάπτυξης;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ νομίζω ότι όλα όσα έχει κάνει η Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ούτε είναι εύκολα αυτά τα πράγματα. Ήρθε ο Κινέζος Πρωθυπουργός έγινε μια ολόκληρη συζήτηση, υπογράφτηκαν συμφωνίες, τώρα η εξέλιξη και η εφαρμογή των συμφωνιών, απαιτούν και κάποιο χρόνο και μια διαδικασία. Ανοίξαμε ένα μέτωπο συνεργασίας με το Ισραήλ σε διάφορα θέματα που είναι πολύ σημαντικά σε διάφορους τομείς.Υπάρχουν προτάσεις για την εκμετάλλευση ή την αξιοποίηση μεγάλων κομματιών της ελληνικής επικράτειας για μεγάλες επενδύσεις σοβαρές, που θα προστατεύουν και το δημόσιο συμφέρον αλλά και θα αναπτύσσουν τη χώρα, για να γίνει ελκυστική η Ελλάδα σε ξένους επενδυτές και σε ντόπιους επενδυτές, είναι σοβαρό κι αυτό.Το ότι ψηφίζουμε το fast track είναι επίσης σοβαρό. Διαμορφώνουμε το περιβάλλον των νέων επενδύσεων, πρώτον.Και δεύτερον εγώ θέλω να πω κάτι που αφορά τη δική μου άποψη. Πιστεύω ότι με τον ίδιο τρόπο, τη σαφήνεια, τη διαφάνεια και τη διαύγεια που λέει ο Πρωθυπουργός ότι θα γίνουν αυτές οι μεγάλες επενδύσεις έτσι θα πρέπει να γίνονται στη χώρα μας και μικρές. Δεν μπορεί ο Έλληνας επιχειρηματίας ή ο μικρομεσαίος, ή ένας νέος αγρότης που θέλει να φτιάξει ένα στάβλο να περνάει από 40 κύματα για να πάρει μια άδεια. Χρειάζεται 6 χρόνια να πάρει άδεια για να κάνει στάβλο.

Ε. ΣΤΑΗ: Για στάβλο;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι για να κάνει ένα στάβλο! Σκεφτείτε περί τίνος κράτους πρόκειται. Αυτές οι δομές πρέπει να σπάσουν σε όλα τα επίπεδα μέχρι κάτω.

Ε. ΣΤΑΗ: Μάλιστα. Θέλει χρόνο όμως αυτό, θέλει οργάνωση και χρόνο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι. Απόδοση θέλει.

Ε. ΣΤΑΗ: Να κλείσουμε ρωτώντας σας γι' αυτά που είπε χτες ο κ. Μητσοτάκης.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νόμιζα ότι θέλετε να με ρωτήσετε τι θα ψηφίσω στις εκλογές. Θα ψηφίσω τον Σγουρό, τον Καμίνη …

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν θα σας ρώταγα κάτι τέτοιο κ. Σκανδαλίδη, δεν φαντάζομαι να είστε από αυτούς που το σκέφτονται.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι βέβαια.

Ε. ΣΤΑΗ: Παρ' όλο το DNA του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε χτες για άλλη μια φορά ένα θέμα και βάζω στην άκρη αυτό  που είπε για τον κ. Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν αποτελούν εναλλακτική κυβερνητική λύση και ότι στηρίζει την Ελλάδα και αυτή τη στιγμή είναι Πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου άρα στηρίζει κι αυτόν. Είπε ότι στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν αυτές και δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει, δεν θα υπάρξουν πλέον αυτοδυναμίες και θα υπάρξουν Κυβερνήσεις συνεργασίας.

Επειδή οι πρόωρες εκλογές όπως μας είπατε και πριν είναι το πλέον πιθανό ενδεχόμενο, ερμηνεύοντας τη σκέψη του Πρωθυπουργού, πέστε μας εάν εσείς βλέπετε πιθανότητα να οδηγηθούμε σε μη αυτοδυναμίες οπότε και σε Κυβερνήσεις συνεργασιών. Καλά, θα μου πείτε ότι θέλετε να είστε αυτοδύναμοι και τα λοιπά.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι – όχι. Κατ' αρχήν να σχολιάσω τον κ. Μητσοτάκη.

Ε. ΣΤΑΗ: Α, θέλετε να τον σχολιάσετε!

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι.  Είναι καλός ο λόγος του ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να στηριχθεί και πρέπει να στηριχθεί και η Κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει.  Όσο για τους ευσεβείς πόθους του;  Είχε πει και  ότι ο Παπανδρέου δεν θα γίνει ποτέ Πρωθυπουργός γιατί δεν κάνει. Τώρα θέλει να μην γίνουν Κυβερνήσεις αυτοδυναμίας, προφανώς γιατί κάτι ετοιμάζεται στο πολιτικό σκηνικό, στο οποίο θα είναι αναμεμιγμένη και η Ντόρα.

Ε. ΣΤΑΗ: Το πρώτο που θέλει είναι να μην πάρει αυτοδυναμία ο κ. Σαμαράς.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εντάξει όλα αυτά.  Ο κ. Μητσοτάκης είναι γνωστό τα λέει με την πολύ μεγάλη του πείρα, δεν μπορεί να συγκρατήσει τον εαυτό του και λέει ανοιχτά τι ευσεβείς πόθους έχει.

Εμένα η γνώμη μου είναι ότι οποτεδήποτε κι αν γίνουν εκλογές, ο ελληνικός λαός μπορεί να ψηφίσει ξανά αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Θα δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις συνεργασίας και συναινετικών λύσεων, εάν υπήρχε μια άλλη στάση των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Δηλαδή, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι όλοι καταβάλλουμε μια προσπάθεια, έχουμε ένα κοινό πρόγραμμα για το τι πρέπει να κάνουμε.

Ε. ΣΤΑΗ: Και όμως κοινά σημεία με κομμάτια της Αριστεράς που έχετε ήδη επιχειρήσει συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο με τον κ. Κουβέλη και με την κα Ντόρα Μπακογιάννη σε προσωπικό επίπεδο έχετε κοινά σημεία και τα έχετε δηλώσει

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καμία αντίρρηση. Θέλω να πω και μιλάω τώρα και για τα μεγάλα Κόμματα ότι η υπόθεση των συνεργασιών εξαρτάται από τη δυνατότητα σύγκλισης ευρύτερων στρατηγικών και προτάσεων. Δηλαδή είναι τυχοδιωκτικό για τη χώρα να λες ότι «εγώ είμαι υπέρ του Μνημονίου και εσύ είσαι εναντίον του Μνημονίου και έλα να κυβερνήσουμε μαζί. Να βάλω εγώ τον Υπουργό Οικονομικών και εσύ τον Υπουργό Ανάπτυξη», αυτά δεν γίνονται.

Ε. ΣΤΑΗ: Συγνώμη όμως έτσι όπως τα λέτε έχετε τη δυνατότητα. Επειδή συγκλίνατε και στην ψήφιση του Μνημονίου, άλλο αν υπήρχαν επιμέρους αντιρρήσεις και με το ΛΑΟΣ και με την κα Μπακογιάννη και με το κομμάτι της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Κουβέλη, σημαίνει ότι έχετε ένα πρώτο βήμα συζήτησης.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Συζήτηση κάνουμε με όποιον συμφωνεί με τις απόψεις μας, συζητάμε και τις δικές του και βλέπουμε.

Ε. ΣΤΑΗ: Κύριε Σκανδαλίδη σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ήσασταν σήμερα εδώ.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:  Και εγώ σας ευχαριστώ. Νά ‘στε καλά.

Τελευταία ενημέρωση: ( 26 10 2010 )
All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website