ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Μνημόνιο Προτάσεων της ΕΕΠΕΣ προς το ΥΠΑΑΤ
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 17 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Μνημόνιο Προτάσεων της ΕΕΠΕΣ προς το ΥΠΑΑΤ Εκτύπωση E-mail
19 03 2009

Η ΕΕΠΕΣ, προς ενημέρωση της κοινής γνώμης, επιθυμεί να δημοσιοποιήσει το μνημόνιο προτάσεων, που επέδωσε κατά τη διάρκεια της επίσημης συνάντησης του ΔΣ της με τον Υφυπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Κ. Κιλτίδη, στις 17/03/2009.


Το Μνημόνιο Προτάσεων έχει ως εξής:


«Η ΕΕΠΕΣ παράλληλα με την στήριξη των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των εταιρειών που εκπροσωπεί, έχοντας συνείδηση του ότι η βελτίωση του γεωργικού εισοδήματος είναι προϋπόθεση για την επιτυχία των επιχειρήσεών της και βασιζόμενη στην αθροιστικά τεράστια εμπειρία των μελών της από τον τελευταίο Έλληνα παραγωγό ως τις μεγάλες μονάδες εξωτερικού, τις τάσεις της αγοράς και εν γένει τις εξελίξεις, έχει τεκμηριωμένη άποψη και θέσεις για τα επιμέρους αλλά και τα ειδικά θέματα της γεωργίας και επιθυμεί να ενημερώσει/υπενθυμίσει ορισμένα προβλήματα προς επίλυση και ορισμένες γενικότερες θέσεις προς εξέταση.

1. Σε ότι αφορά στις αροτραίες καλλιέργειες ευελπιστούμε να πεισθούν οι υπηρεσίες σας και να πείσουμε τους αγρότες ότι είναι απόλυτα απαραίτητη η χρήση 100% πιστοποιημένου σπόρου, δεδομένου ότι διασφαλίζει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα και ποσότητα παραγωγής ανταποδίδοντας πολλαπλά σε ατομικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο την μικρή επιβάρυνση αγοράς του. Προϊόντα τα οποία ευνοούνται ιδιαίτερα από το κλίμα της χώρας μας, όπως π.χ. το σκληρό σιτάρι, αλλά και το ρύζι, το βαμβάκι κ.λ.π υποβαθμίζονται -  ύπουλα θα ήταν ο κατάλληλος όρος – λόγω μιας νοοτροπίας «οικονομίας» που έχει κατ΄επανάληψη αποδειχτεί ζημιογόνος.

Το ίδιο πρόβλημα επιδεινούται με την κυκλοφορία «μαύρων» σπόρων άγνωστης προέλευσης και γενετικής ταυτότητας με ταυτόχρονη πλαστογράφηση ετικετών κρατικού ελέγχου, με αποτέλεσμα την φοροδιαφυγή (σε όλες τις δυνατές της διαστάσεις), και την έκθεση σε κίνδυνο απώλειας ή υποβάθμισης της παραγωγής.

Στο συγκεκριμένο θέμα θα θέλαμε την συνδρομή του ΥΠΑΑΤ και σας διαβεβαιούμε ότι τα αποτελέσματα επίλυσης του ανωτέρω προβλήματος θα ήταν θεαματικά. Η συνδυασμένη εφαρμογή του Ν. 1564/85 και του συστήματος barcode στις ετικέτες θα ήταν ένα ουσιαστικό βήμα στην επίλυση του προβλήματος.

2. Στο ζήτημα της ειδικής στήριξης καλλιεργειών από το ποιοτικό παρακράτημα πιστεύουμε ότι η διατήρησή του σε καλλιέργειες πλεονεκτικές για την χώρα – όπως π.χ. το σκληρό σιτάρι, το ρύζι και ίσως ορισμένα άλλα, θα ήταν μια κίνηση ενθάρρυνσης καλλιεργειών χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

3. Στον τομέα των λαχανικών, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη μια διευθέτηση του προβλήματος που έχει προκύψει από την υποχρέωση «ταυτότητας» του εισαγωγέως – διακινητού ώστε νΆ αποφεύγεται η επικόλληση διπλής ετικέτας επί του φακέλου ο οποίος ούτως ή άλλως φέρει τις ίδιες σημάνσεις πλην μιας. – Μια εντολή στις υπηρεσίες σας να δουν το ζήτημα με μια ρεαλιστική προσέγγιση θα έδινε λύση.

4. Το πάγιο αίτημα των μελών μας είναι η κατάργηση του 3% ανταποδοτικού τέλους που είναι απαιτητό κατά την εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού ακόμη και από κράτη μέλη της Ε.Ε. Όπως όλοι γνωρίζουμε τα προϊόντα που εισάγονται έχουν κατ΄ανάγκη τα απαραίτητα πιστοποιητικά για τα οποία έχει καταβληθεί η απαιτούμενη δαπάνη ή δε «διπλή» είσπραξη καθίσταται άδικη και επιβαρυντική για την Γεωργία.

5. Τέλος η εκπροσώπηση της χώρας μας στις ψηφοφορίες της Ε.Ε. με θέσεις τεκμηριωμένες είναι απαραίτητη για την διευκρίνιση κανόνων και διαδικασιών, που αφορούν στους Γενετικά Τροποποιημένους Σπόρους και τις αναπόφευκτα τυχαιοποιημένες προσμίξεις τους στους συμβατικούς σπόρους σποράς. Θέσεις όπως – μηδενική παρουσία (ΚΥΑ 332657/21.12.2001) είναι επιστημονικά παράδοξες και πρακτικά επικίνδυνες και δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα.

Τα γενικά προβλήματα της Γεωργίας μας τα γνωρίζουμε όλοι. Η συρρίκνωση της αξίας της φυτικής παραγωγής τα τελευταία χρόνια λόγω απομάκρυνσης μεγάλων τομέων της Γεωργίας (π.χ. σταφίδας, καπνού, τεύτλων κλπ), η περίεργη απαξίωση άλλων (π.χ. λαχανικών) δεν πρέπει νΆ αφήνει κανένα αδιάφορο. Η επίλυση των προβλημάτων αυτών απαιτεί μακροπρόθεσμες αλλά και μεσοπρόθεσμες συγκεκριμένες πολιτικές στις οποίες, η ΕΕΠΕΣ με την τεχνογνωσία, την εμπειρία και την διεθνή προβολή των μελών της, μπορεί και θέλει να βοηθήσει.

Η διεθνής οικονομική κρίση που όλοι βιώνουμε – και η οποία έχει χτυπήσει πολλαπλά τις εταιρείες μας – απέδειξε ότι όσες χώρες «παράγουν» έχουν πολύ πιο αυξημένες αντοχές από εκείνες που εστίασαν τις προσπάθειές τους στις υπηρεσίες.

Τα ειδικότερα προβλήματα του κλάδου έχουν μελετηθεί επαρκώς και πολλά από αυτά μπορεί να επιλυθούν άμεσα με αποφάσεις διότι οι κύκλοι των συζητήσεων έχουν πλέον περαιωθεί.

Ελπίζουμε στις αποφάσεις για όσα θέματα σας αναφέραμε και σε μια συνεχή συνεργασία, που θα ωφελήσει εν τέλει την γεωργία και την διατήρηση του Κοινωνικού Ιστού της Ελληνικής Περιφέρειας.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website