ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow ΓΕΣΑΣΕ: ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 9 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
ΓΕΣΑΣΕ: ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ Εκτύπωση E-mail
19 01 2010

Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε βαθειά κρίση εξ αιτίας της ελλειμματικής αγροτικής πολιτικής που εφαρμόσθηκε διαχρονικά και της ανοχής που έδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση στη νεοφιλελεύθερη επιδρομή στο εισόδημα του αγρότη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια αλλά και φέτος υπάρχει πλήρης κατάρρευση των τιμών λόγω κερδοσκοπικών επιθέσεων, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να σαπίσει είτε στα χωράφια είτε στις αποθήκες. Το διάστημα αυτό, οι αγρότες γίνονται φτωχότεροι και οι μεσάζοντες πλουσιότεροι.

Συμπτώματα της βαθειάς κρίσης που μαστίζει τη γεωργία είναι, η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των επιδοτήσεων, η αδιαφάνεια στις αποζημιώσεις, η συνεχής διόγκωση του καλλιεργητικού κόστους η μικρή παρεμβατική δυνατότητα των ΕΑΣ στην αγορά. Όλα αυτά δείχνουν και τις λύσεις που πρέπει να δοθούν και οι οποίες είναι: το χτύπημα των καρτέλ, η αυστηρότερη αντιμετώπιση των κερδοσκόπων, ο εκσυγχρονισμός του καθεστώτος αποζημιώσεων, η ανταπόκριση των αρμοδίων υπηρεσιών στο ρόλο τους, η υιοθέτηση – εντέλει – μιας μακρόπνοης αναπτυξιακής στρατηγικής για τη Γεωργία. Ο κατάλογος των προβλημάτων που περιμένουν λύση είναι πάντως αρκετά μεγάλος, και ήδη σε πιεστικές εκκρεμότητες έχουν μετατραπεί τα ζητήματα της διασφάλισης του 100% των ενισχύσεων των καπνοπαραγωγών, η αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ καυσίμων, το πάγωμα και η ρύθμιση των γεωργικών και κτηνοτροφικών χρεών, η κατάργηση του τέλους ακίνητης περιουσίας κ.λ.π.. 

Η ΓΕΣΑΣΕ εκτιμά ότι το αγροτικό κίνημα με τους αγώνες και την ανυποχώρητη στάση του απέναντι στα προβλήματα μπορεί να επιβάλλει ένα διεκδικητικό πλαίσιο που μέσα από τον ουσιαστικό και δεσμευτικό διάλογο μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις και λύσεις που θα διασφαλίζουν τα ταξικά συμφέροντα του αγρότη. Για το λόγο αυτό συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες του εθνικού διαλόγου που οργανώνεται από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και το ΥΠΑΑΤ, και θα κορυφωθεί στις 25-26 Ιανουαρίου. Τις ημέρες αυτές θα καταδειχθεί αν ο διάλογος είναι προσχηματικός (όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν) ή εάν πράγματι είναι η ουσιαστική απαρχή ανάταξης της γεωργίας , της κτηνοτροφίας και όλης της υπαίθρου. Αν δηλαδή αναληφθούν από την κυβέρνηση σαφείς δεσμεύσεις και συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας υλοποίησης πολιτικών που θα βρίσκουν σύμφωνους τους έλληνες αγρότες.

Η ΓΕΣΑΣΕ και οι έλληνες αγρότες ως δυναμικό παραγωγικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, δεν αγνοούν ή υποβαθμίζουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας. Ωστόσο κρίνει ό,τι πολλά από τα αιτήματα δεν απαιτούν επιπλέον δαπάνες, ή υπερβάσεις των όσων προβλέπονται από τον Κρατικό Προυπολογισμό.

Απαιτούν πρωτίστως συγκρούσεις με κερδοσκόπους, συγκρούσεις με ένα Δημόσιο που συχνά αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη, συγκρούσεις με την κατασπατάληση δημοσίων πόρων, συγκρούσεις με συμφέροντα και νοοτροπίες που κρατούν τους αγρότες όμηρους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, συγκρούσεις με νοοτροπίες που θέλουν τους αγρότες καταδικασμένους στην οικονομική και κοινωνική ανισότητα, συγκρούσεις με αυτούς που θέλουν τη Γεωργία χωρίς προσανατολισμό, συγκρούσεις με επιλογές που θέλουν την Ελλάδα εισαγωγέα τροφίμων και όχι παραγωγική χώρα που κατακτά αγορές και παράγει πλούτο.

Συνεπώς η έξοδος από την κρίση σχετίζεται με τη βούληση της κυβέρνησης να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και πειστικές δεσμεύσεις αλλά και με τη δυναμική του αγροτικού κινήματος.

 Η ΓΕΣΑΣΕ από την πρώτη στιγμή συμμετέχει ενεργά στις αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου, ενώ θα πάρει μέρος και στον διάλογο στις 25-26 Ιανουαρίου, θεωρώντας ότι είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website