ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Οι Γεωπόνοι της Λάρισας για το πράσινο σκουλήκι
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 9 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Οι Γεωπόνοι της Λάρισας για το πράσινο σκουλήκι Εκτύπωση E-mail
09 09 2010

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου με θέμα: "Οι επιπτώσεις του πράσινου  σκουληκιού στη βαμβακοκαλλιέργεια την φετινή χρονιά - Μέτρα αντιμετώπισης για τις επόμενες χρονιές-Μέριμνα της Πολιτείας" που διοργανώθηκε από το Γεωπονικό Σύλλογο του Νομού Λάρισας.

Ο Καθηγητής Εντομολογίας στη συνάντηση ανέφερε τη σημασία της καλής ενημέρωσης των παραγωγών για το έντομο και τις προσβολές των βαμβακοφύτων και την διάκριση ωφελίμων εντόμων με σκοπό την προστασία τους, καθώς και τη σημασία της παρακολούθησης του πληθυσμού του εντόμου  μέσω των φερομονικών παγίδων. Η γνώση της πορείας εξέλιξης των σταδίων και του πληθυσμού του εντόμου αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αποτελεσματική χημική καταπολέμηση του εντόμου κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Ειπώθηκε πως είναι πολύ δύσκολο να αποφανθούμε, χωρίς σχετική έρευνα, αν υπάρχει ανθεκτικότητα του πράσινου σκουληκιού στα εντομοκτόνα, αλλά γενικά τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα, που διατίθενται για την καταπολέμηση του εντόμου είναι επαρκή και αποτελεσματικά με την προϋπόθεση της έγκαιρης επέμβασης. Επίσης τόνισε πως η αναπαραγωγική εξέλιξη του εντόμου εμφάνισε «επιδημική μορφή» λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και γίναμε μάρτυρες του δυσάρεστου γεγονότος.

Ο εκπρόσωπος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Εντομολόγος κ Δ. Σταυρίδης τόνισε ότι το εγκατεστημένο δίκτυο φερομονικών παγίδων της Δ/νσης και οι έγκαιρες προειδοποιήσεις που εξέδιδε η υπηρεσία, λειτούργησαν σε ικανοποιητικό βαθμό και κατά συνέπεια θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους του νομούς της Θεσσαλίας. Σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση των προσβολών έπαιξε η δραστική μείωση των κινήσεων των γεωπόνων από 120 σε 60 με αποτέλεσμα τον ελλιπή επιτόπιο έλεγχο για έγκαιρη διαπίστωση εμφάνισης και άλλων σκουληκιών (π.χ. σποντόπτερας, ρόδινου κ.α) και την παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου. Επισήμανε την τεράστια σημασία  της στελεχοκοπής, που θα πρέπει αν εφαρμοστεί ως καλλιεργητικό μέτρο τους επόμενους μήνες για τη μείωση του διαχειμάζοντος πληθυσμού.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη κατέληξαν στην αναγκαιότητα της δημιουργίας «δίαυλου» επικοινωνίας και στη δημιουργία φορέα μεταξύ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και γεωπονικών συλλόγων για την λεπτομερέστερη παρακολούθηση του εντόμου μέσω ενός πολύ πυκνού δικτύου φερομονικών παγίδων, με άμεση ενημέρωση παραγωγών στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Ο εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε πως οι ζημιές ποικίλουν και πως υπάρχουν προσβολές με πολύ μεγάλο ύψος ζημιάς αφού έχουν πραγματοποιηθεί επισημάνσεις στους Θεσσαλικούς Νομούς . Ενώ σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο του ΕΛΓΑ πως δύναται να αποζημιωθεί κατʼ εξαίρεση με πολιτική απόφαση η ζημία από τη μείωση της παραγωγής .Η διαφοροποίηση της ζημιάς μεταξύ των αγροτεμαχίων λόγω της επιδημικής μορφής που έλαβε χώρα κατά την  αναπαραγωγική εξέλιξη του εντόμου εξαιτίας των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών  επιβάλλει επιτακτική την ανάγκη των εξατομικεύσεων για τη επιβολή δίκαιων αποζημιώσεων στην περίπτωση παρθεί πολιτική απόφαση.

Ο εκπρόσωπος του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε πως έχουν διαπιστωθεί μέσω επιτόπιων ελέγχων πολύ μεγάλες ζημίες και  πως υπάρχει αμφιβολία για την συμπλήρωση του πλαφόν για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Ακόμη αναφέρθηκε πως προφανέστατα οι βαμβακοκαλλιέργειες είναι επιμελώς «περιποιημένες» γεγονός πως ενισχύει την ανάγκη τροποποιητικής της ΚΥΑ για την μείωση  πλαφόν της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Οι παρευρισκόμενοι κατέληξαν στην αναγκαιότητα της συνεργασίας ιδιωτών γεωπόνων, μέσω της συμβουλευτικής επιστημονικής υποστήριξης των παραγωγών και της Δ/νσης Αγροτικής Αν/ξης για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον. Προτάθηκε από κοινού η διοργάνωση ημερίδας για το πράσινο σκουλήκι τον ερχόμενο χειμώνα από το Γεωπονικό Σύλλογο, την ΠΟΣΓ, τη ΠΟΣΕΓ, το ΓΕΩΤΕΕ, και το Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κ. Ελλάδος.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Εντομολογίας  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αναπληρωτής  Καθηγητής Παπαδόπουλος Νικόλαος ο κ. Σταυρίδης εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ν.Α. Λάρισας, ο κ Γιαννακός Πρόεδρος  του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κ. Ελλάδος ο κ. Ζιούβας  Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Γ, η κ. Ανδεάδου εκπρόσωπος ΟΠΕΚΕΠΕ Υποκαταστήματα Θεσσαλίας, ο κ. Σπυρόπουλος εκπρόσωπος ΕΛΓΑ, ο κ. Γιατρόπουλος αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κ.Ελλάδας, ο κ. Κατσής  εκπρόσωπος ΠΟΣΕΓ Ν.Λάρισας, ο κ.Κούντριας Αντιπρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website