ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Επιτυχής και αποδοτική η ένταξη του ΕΦΕΤ στο ΥΠΑΑΤ
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 469 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Επιτυχής και αποδοτική η ένταξη του ΕΦΕΤ στο ΥΠΑΑΤ Εκτύπωση E-mail
12 05 2009

Με αφορμή ανυπόστατους και άδικους ισχυρισμούς οι οποίοι είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), την υπαγωγή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την εν γένει λειτουργία του τονίζονται τα εξής:

1) Η υπαγωγή του Ε.Φ.Ε.Τ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ) ήταν απαίτηση α) της Νέας Κοινοτικής Νομοθεσίας για τους ελέγχους της υγιεινής των τροφίμων, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη και β) της ανάγκης ύπαρξης μιας και μόνο Κεντρικής Αρμόδιας Αρχής ελέγχου των τροφίμων και των ζωοτροφών και όχι διεκδίκηση για ικανοποίηση της ματαιοδοξίας οποιουδήποτε πολιτικού παράγοντα. Η υπαγωγή αυτή έγινε με πλήρη συμφωνία και συνεργασία τη ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και αποτελούσε προγραμματική δέσμευση της Ν.Δ.

Το γεγονός της εποπτείας του Ε.Φ.Ε.Τ από το Υπ.Α.Α.Τ αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό βήμα για την οργάνωση, ανάπτυξη και διατήρηση ενός ενιαίου συστήματος επισήμων ελέγχων, από το αγρόκτημα / στάβλο έως το τραπέζι του καταναλωτή.

Με την υπαγωγή του Ε.Φ.Ε.Τ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιτυγχάνεται η απαραίτητη ενιαία οργανωτική δομή των επισήμων ελέγχων στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και αποφεύγονται οι επικαλύψεις συναρμοδίων υπηρεσιών. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται μια νέα στρατηγική, η οποία θα εστιάζεται στη συνολική, ολοκληρωμένη και ενοποιημένη προσέγγιση της υγιεινής, της ασφάλειας και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων γενικότερα, όπως προβλέπεται στα πολυετή Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ελέγχου (ΠΟΕΣΕ), στηριζόμενη σε συγκεκριμένες υπηρεσιακές δομές.

2) Το διάστημα από την υπαγωγή του Ε.Φ.Ε.Τ στο Υπουργείο μας μέχρι και σήμερα γίνονται στοχευμένες ενέργειες ενσωμάτωσής του στο οργανωτικό πλαίσιο του Υπουργείου χωρίς όμως να καθυστερήσουν ή να ατονήσουν οι εργασίες ελέγχου που γίνονται από τον Ε.Φ.Ε.Τ και από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας και είναι ανακριβές ότι κατά το 2009 έχουν διενεργηθεί μόνο 20 έλεγχοι.

Η αλήθεια είναι ότι:

Η δραστηριότητα του ΕΦΕΤ από το 2005 ως σήμερα, αποτυπώνεται ως εξής σε ό,τι αφορά τους ελέγχους:

- 2005: 8.712 έλεγχοι

- 2006: 9.500 »

- 2007: 8.588 »

- 2008: 8.169 »

Δεν είναι ακριβής ο ισχυρισμός ότι κατά τα τελευταία έτη ο ΕΦΕΤ πραγματοποίησε μόνο μερικές εκατοντάδες ελέγχων ενώ πραγματοποιήθηκαν αρκετές χιλιάδες.

Ανακριβής και άδικος επίσης είναι ο ισχυρισμός ότι εφέτος οι έλεγχοι τροφίμων από τον ΕΦΕΤ έχουν περιοριστεί στους είκοσι. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.

Συγκεκριμένα με βάση τις αναφορές μόνο δύο Περιφερειών από τις έξι στις οποίες λειτουργούν υπηρεσίες του ΕΦΕΤ, οι έλεγχοι κατά το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2009 έφτασαν τους 364. Ανάλογου αριθμού είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν και στις υπόλοιπες περιφέρειες όπως και οι συνολικοί έλεγχοι του ΕΦΕΤ μέχρι σήμερα.

Σταθερός στόχος του ΕΦΕΤ είναι το σύνολο των ελέγχων κατά το 2009 να αυξηθούν κατά πολύ από τα προηγούμενα έτη δεδομένου ότι ενσωματώθηκαν στις δραστηριότητές του και οι έλεγχοι άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο ΥΠΑΑΤ υπηρετεί τη λογική του σωρευτικού αποτελέσματος με κοινούς ελέγχους και δράσεις,  όπως διαμορφώνεται από τη συνεργασία των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και των δομών του ΕΦΕΤ. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί πλήρως,  όπως έχει ήδη προβλεφθεί, δηλαδή ως το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Τέλος επισημαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός πως οι καταναλωτές είναι ανυπεράσπιστοι από την δήθεν υπολειτουργία του ΕΦΕΤ αλλά τουναντίον, με βάση τις αλλεπάλληλες διατροφικές κρίσεις που συμβαίνουν σε άλλες χώρες καταδεικνύεται ότι όλα τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες διασφαλίζουν την δημόσια υγεία και τους Έλληνες καταναλωτές.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website