ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Συνάντηση Μπατζελή-ΕΕΠΕΣ
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 816 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Συνάντηση Μπατζελή-ΕΕΠΕΣ Εκτύπωση E-mail
03 12 2009

Ανακοινώνεται ότι, την Τρίτη, 01/12/2009, πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ η επίσημη συνάντηση του ΔΣ ΕΕΠΕΣ με την Υπουργό κα. Κ. Μπατζελή.

Κατά την συνάντηση επιδόθηκε στην Υπουργό - ελπίζοντας σε ευνοϊκή ανταπόκριση -  «μνημόνιο» ορισμένων προβλημάτων προς επίλυση και ορισμένων γενικότερων θέσεων προς εξέταση, ως εξής:

1. Σε ότι αφορά στις αροτραίες καλλιέργειες ευελπιστούμε να πεισθούν οι υπηρεσίες σας και να πείσουμε τους αγρότες, ότι είναι απόλυτα απαραίτητη η χρήση 100% πιστοποιημένου σπόρου, δεδομένου ότι διασφαλίζει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα και ποσότητα παραγωγής, ανταποδίδοντας πολλαπλά σε ατομικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο την μικρή επιβάρυνση αγοράς του. Προϊόντα, τα οποία ευνοούνται ιδιαίτερα από το κλίμα της χώρας μας, όπως π.χ. το σκληρό σιτάρι, αλλά και το ρύζι, το βαμβάκι κ.λπ. υποβαθμίζονται λόγω μιας νοοτροπίας «οικονομίας», πού έχει κατ΄επανάληψη αποδειχτεί ζημιογόνος.

2. Το ίδιο πρόβλημα επιδεινώνεται με την κυκλοφορία «μαύρων» σπόρων βαμβακιού κ.λπ.  άγνωστης προέλευσης και γενετικής ταυτότητας με ταυτόχρονη πλαστογράφηση ετικετών κρατικού ελέγχου ή με την ένδειξη «ζωτροφικός» με αποτέλεσμα την φοροδιαφυγή, την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας του δημιουργού και την έκθεση σε κίνδυνο απώλειας ή υποβάθμισης της παραγωγής.

Στο συγκεκριμένο θέμα θα θέλαμε την συνδρομή σας και σας διαβεβαιώνουμε, ότι τα αποτελέσματα επίλυσης του ανωτέρω προβλήματος θα ήταν θεαματικά. Η συνδυασμένη εφαρμογή του Ν. 1564/85, της ολικής χρήσης πιστοποιημένου σπόρου και του συστήματος barcode στις ετικέτες θα ήταν ένα ουσιαστικό βήμα στην επίλυση του προβλήματος.

3. Η αναθεώρηση διατάξεων του Ν. 1564/85 - Οργάνωση παραγωγής και εμπορίας του πολλαπλασιαστικού υλικού φυτικών ειδών με τις τροποποιήσεις και συμπληρώσεις των νόμων α) 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α΄), β) 2040/1992 (ΦΕΚ 70 Α΄) γ) 2325/1995 (ΦΕΚ 153 Α΄) – είναι άμεσα επιβεβλημένη λόγω του ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια και έχουν αλλάξει διάφορα θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την εμπορία ειδών πολλαπλασιαστικού υλικού, με αποτέλεσμα να έχει εκδοθεί μεγάλος αριθμός Υπουργικών Αποφάσεων, κανονισμών και διευκρινιστικών εγκυκλίων για την σχετική εναρμόνιση.

4. Το πάγιο αίτημα των μελών μας είναι η κατάργηση του 3% ανταποδοτικού τέλους, πού είναι απαιτητό κατά την εισαγωγή φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, ακόμη και από κράτη -  μέλη της Ε.Ε. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα προϊόντα, πού εισάγονται, έχουν κατ΄ανάγκη τα απαραίτητα πιστοποιητικά, για τα οποία έχει καταβληθεί η απαιτούμενη δαπάνη ή δε «διπλή» είσπραξη καθίσταται άδικη και επιβαρυντική για την γεωργία.

5. Η ασφάλιση από τον ΕΛΓΑ του φυτικού κεφαλαίου των θερμοκηπιακών / φυτωριακών καλλιεργειών έναντι καταβολής ασφαλίστρου για τους ασφαλιζόμενους κινδύνους είναι αίτημα αρκετών μελών μας.

6. Σχετικά με τις ενεργειακές καλλιέργειες (κυρίως ηλίανθος και ελαιοκράμβη), η προβολή της σχετικής μελέτης της προηγούμενης ηγεσίας, πού έγινε με συμμετοχή της Κλαδικής Επιτροπής Νέων Τεχνολογιών (ΚΕΝΤ) της ΕΕΠΕΣ, θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση της περαιτέρω ανάπτυξής τους. Επιπρόσθετα, πιστεύουμε, ότι η στήριξη των καλλιεργειών αυτών συμβάλλει στην πράσινη ανάπτυξη, στην εξασφάλιση πρώτων υλών παραγομένων στη χώρα μας και δίνει μια σίγουρη εναλλακτική επιλογή στον Έλληνα παραγωγό μέσω της συμβολαιακής γεωργίας. Το ορθολογιστικό και έγκαιρο των αποφάσεων από πλευράς ΥΠΑΑΤ, από το χωράφι μέχρι το βενζινάδικο, θα συμβάλλει άμεσα στην στήριξη της ανάπτυξης και στην επίτευξη του στόχου του 5,75% βιοντίζελ στο πετρέλαιο κίνησης το 2010.

7. Τέλος η εκπροσώπηση της χώρας μας στις ψηφοφορίες της Ε.Ε. με θέσεις τεκμηριωμένες είναι απαραίτητη για την διευκρίνιση κανόνων και διαδικασιών, πού αφορούν στους γενετικά τροποποιημένους σπόρους. Για το σκοπό αυτό, η άμεση σύσταση της επιτροπής βιοασφάλειας, πού έχει να λειτουργήσει στην χώρα μας από την περασμένη δεκαετία, είναι και αίτημά μας αλλά και ανάγκη για την λειτουργία της χώρας μας στα κοινοτικά όργανα.

8. Η έλλειψη ρευστότητας των παραγωγών δημιουργεί θέματα βιωσιμότητας του κλάδου μας, ο οποίος καλύπτει, δίκην τραπεζικού συστήματος (!), το συγκεκριμένο πρόβλημα, στηρίζοντας έμμεσα τους έλληνες παραγωγούς.

Και το μνημόνιο καταλήγει:

Τα γενικά προβλήματα της γεωργίας μας τα γνωρίζουμε όλοι. Η συρρίκνωση της αξίας της φυτικής παραγωγής τα τελευταία χρόνια, λόγω απομάκρυνσης μεγάλων τομέων της γεωργίας (π.χ. σταφίδας, καπνού, τεύτλων κλπ), η περίεργη απαξίωση άλλων (π.χ. λαχανικών) δεν πρέπει νΆ αφήνει κανένα αδιάφορο. Η επίλυση των προβλημάτων αυτών απαιτεί μακροπρόθεσμες αλλά και μεσοπρόθεσμες συγκεκριμένες πολιτικές, στις οποίες η ΕΕΠΕΣ με την τεχνογνωσία, την εμπειρία και την διεθνή προβολή των μελών της μπορεί και θέλει να βοηθήσει.

Η διεθνής οικονομική κρίση, πού όλοι βιώνουμε – και η οποία έχει χτυπήσει πολλαπλά τις εταιρίες μας – απέδειξε, ότι όσες χώρες «παράγουν» έχουν πολύ πιο αυξημένες αντοχές από εκείνες, πού εστίασαν τις προσπάθειές τους στις υπηρεσίες.

Τα ειδικότερα προβλήματα του κλάδου έχουν μελετηθεί επαρκώς και πολλά από αυτά μπορεί να επιλυθούν άμεσα με αποφάσεις, διότι οι κύκλοι των συζητήσεων έχουν πλέον περαιωθεί.

Ελπίζουμε στις αποφάσεις για όσα θέματα σας αναφέραμε και σε μια συνεχή συνεργασία, πού θα ωφελήσει εν τέλει την γεωργία.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website