ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Προσοχή στην υπερβολική βλαστική ανάπτυξη των φυτειων σας
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 377 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Προσοχή στην υπερβολική βλαστική ανάπτυξη των φυτειων σας Εκτύπωση E-mail
24 06 2009

Επειδή μετά τις τελευταίες συνεχείς βροχοπτώσεις υπάρχει έντονος ο κίνδυνος πολλές βαμβακοφυτείες (ιδιαίτερα σε γόνιμα πεδινά χωράφια) να στραφούν σε υπερβολική βλαστική ανάπτυξη, που είναι εξαιρετικά επιζήμια για την πορεία της καλλιέργειας, είναι ανάγκη να καθοδηγηθούν οι βαμβακοπαραγωγοί, ώστε με τις σωστές επεμβάσεις να ελέγξουν επιτυχώς τις φυτείες τους.

Προς τούτο η Δ.Α.Α. Σερρών εξέδωσε σχετικές με το ζήτημα οδηγίες:


ΑΝΑΣΧΕΣΗ (ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ) ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ


Σε χωράφια που ξέρουμε, από άλλες χρονιές, ότι το βαμβάκι παίρνει υπερβολικό ύψος, ή βλέπουμε από την εμφάνισή του (ανοιχτό πράσινο χρώμα, τρυφερή κορυφή) ότι έχει τάση για υπερβολική ανάπτυξη, ο έλεγχος του ύψους με χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης, αποτελεί την πιο κρίσιμη επέμβαση. Γιατί αν τα φυτά αφεθούν, θα οδηγηθούν σε μεγάλη βλαστική ανάπτυξη, με μειωμένη καρποφορία και σοβαρή οψίμηση της παραγωγής.

Η υπερβολική ανάπτυξη σε ύψος, αλλά και των πλάγιων διακλαδώσεων, οδηγεί σε κλείσιμο μεταξύ των γραμμών, το φως και ο αέρας δεν μπορούν να διεισδύσουν και τα καρύδια αργούν να ανοίξουν, ενώ πολλά δεν ανοίγουν ποτέ. Πολλές φορές ακόμα και τα ανοικτά καρύδια, σαπίζουν μέσα στις συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και έλλειψης αερισμού, που επικρατούν σ’ αυτές τις φυτείες το φθινόπωρο .

 

Για την επιτυχία όμως της επέμβασης, το κρίσιμο σημείο είναι ο έγκαιρος ψεκασμός.

 Όταν το βαμβάκι έχει ύψος 50-60 εκατ. (ανεξαρτήτως αν έχουν εμφανιστεί ή όχι λουλούδια ), πρέπει να γίνει ο πρώτος ψεκασμός με 70-100 κ. εκ./στρέμμα PIX ή παρόμοια . Η δόση εξαρτάται από την γονιμότητα του χωραφιού, την στάθμη της υπόγειας υγρασίας, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και την εμφάνιση της φυτείας .

Μετά 10-14 μέρες και αν το βαμβάκι δείχνει πάλι τάση για υπερβολική ανάπτυξη (παύει να έχει το σκούρο χρώμα που προκαλεί η δράση του ανασχετικού και ξαναπαίρνει ανοιχτό πράσινο χρώμα με τρυφερή κορυφή), γίνεται και δεύτερος ψεκασμός με 50-70 κ.εκ. /στρέμμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και τρίτος ψεκασμός, με την ίδια δόση.

Νεότερες απόψεις που συστήνουν έναρξη των ψεκασμών πιο νωρίς, δίνουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Όταν τα φυτά έχουν ύψος 40 εκ. περίπου (αναφερόμαστε πάντα σε χωράφια με ιστορικό υπερβολικής ανάπτυξης), επεμβαίνουμε με μικρή δόση ανασχετικού 25-50 κ.εκ. /στρέμμα και ανάλογα με τις συνθήκες επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό με την ίδια δόση. Μπορούν να γίνουν μέχρι 3 επεμβάσεις. Με τον χειρισμό αυτόν, ελέγχουμε από νωρίς την τάση για βλαστική ανάπτυξη, στρέφουμε τα φυτά σε καρποφορία και διασφαλίζουμε την επιθυμητή ισορροπία. Πετυχαίνουμε, έτσι, πλουσιότερη και πρωιμότερη καρποφορία και με μικρότερο κόστος, αφού η ποσότητα ανασχετικού που θα χρειαστεί συνολικά, είναι μικρότερη απ’ αυτή των συνηθισμένων εφαρμογών.

 

Οι ψεκασμοί των ανασχετικών να γίνονται, κατά προτίμηση, το πρωί (αφού σηκωθεί η δροσιά) ή αργά το απόγευμα.

 

Η εφαρμογή των ανασχετικών προκαλεί συμπτώματα δίψας στα φυτά και θα χρειαστεί να ποτιστούν πιο νωρίς, απ’ ότι θα χρειάζονταν χωρίς την εφαρμογή τους. Είναι όμως λανθασμένη η άποψη που έχουν μερικοί για άμεσο πότισμα μετά την εφαρμογή των ανασχετικών, γιατί σ ’αυτή την περίπτωση ακυρώνουμε, σε μεγάλο βαθμό, τη δράση και τα αποτελέσματά τους. Εκείνο που πραγματικά θα συμβεί, είναι ότι το βαμβάκι θα διψάσει νωρίτερα . Έτσι ένα χωράφι που θα ζητούσε π.χ. πότισμα σε 15 μέρες, θα χρειαστεί σε 8-10 και κάποιο που θα διψούσε σε 10  θα διψάσει σε 5-6 μέρες. Είναι όμως πιθανό, να χρειαστεί και δεύτερη εφαρμογή ανασχετικού, χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει πότισμα. Όλα εξαρτώνται από το χωράφι , τον καιρό και την εμφάνιση της φυτείας .


Συμπέρασμα

Αντί για τη λανθασμένη άποψη, ανασχετικό και αμέσως νερό, το σωστό είναι : ανασχετικό και νερό μόλις το χωράφι δείξει ότι θέλει πότισμα. (Σε 5 μέρες, σε 10 μέρες ή καθόλου).

 

Ρύθμιση της ανάπτυξης στο βαμβάκι μπορεί  να γίνει και με το C.C.C. (Συκοσέλ , Αφίξ κ.λ.π.). Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιούμε, στον πρώτο ψεκασμό (όταν τα φυτά είναι 50-60 εκ.), 10 γραμ. /στρέμμα και στους επόμενους παρόμοιες δόσεις.

 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕΡΡΩΝ

 

ΔΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 

  

Τέρμα Ομονοίας – Σέρρες, Τ.Κ.62125 

 

 Τηλέφωνο: 23213-55258, 55259, 55260, 55126

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website