ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Τουρισμός και Πρωτογενής Τομέας
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 15 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Τουρισμός και Πρωτογενής Τομέας Εκτύπωση E-mail
01 08 2009

Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μαρκόπουλος ανακοίνωσε στα Χανιά (24/7/2009) ότι θα τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή όλων των τουριστικών επιχειρήσεων στα προγράμματα χρηματοδότησης των ψηφιακών ενισχύσεων (τα οποία εγκρίθηκαν πρόσφατα από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών), η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τριτογενή.

Μετά από συνάντηση (18/1/2008) με τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α.Κοντό που πραγματοποίησε ο τότε Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, αντιγράφουμε από τις τότε δηλώσεις "Μας δίνετε η δυνατότητα να στηρίξουμε τη διατήρηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στην ελληνική περιφέρεια με την χρησιμοποίηση δύο μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα μας και ιδιαίτερα η ελληνική περιφέρεια: του τουρισμού και της γεωργίας. Μέσα από τον τουρισμό μπορούμε να προσελκύσουμε τον κόσμο και μέσα από την γεωργία και τα αγροτικά μας προϊόντα να τους δώσουμε το κάτι ξεχωριστό έτσι, ώστε να επισκεφθούν πολλές ξεχασμένες περιοχές της πατρίδας μας". κ.Α.Κοντός.

"Μέσα από την γαστρονομία δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα μεσογειακής διατροφής, άρα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Μέσα από πολυεπίπεδες πολιτικές στην αγροτική-τουριστική περιοχή μπορούμε να συνδυάσουμε την πρωτογενή αγροτική παραγωγή με τις τουριστικού επιπέδου, εξειδικευμένες ποιοτικές υπηρεσίες".

Το νομοσχέδιο ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ περιλαμβάνει για πρώτη φορά την λέξη Αγροτουρισμός και διευκρινίζει ότι άλλο είναι ο Αγροτουρισμός, άλλο ο Τουρισμός Φύσης, άλλο ο Τουρισμός Υπαίθρου, άλλο ο Ορεινός Τουρισμός, άλλο ο Οικοτουρισμός, άλλο ο Πολιτιστικός Τουρισμός κλπ. Και βέβαια μόνο μετά την οριοθέτηση τους θα μπορούν να οργανωθούν συλλογικά σχήματα ή ακόμα και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οποιαδήποτε άλλη κίνηση τώρα δείχνει να γίνεται «εκ του πονηρού» προσπαθώντας να δημιουργήσει καταστάσεις ή ακόμα και να αξιοποιήσει την σύγχυση γύρω από τα θέματα για ιδιοτελείς σκοπούς.

Ο Αγροτουρισμός στην 208/22-12-2008 Γνώμη της Ολομέλειας της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, είναι: «εκείνη η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και ειδικότερα σε οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής μικρές τουριστικές μονάδες παροχής αγαθών και υπηρεσιών, με σκοπό την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας, τόσο από την εκμετάλλευση των τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν, ξενώνες, camping), όσο και από την τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων με προϊόντα τοπικής παραγωγής γεωργικών συνεταιρισμών».

Άλλωστε ο αγροτουρισμός, σύμφωνα με τον ΕΟΤ (ήδη από το 1983), "είναι η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στη γεωργία, σε μικρές μονάδες οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής, με στόχο τη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος στον τοπικό πληθυσμό, τόσο από την ενοικίαση των καταλυμάτων στους τουρίστες όσο και από την τροφοδοσία τους με προϊόντα τοπικής παραγωγής και προϊόντα συναφών δραστηριοτήτων".

Η αυθεντικότητα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Στον αγροτουρισμό ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις αγροτικές περιοχές, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τα πολιτισμικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του χώρου αυτού, με σεβασμό προς το περιβάλλον και την παράδοση, από τους ίδιους τους καλλιεργητές ή/και κτηνοτρόφους, όχι από συνταξιούχους της ΔΕΗ, του ΟΤΕ ή άλλων κρατικών φορέων, ούτε ακόμα από επιχειρηματίες οι οποίοι είδαν αξιόλογο κέρδος στον αγροτουρισμό, και επιδιώκουν ιδιοποίηση τυχόν προνομίων των αγροτών για τον αγροτουρισμό, ώστε να επεκταθούν και σε άλλους μη αγρότες.

«Ο μαζικός τουρισμός, αλλά και ο Τουρισμός Υπαίθρου, ανατρέπει την κλίμακα των εγχώριων αξιών. Στο πλαίσιο του μαζικού τουρισμού εκτρέφεται μια νέα, ευκαιριακή και αρπακτική, «λούμπεν επιχειρηματικότητα» που εκτοπίζει πατροπαράδοτες αξίες. Ο μαζικός τουρισμός και ο τουρισμός υπαίθρου αναλαμβάνει πρόθυμα την «εξημέρωση» του εγχώριου πολιτισμού, έτσι ώστε αυτός να γίνει ελκυστικός και καταναλώσιμος από τους ξένους επισκέπτες. Η επιτήδευση εισβάλλει ακάθεκτη στο χώρο της γνησιότητας. Βρισκόμαστε μπροστά στις επιτηδεύσεις της ύστερης τουριστικής βιομηχανίας, η οποία εισάγει αδίστακτα στο χώρο του αυθόρμητου, τον προγραμματισμό και την οργάνωση, εξανεμίζοντας το νόημα τελετών & εθίμων, κατατροπώνοντας την παράδοση μέσα από την θεαματικοποίησή της» κ. Γ. Καραμπάτος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Επισκέφθηκα πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες, που μετά την κατηγοριοποίηση, που σχεδιάζει το ΥΤΑ, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν Αγροτουριστικές Επιχειρήσεις ή Επιχειρήσεις Τουρισμού Υπαίθρου ή άλλες.

Και οι δύο μορφές συμβάλλουν στην Ανάπτυξη. Οι Αγροτουριστικές Επιχειρήσεις συμβάλλουν στην Τοπική Ανάπτυξη. Οι Επιχειρήσεις Τουρισμού Υπαίθρου στηρίζουν κυρίως την Περιφερειακή Ανάπτυξη και όχι κατ’ ανάγκη την Τοπική Οικονομία ή/και τον αγροτικό τομέα. Με την τελευταία δήλωση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης περιμένουμε ίσως κάποια πιθανή διαφοροποίηση και ενίσχυση της Τοπικής Ανάπτυξης.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website