ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow O ΕΦΕΤ στο ΥΠΑΑΤ - Δικαιώνονται οι αγώνες των Γεωτεχνικών - Σωστή η απόφαση Χατζηδάκη/Χατζηγάκη
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 13 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
O ΕΦΕΤ στο ΥΠΑΑΤ - Δικαιώνονται οι αγώνες των Γεωτεχνικών - Σωστή η απόφαση Χατζηδάκη/Χατζηγάκη Εκτύπωση E-mail
19 01 2009

Υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ενοποιούνται, πλέον, όλοι οι έλεγχοι από το χωράφι έως το ράφι

Σύσκεψη των Υπουργών Ανάπτυξης και Α.Α.Τ. κ.κ. Κ. Χατζηδάκη και Σ. Χατζηγάκη

Μετά από κοινή σύσκεψη των Υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη και Σωτήρη Χατζηγάκη, συμφωνήθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) να υπαχθεί με την υφιστάμενη δομή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων του, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

          Η επιλογή αυτή, που θα υλοποιηθεί με την ολοκλήρωση σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να διαμορφωθεί μια νέα στρατηγική, η οποία θα εστιάζεται στη συνολική, ολοκληρωμένη και ενοποιημένη προσέγγιση της υγιεινής, της ασφάλειας και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων γενικότερα, όπως προβλέπεται στα πολυετή Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ελέγχου (ΠΟΕΣΕ), στηριζόμενη σε συγκεκριμένες υπηρεσιακές δομές.

          Με την υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιτυγχάνεται μια ενιαία οργανωτική δομή των επισήμων ελέγχων στα τρόφιμα, αποφεύγονται οι επικαλύψεις συναρμοδίων υπηρεσιών, διαμορφώνεται ευοίωνη προοπτική η χώρα μας νΆ ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως προβλέπει και το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, μετασχηματίζεται και ουσιαστικά σε Υπουργείο με πλήρεις αρμοδιότητες στον έλεγχο των τροφίμων, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. 

          Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, αφού ευχαρίστησε τον συνάδελφό του Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη όχι μόνο για τη διάθεση καλής συνεργασίας, αλλά και για τη γενναιοφροσύνη και τη θαρραλέα πρωτοβουλία του στο θέμα του ΕΦΕΤ, τόνισε τα εξής:

          «Η ποιότητα των γεωργικών προϊόντων είναι εισόδημα, οδηγεί σε μεγαλύτερο εισόδημα. Η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων υπηρετεί τον ανταγωνισμό και την καινοτομία.

          Με την υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πραγματοποιείται η ενοποίηση όλων των αναγκαίων ελέγχων και διασφαλίζονται καλύτερες προοπτικές για το εισόδημα και των αγροτών και των καταναλωτών.

  •   Ενοποιούμε, πλέον, όλους τους ελέγχους, από το χωράφι έως το ράφι.

  •  Εξασφαλίζουμε μεγαλύτερη ποιότητα στα αγροτικά προϊόντα και στα τρόφιμα γενικότερα

  •  Διευκολύνουμε τον έλληνα αγρότη για καλύτερη παράγωγη και καλύτερο εισόδημα

  •  Και αντιμετωπίζουμε με καλύτερο τρόπο, τα φαινόμενα της οικονομικής νοθείας, όπως είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων με εισαγωγές από άλλες χώρες, που θίγουν τα Ελληνικά προϊόντα».  

 Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε την εξής δήλωση:

«Η σημερινή απόφαση με την οποία ο ΕΦΕΤ θα υπάγεται πλέον στην εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ένα βήμα μπροστά. Ένα βήμα προς την κατεύθυνση της Ευρώπης θα έλεγα.

Προσωπικά το υποστήριζα πάντοτε, από τότε που ήμουν Ευρωβουλευτής, και γι αυτό τώρα που έγινα Υπουργός Ανάπτυξης επέμεινα σε αυτή τη θέση. Θεωρώ άλλωστε ότι η δύναμη των Υπουργών δεν μετριέται με το εύρος των αρμοδιοτήτων τους, αλλά από το πόσο σωστά κάνουν τη δουλειά τους και πόσο συνεπείς αποδεικνύονται στις μέχρι τώρα διακηρύξεις τους.

Νομίζω ότι η ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των τροφίμων, του ζητήματος της ποιότητας των τροφίμων βοηθάει πάρα πολύ τους καταναλωτές και βοηθάει ταυτόχρονα και τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Έχουμε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από σήμερα πια και μετά το εννοούμε».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Χατζηδάκης είπε τα εξής:

«Οι Τράπεζες υπέγραψαν. Είμαι βέβαιος ότι υπέγραψαν με τη θέλησή τους για να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα.

Εμείς εννοούμε την υπογραφή μας και υποθέτω ότι και οι τράπεζες εννοούν την υπογραφή τους. Το πρόγραμμα, εν πάση περιπτώσει, αρχίζει να ξεκολλάει και μέρα με την ημέρα να πηγαίνει καλύτερα, το αποδεικνύουν και τα στατιστικά στοιχεία.

Η Κυβέρνηση δεν είναι δογματική, είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα και πρέπει να δούμε πως εφαρμόζεται. Ωστόσο θεωρούμε ότι και οι τράπεζες πρέπει να τιμήσουν την υπογραφή τους. Και είμαι βέβαιος ότι το μήνυμα αυτό οι τράπεζες το έχουν λάβει και αν δεν το έχουν λάβει θα το λάβουν. Το πρόγραμμα θα πάει καλλίτερα χωρίς καμία αμφιβολία».

Σε ερώτηση για τα «καρτέλ» και τις διαφορές που υπάρχουν στις τιμές των προϊόντων, ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε τα εξής:

«Μπορώ να σας πω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί ένα νομοσχέδιο για τον καλλίτερο τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην οποία αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία. Επίσης, πολύ σύντομα θα στελεχωθεί  η Ειδική Γραμματεία για την εποπτεία της αγοράς, η οποία θα έχει και την ευθύνη των κοστολογικών ελέγχων. Δεν θα μείνουμε σε αυτά. Θα προχωρήσουμε και σε άλλα πιο συγκεκριμένα μέτρα τα οποία και θα ανακοινώσουμε μόλις είμαστε έτοιμοι.

Είναι πάντως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας για την Κυβέρνηση. Δεν θέλω όμως και προσωπικά να είμαι ο Υπουργός των μεγάλων  λόγων και των διακηρύξεων. Θέλω να προχωρήσουμε βήμα – βήμα. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και γι αυτό το λόγο με πολύ συγκεκριμένα, όπως σημείωσα, μέτρα είμαστε αποφασισμένοι να δούμε όλα αυτά τα ζητήματα». 

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website