ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Οι Νέοι Αγρότες για όλα τα «περιβάλλοντα»
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 8 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Οι Νέοι Αγρότες για όλα τα «περιβάλλοντα» Εκτύπωση E-mail
25 09 2009

Η πολυμελής συμμετοχή νέων αγροτών από 22 περιοχές της Ελλάδος έδωσε δυνατότητα για γόνιμη ανταλλαγή εμπειριών στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών –ΠΕΝΑ και επισήμανση μερικών πολύ σημαντικών παραμέτρων στα αγροτικά επαγγέλματα, στο 4ήμερο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που έγινε στην ΔΟΑ, στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία.

Η ΠΕΝΑ, μαζί με τις μέχρι σήμερα δημοσιοποιηθείσες θέσεις, συμπληρώνει την εικόνα των θέσεων - επιδιώξεών της και με τα παρακάτω:

1. Οι Νέοι Αγρότες θεωρούν ως σημαντικότατη παράμετρο επιτυχούς αγροτικής δραστηριότητας την τεχνολογική έρευνα και ανάπτυξη, τόσο με την ενεργοποίηση και συμμετοχή στο ΕΘΙΑΓΕ, όσο και με την μεταφορά τεχνολογίας, και θα επιδιώξουν την διάχυση της σε όλους τους Νέους Αγρότες.

2. Τα αγροτικά επαγγέλματα (γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς, δασεργάτης, αγροξενοδόχος, συμπληρωματικές γεωργικές ασχολίες κλπ) έχουν τρεις κύριους άξονες δραστηριοποίησης

a. Το λειτούργημα της φροντίδας του φυσικού περιβάλλοντος

b. Το εγχείρημα της παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων

c. Την παραγωγή βιομηχανικών πρώτων υλών

3. Επισημάνθηκε η ανάγκη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα

4. Επιβάλλεται τα θέματα φυσικού περιβάλλοντος και οι αρμοδιότητες να συγκεντρωθούν όλα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή Ανάπτυξης Υπαίθρου

5. Το μέλλον θα είναι αισιοδοξότερο με την αύξηση των πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων και με την συνεχή φροντίδα για εφαρμογή των συμφωνημένων Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.

6. Διαπιστώθηκε η επιτακτική ανάγκη για λειτουργία συστημάτων- φορέων Τεχνικής Υποστήριξης- Γεωργικών Εφαρμογών με δράση στα χωράφια και με την συμμετοχή των επαγγελματιών νέων αγροτών (Κέντρα Μελετών, Κέντρα Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, Κέντρα Πληροφόρησης, Κέντρα Συνεργειών, Πιλοτικοί Πειραματικοί Αγροί, Θερμοκοιτίδες Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Σχολές Αγροτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, υποδειγματικά χωριά κλπ).

7. Απαιτείται εστίαση στην εφαρμογή νέων μορφών εμπορίου τόσο για την επιτυχέστερη προσαρμογή της παραγωγής στην ζήτηση όσο και για την προώθηση από το χωράφι (στάβλο, δάσος κλπ) στον τελικό καταναλωτή.

8. Η σταθερότητα του κάθε οικοσυστήματος επιβάλει την προστασία και φροντίδα της βιοποικιλότητας του φυσικού περιβάλλοντος, τμήμα του οποίου είναι και οι αγρότες. Η επί αιώνες συνύπαρξη των δασών με την κτηνοτροφία, με την αντίστοιχη φροντίδα των κτηνοτρόφων, θα έπρεπε να μελετηθεί προσεκτικώτερα για την μακροχρόνια συμβιωτική ανάπτυξη όλων των παραμέτρων.

9. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι οικογενειακής μορφής εκμεταλλεύσεις παρουσιάζουν σταθερότητα οικονομική και συνεχή ανάπτυξη, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ακόμα και τώρα κατά την περίοδο της λεγόμενης χρηματιστηριακής κρίσης. Η συντριπτική πλειονότητα των αγροτικών επιχειρήσεων έχουν τα κοινά χαρακτηριστικά πολύ μικρών οικογενειακών δομών.

10. Οι Νέοι Αγρότες θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανομοιογένεια αυτού που ονομάζεται αγροτικός κόσμος. Πρέπει κατά προτεραιότητα και με κάθε θυσία να καθορισθεί ή ακόμα και να αυτοκαθορισθεί ποιοι είναι οι ΑΓΡΟΤΕΣ.

11. Οι ΑΓΡΟΤΕΣ είναι καλλιεργητές, εκτροφείς, αλιείς, φροντιστές του δάσους, και συμπληρωματικά οι παραπάνω ως αγροξενοδόχοι, ως μεταποιητές της αγροτικής παραγωγής, ως προωθητές αγροτικών προϊόντων κλπ, ΠΑΝΤΑ ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, με κύρια βιοποριστικά εισοδήματα από αυτές τις ασχολίες.

12. Επακόλουθο του προσδιορισμού του Επαγγελματία Αγρότη, είναι τα απαιτητά πολυσυζητούμενα Μητρώα των επαγγελματιών αγροτών.

13. Ο Αγρότης είναι πολυσύνθετη ιδιότητα, είναι φροντιστής του περιβάλλοντος, είναι συμμέτοχος σε μια αγροτική κοινωνία, είναι θεματοφύλακας πολιτισμού, είναι κομμάτι της βιοποικιλότητας και τέλος είναι και παραγωγός αγροτικών προϊόντων (τροφίμων και πρώτων υλών). Είναι καταστροφικό να τον θεωρήσουμε μονοδιάστατα μόνο παραγωγό κάποιων προϊόντων (σαν εργοστάσιο τροφίμων ή βιομηχανικών πρώτων υλών).

14. Οι ασυλλόγιστη μονοδιάστατη ανθρώπινη δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, δημιούργησε το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών, το οποίο έχει μονοδιάστατη καταστροφική επίδραση κυρίως στην αγροτική δραστηριότητα και παραγωγή. Έτσι κυρίως το 80% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή οι κάτοικοι των αστικών κέντρων, δημιουργεί προβλήματα στο 20% περίπου μόνο του αγροτικού πληθυσμού. Πρέπει οι «ρυπαίνοντες», 80%, να αποζημιώσουν τους αγρότες, 20%, για τις καταστροφές και ζημιές από τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και από τις αλλαγές στο καλλιεργητικό περιβάλλον (έλλειψη νερού, ξηρασία, ερημοποίηση, αλλαγή κύκλων κλπ).

15. Οι Νέοι Αγρότες επανέλαβαν ότι «με άδειο στομάχι, δεν μπορεί να ασκηθεί περιβαλλοντική πολιτική, επΆ ωφελεία όλων, εις βάρος μόνο των αγροτών». Η χρηματοδότηση των θετικών ενεργειών για το φυσικό περιβάλλον πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων, γενναία και να περιλάβει και την υποστήριξη των αγροτικών κοινωνιών.

16. Οι τοπικές ποικιλίες και φυλές είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στο κάθε μικροκλίμα και ποιο συμβιωτικές με την χλωρίδα και πανίδα, αλλά και την βιοποικιλότητα και σταθερότητα σε κάθε περιοχή. Στο 16ο Συνέδριο, οι Νέοι Αγρότες, αναζήτησαν τρόπους αναβίωσης, προώθησης και επιλεκτικής ενίσχυσης τοπικών ποικιλιών φυτών και αυτοχθόνων φυλών ζώων, ενώ επιλέγουν την προστασία των ενδημικών φυτών και την ενίσχυση της διάχυτης λαϊκής ιατροσοφικής παράδοσης, και ως κομμάτι της παγκοσμίως γνωστής πλέον Μεσογειακής Διατροφής.

17. Οι Αγρότες είναι οι θεματοφύλακες του πολιτισμού μας και πρέπει να είναι περήφανοι για τις ανθρώπινες αξίες και την κοινωνική τους δομή.

18. Οι συλλογικές προσπάθειες, η τοπική δράση, ο εθελοντισμός, η αλληλοστήριξη, η συμπαράσταση, η κοινωνική ενεργοποίηση είναι στοιχεία τόσο του πολιτισμού μας, όσο και διέξοδος από την πλήρως εκχρηματισμένη λογική.

19. Στοιχειώδης αναγνώριση των δικαιωμάτων του κάθε πολίτη επιβάλλει την δυνατότητά του να γνωρίζει, εφΆ όσον θέλει, τα περιεχόμενα κάθε τροφίμου, την διαδικασία επεξεργασίας τους, την προέλευσή και τον τρόπο δημιουργίας τους. Η ιχνηλασιμότητα είναι και ένα πολύ σημαντικό εργαλείο των αγροτών για τα φημισμένα ποιοτικά πιστοποιημένα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, για τα οποία επενδύουν οι Νέοι Αγρότες σε εξοπλισμό και σε γνώσεις.

20. Οι Νέοι Αγρότες για ακόμα φορά αισθάνονται απροστάτευτοι από την πολιτεία διότι είναι οι πρώτοι και μαζικά εκτεθειμένοι στα φυτοφάρμακα και σκεάσματα. Αντί για την ζωή τους φαίνεται ότι δίνεται προτεραιότητα στην «αγορά» (αποθέματα, δραστική ουσία, κλπ) και όχι στην προστασία της ζωής και της οικογενείας τους, για τα οποία πρέπει να αυτοοργανωθούν.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website