ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Απαγόρευση καλλιέργειας γενετικώς τροποποιημένου καλαμποκιού στη Γερμανία
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 17 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Απαγόρευση καλλιέργειας γενετικώς τροποποιημένου καλαμποκιού στη Γερμανία Εκτύπωση E-mail
15 04 2009

Με απόφαση της ομοσπονδιακής Υπουργού Γεωργίας, Ilse Aigner, απαγορεύθηκε η καλλιέργεια στην Γερμανία της γενετικώς τροποποιημένης ποικιλίας καλαμποκιού Mon 810 η οποία παράγεται από την πολυεθνική εταιρεία Monsanto με έδρα στις ΗΠΑ. Παρόμοια απαγόρευση ισχύει ήδη σε άλλες 5 χώρες της Ε.Ε. (Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία).

Η απόφαση της κας Aigner, η οποία ανέλαβε καθήκοντα προ εξαμήνου και προέρχεται από το χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CSU), αποτελούσε προεκλογική δέσμευση και τυγχάνει της υποστήριξης αφΆ ενός του επί κεφαλής του κόμματος Horst Seehofer και αφΆ ετέρου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και των κομμάτων των Πρασίνων και της Αριστεράς. Ωστόσο, προκάλεσε σειρά αντιδράσεων, ιδίως από την μεριά του συγγενούς χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), εκπρόσωποι του οποίου σε υψηλότατο επίπεδο θεωρούν ότι είναι προϊόν λαϊκισμού και δεν διαθέτει επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση. Κατά της απόφασης τάχθηκε και η ομοσπονδιακή Υπουργός Έρευνας, Annette Schavan (CDU).

Η κα Aigner θεωρεί ότι η απαγόρευση δεν αποτελεί πολιτική αλλά επιστημονικώς ενδεδειγμένη απόφαση καθώς υπαγορεύεται από το κοινοτικό δίκαιο και επικαλέσθηκε δύο υπό εξέλιξη επιστημονικές μελέτες. Στην πράξη πάντως, το πιθανότερο είναι ότι το χριστιανοκοινωνικό κόμμα της Βαυαρίας προσπαθεί να εξευμενίσει την σε σημαντικό ποσοστό αγροτική εκλογική του βάση, εν όψει των επερχομένων ευρωεκλογών.

Στην Γερμανία καλλιεργούνται 3.600 εκτάρια γης με την γενετικώς τροποποιημένη ποικιλία καλαμποκιού Mon 810, έκταση η οποία αποτελεί μόλις το 0,2% των συνολικώς καλλιεργουμένων εκτάσεων καλαμποκιού της χώρας. Επί πλέον το μεγαλύτερο τμήμα των 3.600 εκταρίων βρίσκονται στην ανατολική Γερμανία και όχι στην Βαυαρία.

Από την πλευρά της η εταιρεία Monsanto αναμένεται να επιδιώξει δικαστικώς την ανατροπή της απόφασης και θεωρεί ότι έχει υψηλές πιθανότητες επιτυχίας.

Η συγκεκριμένη απαγόρευση εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια της γερμανικής χημικής εταιρείας BASF για την ανάπτυξη της γενετικώς τροποποιημένης ποικιλίας πατάτας Amflora, η οποία αποβλέπει στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής αμύλου. H Amflora, καθώς και οι ποικιλίες καλαμποκιού Syngenta και Pioneer αποτελούν επί του παρόντος τις μοναδικές περιπτώσεις όπου έχει ζητηθεί από την Ε.Ε. η χορήγηση αδείας για την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων φυτών, χωρίς να έχει ακόμη ληφθεί απόφαση.

 

Διονύσης Πρωτοπαπάς

Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. Α

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website