ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Συνεδρίασε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας / Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 3 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Συνεδρίασε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας / Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκτύπωση E-mail
16 09 2009

Συνεδρίασε στις 07/09/08  στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας / Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Χρήστος Αυγουλάς.

 

· H κατάσταση της αγοράς στο γαλακτοκομικό τομέα αποτέλεσε το κύριο θέμα του Συμβουλίου. Οι Υπουργοί τοποθετήθηκαν επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Προεδρίας, που αφορούν σε δέσμη μέτρων σταθεροποίησης της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας. 

 

Ο Γενικός Γραμματέας κατά την παρέμβασή του τόνισε τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο γαλακτοκομικός τομέας στην Ελλάδα κατά την κρίσιμη αυτή οικονομική συγκυρία, με το κόστος παραγωγής να έχει αυξηθεί, το εισόδημα των παραγωγών να συμπιέζεται συνεχώς και η αβεβαιότητα της αγοράς να διογκώνεται. Ειδικότερα επεσήμανε:

- Την ανάγκη περισσότερο στοχευμένων παρεμβάσεων, ιδίως για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, έτσι ώστε να ωφελούνται όλα τα Κράτη- Μέλη με ισόρροπο τρόπο.

- Τη διεύρυνση των επιλέξιμων για εξαγωγικές επιστροφές προορισμών, όπως οι Η.Π.Α., που είναι ένας παραδοσιακός καταναλωτής ευρωπαϊκών τυριών.

- Τη στήριξη συλλογικών δράσεων στο γαλακτοκομικό τομέα, είτε μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είτε κατά τα πρότυπα του κλάδου των οπωροκηπευτικών. 

- Την πρόβλεψη της δυνατότητας αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου με νέες βελτιωμένες φυλές υψηλού γενετικού δυναμικού, τουλάχιστον για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

- Τις ανάγκες αναδιάρθρωσης ευαίσθητων περιοχών, όπως οι πρώην καπνοπαραγωγικές, αλλά και η είσοδος ηλικιακά νέων παραγωγών στον τομέα.

- Την επαναφορά του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στα τυριά και τη διαμόρφωση της σχετικής ενίσχυσης σε ελκυστικά επίπεδα, έτσι ώστε το μέτρο να καταστεί αποτελεσματικό για τους παραγωγούς.

- Την καθιέρωση ξεκάθαρων και ενιαίων για όλα τα Κράτη Μέλη προτύπων εμπορίας για τα γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης των προϊόντων), προκειμένου να περιοριστεί η κυκλοφορία απομιμήσεων και να τονωθεί η ζήτηση του πρωτογενούς προϊόντος.

 

· Στο θέμα της αντιμετώπισης της σημαντικής διαφοράς μεταξύ των τιμών παραγωγού και των τιμών καταναλωτή, ο κος Αυγουλάς τόνισε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων εξορθολογισμού της αγοράς των γεωργικών προϊόντων και την παρακολούθηση της διαφάνειας της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε οι καταναλωτές να αγοράζουν τα τρόφιμα σε λογικές τιμές και παραγωγοί να εξασφαλίζουν ένα σταθερό, ικανοποιητικό εισόδημα. 

 

 

· Ο Γενικός Γραμματέας, ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις καταστροφικές πυρκαγιές πού έπληξαν την Ελλάδα τον Αύγουστο και ζήτησε την κατανόηση και τη βοήθεια της Επιτροπής στο σημαντικό οικολογικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάποιες περιοχές της χώρας καθώς και την έκφραση της αλληλεγγύης της Επιτροπής, υπέρ των πληγέντων αγροτών.

 

· Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των σχετικών θεμάτων, ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε για άλλη μια φορά τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σιτηρών αλλά και οι παραγωγοί του τομέα του χοιρείου κρέατος και ζήτησε τόσο τη λήψη μέτρων αναθέρμανσης της αγοράς, όσο και την εφαρμογή στοχευμένων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων διαρθρωτικών ανισορροπιών.

 

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος με εκπροσώπους άλλων Κρατών Μελών και με την Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Mariann Fischer Boel.

 

 

 

 

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website