ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow H πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας στο νομό Σερρών
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 10 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
H πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας στο νομό Σερρών Εκτύπωση E-mail
16 12 2009

Τα θέματα που αφορούν το βαμβάκι είχαν, στο εν λόγω διάστημα, την παρακάτω εξέλιξη:

Καιρός

Ο καιρός, από τις 22 Σεπτεμβρίου (τελευταία ημέρα της περιόδου αναφοράς της 2ης έκθεσής μας) μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου, κατά μήνα και με ειδικότερη αναφορά στα χαρακτηριστικά που έχουν γεωργικό ενδιαφέρον, είχε ως ακολούθως:

Σεπτέμβριος: Αίθριος καιρός, με καλές θερμοκρασίες επικράτησε στο τελευταίο 10ήμερο του μήνα.

Οκτώβριος: Σημαντικές βροχοπτώσεις στις 3, 15,16 και 31 του μήνα. Τις περισσότερες από τις υπόλοιπες μέρες επικράτησε αίθριος καιρός, χωρίς να λείψουν οι νεφώσεις που κάποιες μέρες έδωσαν ασθενείς βροχές – ψιχάλες. Κανονικές για την εποχή οι θερμοκρασίες.

 Νοέμβριος: Σημαντική βροχόπτωση στις 3 του μήνα. Ακολούθησε μια βδομάδα με νεφώσεις και ασήμαντες ψιχάλες που κατέληξε πάλι σε γενική βροχή στις 10 του μήνα. Το υπόλοιπο διάστημα ο καιρός ήταν κατά βάση αίθριος με νεφώσεις και ομίχλες κάποιες μέρες. Ψηλές, για την εποχή, ήταν οι θερμοκρασίες που επικράτησαν.

Δεκέμβριος: Νεφελώδης ο καιρός στο πρώτο 15ήμερο με σημαντικές βροχές στις 2 και 9 του μήνα. Οι ψηλές για την εποχή θερμοκρασίες του Νοεμβρίου συνεχίστηκαν και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Σοβαρή πτώση της θερμοκρασίας σημειώθηκε στις 13 του μήνα.

Πιο αναλυτικά, κατά ημέρα, φαίνεται ο καιρός στους συγκεντρωτικούς πίνακες με τις συλλήψεις των ορμονοπαγίδων και τις καιρικές συνθήκες που επισυνάπτουμε.

 

Επίδραση του καιρού στην εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας

 

Στην 2η έκθεσή μας σημειώναμε την ανησυχία των βαμβακοπαραγωγών για πιθανή αρνητική επίπτωση του μέχρι τότε καιρού του Σεπτεμβρίου (νεφώσεις και βροχές), στην ολοκλήρωση της θρέψης και του ανοίγματος των καρυδιών. Ευτυχώς ο καιρός στο 3ο δεκα-ήμερο άνοιξε και πλην της γενικής βροχόπτωσης στις 3 /10, διατηρήθηκε καλός και στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Τελικά, με δεδομένη και την επικράτηση καλών θερμοκρασιών, ο καιρός, παρά τις βροχές, δεν φαίνεται να είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στη θρέψη και το άνοιγμα των καρυδιών.

Ο καιρός του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου δεν ήταν ευνοϊκός για την συγκομιδή.

 

Αποφύλλωση

 

Οι βροχές δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει η αποφύλλωση πριν το τελευταίο πενθήμερο του   Σεπτεμβρίου. Τις τελευταίες μέρες του μήνα άρχισαν να γίνονται οι πρώτες αποφυλλώσεις που συνεχίστηκαν εντατικά μέχρι τις 12 Οκτωβρίου που ξανάβρεξε. Πιο αργά ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η αποφύλλωση στην δυτική πλευρά του νομού, περιοχή στην οποία και έγινε  σε πολύ μεγάλο ποσοστό - σε σχέση με την μειωμένη αποφύλλωση που εφαρμόζεται στις περισσότερες περιοχές του νομού τα τελευταία χρόνια.

Η Υπηρεσία μας διένειμε και φέτος σχετικό φυλλάδιο για την αποφύλλωση, το οποίο επισυνάπτουμε.

 

Συγκομιδή – εμπορία

 

Η συγκομιδή ξεκίνησε σποραδικά στην περιοχή της Φυλλίδας την 1η Οκτωβρίου, για να διακοπεί σε δύο μέρες από τις βροχές στις 3 και 4 του μήνα. Ξεκίνησε πάλι από τις 6 Οκτωβρίου στις περιοχές Φυλλίδας και Βισαλτίας και γενικεύθηκε σΆ αυτές τις περιοχές μετά δύο μέρες. Η βροχή στις 13/10 διέκοψε την συγκομιδή αλλά ο βοριάς που φύσηξε το απόγευμα

επέτρεψε την συνέχισή της το επόμενο διήμερο για να διακοπεί και πάλι από την βροχή στις 16 του μήνα. Στις 14 /10 ξεκίνησε η συγκομιδή και στην δυτική πλευρά του νομού. Μέχρι την διακοπή της 16ης Οκτωβρίου σε επίπεδο νομού είχε συγκομιστεί το 40-50 % της έκτασης.

  Στις 17,18,19 του μήνα γίνονταν μετΆ εμποδίων η συγκομιδή σε κάποιες περιοχές στα ανατολικά του νομού που είχε βρέξει λιγότερο. Από τις 20 του μήνα εντάθηκε σε όλο το νομό η συγκομιδή για να διακοπεί από τις βροχές που άρχισαν στις 31 του μήνα. Μέχρι την ημερομηνία αυτή είχε συγκομιστεί το σύνολο σχεδόν των χωραφιών στις περιοχές Φυλλίδας και Βισαλτίας και το 90% περίπου στην δυτική πλευρά του νομού.

 Μεταξύ των σοβαρών βροχοπτώσεων της 3ης και 10ης Νοεμβρίου έγινε μετΆ εμποδίων κάποια συγκομιδή, για να ολοκληρωθεί τις μέρες μετά την ουσιαστική βελτίωση του καιρού, στις 12 Νοεμβρίου.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, ότι μετά την σοβαρή μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας στο νομό μας, με τον αριθμό όμως των συλλεκτικών μηχανών να παραμένει ουσιαστικά ο ίδιος, η συγκομιδή προχωρά με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν που η έκταση ήταν υπερδιπλάσια. 

 Στην Δυτική πλευρά του νομού σε πολλά χωράφια, που ήταν καλά αποφυλλωμένα και είχαν ολικό άνοιγμα, παρατηρήσαμε να γίνονται «απανωτά» τα δύο «χέρια» της συγκομιδής προκειμένου οι παραγωγοί να απελευθερώσουν εγκαίρως τα χωράφια τους και να μπορέσουν να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια της στελεχοκοπής και οργώματος. Φέτος, ήταν πολύ λιγότεροι και οι παραγωγοί που για λόγους συμπίεσης του κόστους έκαναν μόνο ένα χέρι συγκομιδής, σε σχέση με την περυσινή χρονιά που οι απογοητευτικές τιμές είχαν κάνει πιο εκτεταμένο το φαινόμενο αυτό.

Με την συγκομιδή φάνηκε ότι αρκετά χωράφια στην δυτική πλευρά (περιοχή Κοίμησης), είχαν υποστεί τελικά σημαντική ζημιά από την προσβολή της δεύτερης γενεάς του πράσινου σκουληκιού. Επίσης στην συγκομιδή, φάνηκε καθαρά η καταλυτική επίδραση της επαρκούς λίπανσης στις αποδόσεις των χωραφιών. Όπως είναι σε όλους γνωστό, μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ οι παραγωγοί, απογοητευμένοι από τα εισοδήματα και τα κοστολογικά δεδομένα της καλλιέργειας, προχώρησαν σε δραστική μείωση της λίπανσης. Η υπηρεσία μας έγκαιρα επεσήμανε το φαινόμενο και παρενέβη για τον περιορισμό του. Με ειδικό φυλλάδιο που κυκλοφορήσαμε πριν την καλλιεργητική περίοδο του 2008, σχολιάζαμε ως λαθεμένη και αντιοικονομική τη συμπεριφορά πολλών βαμβακοπαραγωγών (ιδίως την προηγούμενη χρονιά) να προχωρήσουν σε σοβαρή μείωση ή και παράλειψη της λίπανσης. Τους προτρέπαμε να μην επαναλάβουν αυτή την πρακτική, να λιπάνουν επαρκώς τα χωράφια τους αλλά και να εφαρμόσουν σωστά το λίπασμα, τοποθετώντας το μεγαλύτερο μέρος της βασικής λίπανσης στο τελευταίο σκαλιστήρι. Έκτοτε, σε όλες τις επαφές μας με τους βαμβακοπαραγωγούς, συνεχίστηκε αυτή μας η προσπάθειά με διαρκείς και επίμονες, προς την κατεύθυνση αυτή, υποδείξεις. Η παρέμβασή μας απέδωσε τελικά την φετινή καλλιεργητική περίοδο, που τα χωράφια στην πλειοψηφία τους λιπάνθηκαν ικανοποιητικά και πάντως πολύ καλύτερα από τις δύο προηγούμενες χρονιές. Με δεδομένη την φανερή επίπτωση στην απόδοση, που όπως προαναφέρθηκε φάνηκε καθαρά στην συγκομιδή, αλλά και την μείωση στις τιμές των λιπασμάτων, αναμένουμε να βελτιωθεί παρά πέρα η κατάσταση την επόμενη χρονιά και να επανέλθει στα βαμβακοχώραφα η σωστή επαρκής λίπανση.

Φέτος, εξελισσομένης της συγκομιδής, το σύσπορο βαμβάκι προσκομίζονταν απΆ ευθείας στα εκκοκκιστήρια και πολύ λίγοι παραγωγοί αποθήκευσαν το προϊόν τους.

Οι τιμές του σύσπορου βαμβακιού στην περιοχή μας ήταν στα 0,28 ?, για την αποθήκη παραγωγού και δύο λεπτά ψηλότερα για παράδοση στο εκκοκκιστήριο. Οι παραγωγοί απογοητευμένοι από την περυσινή εξέλιξη των τιμών προτίμησαν να «κλείσουν» τις ποσότητες που παρέδωσαν και ήταν λίγοι αυτοί που προτίμησαν να περιμένουν με «ανοιχτές τιμές» πιθανή άνοδο τους, που τελικά δεν προέκυψε.

 Μετά από σχετική διερεύνηση, πληροφορηθήκαμε ότι μέχρι την 8η Δεκεμβρίου προσκομίστηκαν στα εκκοκκιστήρια Σερρών και Δράμας 35.100 τόνοι βαμβακιού. Εκτιμήσαμε επίσης την ποσότητα που προωθήθηκε σε εκκοκκιστήρια άλλων περιοχών σε 1.000 τόνους περίπου. 

Δεδομένου ότι τα αποθηκευμένα βαμβάκια στα χέρια παραγωγών και μεσιτών είναι πολύ λίγα, μπορούμε να εκτιμήσουμε την τελική φετινή παραγωγή του νομού στο ύψος των 37.000  τόνων, περίπου.

 

Στελεχοκοπή – Οργώματα

 

Με την ολοκλήρωση τις συγκομιδής οι βαμβακοπαραγωγοί προχωρούσαν χωρίς χρονοτριβή, όταν το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες, σε στελεχοκοπή και στην συνέχεια όργωμα των χωραφιών τους.

Μέχρι την γενική βροχή της 10ης Νοεμβρίου είχε οργωθεί το 30% περίπου των  βαμβακοχώραφων. Στην συνέχεια, στον βελτιωμένο καιρό που επικράτησε μέχρι την μεγάλη βροχή στις 2/12, εντάθηκαν αυτές οι εργασίες και σήμερα πάνω από το 90% των χωραφιών έχει οργωθεί.

 

Προοπτική της καλλιέργειας

 

Όπως επανειλημμένα έχουμε αναφέρει στις εκθέσεις μας, η βαμβακοκαλλιέργεια στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ δυσκολεύεται να καλύψει το κόστος παραγωγής και τείνει να καταστεί ασύμφορη. H αλματώδης άνοδος στις τιμές των δημητριακών το 2007, έστρεψε μεγάλο μέρος των παραγωγών προς τις καλλιέργειες αυτές και το 2008 έγινε η πρώτη σοβαρή μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας στο νομό μας. Οι πολύ χαμηλές τιμές του βαμβακιού την χρονιά αυτή οδήγησαν σε περαιτέρω μείωσή του το 2009, με την καλλιέργεια να έχει συρρικνωθεί σε μία έκταση περί τα 150.000 στρέμματα. Οι τιμές ήταν καλύτερες φέτος, χωρίς να θεωρούνται από τους παραγωγούς ικανοποιητικές.

Στις εκθέσεις μας τις προηγούμενες χρονιές, αναφέραμε ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι έμμεσης ενίσχυσης της βαμβακοκαλλιέργειας μέσα από διάφορα προγράμματα, όπως της ολοκληρωμένης διαχείρισης, μείωσης της νιτρορρύπανσης κ.ά.

Τελικά αποφασίστηκε να εφαρμοσθεί (από το 2009) το πρόγραμμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης του βαμβακιού, αλλά το διατιθέμενο ποσόν δεν δίνει αξιόλογη ενίσχυση της καλλιέργειας. Στο νομό μας υποβλήθηκαν 1230 αιτήσεις βαμβακοπαραγωγών που αφορούν έκταση 78.724 στρεμμάτων. Σοβαρότερη είναι η ενίσχυση στην καλλιέργεια από την αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης (προέκυψε με την αλλαγή από φέτος του σχετικού κανονισμού), που θα φθάσει στα 80 ? ανά στρέμμα. Στην προηγούμενη έκθεσή μας αναφερόμαστε στην αγανάκτηση των παραγωγών σχετικά με όσα ακούγονταν για το εκτεταμένο φαινόμενο της εικονικής καλλιέργειας μετά την καλλιέργεια σιτηρών. Τελικά, μετά την δημόσια παρέμβαση και του Προέδρου της διακλαδικής οργάνωσης βαμβακιού, το φαινόμενο φαίνεται να ελέγχθηκε και η δηλωθείσα έκταση είναι κάτω από 2.500.000 στρέμ. - διασφαλίστηκε, συνεπώς, η στρεμματική ενίσχυση των 80? /στρέμμα

Τα παραπάνω δεδομένα, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των δημητριακών, οδηγούν σε πρόβλεψη για αύξηση της βαμβακοκαλλιέργειας στο νομό μας την νέα χρονιά. 

 

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website