ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow 2η έκθεση βαμβακοκαλλιέργειας, για το διάστημα από 10 Ιουλίου μέχρι σήμερα της Δ.Α.Α. Σερρών
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 10 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
2η έκθεση βαμβακοκαλλιέργειας, για το διάστημα από 10 Ιουλίου μέχρι σήμερα της Δ.Α.Α. Σερρών Εκτύπωση E-mail
25 09 2009

Τα θέματα που αφορούν το βαμβάκι είχαν, στο εν λόγω διάστημα, την παρακάτω εξέλιξη:


Καιρός

Ο καιρός, από τις 10 Ιουλίου (τελευταία ημέρα της περιόδου αναφοράς της 1ης έκθεσής μας), κατά μήνα και με ειδικότερη αναφορά στα χαρακτηριστικά που έχουν γεωργικό ενδιαφέρον, είχε ως ακολούθως:

Ιούλιος: Όπως αναφέραμε στην προηγούμενη έκθεσή μας, ο μήνας ξεκίνησε με άνοδο των θερμοκρασιών. Καλές θερμοκρασίες (32-35°C) επικράτησαν ολόκληρο το μήνα φθάνοντας για 5-6 μέρες και τους 37-40°C. Ο καιρός όλες, σχεδόν, τις μέρες ήταν αίθριος εκτός από τις 4,6 και 11 του μήνα που σημειώθηκαν βροχές, που και στις τρεις περιπτώσεις συνοδεύτηκαν από τοπικές χαλαζοπτώσεις. 

Αύγουστος: Η καλοκαιρία του Ιουλίου συνεχίστηκε και στο πρώτο 5ήμερο του Αυγούστου. Ακολούθησε μία βδομάδα με νεφώσεις, πτώση της θερμοκρασίας κάτω από τους 30°C και τοπικές βροχοπτώσεις. Στη συνέχεια, από τις 13 μέχρι το τέλος του μήνα, η θερμοκρασία κυμάνθηκε μεταξύ 30 και 33°C, επικράτησε κατά βάση αιθρία, χωρίς, όμως, να λείψουν και πάλι  τοπικές ψιχάλες και βροχές (στις 16,19,24,25 και 30 του μήνα). Ο φετινός Αύγουστος ήταν γενικά ένας δροσερός μήνας, διαφορετικός από αυτόν που έχουμε συνηθίσει.

Σεπτέμβριος: Αίθριος, καλός καιρός, με θερμοκρασίες μεταξύ 32 και 35°C, επεκράτησε στο πρώτο 5ήμερο του μήνα. Στις 6 του μήνα σημειώθηκε σημαντική βροχόπτωση (30-40mm), που συνοδεύτηκε από κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας (περίπου 12°C). Ακολούθησε, το επόμενο διάστημα, νεφελώδης καιρός με χαμηλές, σχετικά, θερμοκρασίες (22-25°C) και τοπικές ψιχάλες και βροχές. Ψηλότερες θερμοκρασίες (26-30°C), είχαμε στο πενθήμερο 15-19 του μήνα.

Πιο αναλυτικά, κατά ημέρα, φαίνεται ο καιρός στους συγκεντρωτικούς πίνακες με τις συλλήψεις των ορμονοπαγίδων και τις καιρικές συνθήκες που επισυνάπτουμε.

 

 

Επίδραση του καιρού στην εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας

Ο καιρός τον Ιούλιο και Αύγουστο μπορεί να θεωρηθεί, σε γενικές γραμμές, ευνοϊκός για την βαμβακοκαλλιέργεια. Οι θερμοκρασίες ήταν καλές χωρίς να φθάνουν στα επίπεδα παρατεταμένου καύσωνα που ταλαιπωρεί τις φυτείες. Οι κατά διαστήματα βροχοπτώσεις, μείωσαν όχι τόσο τον αριθμό όσο το άγχος των ποτισμάτων, που έγιναν έτσι με καλύτερο και λιγότερο πιεστικό προγραμματισμό. Ο δροσερός, με τοπικές βροχές καιρός στο διάστημα 6-13 Αυγούστου, ευνόησε την έξαρση της προσβολής της Β’ γενεάς του πράσινου σκουληκιού.

Ο νεφελώδης, με τοπικές ψιχάλες – βροχές καιρός που επικρατεί μετά την γενική σημαντική βροχόπτωση της 6ης Σεπτεμβρίου, ανησυχεί τους βαμβακοπαραγωγούς για πιθανή αρνητική επίπτωση στην ομαλή ολοκλήρωση της θρέψης και το άνοιγμα των καρυδιών. 

Η γενική κατάσταση των βαμβακοφυτειών μπορεί να θεωρηθεί καλή, με πλούσια στην πλειονότητά τους καρποφορία.

 

 

Καλλιεργητικές εργασίες

 

Ψεκασμοί φυτοπροστασίας: Οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση της β’ γενεάς του πράσινου σκουληκιού, απασχόλησαν κυρίως τους βαμβακοπαραγωγούς. Κάποιοι ψεκασμοί, όπως αναλυτικά αναφέρεται παρακάτω, έγιναν και για τη αντιμετώπιση των ιασσίδων και του τετρανύχου.


Εφαρμογή ανασχετικών ανάπτυξης: Το δροσερό καλοκαίρι κατέστησε αναγκαία, περισσότερο από το συνηθισμένο, φέτος τη χρήση των ανασχετικών ανάπτυξης, που η εφαρμογή τους συνεχίστηκε μέχρι και τον Αύγουστο. Είναι πολύ χαρακτηριστική, για το πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη εφαρμογή τους, η εικόνα μειωμένης καρποφορίας που παρουσιάζουν χαμηλά, στις πρώτες διακλαδώσεις, βαμβακοφυτείες, που ενώ έπρεπε να δεχτούν έγκαιρα την πρώτη επέμβαση, όπως με ειδικό φυλλάδιο συστήναμε στα τέλη Ιουνίου, οι βαμβακοπαραγωγοί καθυστέρησαν ή αμέλησαν την πραγματοποίησή της.

 


Ποτίσματα: Ξεκίνησαν, λόγω του καιρού, πιο αργά περί τα μέσα Ιουλίου, όταν τα ΄΄καλομαθημένα’’ από τον δροσερό καιρό και τις βροχές φυτά, δίψασαν απότομα. Στη συνέχεια, ομαλά και χωρίς πίεση, όπως προαναφέρθηκε, συνεχίστηκαν τα ποτίσματα μέχρι και τα τέλη Αυγούστου.

 

Αποφύλλωση

Οι βροχές δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει η αποφύλλωση μέχρι σήμερα. Μέσα, όμως, στα σημερινά συμπιεσμένα κοστολογικά πλαίσια της καλλιέργειας, οι παραγωγοί μετρούν πολύ και το κόστος των 7-8 ?/στρέμ. που απαιτείται για αυτήν την επέμβαση και αρκετοί, που τα χωράφια τους έχουν προχωρημένο άνοιγμα ή συγκρατούν λίγο φύλλωμα, θα την αποφύγουν. 

Η Υπηρεσία μας διένειμε και φέτος σχετικό φυλλάδιο για την αποφύλλωση, το οποίο επισυνάπτουμε.

 

Φυτοϋγιεινή κατάσταση

 

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Αδρομύκωση: Εμφανίσθηκε από τα μέσα Ιουλίου σε κάποια χωράφια. Δεν εξελίχθηκε σε σημαντικό πρόβλημα.


ΕΧΘΡΟΙ

Αφίδες:   Ασήμαντη φέτος η παρουσία τους.

Ιασσίδες: Η ύφεση της προσβολής που αναφέραμε για τις αρχές Ιουλίου δεν είχε συνέχεια. Η προσβολή συνεχίστηκε επίμονη με σημαντικούς πληθυσμούς σε αρκετά χωράφια  μέχρι και το Σεπτέμβριο και αποτέλεσε ένα σημαντικό πρόβλημα που συνόδευσε φέτος την βαμβακοκαλλιέργεια. Παραγωγοί που ψέκασαν μια φορά αναγκάστηκαν, στις περισσότερες περιπτώσεις, να επαναλάβουν τον ψεκασμό χωρίς να μπορέσουν και πάλι να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά την προσβολή. Χώρια που είχαν παρεπόμενα προβλήματα, κυρίως στην έξαρση του πράσινου σκουληκιού, λόγω της εξόντωσης των ωφελίμων εντόμων. Αλλά και οι παραγωγοί που δεν έκαναν καταπολέμηση, φειδόμενοι της βιολογικής ισορροπίας, είδαν τις φυτείες τους να ταλαιπωρούνται όλο το καλοκαίρι, απομυζούμενες απ’ αυτόν τον επίμονο, φέτος, εχθρό. Άξια προσοχής είναι η σημαντική διαφορά που φάνηκε να υπάρχει, ως προς την προσβολή, μεταξύ των ποικιλιών. Και η διαφοροποίηση αυτή, ίσως αποτελέσει και κριτήριο επιλογής ποικιλίας τα επόμενα χρόνια.

 Τετράνυχος: Σε αρκετά χωράφια της δυτικής πλευράς του νομού παρουσίασε αξιόλογους πληθυσμούς και στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου έγιναν κάποιοι ψεκασμοί για την αντιμετώπισή του.

Αλευρώδης: Έκανε τη γνωστή εμφάνισή του τον Αύγουστο, χωρίς να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα. Δεν έγινε ξεχωριστή καταπολέμηση και οι όποιοι πληθυσμοί του καταπολεμήθηκαν κυρίως με τους ψεκασμούς αντιμετώπισης του πράσινου σκουληκιού.

 

Πράσινο σκουλήκι:

 Η πρώτη γενεά του εντόμου είχε ασήμαντη εμφάνιση. Ψέκασαν πολύ λίγοι, υπερβολικά ανήσυχοι, παραγωγοί.

Η δεύτερη γενιά εμφανίστηκε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου και η πρώτη βδομάδα κύλησε με χαμηλούς, μη ανησυχητικούς πληθυσμούς. Καθυστερήσαμε για κάποιες μέρες την έκδοση του δελτίου προειδοποίησης (4/8), για να δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση. Στο δελτίο αυτό παρά του ότι περιγράψαμε την μέχρι τότε κατάσταση σαν μη ανησυχητική, δεν παραλείψαμε να προειδοποιήσουμε για εγρήγορση των βαμβακοπαραγωγών «γιατί στα θέματα φυτοπροστασίας δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει απόλυτη βεβαιότητα στην πρόβλεψη για την εξέλιξη μιας προσβολής». Και πράγματι η αλλαγή του καιρού, με τις  δροσερές θερμοκρασίες και τις βροχοπτώσεις που ακολούθησαν, μετέβαλαν την κατάσταση σε όφελος του πράσινου σκουληκιού, που από τις 8-9 Αυγούστου άρχισε κατά περιοχές να εμφανίζει αξιόλογους πληθυσμούς. Παρά την επαρκή πρώτη προειδοποίηση, με νέο δελτίο στις 12/8 κάναμε γνωστή την αλλαγή της κατάστασης, αναφέροντας πως υπήρχαν, πλέον, βαμβακοφυτείες με αραιούς πληθυσμούς, αλλά και φυτείες με πιο πυκνούς πληθυσμούς που χρειάζονταν άμεσο ψεκασμό.

Τελικά, στα περισσότερα χωριά χρειάστηκε να γίνει ένας ψεκασμός στο σύνολο της έκτασης (σε λίγες περιπτώσεις έγινε και δεύτερος ψεκασμός), ενώ σε λίγα χωριά οι ψεκασμοί περιορίστηκαν στο 50% της καλλιέργειας. Στους ψεκασμούς χρησιμοποιήθηκε κυρίως ο συνδυασμός chlorpyrifos με πυρεθρίνες. Σε γενικές γραμμές η προσβολή αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά και δεν είχαμε σοβαρές, γενικευμένες ζημιές.

Σε ορισμένες περιοχές εμφανίστηκαν κάποιοι πληθυσμοί της 3ης γενεάς του Σεπτεμβρίου, χωρίς να γίνουν ψεκασμοί για την αντιμετώπισή της.

Στο συνημμένο φύλλο με παρατηρήσεις για τις φερομονικές παγίδες, αναφερόμαστε στην προβληματική φέτος λειτουργία των φερομονικών παγίδων. Γεγονός που θα μπορούσε να μας παρασύρει σε ένα πολύ επικίνδυνο εφησυχασμό, αν δεν υπήρχε συσσωρευμένη εμπειρία στο ζήτημα.

 

Προοπτική της καλλιέργειας - προτάσεις

 

Όπως έχουμε αναφέρει και στην 1η έκθεσή μας, η φετινή  είναι μία οριακή χρονιά. Οι βαμβακοπαραγωγοί αναμένουν ανήσυχοι την τιμή του σύσπορου βαμβακιού. Οι περί τα 0,30 ? τιμές που ακούγονται δεν θεωρούνται ικανοποιητικές, ενώ οργή και απογοήτευση προκαλούν στους παραγωγούς τα όσα καταγγέλλονται δημοσίως για το εκτεταμένο φαινόμενο της εικονικής καλλιέργειας μετά την καλλιέργεια σιτηρών. Καταχρηστική καλλιέργεια που θέτει εν αμφιβόλλω την συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση των 80? /στρέμμα, την οποία οι βαμβακοπαραγωγοί στους υπολογισμούς τους θεωρούσαν σίγουρη για την φετινή χρονιά. Στην προηγούμενη έκθεσή μας είχαμε, για μια ακόμα φορά, επισημάνει το φαινόμενο (περιορισμένο πάντως στο νομό μας) και καλούσαμε τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε οι παραβάτες να υποστούν τις δέουσες κυρώσεις. Σήμερα η παραίνεση αυτή αποτελεί, πλέον, επιτακτική απαίτηση της τάξης των βαμβακοπαραγωγών.

Τέλος, ήδη από την τρίτη περσινή έκθεσή μας (Δεκέμβριος 2008), αναφέραμε ότι η βαμβακοκαλλιέργεια παρά το νέο κανονισμό έχει πρόβλημα βιωσιμότητας και πρέπει να αναζητηθούν τρόποι έμμεσης ενίσχυσής της μέσα από διάφορα προγράμματα, όπως της ολοκληρωμένης διαχείρισης, μείωσης της νιτρορρύπανσης κ.ά.  Τις τελευταίες μέρες, κάπως βιαστικά – χρειάζονται πολλές σχετικές διευκρινήσεις, αναγγέλθηκαν <<μέτρα χορήγησης κοινοτικής ενίσχυσης για την ολοκληρωμένη διαχείριση του βαμβακιού>>. Οι ενδιαφερόμενοι βαμβακοπαραγωγοί, που πληρούν τις προϋποθέσεις, καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην υπηρεσία μας, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website