ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow H 2η Έκθεση βαμβακοκαλλιέργειας, της ΔΑΑ Σερρών, για το διάστημα από 10 Ιουνίου μέχρι σήμερα
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 11 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
H 2η Έκθεση βαμβακοκαλλιέργειας, της ΔΑΑ Σερρών, για το διάστημα από 10 Ιουνίου μέχρι σήμερα Εκτύπωση E-mail
22 07 2010

Τα θέματα που αφορούν το βαμβάκι είχαν, στο εν λόγω διάστημα, την παρακάτω εξέλιξη:

 

Καιρός:

Ο καιρός, μετά τις 10 Ιουνίου (μέχρι την ημερομηνία αυτή αναφερθήκαμε στην 1η έκθεσή μας), κατά μήνα και με ειδικότερη αναφορά στα χαρακτηριστικά που έχουν γεωργικό ενδιαφέρον, είχε ως ακολούθως:

 

Ιούνιος: Αίθριος κατά βάση καιρός, με υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες από τις 10 μέχρι τις 17 του μήνα. Στις 18 σημειώθηκε γενική βροχόπτωση σε όλο το νομό, που ανακούφισε τις βαμβακοφυτείες, οι οποίες είχαν αρχίσει, σχεδόν στο σύνολό τους, να διψούν, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που προηγήθηκαν. Νεφελώδης τις περισσότερες μέρες, με ασθενείς βροχές – ψιχάλες ήταν στη συνέχεια ο καιρός μέχρι το τέλος του μήνα. Σοβαρή  κάμψη ( κατά 8 °C περίπου) των θερμοκρασιών στο ίδιο διάστημα,  που κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ιούλιος :  Με άνοδο των θερμοκρασιών ξεκίνησε ο μήνας Ιούλιος και αίθριο, κατά βάση, καιρό την πρώτη εβδομάδα. Νεφελώδης ο καιρός το επόμενο τριήμερο με τοπικές ψιχάλες. Αίθριος καιρός και ψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν στη συνέχεια μέχρι και σήμερα, με λίγες νεφώσεις και κάποιες βραδινές σύντομες, τοπικές καταιγίδες

 

Εξέλιξη της καλλιέργειας – επίδραση του καιρού στην εξέλιξή της

 

 Αναφερθήκαμε, στην πρώτη μας έκθεση, στο σοβαρό πρόβλημα σηψιρριζιών που παρουσιάσθηκε φέτος και που άρχισε να ξεπερνιέται με την άνοδο των θερμοκρασιών από τις 10 Ιουνίου. Οι βροχές κατά διαστήματα που ακολούθησαν, τροφοδότησαν με την αναγκαία υγρασία τα φυτά, με τις τραυματισμένες ακόμα ρίζες, χωρίς να χρειαστούν ποτίσματα.

Η σοβαρή πτώση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τις νεφώσεις που επικράτησαν στο διάστημα από 18 μέχρι το τέλος Ιουνίου, προκάλεσαν ανησυχία για απόρριψη καρποφόρων οργάνων και γενικότερη αρνητική τους επίπτωση, στην καρποφορία των φυτών. Και πράγματι, κατά τις επιτόπιες επισκέψεις μας, διαπιστώναμε μέχρι τις 10 Ιουλίου περίπου, υστέρηση στον όγκο των χτενιών που είχαν ΅δέσειΆ τα φυτά. Οι ίδιες καιρικές συνθήκες, προκάλεσαν και τάσεις για υπερβολική βλαστική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα από τα τέλη Ιουνίου σε αρκετά χωράφια να καταστεί αναγκαία η εφαρμογή ανασχετικών ανάπτυξης. Στις 25 του μήνα εκδώσαμε σχετικές οδηγίες.

 Η βελτίωση του καιρού και η άνοδος των θερμοκρασιών τον μήνα Ιούλιο επέδρασαν θετικά στην καρποφορία και την πρωιμότητα της καλλιέργειας.

Οι βροχές-ψιχάλες που σημειώθηκαν στο τριήμερο 8-10 Ιουλίου, έδωσαν την απαραίτητη υγρασία στα φυτά που είχαν αρχίσει να διψούν και τις προηγούμενες μέρες είχαν ξεκινήσει, σε κάποια χωράφια, τα πρώτα  ποτίσματα. Μετατέθηκε, έτσι, η ουσιαστική έναρξη των ποτισμάτων περί τα μέσα Ιουλίου.

 

Από τις 20 Ιουνίου άρχισε η εμφάνιση των χτενιών σε πολλές φυτείες και από τις 10 Ιουλίου η εμφάνιση λουλουδιών.

Τώρα, η γενική κατάσταση της βαμβακοκαλλιέργειας στο νομό μας, μπορεί να χαρακτηριστεί καλή έως πολύ καλή.

 

Καλλιεργητικές εργασίες

 

Σκαλίσματα: Συνεχίστηκαν μέσα στον Ιούνιο τα σκαλιστήρια. Όσα απΆ αυτά έγιναν στην κατάλληλη στιγμή (έγκαιρα και με χωράφια στο ρώγο τους), ωφέλησαν καίρια τις βαμβακοφυτείες, οι οποίες είχαν στη συνέχεια μια πολύ θετική εξέλιξη. Υπήρξαν όμως και φέτος κάποιοι παραγωγοί (λίγοι ευτυχώς), που από αντιοικονομική θεώρηση του κόστους ή παράδοξες απόψεις ότι δεν είναι απαραίτητο γενικώς το σκαλιστήρι στο βαμβάκι (!), παρέλειψαν ή καθυστέρησαν να εκτελέσουν αυτήν την τόσο κρίσιμη, την εκ των ουκ άνευ για την βαμβακοκαλλιέργεια, καλλιεργητική επέμβαση. Αδίκησαν έτσι τις φυτείες τους, που έχουν ακόμα εμφανή εικόνα υστέρησης έναντι των υπολοίπων φυτειών.

 Σοβαρό και φέτος, σε αρκετά χωράφια, το πρόβλημα του δυσεξόντωτου ζιζανίου της κύπερης. Πέραν των σκαλισμάτων, πολλοί παραγωγοί έκαναν και κατευθυνόμενο ψεκασμό με Glyphosate, για την αντιμετώπισή της.

 

Λιπάνσεις: Με το τελευταίο σκαλιστήρι χορηγήθηκε και η δεύτερη δόση της βασικής λίπανσης, όπως από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, με τις βασικές οδηγίες, είχαμε συστήσει στους βαμβακοπαραγωγούς και με επίκαιρη ανακοίνωσή μας, τους το υπενθυμίσαμε.

Σημειώνουμε ότι ο αριθμός των βαμβακοπαραγωγών που τα τελευταία χρόνια είχε περιορίσει τη λίπανση για μείωση του κόστους, φέτος μειώθηκε σημαντικά, αφού αφΆ ενός έγινε αντιληπτή η αντιοικονομικότητα της μειωμένης λίπανσης και αφετέρου η προσδοκία καλών τιμών παρακινεί τους παραγωγούς να επιμεληθούν καλύτερα τις καλλιέργειές τους.

 

 Εφαρμογή ανασχετικών ανάπτυξης

Μετά την αλλαγή του καιρού στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, κατέστησαν σε αρκετά χωράφια αναγκαίοι και έγιναν ψεκασμοί με ανασχετικά ανάπτυξης.

 

Ποτίσματα: Λόγω των βροχών που έπεσαν κατά διαστήματα, ξεκίνησαν, όπως προαναφέρθηκε, ουσιαστικά περί τα μέσα Ιουλίου.

 

ΦΥΤΟΫΓΕΙΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 

Με εξαίρεση τις σηψιρριζίες, στις οποίες αναφερθήκαμε στην πρώτη μας έκθεση, κανένα άλλο σοβαρό πρόβλημα δεν μας απασχόλησε μέχρι τώρα.

Ειδικότερα:

 

Ασθένειες

 

Αδρομύκωση: Δεν παρατηρήθηκε αξιόλογη εκδήλωσή της.

 

Εχθροί

 

Αφίδες: Ασήμαντη μέχρι τώρα εμφάνιση.

Ιασσίδες: Ευτυχώς δεν εμφάνισαν, ακόμα, αξιόλογους πληθυσμούς, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, που είχαμε έντονη παρουσία τους ακόμα και από τις αρχές Ιουνίου. Το γεγονός βοήθησε και αυτό, να περάσει ο κρίσιμος μήνας Ιούνιος χωρίς ψεκασμούς, με θετικό επακόλουθο να γίνει ανεμπόδιστα η εγκατάσταση και αναπαραγωγή των ωφελίμων εντόμων. Η εξαιρετικά μειωμένη παρουσία τους, ακόμα και στις ευαίσθητες ποικιλίες, αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη της φετινής χρονιάς.

Lygus: Ασήμαντη εμφάνιση. Πήγε να τεθεί σε κυκλοφορία η γνωστή συζήτηση, που αποδίδει στη δράση του πτώσεις καρποφόρων οργάνων οι οποίες οφείλονται, κυρίως, σε φυσιολογικά αίτια (διακυμάνσεις θερμοκρασίας, υγρασίας - τάση για βλαστική ανάπτυξη κ.λ.π.). Οι παραγωγοί, φειδόμενοι των ωφελίμων εντόμων, αγνόησαν το σχετικό θόρυβο και έγιναν κάποιοι, ελάχιστοι ψεκασμοί.

Πράσινο σκουλήκι: Τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου - πρώτες μέρες του Ιουλίου, εμφανίστηκε η πρώτη (για το βαμβάκι) γενεά του. Οι συλλήψεις στις φερομονικές παγίδες μας προειδοποίησαν για τον χρονικό προσδιορισμό της γενιάς (άρχισαν να ανεβαίνουν, όπως συμβαίνει όλα τα χρόνια, μία περίπου βδομάδα πριν την εμφάνιση του σκουληκιού στο χωράφι). Έγκαιρα, στις 2 Ιουλίου, εκδώσαμε δελτίο προειδοποίησης, με το οποίο ενημερώναμε τους βαμβακοπαραγωγούς και τους υποδεικνύαμε τον σωστό τρόπο αντιμετώπισής του. Παράλληλα με συνεχή παρουσία σε όλα σχεδόν τα χωριά, με επίμονη προσπάθεια καταφέραμε να καθοδηγήσουμε σωστά τους παραγωγούς και να αποτρέψουμε επιζήμιους, άσκοπους ψεκασμούς. Οι πληθυσμοί του σκουληκιού στο χωράφι ήταν, τελικά, χαμηλοί και  έγιναν ελάχιστοι (και αυτοί  περιττοί) ψεκασμοί στην δυτική, κυρίως, πλευρά του νομού.

Τετράνυχος: Δεν εμφανίστηκε αξιόλογη προσβολή, εκτός από λίγα χωράφια στη δυτική πλευρά του νομού. Η εκδήλωση προσβολής εκεί, φαίνεται να συνδέεται με τους άσκοπους ψεκασμούς για την πρώτη γενεά του σκουληκιού, που αναφέρθηκαν παραπάνω.

 

Ωφέλιμα έντομα

 

Οι παραγωγοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ακολουθώντας με εμπιστοσύνη τις οδηγίες μας, έδειξαν φέτος μια αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία. Έτσι, η αποφυγή μέχρι τώρα ψεκασμών στο σύνολο σχεδόν των χωραφιών, βοήθησε να διασωθούν τα ωφέλιμα έντομα και ως πολύτιμο κεφάλαιο να συνοδεύουν την καλλιέργεια, εν όψει της επικίνδυνης γενιάς του Αυγούστου. Την οποία γενιά, πρέπει, επίσης, να αντιμετωπίσουμε με προσοχή αλλά και ψυχραιμία. Στον κατάλληλο χρόνο, θα εκδοθούν οι σχετικές προειδοποιήσεις και ανακοινώσεις μας.

  Με την εμφάνιση της πρώτης γενεάς του σκουληκιού, εμφανίστηκαν και αξιόλογοι πληθυσμοί από χρύσωπες στα βαμβακοχώραφα.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης, σχετικά με τα ωφέλιμα έντομα, η παρατήρηση – μαρτυρία από πολλούς χειριστές αλωνιστικών μηχανών που μας έκαναν γνωστό ότι κατά τον αλωνισμό της ελαιοκράμβης τα μαχαίρια αλωνισμού γέμιζαν από μυριάδες πασχαλίτσες. Φαίνεται, ότι εκτός των χειμερινών σιτηρών και η χειμερινή καλλιέργεια της ελαιοκράμβης αποτελεί ένα ελκυστικό καταφύγιο, στο οποίο διαχειμάζουν και περνούν την άνοιξη τα ωφέλιμα έντομα.

 

Γενικές παρατηρήσεις για τη βαμβακοκαλλιέργεια

 

 Τα αισιόδοξα μηνύματα που ακούγονται για τις τιμές του βαμβακιού, ωθούν τους βαμβακοπαραγωγούς να δείχνουν αυξημένη, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, επιμέλεια για την καλλιέργειά τους, κάνοντας φροντισμένα σκαλίσματα - ξεβοτανίσματα και επαρκείς λιπάνσεις. Οι απογοητευτικές, επίσης, τιμές του σιταριού κάνουν πολλούς παραγωγούς να δηλώνουν στις συναντήσεις μας μετανοιωμένοι που δεν καλλιέργησαν φέτος μεγαλύτερες εκτάσεις με βαμβάκι.

 

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website