ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Ομιλία του Προέδρου της ATEbank κ. Δ. Μηλιάκου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 14 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Ομιλία του Προέδρου της ATEbank κ. Δ. Μηλιάκου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων Εκτύπωση E-mail
15 05 2009

Κυρίες και κύριοι,

 

Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΑΤΕbank.

 

Το 2008 σημαδεύτηκε από την κλιμάκωση της αναταραχής στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου και τη μετεξέλιξή της σε κρίση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ήδη, με τη ραγδαία επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών και προοπτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο,  είναι φανερό σε όλους ότι η κρίση που βιώνουμε μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη μεγάλη κρίση του 1929. Είναι, ωστόσο, ενθαρρυντικό ότι κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, αξιοποιώντας την πληρέστερη σημερινή γνώση και τις εμπειρίες άλλων κρίσεων, έλαβαν και συνεχίζουν να λαμβάνουν σειρά πρωτοφανούς έκτασης μέτρων και παρεμβατικών πρωτοβουλιών με στόχο τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, τη στήριξη των εθνικών τραπεζικών ιδρυμάτων και την πολύμορφη τόνωση της πραγματικής οικονομίας, προκειμένου να αποφύγουν την επιδείνωση της κρίσης και να επιτύχουν την επιστροφή των οικονομιών σε αναπτυξιακή τροχιά το συντομότερο δυνατόν.

 

Στη χώρα μας, οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αν και ήταν σχετικά περιορισμένες το 2008, αναμένεται να εκδηλωθούν σε μεγαλύτερη έκταση το 2009. Σύμφωνα με τις τελευταίες και πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κατά το 2009 αναμένεται να διαμορφωθεί στο – 0,9%, έναντι 2,9% το 2008. Είναι όμως ενδεικτικό των σχετικά ισχυρότερων αντοχών της ελληνικής οικονομίας το γεγονός ότι, ακόμη και έτσι, η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα είναι σαφώς μικρότερη, σε σχέση με το μέσο όρο των οικονομιών της ζώνης του ευρώ. Μάλιστα, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Ελλάδα αναμένεται να επανέλθει σε θετικό πρόσημο το 2010, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να είναι οριακά αρνητικός.  

 

Το δεύτερο εξάμηνο του 2008 σημαδεύτηκε από την απώλεια της εμπιστοσύνης, μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων, το πάγωμα των χρηματοοικονομικών αγορών, την έλλειψη ρευστότητας και την ανεπάρκεια εποπτικών κεφαλαίων που οδήγησαν στην πτώχευση ή την παραλίγο κατάρρευση μεγάλων χρηματοοικονομικών οργανισμών διεθνούς εμβέλειας.

Μεγάλοι αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί τραπεζικοί όμιλοι διασώθηκαν μόνο χάρη στην παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων, ενώ πολλοί άλλοι υπέστησαν τεραστίου ύψους απομείωση στοιχείων του ενεργητικού τους και κατέγραψαν πρωτοφανούς μεγέθους ζημιές μετά από πολλά χρόνια εντυπωσιακής κερδοφορίας.

 

Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις οδήγησαν τα πιστωτικά ιδρύματα να περιορίσουν το ύψος των τραπεζικών πιστώσεων επιδεινώνοντας τις αρνητικές συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία. Έτσι, ενισχύθηκε περαιτέρω η κάμψη της ενεργούς ζήτησης και υποχώρησε η οικονομική δραστηριότητα και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ όλων των ανεπτυγμένων χωρών και σταδιακά των οικονομιών σχεδόν όλων των χωρών.

 

Είναι γεγονός ότι η κρίση βρήκε τις ελληνικές τράπεζες σε συγκριτικά καλύτερη θέση με πολύ μικρή έκθεση σε υψηλού κινδύνου επενδυτικά προϊόντα, ισχυρή καταθετική βάση, επαρκή κεφάλαια και ικανοποιητική ρευστότητα. Οι όποιες συνέπειές της κρίσης έγιναν περισσότερο αισθητές στις ελληνικές τράπεζες, κυρίως, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008 μέσω του δραστικού περιορισμού της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, της απότομης μεγάλης αύξησης του κόστους άντλησης χρήματος, της σημαντικής απομείωσης της αξίας των επενδύσεων τους και της αύξησης των κινδύνων από την επέκτασή τους στις χώρες της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το σταδιακό πέρασμα της κρίσης στην ελληνική οικονομία ανέδειξε το πρόβλημα του αυξημένου πιστωτικού κινδύνου που προκύπτει αναπόφευκτα από τον τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε συνθήκες καθοδικού κύκλου της οικονομίας.

 

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μέχρι σήμερα αποδειχθεί ικανές να απορροφήσουν με επιτυχία τους κραδασμούς της κρίσης. Αξιοποιώντας σταδιακά το πακέτο μέτρων των ? 28 δισ., έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα τη θωράκιση έναντι ενδεχόμενων κινδύνων, εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης τους, την εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και τη διασφάλιση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού τους, έστω και με πρόσκαιρη αρνητική επίπτωση στην κερδοφορία τους. Πάντως, το 2008, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών τραπεζών συνέχισε, παρά το συνεχώς επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον, να παραμένει σε θετικό έδαφος κερδοφορίας και να εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς αύξησης των μεγεθών τους.

 

Υιοθετώντας παρόμοιες στρατηγικές επιλογές, το 2008, η ΑΤΕbank διατήρησε σε ικανοποιητικό επίπεδο την κεφαλαιακή επάρκειά της και ενίσχυσε τη ρευστότητά της, σταθεροποίησε τα οργανικά έσοδά της, αύξησε σημαντικά το χαρτοφυλάκιο δανείων και το ενεργητικό της, μείωσε περαιτέρω το δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνοντάς τον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρόμοια με αυτά του κλάδου και προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των προβλέψεων για την κάλυψη επισφαλών απαιτήσεων.

 

Λόγω, όμως, του δυσμενούς εξωτερικού περιβάλλοντος και των προληπτικών ενεργειών θωράκισης της Τράπεζας, τα ενοποιημένα κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν σημαντικά σε ?27,8 εκατ., έναντι ? 241,4 εκατ. το 2007. Σε επίπεδο Τράπεζας, το 2008, τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα ? 25,3 δισ., από ? 211, 1 δισ. το 2007.

 

Θα ήθελα να τονίσω ότι η εμφανιζόμενη αυτή μείωση ήταν αναμενόμενη, κυρίως λόγω των σημαντικών, μη επαναλαμβανόμενων εσόδων ύψους ? 71,1 εκατ. που είχαν επιτευχθεί το 2007 από την πώληση μετοχών του χαρτοφυλακίου επενδύσεων, των αυξημένων κατά ? 124 εκατ. περίπου προβλέψεων για πιθανές μελλοντικές επισφάλειες και των αρνητικών αποτιμήσεων από χρηματοοικονομικές πράξεις εξαιτίας της επιδείνωσης του κλίματος στις διεθνείς χρηματαγορές. Επίσης, η κερδοφορία σε επίπεδο Ομίλου επηρεάστηκε αρνητικά από την υστέρηση που παρουσίασαν τα αποτελέσματα ορισμένων από τις θυγατρικές, στην πλειοψηφία τους του μη χρηματοοικονομικού τομέα και ειδικότερα από τα αρνητικά αποτελέσματα της ΕΒΖ (? 6,5 εκατ.) και της ΕΛΒΙΖ (? 5,3 εκατ.).

 

Αναλυτικότερα, το 2008, τα έσοδα από τόκους ανήλθαν σε ? 1.220 εκατ. αυξημένα κατά 20,7% έναντι του 2007, ως αποτέλεσμα της υψηλής πιστωτικής επέκτασης της Τράπεζας και της στροφής σε προϊόντα υψηλότερου επιτοκιακού περιθωρίου. Ωστόσο, η σημαντική αύξηση του κόστους άντλησης χρήματος, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008, περιόρισε την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, τα οποία διαμορφώθηκαν στα ? 625,4 εκατ., έναντι ? 614,9 εκατ. το 2007. Παρόλα αυτά, κατά το τελευταίο κρίσιμο τρίμηνο του 2008 όπου κορυφώθηκε η κρίση, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε ? 152,7 εκατ., έναντι ? 147,8 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007, γεγονός που επιτρέπει αισιοδοξία για το 2009.

 

Έτσι, το καθαρό περιθώριο επιτοκίου διαμορφώθηκε το 2008 στο ικανοποιητικό, σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ποσοστό του 2,86%.

 

Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονίσω ότι ήταν συνειδητή επιλογή της Διοίκησης να απορροφήσει η Τράπεζα ένα μέρος του αυξημένου κόστους χρήματος και να μην το μετακυλήσει εξ ολοκλήρου στους πελάτες της. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μεσούσης της κρίσης, η ΑΤΕbank οφείλει να λειτουργεί με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και να διατηρεί ρόλο ρυθμιστή της αγοράς προς όφελος των πολιτών, χωρίς ασφαλώς να παραβλέπει ή να παραμελεί την ανάγκη για μεγιστοποίηση της παραγόμενης αξίας για τους μετόχους της.  

 

Συνεχίζοντας τον απολογισμό των αποτελεσμάτων του Ομίλου, το 2008, τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ανήλθαν σε ? 89,4 εκατ., έναντι ? 84,5 εκατ. το 2007. Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα (εκτός τόκων και προμηθειών) διαμορφώθηκαν στα ? 92,0 εκατ., έναντι ? 251,3 εκατ. το 2007, κυρίως λόγω των αποτελεσμάτων του εμπορικού και επενδυτικού χαρτοφυλακίου αξιών και χρεογράφων, τα οποία συνέχισαν να επηρεάζονται σημαντικά από την αρνητική συγκυρία στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και.

Όσον αφορά τα έξοδα, το 2008, τα έξοδα διαχείρισης ανήλθαν σε ? 600,4 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,7% σε σχέση με το 2007. Στην πραγματικότητα, η αύξηση αυτή είναι ακόμη μικρότερη, αν ληφθεί υπόψη ότι σε αυτά τα έξοδα περιλαμβάνεται και το κόστος έναρξης της λειτουργίας του Νέου Τεχνολογικού Κέντρου της ATEbank. Αποτελεί στρατηγική επιλογή της Τράπεζας η εντατικοποίηση της προσπάθειας για συγκράτηση των δαπανών, κάτι που έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 τα έξοδα διαχείρισης αυξήθηκαν μόλις κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007.  

 

Το 2008 χαρακτηρίστηκε από τη συνέχιση της οργανικής ανάπτυξης της ATEbank και την περαιτέρω διείσδυσή της στην αγορά της λιανικής τραπεζικής και των ΜΜΕ, μέσω της προσφοράς και της έντονης διαφημιστικής προβολής νέων ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Ιδιαίτερη έμφαση επίσης δόθηκε στον εξορθολογισμό του δικτύου των καταστημάτων της και της επέκτασής του στα μητροπολιτικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η ΑΤΕbank έχει πλέον καταξιωθεί στη συνείδηση του ευρύτερου τραπεζικού κοινού ως αξιόπιστη τράπεζα πολλαπλών δραστηριοτήτων που παρέχει το σύνολο των χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Η θετική αυτή πορεία αποτυπώνεται και στα μεγέθη του ισολογισμού της Τράπεζας και του Ομίλου. Το 2008, το χαρτοφυλάκιο δανείων σε επίπεδο Τράπεζας, μετά την αφαίρεση των προβλέψεων, αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 24,4%, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο της τραπεζικής αγοράς. Ανάλογο ήταν και το ποσοστό της αύξησης σε επίπεδο Ομίλου (24,5%). Έτσι, μετά τις διαγραφές και τις προβλέψεις, το χαρτοφυλάκιο δανείων ανέρχεται σε ? 20,9 δισ..

 

Ανάλογη θετική εικόνα εμφάνισαν τα υπόλοιπα της στεγαστικής πίστης που, σε επίπεδο Τράπεζας, ξεπέρασαν τα ? 6,1 δισ., αυξημένα κατά 20,8% σε σχέση με το 2007. Έτσι, το μερίδιο της ΑΤΕbank άγγιξε το 8%, έναντι 7,3% το 2007 και 6,3% το 2005. Πραγματικά εντυπωσιακή ήταν το 2008 και η αύξηση κατά 54,4% των υπολοίπων της καταναλωτικής πίστης ξεπερνώντας κατά πολύ τον αντίστοιχο μέσον όρο της αγοράς (14,1%). Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα, το 2008, το μερίδιο της ATEbank να διαμορφωθεί στο 4,4% από 3,3% το 2007.

 

Εξίσου έντονη ήταν και η δραστηριοποίηση στο χώρο των ΜΜΕ που αποτελούν αγορά-στόχο στρατηγικής σημασίας για την Τράπεζα. Το 2008, τα υπόλοιπα δανείων προς τις ΜΜΕ αυξήθηκαν κατά 62,7% σε σχέση με το 2007 και άγγιξαν τα ? 1,63 δισ.. Έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια διπλασιάσαμε τα μεγέθη μας στο χώρο των ΜΜΕ. Η διείσδυση μας όμως αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω το 2009 λόγω της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ. Μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2009, οι σχετικές αιτήσεις ξεπέρασαν τις 11.500, οι εγκρίσεις περίπου τις 6.960 και αφορούσαν κεφάλαια κίνησης άνω των ? 570 εκατ..

 

Ως συνέπεια των παραπάνω υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, το 2008, το ποσοστό συμμετοχής των δανείων προς ιδιώτες και ΜΜΕ επί του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων σε επίπεδο Τράπεζας αυξήθηκε σε 43,3% από 40,1% το 2007.

 

Συνολικά στο χώρο των επιχειρήσεων, η παρουσία της ΑΤΕbank συνεχώς ενισχύεται. Το 2008, τα υπόλοιπα της επιχειρηματικής πίστης σε επίπεδο Τράπεζας ανήλθαν σε ? 5,6 δισ., αυξημένα κατά ? 1,1 δισ. περίπου σε σχέση με το 2007.

 

Οι θετικές αυτές επιδόσεις στη λιανική και επιχειρηματική τραπεζική επιβεβαιώνουν την ορθότητα της στρατηγικής επιλογής μας να δώσουμε έμφαση στη βελτίωση της εξυπηρέτησης και την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας. Ταυτόχρονα, η καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων για αύξηση των σταυροειδών πωλήσεων το οποίο παρέχει το εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζάς μας, που να θυμίσω ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, η μεγάλη εμπειρία και οι μακροχρόνιες, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις συνεργασίας με τους αγρότες και, γενικότερα, όλους τους πελάτες μας στην περιφέρεια και τα αστικά κέντρα παραμένει η κινητήρια δύναμη της συνεχούς ανάπτυξής μας.           

 

Έχει όμως σημασία να τονίσω ότι η πιστωτική επέκταση του Ομίλου δεν πραγματοποιήθηκε σε βάρος της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων. Παραμένοντας σταθερά προσηλωμένοι στη μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης που συντελούμε τα τελευταία χρόνια στην ΑΤΕbank, το 2008 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 90 ημερών μειώθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 5,6%,  πλησίον του μέσου όρου της αγοράς που είναι 5%, έναντι 7,3% το Δεκέμβριο του 2007. Να θυμίσω ότι αυτό το ποσοστό ήταν 18,7% το Δεκέμβριο του 2004.

 

Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται και στο γεγονός ότι η ΑΤΕbank υλοποιεί το πρόγραμμα που ξεκίνησε η παρούσα Διοίκηση το 2004 για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων, θέτοντας από την πρώτη στιγμή, προς όλες τις Υπηρεσίες της Τράπεζας, κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση συσσωρευμένων προβλημάτων,  πραγματοποιώντας σε επίπεδο Ομίλου διαγραφές ύψους ? 412 εκατ. κατά το 2008. Σημειώνεται ότι από το 2004 μέχρι τα τέλη του 2008 οι συνολικές διαγραφές να έχουν φτάσει τα ? 2,1 δισ.

 

Παρά τη συνεχιζόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ATEbank λαμβάνοντας υπόψη τις επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες, προχώρησε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008 σε σημαντική αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις (από 48 σε 100 μ.β. επί του μέσου χαρτοφυλακίου χορηγήσεων). Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι προβλέψεις σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν στα ? 204,2 εκατ., έναντι ? 79,9 εκατ. το 2007. Έτσι, ο δείκτης κάλυψης των επισφαλών δανείων από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 66% (σε επίπεδο Τράπεζας: 60,7%), ενώ αν ληφθούν υπόψη οι εμπράγματες διασφαλίσεις ο δείκτης αυτός ανέρχεται σε ποσοστό αρκετά υψηλότερο του 100%.

 

Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων αποτελεί μια πολύ σημαντική υπόθεση για την ATEbank. Η συνολική έκθεση του Ομίλου στον πιστωτικό κίνδυνο προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις πιστοδοτήσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών, από τις επενδυτικές και συναλλακτικές δραστηριότητες, από πράξεις διαπραγμάτευσης στην αγορά παραγώγων και από το διακανονισμό των χρεογράφων. Για αυτόν το λόγο, η ATEbank έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων που έχει οδηγήσει τόσο σε μείωσή του πιστωτικού κινδύνου, όσο και στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της.  

 

Παράλληλα, η ρευστότητα της Τράπεζας παραμένει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα καθώς διαθέτει μεγάλη καταθετική βάση, μπορεί να δανειστεί από τη διατραπεζική αγορά και έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τη χρηματοδοτική γραμμή της ΕΚΤ. Επιπλέον, στις αρχές του 2009 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων αποφάσισε ώστε η ATEbank να συμμετάσχει και στους τρεις πυλώνες του πακέτου ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας που εκπόνησε η ελληνική κυβέρνηση. Έτσι, η ΑΤΕbank αύξησε το μετοχικό κεφάλαιό της με την έκδοση προνομιούχων μετοχών ύψους ? 675 εκατ. και άντλησε ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδας με εγγύηση ομόλογα ελληνικού δημοσίου. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ενέκρινε δύο προγράμματα έκδοσης καλυμμένων και μεσοπρόθεσμων ομολογιών μέχρι το ποσό των ? 5 δισ. το καθένα. ενώ έχει διασφαλιστεί η ετοιμότητα του Μηχανισμού της Τράπεζας για την αξιοποίηση τους.

 

Οι καταθέσεις της Τράπεζας στις 31 Δεκεμβρίου 2008 προσέγγισαν τα ? 21 δισ. από 20,7 δισ. περίπου το 2007. Η περιορισμένη αύξηση των καταθέσεων ήταν αποτέλεσμα, κυρίως, της συνειδητής επιλογής της Τράπεζας να μην ακολουθήσει τον ανταγωνισμό σε υπέρμετρες αυξήσεις επιτοκίων στις υψηλού κόστους προθεσμιακές καταθέσεις. Έτσι, οι προθεσμιακές καταθέσεις αντιπροσωπεύουν το 36% του συνόλου των καταθέσεων σε επίπεδο Τράπεζας, έναντι περίπου 60% που είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην τραπεζική αγορά.

 

Έτσι, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε επίπεδα ελαφρά υψηλότερα του 100% (103%), ποσοστό που εντούτοις παραμένει ένα από τα χαμηλότερα της ελληνικής τραπεζικής αγοράς. Αυτή η αύξηση είναι πρόσκαιρου χαρακτήρα και οφείλεται στον υψηλό εποχικό δανεισμό του Δημοσίου κατά το τέταρτο τρίμηνο για τη διανομή των αγροτικών επιδοτήσεων. Ήδη από το Φεβρουάριο του 2009, ο δείκτης έχει επανέλθει σε επίπεδα χαμηλότερα του 100%.

 

Το 2008, τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα ?866,7 εκατ., έναντι ? 1,46 δισ. το 2007. Η μείωσή τους προέκυψε κυρίως από την αρνητική αποτίμηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου μετοχών, το οποίο είχε αποκτηθεί σε παλαιότερο χρόνο.  Τα προηγούμενα χρόνια, η Τράπεζα είχε ακολουθήσει πολιτική σταδιακής πώλησης αυτού του χαρτοφυλακίου, στο πλαίσιο αξιοποίησης των υπεραξιών που είχαν διαμορφωθεί.  

Στη διάρκεια του 2008, όμως, η κατάρρευση των τιμών των μετοχών δεν επέτρεψε τη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Όταν οι κεφαλαιαγορές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν, η Τράπεζα θα επανεξετάσει την πολιτική της σταδιακής ρευστοποίησης του χαρτοφυλακίου, με σκοπό να αποκαταστήσει τις σημερινές απώλειες, να μετριάσει τη μεταβλητότητα της κερδοφορίας της και να βελτιώσει περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκειά της.

 

Στα τέλη του 2008, το ενεργητικό του Ομίλου προσέγγισε τα 28,5 δισ. αυξημένο κατά 17,3% (σε επίπεδο Τράπεζας: 18,2%) ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του χαρτοφυλακίου δανείων.

 

Παρά τη μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων και την αρνητική επίπτωση των αποτιμήσεων του διαθέσιμου προς πώληση χαρτοφυλακίου στα ίδια κεφάλαια, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας  του Ομίλου παρέμεινε στα ικανοποιητικά επίπεδα του 8,6%. Με την έκδοση προνομιούχων μετοχών ύψους ? 675 εκατ., στο πλαίσιο του κρατικού πακέτου μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, η ATEbank βελτίωσε την κεφαλαιακή βάση της, με αποτέλεσμα ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας να εκτιμάται στο 13,8% και ο δείκτης των βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier I) στο 11,5% περίπου.


Όλοι γνωρίζουμε ότι οι τιμές των μετοχών των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων υπέστησαν μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά το 2008. Είναι όμως ενθαρρυντικό ότι η μετοχή της
ATEbank μειώθηκε με ρυθμό (64% περίπου) σαφώς χαμηλότερο από εκείνο του κλάδου (74%) και, μάλιστα, χωρίς να υπάρχει πολιτική στήριξης της τιμής της μετοχής από την Τράπεζα με την αγορά ιδίων μετοχών.  

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Το 2008 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Εξαίρεση δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν και οι θυγατρικές του Ομίλου της ΑΤΕbank. Συνοπτικά, η εικόνα των θυγατρικών ήταν η εξής:

· Η ΑΤΕ ΚΑΡΤΑ ξεπέρασε τους στόχους της για αύξηση του αριθμού, της χρήσης και των υπολοίπων των καρτών, καθώς και των εσόδων από τόκους.

· Η ΑΤΕ LEASING αύξησε τις νέες συμβάσεις, ενώ συνέχισε την ποιοτική βελτίωση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της.

· Oι ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΑΤΕ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ και ΑΤΕ ΑΕΔΑΚ, παρουσίασαν, λόγω της πτωτικής πορείας του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, σημαντική υστέρηση των λειτουργικών εσόδων και των αποτελεσμάτων τους σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού του έτους. Ειδικά για την ΑΤΕ Ασφαλιστική, κατά το 2008 επιχειρήθηκε η πώληση πλειοψηφικού πακέτου της εταιρίας. Λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής συγκυρίας, οι διαπραγματεύσεις με επιλεγμένο επενδυτή ολοκληρώθηκαν χωρίς επιτυχία. Η Τράπεζα παραμένει βασικός μέτοχος της εταιρίας και θα επιδιώξει την ανάπτυξή της δίνοντας έμφαση στη στενότερη συνεργασία μεταξύ της Τράπεζας και της εταιρίας στο χώρο των τραπεζοασφαλιστικών εργασιών. Ήδη, έχει ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία ξεχωριστής μονάδας σε επίπεδο Υποδιεύθυνσης για την ανάπτυξη και την προώθηση των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων στους πελάτες του Ομίλου.  Η ΑΤΕ Ασφαλιστική αλλάζει σελίδα. Από το πρώτο κιόλας τρίμηνο αυτής της δύσκολης χρονιάς η εταιρία πέτυχε υπερδιπλασιασμό των καθαρών κερδών της, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 4,5 εκ. ? έναντι 1,5 εκ. ? κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο.

·  Η ΑΤΕxcelixi διπλασίασε τα κέρδη της εντός του 2008, αξιοποιώντας  τις συνέργειες με την ΑΤΕbank, και παράλληλα αναπτύσσοντας τον επιχειρησιακό άξονα της Εκπαίδευσης Τρίτων, όπου σταδιακά δίνεται η μεγαλύτερη έμφαση στο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.

· Οι ΑΤΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, ΑΤΕ RENT και FBBank παρουσίασαν αύξηση των λειτουργικών εσόδων και των οικονομικών αποτελεσμάτων τους. Σχετικά με την FBB, να θυμίσω ότι τον Ιούνιο του 2008, η εταιρία προέβη σε αύξηση του μετοχικού  κεφαλαίου της. Η ATEbank συμμετείχε στην εν λόγω αύξηση κατά αναλογία του ποσοστού συμμετοχής της καταβάλλοντας ποσό ? 24,5 εκατ..

· Αναφορικά, τέλος, με τις Τράπεζες του εξωτερικού, η AIK BANKA και η ΑΤΕbank ROMANIA συνέχισαν την αναπτυξιακή πορεία τους βελτιώνοντας ταυτόχρονα τα αποτελέσματά τους, με την πρώτη να πραγματοποιεί κέρδη ύψους 59 εκ. ? μετά από φόρους και τη δεύτερη να πετυχαίνει τους στόχους του προϋπολογισμού της. Βέβαια, λόγω της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επέκταση των έξω-συνοριακών δραστηριοτήτων μας. Σε σχέση με την ATEbank Romania ειδικότερα, η στρατηγική μας σήμερα εστιάζει στη χρηματοδότηση των χορηγήσεων μόνο στο βαθμό που επιτρέπουν οι εγχώριες καταθέσεις της, καθώς και στην καλύτερη αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας που διαθέτει. Οι θετικές προοπτικές της ATEbank Romania επιβεβαιώνονται και από την είσοδο του επενδυτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, το International Finance Corporation, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας το Φεβρουάριο του 2008. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με ταυτόχρονη παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Πλέον, η ATEbank κατέχει το 74,13% του μετοχικού κεφαλαίου της ATEbank Romania, το IFC το 15% και οι λοιποί μέτοχοι το 10,87%.

 

Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν συμμερίζομαι την έντονη καταστροφολογία που καλλιεργούν οι διάφορες εκθέσεις και αναλύσεις που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας σχετικά με τις προοπτικές των οικονομιών των Βαλκανικών χωρών. Οπωσδήποτε οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι τουλάχιστον για τις ελληνικές τράπεζες οι αρνητικές επιπτώσεις είναι διαχειρίσιμες.

 

Και κατά το 2008, η ΑΤΕbank συνέχισε τη στρατηγική επιλογή της για επικέντρωση σε εργασίες του χρηματοοικονομικού χώρου αποδεσμεύοντας κεφάλαια από ξένες προς το βασικό αντικείμενό της εταιρίες. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκε η πώληση των συμμετοχών μας στη «Ροδόπη ΑΕ», την «ΕΤΑΝΑΛ ΑΕ», την «ΑΣΕΑΡ ΑΕ» και την «ΙΧΘΥΚΑ ΑΕ».

 

Παράλληλα, τέθηκαν σε εκκαθάριση οι εταιρίες «ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ», «MDR ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΕ», «ΣΕΒΑΘ» και «ΣΕΠΕΚ».

 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ και σε ορισμένα ποιοτικά στοιχεία που τα θεωρώ καίριας σημασίας για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου να εμπεδώσουμε τη θέση της ΑΤΕbank στην αγορά ως έναν αξιόπιστο και δυναμικό οργανισμό που παρέχει πλήρες φάσμα εξαιρετικά ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών καλύπτοντας το σύνολο των χρηματοοικονομικών αναγκών του σύγχρονου Έλληνα.

 

Πολύ σημαντική εξέλιξη για την αναβάθμιση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της Τράπεζας ήταν τα εγκαίνια στις αρχές Ιουνίου του 2008 της λειτουργίας του νέου Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας της ATEbank. Αυτό το Κέντρο,  ένα τεχνολογικό στολίδι όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη Νοτιανατολική Ευρώπη, αποτελεί το επιστέγασμα των μεγάλου ύψους επενδύσεων που κάναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε τεχνολογίες αιχμής και σε εναλλακτικά κανάλια διανομής. Σήμερα, η Τράπεζα με ότι πιο νέο και λειτουργικό υπάρχει σε τεχνολογικές υποδομές, μηχανογραφικά συστήματα και λογισμικά προγράμματα, είναι σταθερά προσανατολισμένη στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η ηλεκτρονική τραπεζική.

 

Επιπλέον, η ATEbank εντατικοποιεί τις προσπάθειές της για να μεγιστοποιήσει τα έσοδα από τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της. Εκτός του ότι ένα στα δύο καταστήματα στεγάζονται σε ιδιόκτητο χώρο, η Τράπεζα έχει ιστορικά στην κατοχή της μεγάλο αριθμό  ακινήτων. Το 2008, η Τράπεζα εκποίησε συνολικά 169 ακίνητα (23 ιδιόκτητα και 146 μη ιδιόκτητα) και προχώρησε σε 134 νέες μισθώσεις ιδιόκτητων ακινήτων της.

 

Η ΑΤΕbank δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στην εμπειρία και την κατάρτιση του οποίου πετύχαμε και συνεχίζουμε να πετυχαίνουμε τα τελευταία χρόνια τους ετήσιους στόχους των επιχειρησιακών προγραμμάτων μας. Ανταποδίδοντας στις προσπάθειες του προσωπικού, προσπαθούμε να βελτιώνουμε τις διαδικασίες και τα συστήματα που αξιολογούν και συνδέουν την απόδοσή τους με οικονομικά κίνητρα. Στηρίζουμε τους νέους υπαλλήλους, ενισχύοντας τις οικονομικές απολαβές τους κατά τα πρώτα χρόνια εργασίας τους στην Τράπεζα. Παράλληλα, με την ένταξη του προσωπικού στο συνταξιοδοτικό κλάδο του ΙΚΑ απαλείφθηκε η αβεβαιότητα σχετικά με το συνταξιοδοτικό μέλλον του.

 

Το 2008, ο Όμιλος της ΑΤΕbank απασχόλησε κατά μέσο όρο 9.458 υπαλλήλους από τους οποίους οι 7.112 εργάζονταν στο χρηματοπιστωτικό χώρο. Το ετήσιο πρόγραμμα ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού προσδιορίζεται από την ανάπτυξη των εργασιών του Ομίλου, την ηλικιακή δομή των εργαζομένων και τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Το 2008, η Τράπεζα προσέλαβε 354 νέους υπαλλήλους, οι οποίοι αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία τους διαθέτουν αυξημένα προσόντα και τραπεζική εμπειρία, προσδίδοντας νέες δυνατότητες στην Τράπεζα για ανάπτυξη μέσα στον οξύ ανταγωνισμό. Για τη διετία 2009-2010 δρομολογούμε την πρόσληψη  1.294 υπαλλήλων από τους οποίους ένα μεγάλο ποσοστό θα προέρχεται από επιτυχόντες των τελευταίων διαγωνισμών ΑΣΕΠ 2006 & 2007. Επίσης, έχουμε ήδη προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για τη πρόσληψη 909 ακόμη υπαλλήλων.

 

Να υπενθυμίσω ότι με αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδας, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να στελεχώνονται με προσωπικό που έχει πιστοποιημένη δραστηριότητα σε πράξεις της κεφαλαιαγοράς και με πιστοποίηση στην πώληση ασφαλιστικών προϊόντων. Σε αυτόν τον τομέα, η Τράπεζα έχει πιστοποιήσει 1.568 εν ενεργεία στελέχη για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών και 745 στελέχη για εργασίες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

 

Σήμερα, η ΑΤΕbank διαθέτει δίκτυο 479 καταστημάτων στην Ελλάδα και 28 στο εξωτερικό, εκ των οποίων τα 27 καταστήματα είναι της ATEbank Romania, ενώ ένα λειτουργεί στη Γερμανία.

Από αυτά τα καταστήματα, το 45% περίπου είναι ιδιόκτητα.

Η Τράπεζα επίσης διαθέτει 961 ΑΤΜ στην Ελλάδα και 30 στη Ρουμανία. 

 

Στα θέματα Κανονιστικής Συμμόρφωσης, η ΑΤΕbank δείχνει αυξημένη ευαισθησία και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των Εποπτικών Αρχών με ταχύτητα και πληρότητα. Παράλληλα, για τη διασφάλιση των συμφερόντων μετόχων και συναλλασσομένου κοινού η Τράπεζα μας μεριμνά για τη συμμόρφωσή της στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την τραπεζική αγορά εφαρμόζοντας τις κατάλληλες διαδικασίες για την κάλυψη των απαιτήσεων του κανονιστικού πλαισίου όσον αφορά τις υπηρεσίες προς τους πελάτες της.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της ATEbank στο κυβερνητικό πακέτο μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας και στο πλαίσιο της συμμόρφωσής της με τις διατάξεις του πρόσφατου σχετικού νόμου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε να εισηγηθεί στη σημερινή Τακτική Γενική Συνέλευση τη μη διανομή μερίσματος.

 

Η ATEbank, επιδιώκοντας να λειτουργεί σε αρμονία με την κοινωνία και λόγω της ιστορίας της, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Η κοινωνική ευθύνη για την ΑΤΕbank στηρίζεται σε σύστημα αξιών και εφαρμόζεται μέσω συγκεκριμένων στόχων και δράσεων.

 

Το Νοέμβριο του 2008, κατά την έξαρση της κρίσης, η Τράπεζα εξήγγειλε πακέτο μέτρων για τους αγρότες που περιελάμβανε:

  • Πάγωμα της καταβολής δόσεων για ένα χρόνο όλων των επενδυτικών δανείων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και παράταση της διάρκειας αποπληρωμής τους.
  • Αυτόματη ανανέωση για μια τριετία του Ενιαίου Μακροπρόθεσμου Δανείου Αγροτών χωρίς την υποχρέωση εξόφλησης κεφαλαίου και μόνο με καταβολή τόκων.
  • Αύξηση κατά 20% του ορίου των ενήμερων κεφαλαίων κίνησης των αγροτών για την κάλυψη των αναγκών τους σε ρευστότητα λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής.
  • Μείωση κατά 0,5% του κυμαινόμενου επιτοκίου του προγράμματος στεγαστικών δανείων των αγροτών.

 

Η Τράπεζα μας ήταν από τις ελάχιστες τράπεζες που ενεπλάκησαν ενεργά και στήριξαν δυναμικά από την πρώτη στιγμή το πρόγραμμα ενίσχυσης των ΜΜΕ μέσω της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε., ενώ συνεχίζει να συμμετέχει και στο πρόγραμμα δανειοδότησης στεγαστικών δανείων του ΟΕΚ. Επίσης, πάγωσε τις δόσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για ένα χρόνο στους δικαιούχους του επιδόματος ανέργων του ΟΑΕΔ. Επιπλέον, η Τράπεζα προγραμματίζει την εξασφάλιση κεφαλαίων ύψους ? 100 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων ΜΜΕ για το 2009.

 

Θεωρώ ότι η αναδιάρθρωση των δανείων με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους, η παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης και η μεταφορά υπολοίπων σε προϊόντα συγκέντρωσης οφειλής διευκολύνουν τους πελάτες μας και συμβάλουν ουσιαστικά στη στήριξη και αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

 

Τα ανωτέρω ήταν επιβεβλημένα και κυρίως εφικτά για την Τράπεζα, αφού διαθέτει πλέον ένα υγιές τραπεζικό υπόβαθρο, αξιοποιεί τις δυνάμεις της και εμπιστεύεται τη δυναμική του Οργανισμού της. 

 

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να κάνω και ένα γενικότερο σχόλιο. Πιστεύω ακράδαντα ότι βασική μέριμνα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μας πρέπει να είναι η αποτροπή, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, της διαμόρφωσης ολιγοπωλιακών ή κερδοσκοπικών καταστάσεων στην τραπεζική αγορά. Ακόμη και σήμερα που οι πιστωτικοί κίνδυνοι είναι μεγάλοι, η ΑΤΕbank συστηματικά προσπαθεί να συγκρατεί το ύψος των επιτοκίων δανεισμού και το κόστος των τραπεζικών συναλλαγών σε επίπεδα που να ενισχύουν τον ανταγωνισμό και να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα τις δανειακές υποχρεώσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Τα τελευταία χρόνια έχουμε συμβάλει αποφασιστικά στην ισχυροποίηση του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών προς όφελος του καταναλωτή και της ελληνικής οικονομίας, μια διαπίστωση που τυγχάνει γενικότερης αναγνώρισης.

 

Κυρίες και κύριοι Μέτοχοι,

 

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ και στις προοπτικές της Τράπεζας.

 

Βασική στρατηγική επιδίωξη της ΑΤΕbank παραμένει η συνεχής βελτίωση της σχετικής θέσης της στην ελληνική τραπεζική αγορά και η καταξίωσή της ως η τράπεζα πρώτης προτίμησης του τραπεζικού κοινού της περιφέρειας, διατηρώντας ταυτόχρονα ισχυρή ανταγωνιστική παρουσία και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Υπό το πρίσμα της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η στρατηγική της Τράπεζας δίνει αυξημένη έμφαση σε δύο επιδιώξεις.

 

Η πρώτη είναι η εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και η ενδυνάμωση της κεφαλαιακής θέσης της. Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως ανέφερα παραπάνω, η Τράπεζα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να τη θωρακίσουν απέναντι στις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης.

 

Η δεύτερη στρατηγική επιδίωξη της ΑΤΕbank είναι η υιοθέτηση επιχειρησιακών πολιτικών που θα της επιτρέψουν να συμβάλει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, μέσω της απρόσκοπτης εξασφάλισης τραπεζικών πιστώσεων στη συνεχώς διευρυνόμενη πελατειακή βάσης της. Στόχος είναι η πιστωτική επέκταση για το 2009 να ανέλθει κατ’ ελάχιστο στα επίπεδα του 10%. Για αυτό, η στρατηγική μας εστιάζει στη λιανική τραπεζική και στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων της τρέχουσας πτωτικής φάσης του οικονομικού κύκλου στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων της.

 

Ειδικά για τις ΜΜΕ θα ήθελα να τονίσω ότι η Τράπεζα μας μέσω της πρωταγωνιστικής συμμετοχής μας στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ, πέραν του ότι είναι από τις λίγες τράπεζες που εξακολουθεί να τις στηρίζει χρηματοδοτικά στη δύσκολη αυτή συγκυρία, διευρύνει το πελατολόγιό της με πολλές νέες, υγιείς επιχειρήσεις. Έτσι, η Τράπεζα αυξάνει σημαντικά τα μερίδια της σε μιαν αγορά όπου μέχρι πρόσφατα είχε πάρα πολύ μικρή παρουσία, ενώ μέσα από την πώληση και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνει τα μεγέθη της και βελτιώνει τα αποτελέσματά της.       

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Το 2009 θα είναι έτος δύσκολο, με διάχυτη αβεβαιότητα και αστάθεια. Ωστόσο, η κρίση βρίσκει την ΑΤΕbank ισχυρή και ικανή να αντιμετωπίσει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις της, λόγω της επιτυχούς ολοκλήρωσης της μετεξέλιξής μας σε ανταγωνιστική Τράπεζα πολλαπλών δραστηριοτήτων με πλήρες φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών, με σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές και υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό. Η ΑΤΕbank αποδεικνύει ότι ως οργανισμός ο οποίος σε μεγάλο ποσοστό ελέγχεται ιδιοκτησιακά από το ελληνικό δημόσιο (77%) μπορεί να είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική και κερδοφόρα, ακόμα και όταν γύρω καταρρέουν αξίες και οικονομικοί κολοσσοί.

Στο πλαίσιο αυτό,  η Διοίκηση της Τράπεζας επιλέγει και θέτει ως βασικές προτεραιότητες, και ήδη υλοποιεί σε τακτικό επίπεδο με στοχευμένες δράσεις, συνοπτικά  τα ακόλουθα :

§ Επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις νέες συνθήκες και τις πολλαπλές ευκαιρίες και προκλήσεις της Τράπεζας

§ Στενή και συχνή παρακολούθηση των αποκλίσεων του προϋπολογισμού με διορθωτικές παρεμβάσεις για διασφάλιση της επιθυμητής υψηλής  αποτελεσματικότητας

§ Εστίαση στο Ανθρώπινο Δυναμικό κρατώντας το ενήμερο για τις εξελίξεις, ευθυγραμμισμένο με την πολιτική της Τράπεζας, και ενεργό στην υλοποίηση των στόχων

§ Συνεχή επικοινωνία με τους πελάτες με σκοπό την κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, των επιδράσεων στην Τράπεζα και την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων

§ Αυξημένη εστίαση στην αντιμετώπιση τόσο κινδύνων πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών όσο και κινδύνων απάτης.

§ Επαναπροσδιορισμό των δαπανών και συγκράτηση του διαχειριστικού κόστους

 

Σήμερα, η ΑΤΕbank είναι η κατ’ εξοχήν Τράπεζα Εμπιστοσύνης. Και αυτός ο χαρακτηρισμός δεν είναι μόνο στοιχείο επικοινωνίας, αλλά πολύ περισσότερο συνιστά την ουσία του τρόπου λειτουργίας και συναλλαγής με τους πελάτες μας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από ευρήματα έρευνας κοινής γνώμης ο 2008 που δείχνουν ότι η ΑΤΕbank διαθέτει τους περισσότερο πιστούς πελάτες στην τραπεζική αγορά και ότι η αξιοπιστία της βαθμολογείται από το τραπεζικό κοινό σχεδόν με τέσσερα με άριστα το πέντε.      

 

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας μεταφέρω την πεποίθησή  μου ότι τα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ήδη συμβάλουν αποφασιστικά στη στήριξη των ελληνικών τραπεζών και την αποκατάσταση της ροής των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

 

 

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα μας στη δύσκολη αυτή συγκυρία είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για επάνοδο σε ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Αυτό, μεταξύ άλλων, προϋποθέτει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πιο μακροχρόνιου χαρακτήρα, διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας που αποτυπώνονται στο υψηλό ποσοστό δημόσιου χρέους και το μεγάλο και αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, τους σχετικά χαμηλούς ρυθμούς αποταμίευσης και επενδύσεων και τα επίσης σχετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων. Όμως, η πρόκληση αυτή μπορεί και πρέπει να εκληφθεί από όλους μας και ως ευκαιρία για μια σε βάθος και με μακρόπνοη προοπτική επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση όλων των κοινωνικών εταίρων. Είναι ιστορικό γεγονός ότι οι ριζικές τομές στις οικονομίες και κοινωνίες είναι πιο εφικτές σε εποχές μεγάλων, συστημικών κρίσεων, όπως το New Deal προέκυψε από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του ’30 και το Bretton Woods και το σχέδιο Marshall από την αναστάτωση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη και πρωτοφανή οικονομική συγκυρία η ΑΤΕbank ανακοίνωσε χθες(14.5.2009) τα οικονομικά αποτελέσματά του 1ου Τριμήνου 2009.

Στο 1ο τρίμηνο ο Όμιλος της ΑΤΕbank εμφάνισε Θεαματική ανάπτυξη των εργασιών του Ομίλου ATEbank, με βασικό μοχλό την αύξηση των υπολοίπων του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων σε ετήσια βάση κατά 25,4%, έναντι 10,8% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Επίσης παρουσίασε σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας του κατά 23,1% (Τράπεζα: 112,6%, ? 44εκ έναντι ? 20,7εκ το 1ο τρίμηνο του 2008) παρά τις αρνητικές επιπτώσεις από την ΕΒΖ με κύρια χαρακτηριστικά, τη σημαντική ανάκαμψη των οργανικών και μη εσόδων, την αύξηση του ενεργητικού, τη μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη διενέργεια αυξημένων προβλέψεων έναντι του αντίστοιχου τρίμηνου.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι μια συγκυριακή αντίδραση της Τράπεζας. Είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που έχει ως στρατηγικές επιδιώξεις:

Ø την περαιτέρω ενίσχυση και εδραίωση της θέσης του στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και

Ø την υιοθέτηση επιχειρησιακών πολιτικών που θα του επιτρέψουν να συμβάλει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, μέσω της απρόσκοπτης εξασφάλισης τραπεζικών πιστώσεων στη συνεχώς διευρυνόμενη πελατειακή βάση του .

Στόχος του Ομίλου παραμένει η συνολική πιστωτική επέκταση για το 2009 να ανέλθει τουλάχιστον στα επίπεδα του 10% με βασικούς άξονες τη λιανική τραπεζική, τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τη συνέχιση της στήριξης του αγροτικού τομέα, λαμβάνοντας συγχρόνως όλα τα αναγκαία μέτρα για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας στην ποιότητα των περιουσιακών του στοιχείων .

 

 

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου θα ήθελα να ευχαριστήσω το βασικό Μέτοχο, την Πολιτεία, για την αμέριστη συμβολή της σε όλα τα κρίσιμα βήματα μας.

Ευχαριστώ τους πελάτες για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλουν και τη διατήρηση σταθερών και μακροχρόνιων σχέσεων συνεργασίας.

Ευχαριστώ τα στελέχη και όλο το προσωπικό που δουλεύοντας με αγάπη και μεράκι συμμετέχουν στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να περάσει η Τράπεζα στο αύριο με το νέο της πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που στηρίζει τον Έλληνα αγρότη και έρχεται κοντά τις ανάγκες του κάθε σύγχρονου Έλληνα. Οι εργαζόμενοι μας απολαμβάνουν ένα σταθερό περιβάλλον ασφάλειας και προόδου και εμείς ως Διοίκηση ανταποκρινόμαστε στη βελτίωση της δικής τους ζωής.

Ευχαριστώ τους επενδυτές που εμπιστεύονται τους αποταμιευτικούς τους πόρους επενδύοντας στη μετοχή μας.

Ευχαριστώ όλους εσάς για την παρουσία σας και την στήριξη σας.

 

Η περαιτέρω ανάπτυξη και εδραίωση της ΑΤΕbank στην ανταγωνιστική αγορά, στη βελτίωση της οποίας συνέβαλε σημαντικά και αυτή τη δύσκολη χρονιά, αποτελεί σταθερή πολιτική και πορεία μας.

 

Είμαι βέβαιος ότι την πορεία, την παρουσία μας και το έργο μας  στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, στην ΑΤΕbank, θα τα κρίνει θετικά η ιστορία.

 

Τα θεαματικά οικονομικά αποτελέσματά της στο Α΄ Τρίμηνο και η καταλυτική στήριξή της στην πραγματική οικονομία όλο αυτό το διάστημα, εμπεδώνουν ακόμη περισσότερο στην ελληνική κοινωνία το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας και μας επιτρέπουν να κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία προς όφελος των μετόχων, των πελατών και των εργαζομένων της.

 

Σας ευχαριστώ

Αθήνα, 15 Μαΐου 2009

 

Ο Πρόεδρος

Δ. ΜΗΛΙΑΚΟΣ

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website