ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Μ.Κόλλια-Τσαρουχά:Οι οικονομικές ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις ποτέ δεν θα είναι αρκετές
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 15 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Μ.Κόλλια-Τσαρουχά:Οι οικονομικές ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις ποτέ δεν θα είναι αρκετές Εκτύπωση E-mail
18 06 2009

M. ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ:
Οι οικονομικές ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις ποτέ δεν θα είναι αρκετές.
Ελπίδα οι ενημερωμένοι αγρότες.

 

 Μελετώντας την πορεία των οικονομικών ενισχύσεων (μέσω προγραμμάτων ΠΣΕΑ) και αποζημιώσεων (του κανονισμού του ΕΛΓΑ) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους αγρότες του Νομού Σερρών την τελευταία δεκαετία, μπορούμε να εξάγουμε σημαντικότατα συμπεράσματα.

Το ύψος των οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων αποδεικνύουν τα αυτονόητα και επιβάλλουν μια διαφορετική προσέγγιση στους λαλίστατους, όψιμους, ‘φιλοαγροτικούς’ πολιτευτές.


Προσπεράστηκε σαν να μην ανακοινώθηκε ποτέ, σαν να μην συνέβη ποτέ, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως ζήτησε την επιστροφή 250 εκατομμυρίων ευρώ για παρατυπίες σε αγροτικές επιδοτήσεις της περιόδου 1999 – 2004. Πέντε χρόνια μετά, η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Όμως δεν είναι δυνατόν να ανοίξουμε καυγά με το χθες, ακόμη περισσότερο όταν και οι ίδιοι το αποποιούνται, ανεξάρτητα αν τα ίδια πολιτικά πρόσωπα διαδραματίζουν και σήμερα σημαντικό ρόλο, ενώ θα έπρεπε να έχουν τεθεί στο περιθώριο της πολιτικής ζωής ως αποτυχημένοι.

Την ίδια ώρα οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνονται.

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, Κυοφορείται ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό γεωργικό μοντέλο, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς, μέσα από ένα πλαίσιο μιας ευρύτερης οπτικής της οποίας αναπόσπαστο μέρος αποτελούν η αειφόρος ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και οι ισορροπίες των τροφίμων παγκοσμίως.

 Συζητούν ειδικά για θέματα που θα πρέπει να διασφαλίσει η μελλοντική κοινή γεωργική πολιτική και έχουν να κάνουν με τις αυξανόμενες προκλήσεις, όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος, την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων και την οικονομία, την αφομοίωση με αποτελεσματικότερο τρόπο της καινοτομίας και της έρευνας για την ανάπτυξη, ενώ επιχειρείται να εγγυηθούν την καταλληλότητα από άποψη υγιεινής των προϊόντων, που προορίζονται για κατανάλωση μέσω της ενθάρρυνσης φιλόδοξων προδιαγραφών, όσον αφορά την ασφάλεια τροφίμων, τις καλές συνθήκες διαβίωσης των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Από τώρα προγραμματίζουν, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να έχει μια κοινή και επαρκώς φιλόδοξη γεωργική πολιτική.

Από τα συμπεράσματα της μελέτης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (η οποία και σαφώς απαιτείται να επικαιροποιηθεί) για την εφαρμογή της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ)  προκύπτει ότι προτείνονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις τόσο στον Πρωτογενή Τομέα (Φυτική – Ζωϊκή Παραγωγή) αλλά και γενικές παρεμβάσεις στο Δευτερογενή και Τριτογενή Τομέα καθώς και η επίδρασή τους στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

Αυτό όμως που απαιτείται είναι η καλύτερη ενημέρωση των αγροτών, ειδικά σε θέματα που αφορούν τη νέα ΚΑΠ, την ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα, που έχουν στόχο τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας.

Αν δεν απαντήσουμε έγκαιρα στο ερώτημα «ποιοι είμαστε – που θέλουμε να πάμε – ποια είναι η θέση μας» σε ένα ελληνικό αλλά και διεθνές περιβάλλον που αλλάζει με τάχιστο ρυθμό, ενώ εμείς νομίζουμε ότι μένουμε στάσιμοι, στο μέλλον θα μιλάμε ξανά για χαμένες ευκαιρίες.

Πρέπει να μπει ένα τέλος στη νοοτροπία του να ζητάμε τα πάντα από το κράτος.

Η μεγαλύτερη ανασφάλεια του πολίτη σήμερα δεν προκαλείται ούτε από την ανεργία ούτε από την ακρίβεια. Προκύπτει από την αδυναμία να «διαβάσουμε» το μέλλον και να τοποθετήσουμε τον εαυτό μας στο παρόν.

Για το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια, το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και των επιπτώσεών του στην οικονομική ζωή του Νομού, υπάρχει και ατομική ευθύνη (αναλαμβάνω το μέρος της ευθύνης που μου αναλογεί), υπάρχει και ιεράρχηση της πολιτικής ευθύνης ανάλογα με συμμετοχή του καθενός στα πράγματα και στα γεγονότα.

Το ζήτημα είναι η ενημέρωση. Για όλα εκείνα που έρχονται, για όλα εκείνα στα οποία πρέπει έγκαιρα να προσαρμοστούμε, να διεκδικήσουμε. Και εδώ είναι η δική μας ευθύνη. Να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε τις δυνάμεις εκείνες που θα προκαλέσουν έναν ευρύτατο διάλογο για τα θέματα που αφορούν τους αγρότες μας.

 

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ

 

Βουλευτής Ν. Σερρών

Τελευταία ενημέρωση: ( 24 06 2009 )
All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website