ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow H ΔΑΑ της ΝΑ Σερρών για την Πυρικουλάρια του ρυζιού
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 4 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
H ΔΑΑ της ΝΑ Σερρών για την Πυρικουλάρια του ρυζιού Εκτύπωση E-mail
07 08 2009

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε στους ορυζώνες του Ν. Σερρών προσβολή από τον παθογόνο μύκητα Pyricularia oryzae  που προκαλεί την ασθένεια “Πυρικουλάρια του ρυζιού” σε ποσοστό με οικονομική σημασία. Επειδή σύμφωνα με τα δεδομένα της μετεωρολογικής υπηρεσίας για τις επόμενες ημέρες προβλέπονται να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ασθένειας σας γνωρίζουμε:

Ο μύκητας προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και δευτερευόντως τα στελέχη και τα στάχυα του ρυζιού και προκαλεί αλλεπάλληλες μολύνσεις. Η άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη του μύκητα είναι οι 28 oC. Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, είσοδος κρύου νερού στον ορυζώνα, συννεφιασμένος καιρός, νηνεμία, καλλιέργεια ευαίσθητων ποικιλιών, περίσσεια αζώτου, πυκνή καλλιέργεια, όψιμη σπορά και γενικά παράγοντες που καταπονούν τα φυτά όπως η έλλειψη νερού.

Το μόλυσμα διατηρείται στην καλαμιά, στα αυτοφυή αγροστώδη και στο σπόρο. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστώνται τα παρακάτω μέτρα τα οποία πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί ώστε να μπορούν να προλάβουν την εκδήλωσή της:

1) Αμειψισπορά των αγρών ρυζιού με άλλες καλλιέργειες όπου είναι δυνατόν να γίνει.

2) Χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών.

3) Καταστροφή καλαμιάς μετά το τέλος της καλλιέργειας.

4) Ορθή λίπανση (8-10 μονάδες αζώτου σε δύο δόσεις όταν το φυτό εμφανίζει τις υψηλότερες ανάγκες, 4 μονάδες φωσφόρου και 6 μονάδες καλίου περίπου. Η προσθήκη καλίου θεωρείται επιβεβλημένη γιατί προσδίδει στα φυτά μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες). Αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης.

5) Χρησιμοποίηση υγιούς πιστοποιημένου σπόρου ή απολύμανση του ύποπτου σπόρου.

6) Φύτρωμα του σπόρου σε πλημμυρισμένο αγρό, συνεχής κατάκλυση του αγρού και αποφυγή στράγγισης για μεγάλο διάστημα.

Σε περίπτωση εμφάνισης της ασθένειας, συνιστώνται ψεκασμοί των φυτών για την προστασία του φυλλώματος και των στελεχών. Για την αντιμετώπιση προσβολών του φυλλώματος συνιστάται ένας ψεκασμός κατά το σχηματισμό του πρώτου φυλλώματος και επανάληψη μετά από 15-20 ημέρες, πριν την εμφάνιση του στάχεως. Για την αντιμετώπιση προσβολών του στελέχους/στάχεως συνιστάται ένας ψεκασμός μετά το σχηματισμό των κόκκων ρυζιού ή εντός 24 ωρών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της ασθένειας

Το μοναδικό εγκεκριμένο φάρμακο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι το tricyclazole (Beam 75 WP) που έχει προστατευτική και θεραπευτική δράση. Η χρήση του παραπάνω φαρμάκου να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website