ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ & ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΕΠΕΣ
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 27 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ & ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΕΠΕΣ Εκτύπωση E-mail
14 05 2010

Η Ε.Ε.Π.Ε.Σ. ανακοινώνει, προς ενημέρωση της Κοινής Γνώμης, ότι κατέθεσε σήμερα επίσημα τις ακόλουθες θέσεις και προτάσεις προς την Υπουργό ΥΠΑΑΤ, ελπίζοντας σε μια ευνοϊκή ανταπόκριση της Υπουργού σε αυτές:

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ & ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΕΠΕΣ

Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τη κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για την οργάνωση της Ελληνικής γεωργίας και το στόχο ποιότητα στο τελικό παραγόμενο προϊόν (τρόφιμο), μέσα από την παραγωγή ποιοτικού γεωργικού προϊόντος.

 

Προσβλέπουμε το παραπάνω να υλοποιηθεί και να πάρει σάρκα και οστά μέσω αποφάσεων και δράσεων του ΥΠΑΑΤ.

 

Δεν θα θέλαμε - για μια ακόμα φορά - να παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές, μιάς και οι αποτυχημένες προσεγγίσεις της προηγούμενης ηγεσίας φαίνεται να συνεχίζονται και σήμερα.

 

Επιθυμούμε να στρέψουμε τη προσοχή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ στο θέμα ποιότητα του Ελληνικού ρυζιού, αλλά και να εκπέμψουμε σήμα κινδύνου μιάς και το σύνολο της περυσινής παραγωγής παραμένει αδιάθετο στις αποθήκες ιδιωτών και συνεταιρισμών, λίγες μέρες πριν τη νέα σπορά του 2010.

 

Το ρύζι ήταν μια από τις καλλιέργειες με μικρή έκταση αλλά μεγάλη προστιθέμενη αξία και σιγουριά για τον Έλληνα παραγωγό, δεδομένου του ότι γινότανε μέσω συμβολαίων αλλά και συνδεδεμένης επιδότησης, που εξασφάλιζε τη βιωσιμότητά της.

 

Σήμερα, με την εφαρμογή των μέτρων της μεταβατικής περιόδου μέχρι το 2013, η συνδεδεμένη επιδότηση ενσωματώνεται με την αποσυνδεδεμένη, βάσει και πάλι του γνωστού ιστορικού μοντέλου.

 

Αντιλαμβανόμαστε το σχεδιασμό και τις κατευθύνσεις της αναμενόμενης νέας ΚΑΠ, αλλά δεν μπορούμε να μην κάνουμε κοινωνό τη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ενός προβλήματος, που απειλεί να καταστρέψει την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

 

Οι γεωργοί, που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή σπόρου σποράς, ελάμβαναν τη συνδεδεμένη επιδότηση και έτσι καταφέρναμε να έχουμε πιστοποιημένο σπόρο σε σχετικά ευνοϊκή τιμή για τον Έλληνα ορυζοκαλλιεργητή.

 

Με την αποσύνδεση και δεδομένου του ότι για λόγους ποιότητας η σποροπαραγωγή ρυζιού γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικά αγροτεμάχια και διαφορετικούς παραγωγούς έχουμε τα εξής παράδοξα:

 

· Οι παλιοί παραγωγοί, δεν ασχολούνται με την σποροπαραγωγή και δεν έχουν λόγο να ασχοληθούν μιάς και απολαμβάνουν την αποσυνδεδεμένη πλέον επιδότηση χωρίς να σποροπαράγουν, μόνο και μόνο επειδή ήταν τυχεροί και έκαναν σποροπαραγωγή κατά τη περίοδο αναφοράς.

· Οι νέοι σποροπαραγωγοί να μην έχουν συνδεδεμένη επιδότηση, με αποτέλεσμα να απαιτούν δραματικά υψηλή τιμή, γεγονός, που επιβαρύνει τον τελικά παραγόμενο πιστοποιημένο σπόρο,  που γίνεται ασύμφορος για τον καλλιεργητή ρυζιού.

Τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης οδηγούν τον καλλιεργητή ρυζιού στην εγκατάληψη χρήσης πιστοποιημένου σπόρου και σε δραματική πτώση τόσο της ποιότητας όσο και της ποσότητας.

 

Η χρήση κοινού σπόρου από την αποθήκη του παραγωγού όχι μόνο μειώνει τη ποιότητα δραματικά, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση ασθενειών και δραματική πτώση της καθαρότητας του τελικά παραγόμενου προϊόντος, τόσο από ξένους σπόρους ή άγρια είδη ρυζιού, αλλά δεν διασφαλίζει τη μη παρουσία άλλων σπόρων συμπεριλαμβανομένων και των γενετικά τροποποιημένων.

 

Ακόμα περισσότερο, οι παραγωγοί μας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν νέες ποικιλίες, γιατί καμμιά εταιρία έρευνας και παραγωγής σπόρων σποράς ρυζιού δεν θα ρισκάρει τη τοποθέτηση στην αγορά πολλαπλασιαστικού υλικού, που για τους λόγους, που αναπτύξαμε, θα υποκλαπεί από τον παραγωγό χρήστη.

 

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ότι, όπως και στη γειτονική Ιταλία, έτσι και εδώ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΠΟΡΟΠΑΡΑΓΟΥΝ, ώστε να διασφαλιστεί η παραγωγή σπόρων σποράς σε ανεκτή για τον παραγωγό τιμή και κατά συνέπεια η χρήση πιστοποιημένου σπόρου και η παραγωγή ρυζιού ποιότητας για τον Έλληνα καταναλωτή.

 

Επιπρόσθετα, στη περίοδο οικονομικής κρίσης που η χώρα περνάει, το Ελληνικό Δημόσιο θα επωφεληθεί των τελών και των φόρων, που πληρώνονται από τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις.

 

Στην Ιταλία γίνεται 99% χρήση πιστοποιημένου σπόρου και παράγεται ποιοτικό ρύζι, που απολαμβάνει καλύτερης τιμής.

Με την απόφαση του ΥΠΑΑΤ (Δελτίο Τύπου 3/3/2010) υπάρχουν σοβαροί φόβοι, ότι θα καταλήξουμε να έχουμε μηδενική χρήση και μηδενική ποιότητα.

 

Άς αναλογισθούμε λοιπόν τη κατάσταση αυτών των παραγωγών, που δεν διάθεσαν τη περυσινή παραγωγή τους, να έχουν και τη νέα παραγωγή στις αποθήκες τους μετά τον φετινό αλωνισμό, γιατί είναι βέβαιο, ότι δεν θα μπορέσουν να τη διαθέσουν, λόγω της χαμηλής ποιότητας.

 

Ζητάμε λοιπόν την διατήρηση της συνδεδεμένης επιδότησης στους παραγωγούς, που σποροπαράγουν και τη συμβολή καθώς και τη συνδρομή ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ στη χρήση 100% πιστοποιημένου σπόρου από τον Έλληνα ορυζοκαλλιεργητή.

 

Ζητάμε επίσης ΑΜΕΣΗ συνάντηση τόσο με τη πολιτικη ηγεσία όσο και με τους αρμόδιους διοικητικούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ για να τους παρασχεθεί σχετική ενημέρωση.

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΡΥΖΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ.

 

 

Για την Ε.Ε.Π.Ε.Σ.

 

 Γ. Δ. Ποντίκας  Β. Σ. Ανδριώτης

 Πρόεδρος  Γεν. Γραμματέας

 
All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website