ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΕΠΕΣ ΓΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙ, ΣΙΤΑΡΙ, ΡΥΖΙ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ/ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 16 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΕΠΕΣ ΓΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙ, ΣΙΤΑΡΙ, ΡΥΖΙ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ/ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ Εκτύπωση E-mail
21 05 2010

Η Ε.Ε.Π.Ε.Σ. ανακοινώνει, προς ενημέρωση της Κοινής Γνώμης, ότι έχει καταθέσει (6/5/2010) επίσημα τις ακόλουθες θέσεις και προτάσεις προς την Υπουργό ΥΠΑΑΤ, ελπίζοντας σε μια ευνοϊκή ανταπόκριση της Υπουργού σε αυτές:

ΒΑΜΒΑΚΙ – ΣΤΑΡΙ – ΡΥΖΙ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ, ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Το ΔΣ της ΕΕΠΕΣ, κατά τη τελευταία συνάντησή του με τη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, είχε διαπιστώσει το καλό κλίμα για συνεργασία με στόχο το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας. Στη συνάντηση αυτή είχε αμοιβαία υπογραμμισθεί, ότι θα πρέπει να στοχεύσουμε στον εξορθολογισμό της καταγραφής και διάρθρωσης των αγροτών μαζί με το στρατηγικό στόχο για ποιότητα παραγόμενου τροφίμου, μέσα από τη ποιότητα της πρώτης ύλης, δηλαδή του γεωργικού προϊόντος.

 

Επιθυμούμε να στρέψουμε τη προσοχή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ στο θέμα ποιότητα βασικών – στρατηγικής σημασίας Ελληνικών προϊόντων, αλλά και να εκπέμψουμε σήμα κινδύνου μιάς και σε αρκετά από αυτά το σύνολο της περυσινής παραγωγής παραμένει αδιάθετο στις αποθήκες ιδιωτών και συνεταιρισμών.

 

Επίσης, σχετικά με τη χρήση του πιστοποιημένου σπόρου σε βαμβάκι και σιτάρι, δόθηκαν υποσχέσεις εξέτασης με προσοχή των αιτημάτων του κλάδου φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού (ΦΠΥ) πριν την έκδοση νέων υπουργικών αποφάσεων.

 

Αντί αυτού διαπιστώνουμε, ότι οι ελπίδες για αλλαγή πλεύσης από την νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ παραμένουν ελπίδες και οι στρατηγικοί στόχοι για ποιότητα δεν αντανακλούν στις πρόσφατες αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ. Ιδού οι αποδείξεις:

 

1. στις 29/4/2010 δημοσιοποιήθηκε η Κοινή, με το Υπουργείο Οικονομικών, Απόφαση του ΥΠΑΑΤ για το βαμβάκι καλλιεργητικής περιόδου 2010 (ΚΥΑ ΑΠ 35235/26-4-2010).

 

Διερωτώμαστε,

· Γιατί, για μια ακόμα φορά, να μην εκδίδεται μια τέτοια απόφαση σε χρόνο έγκαιρο για να γνωρίζουν οι παραγωγοί μας τι πρέπει να κάνουν; Γνωρίζετε, ότι την ημέρα έκδοσης της απόφασης οι σπορές βαμβακιού είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί;

· Για ποιό λόγο θα πρέπει η «αποκλειστικά και μόνο χρήση πιστοποιημένου σπόρου», που αναγράφεται στο άρθρο 3 «Προϋποθέσεις σποράς» παράγραφος 2, μεταφράζεται σε κατΆ ελάχιστο 10 κιλά ανά εκτάριο, όταν ο παραγωγός γνωρίζει, ότι στο βαμβάκι σπέρνουμε από 18 μέχρι και 25 κιλά το εκτάριο. Η ΚΥΑ αναφέρει κατΆ ελάχιστο 80.000 φυτά το εκτάριο, όταν o παραγωγός θεωρεί ότι, όταν έχει λιγότερα από 120.000 φυτά το εκτάριο, θα πρέπει να κάνει επανασπορά. Περαιτέρω λόγους για άλλες επιπτώσεις από την απόφαση αυτή, η ΕΕΠΕΣ θα μπορούσε να αναπτύξει σε συνάντηση με τη πολιτική ηγεσία, που είχε ζητήσει, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί και οπωσδήποτε όχι με υπαιτιότητα της ΕΕΠΕΣ.

 

2. Με έκπληξη γίναμε κοινωνοί σχεδίου Απόφασης (ΑΠ 252827/11-3-2010) για επιδότηση παραγωγής σκληρού σίτου με πιστοποίηση Agro 2.1 και Agro 2.2, αλλά με «έκπτωση» 50% στη χρήση πιστοποιημένου σπόρου. Αναφέρεται, ότι ο παραγωγός πάλι κατ΄ ελάχιστο πρέπει να χρησιμοποιήσει 10 κιλά σπόρου το στρέμμα, όταν το σχετικό πρωτόκολλο αναφέρει για χρήση πιστοποιημένου σπόρου, δηλαδή 20 κιλά το στρέμμα, ως εντέλλει η γεωργική πρακτική. Διερωτώμαστε και πάλι, ποιός θα πρέπει να παρανομήσει για να γίνει η πιστοποίηση; Ο παραγωγός ή ο ελεγκτής της πιστοποίησης;

 

3. Διαπιστώνουμε, ότι καταργείται η συνδεδεμένη επιδότηση στο ρύζι, αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη το θέμα παλαιών σποροπαραγωγών ρυζιού, που θα απολαμβάνουν την επιδότηση ως αποσυνδεδεμένη, αλλά δεν θα σποροπαράγουν σήμερα. Έτσι, δεν θα βρίσκονται πλέον διαθέσιμοι νέοι σποροπαραγωγοί και κατά συνέπεια θα μηδενιστεί η χρήση πιστοποιημένου σπόρου, άρα και η ποιότητα του παραγόμενου ρυζιού.

 

4. Τέλος, όλα τα μέλη μας μαζί με τους παραγωγούς ενεργειακών καλλιεργειών, που ανέπτυξαν αυτές τις καλλιέργειες στην Ελλάδα από το μηδέν, ανησυχούν για το νέο καθεστώς και το χρόνο, που θα γίνει η νέα κατανομή. Οι ενεργειακές καλλιέργειες, που γίνονται συμβολαιακά, βοήθησαν τόσο τον Έλληνα παραγωγό όσο και την Ελληνική οικονομία, που τόσο δοκιμάζεται. Είναι κρίμα να καταστρέψουμε ό,τι χτίσαμε τα τελευταία χρόνια.

Παρακαλούμε το Υπουργείο να ενημερώσει για το τι θα ισχύσει από τον Ιούνιο του 2010 και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στο διάλογο για το μέλλον των ενεργειακών καλλιεργειών, πριν από όποια νέα απόφαση των αρμόδιων Υπουργείων.

Παράλληλα αιτούμαστε συνάντηση σε σύντομο χρόνο με τη πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ, που έχουν αρμοδιότητα στα παραπάνω θέματα.

 

Και κάτι τελευταίο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό:

 

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΠΟΡΟ (100%)

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!

 

Αυτό πρέπει να καταλάβουν όλοι, αφήνοντας μικροσυμφέροντα στη άκρη, ιδιαίτερα τώρα, που η χώρα περνάει σοβαρή οικονομική κρίση και έχει ανάγκη τη γεωργική της βιομηχανία για να παράγει ποιοτικά, ανταγωνιστικά, εξαγώγιμα γεωργικά προϊόντα, που θα προέρχονται από τη χρήση πιστοποιημένων σπόρων στο χωράφι.

 

Για την Ε.Ε.Π.Ε.Σ.

 

 Γ. Δ. Ποντίκας    Β. Σ. Ανδριώτης

 Πρόεδρος    Γεν. Γραμματέας

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website