ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών για την μετά ... εποχή
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 8 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών για την μετά ... εποχή Εκτύπωση E-mail
02 02 2009

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ την Τετάρτη, 28 Ιαν 2009, σε διευρυμένη συνεδρίαση του στα γραφεία της ΠΕΝΑ εξέτασε τα θέματα της επικαιρότητας, ανέλυσε προτάσεις, διερεύνησε τους προσεχείς στόχους και προγραμμάτισε τις δραστηριότητές του.

Ο πρόεδρος κ. Β. Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι οι Νέοι Αγρότες, μέλη των 24 Ενώσεων Νέων Αγροτών, μετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις και συμμετείχαν στις ομάδες και επιτροπές συντονισμού των ενεργειών των αγροτών. Σε αρκετές περιπτώσεις μετείχαν και οι Ενώσεις Νέων Αγροτών, μετά από αποφάσεις των συγκροτημένων θεσμικών οργάνων τους, καθ’ όσον οι Ενώσεις Νέων Αγροτών είναι ο μόνος αναγνωρισμένος ακηδεμόνευτος θεσμικός φορές των Νέων Αγροτών.

Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών επεσήμαναν την ανάγκη της αντιμετώπισης των ειδικών προβλημάτων που απασχολούν τους Νέους Αγρότες και την επεξεργασία και προώθηση των διαδικασιών επίλυσής τους ήδη εδώ και 15 χρόνια, με τους τότε πρωτοπόρους Νέους Αγρότες της Αργολίδας.

Παρά την συνεχή, σθεναρά και πολυμέτωπη αντίδραση των κατεστημένων δομών, το 2003 με νόμο του Ελληνικού κράτους (Ν. 3147/5-6-2003, άρθρο 20), θεσμοθετήθηκε η σύσταση Ενώσεων Νέων Αγροτών μέσα στα όρια ενός τουλάχιστον Νομού και μιας Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών. Χωρίς καμιά κηδεμονία, πλήρως αποστασιοποιημένη από τα κόμματα και χωρίς καμιά χρηματοδότηση η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ έγινε πραγματικότητα και εξέλεξε το πρώτο της Διοικητικό Συμβούλιο τον Μάιο 2007.

Κρατώντας ζωντανή την σύνδεση με την ιστορία της η ΠΕΝΑ διατήρησε την αρίθμηση των ιστορικών ετησίων συνεδρίων της και έτσι φέτος με φροντίδα της ΕΝΑ Ηλείας, είπε ο κ. Θ.Βασιλόπουλος, θα γίνει το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, τον Σεπ 3-6/9/09, στην Αρχαία Ολυμπία με θέμα «Νέοι Αγρότες και Περιβάλλον, φυσικό, οικονομικό, τεχνολογικό, πολιτιστικό, κοινωνικό», με εναρκτήρια εκδήλωση την Κυριακή, 1 Φεβ 2009, στον Πύργο της Ηλείας, στην αίθουσα της ΤΕΔΚ, στις 11.00.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών υποστηρίζει και συμπαρατάσσεται στις αγωνιστικές αγροτικές διεκδικήσεις για την προώθηση της επίλυσης των υπαρκτών προβλημάτων στα πλαίσια της νομιμότητας, συντεταγμένα και χωρίς να βλάπτει το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Επιδιώκει την έμπρακτη συμπαράταξη όλων των παραγωγικών τάξεων και των φορέων των συμπολιτών & πιστεύει στο μέλλον του διατροφικού αγροτικού μοντέλου ανάπτυξης σε ισορροπία με το περιβάλλον,

Οι συμμετέχοντες κατέκριναν την διολίσθηση των σοβαρών θεσμικών και διαρθρωτικών προβλημάτων του αγροτικού τομέα σε μια οικονομίστικη λογιστική ευκαιριακή πρόσκαιρη επιδοματική εκτόνωση τους, με βάση την τιμή ορισμένων μόνο αγροτικών προϊόντων. Η βραχυχρόνια κοντόφθαλμη αντιμετώπιση του μέλλοντος μας μόνο επωφελής δεν μπορεί να είναι. Επιδιώκουμε, και με την συμμετοχή των πολύπειρων αγροτών και με την συμπαράσταση των φορέων της πολιτείας και άλλων δομών, να έχουμε την κύρια και βαρύνουσα αποφασιστική συμβολή σε μια νέα μακροχρόνια διακομματική αγροτική πολιτική.

Από τα πάρα πολλά που ακούστηκαν και καταγράφηκαν τις τελευταίους μήνες, από όλους όσους θυμήθηκαν ότι κατάγονται από αγροτική οικογένεια, ο κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος (ΓΓ ΠΕΝΑ) εισηγήθηκε να προωθήσει η ΠΕΝΑ κατά προτεραιότητα την ισχυροποίηση της ανύπαρκτης αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης και την ενεργό συμμετοχή της ΠΕΝΑ στην ανάπτυξη της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας. Άλλωστε προσκάλεσε όλους στις 6 Φεβ 2009, στην αίθουσα Corona, μέσα στην Zootechnia, στο συνέδριο «Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία».

Οι επόμενοι δύο κυριότεροι άξονες προσοχής του ενδιαφέροντος των Νέων Αγροτών είναι το «κλείσιμο» της ψαλίδας των τιμών παραγωγού-καταναλωτή και ο προσανατολισμός στις ανάγκες της αγοράς.

Μέσω της «ψαλίδας» θα πρέπει να αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών-παραγωγών με συμμετοχή στους μηχανισμούς διακίνησης αγροτικών προϊόντων, ώστε τα προϊόντα μας να φθάνουν στον καταναλωτή με το όνομά μας (από κάτω μεγαλύτερες τιμές αγροτικών προϊόντων και από πάνω χαμηλότερες τιμές προϊόντων για τον καταναλωτή).

Η προσαρμογή της παραγωγής στην ζήτηση διατροφικών προϊόντων θα εξασφαλίσει σταθερότητα στην παραγωγή και προσφορά αγροτικών προϊόντων που θέλουν και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι σύγχρονοι καταναλωτές, στις υπάρχουσες και νέες αγορές.

Ήδη στις 17 Απρ 2008 ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Κοζάνης κ. Κ. Λιάμας είχε πει, απευθυνόμενος σε όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Επίτροπο κα Boel, στο συνέδριο «οι Νέοι Αγρότες στην 4η Προγραμματική Περίοδο»: Με άδειο στομάχι πολύ δύσκολα συζητάς.

Έγινε κατανοητό ότι η παραγωγή πολιτικών θέσεων (όχι κομματικών) από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών αποτέλεσε βάση σε πολλές συζητήσεις. Έτσι είδαμε ότι αξιοποιήθηκε το κείμενο των συμπερασμάτων του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών με θέμα «Η μετά το 2013 εποχή» (Αθήνα, 15/9/08), το κείμενο της συζήτησης για τον ρόλο του αγροτικού τομέα και την κρίση (Θεσ/νίκη, 28/11/08) και το ενημερωτικό δελτίο της ΠΕΝΑ (21/1/2009).

Ελπίζουμε ότι μέχρι το 2013 (μέχρι τότε λένε ότι είναι εξασφαλισμένες οι επιδοτήσεις) θα μπορέσουμε, χωρίς άδειο στομάχι, να δημιουργήσουμε τις νέες δομές με την ενεργό συμμετοχή των Νέων Αγροτών (όποιοι είναι τότε οι Νέοι Αγρότες) που θα αναλάβουν την στήριξη του αγροτικού κόσμου και της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της δασοπονίας και του αγροτουρισμού (και όχι μόνο της αγροτικής ανάπτυξης). Το θέμα είναι θεσμικό-θεσμοί και όχι προσωπικό-πρόσωπα.

Ο Ταμίας της ΠΕΝΑ κ. Π. Γκιοργκίνης (Σέρρες) επανήλθε στην ανάγκη αναβάθμισης της συμμετοχής της ΠΕΝΑ στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Α.ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ 2007-13 και στην συμμετοχή της ΠΕΝΑ στο Εθνικό Αγροτικό, Δίκτυο ενώ εκτιμάται ότι θα ανταποκριθεί η πολιτεία, όπως έχει εξαγγείλει ο Υπουργός ΑΑ&Τ, στην ενεργό συμμετοχή των Νέων Αγροτών και του θεσμικού της οργάνου, της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής.

Με στόχο να ενημερωθούν τα στελέχη και οι νέοι αγρότες για την λειτουργία και την συμβολή των θεσμών των Νέων Αγροτών στην Τοπική Ανάπτυξη σε άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΠΕΝΑ οργανώνει μια μικρή 6μελή αποστολή στις Βρυξέλλες στις 9-11 Φεβ 2009 και μια μεγάλη 45μελή επίσκεψη μελέτης στις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αγροκτήματα στο Βέλγιο-Ολλανδία και σε δημοπρατήριο Αγροτικών προϊόντων, με αυτοχρηματοδότηση των ιδίων των συμμετεχόντων Νέων Αγροτών, 5-8 Μαρ 2009.

Πληροφορίες, φαξ 2310 282482, agrotesn@otenet.gr.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website