ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Επίλυση της διαφοράς μεταξύ Καναδά και Ε.E. σχετικά με το εμπόριο γενετικά τροποποιημένων προϊόντων
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 3 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Επίλυση της διαφοράς μεταξύ Καναδά και Ε.E. σχετικά με το εμπόριο γενετικά τροποποιημένων προϊόντων Εκτύπωση E-mail
22 08 2009

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς υπέγραψαν συμφωνία επίλυσης της εξάχρονης διαφοράς τους σχετικά με την προώθηση γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Η εν λόγω διαφορά, που είχε τεθεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αφορούσε την έγκριση διάθεσης και το μάρκετινγκ των προϊόντων βιοτεχνολογίας και η επιτευχθείσα συμφωνία πρόκειται να διευκολύνει την πρόσβαση των εν λόγω προϊόντων και ιδιαίτερα των προϊόντων με βάση την ελαιοκράμβη (canola seed) στις χώρες της Ε.Ε.

Ο Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά κ. Day σε δηλώσεις του ανέφερε ότι, με τη λήξη αυτής της μακρόχρονης διαφοράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται σε συνεχή διάλογο με τον Καναδά, σχετικά με θέματα βιοτεχνολογίας, ώστε να απομακρυνθούν οποιαδήποτε εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή του εμπορίου και σημείωσε ότι η επίλυση του ζητήματος θα ευνοήσει σημαντικά τους Καναδούς παραγωγούς αγροτικών γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων. Σύμφωνα με το πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς, αρμόδιες υπηρεσίες από τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συσκέπτονται δύο φορές το χρόνο, έχοντας στην ατζέντα τους θέματα βιοτεχνολογίας και εμπορίου γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων.

Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο Καναδός Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικών Προϊόντων κ. Ritz, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι οι Καναδοί αγρότες παράγουν εξαιρετικής ποιότητας canola και υπογράμμισε την τεράστια σημασία που πρόκειται να έχει η επίτευξη της συγκεκριμένης συμφωνίας στην καναδική αγροτική οικονομία. 

Το 2003, στο πλαίσιο του Π.Ο.Ε., οι Η.Π.Α, ο Καναδάς και η Αργεντινή υπέβαλαν αιτήματα διεξαγωγής διαβουλεύσεων αναφορικά με την παρεμπόδιση διεξαγωγής εμπορίου γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε αφορά αποκλειστικά τις διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, ενώ οι συνομιλίες της Ε.Ε. με τις Η.Π.Α. και την Αργεντινή βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πριν από την εφαρμογή της απαγόρευσης εισαγωγής γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων, οι εξαγωγές ελαιοκράμβης του Καναδά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίαζαν σταθερή αύξηση, με κορύφωση το 1994, όταν οι εξαγωγές ανήλθαν στα 425 εκ. δολάρια Καναδά. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2009 η Κυβέρνηση του Καναδά εξήγγειλε τη στήριξη του προγράμματος: “Βιώσιμη Πλατφόρμα Συστημάτων Καλλιέργειας για την Ποσότητα και Ποιότητα των Αερίων της Πετροχημικής Βιομηχανίας (Sustainable Cropping System Platforms for Feedstock Quantity and Quality – SBQQ)” με 1 εκ. δολάρια. Η χρηματοδότηση γίνεται από το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Προϊόντων και στοχεύει στην ενίσχυση των καναδών παραγωγών ελαιοκράμβης.

Το λάδι canola, ως επιστημονική ανακάλυψη, ξεκίνησε από τον Καναδά στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η λέξη, αποτελεί σύμπτυξη του “Canadian Oil Low Acid”. Η χρήση του καρπού της ελαιοκράμβης ήταν συνήθης στην παραγωγή ελαίων αποκλειστικά για εργοστασιακή χρήση. Μέσω ειδικής επεξεργασίας, Καναδοί επιστήμονες επέτυχαν να αφαιρέσουν τα επιβλαβή οξέα (όπως λ.χ.: erucic οξύ και glucosinolates) από τον καρπό της, ώστε να παραχθεί ο γενετικά μεταλλαγμένος σπόρος, από τον οποίο εξάγεται το λάδι canola. Το εν λόγω λάδι, που είναι προϊόν ψυχρής πιέσεως διαφημίζεται για την εξαιρετική του ποιότητα, τη μεγάλη του περιεκτικότητα σε βιταμίνες και τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Ο Καναδάς αποτελεί την πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή canola. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο σύνολό της, παράγει περισσότερη ελαιοκράμβη, ενώ η Κίνα διαθέτει τις μεγαλύτερες εκτάσεις παραγωγής rapeseed παγκοσμίως. Η καναδική βιομηχανία της canola αριθμεί 13 εργοστάσια επεξεργασίας σε πέντε επαρχίες και απασχολεί άμεσα 2.800 άτομα και 60.000 αγρότες. Η μέση καλλιεργήσιμη έκταση ανέρχεται περίπου σε 11.3 εκ. εκτάρια και αποφέρει στην καναδική οικονομία περισσότερα από 13 δις. δολάρια ετησίως.

Η σημασία της εν λόγω συμφωνίας για τη χώρα μας έγκειται στο γεγονός ότι το λάδι canola θεωρείται υποκατάστατο προϊόν του ελαιολάδου. Ιδιαίτερα, κατά τα τελευταία χρόνια, πολλοί καναδοί διαμορφωτές γνώμης και επαγγελματίες σεφ συνηγορούν ότι το λάδι canola μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το ελαιόλαδο, κατεξοχήν ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν.

  

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ στον ΚΑΝΑΔΑ

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website