ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Διατήρηση της οργανικής κερδοφορίας του Ομίλου της ΑΤΕbank
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 81 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Διατήρηση της οργανικής κερδοφορίας του Ομίλου της ΑΤΕbank Εκτύπωση E-mail
29 11 2008

Ιδιαίτερα ικανοποιητικές επιδόσεις στην ανάπτυξη των βασικών εργασιών εμφανίζει ο Όμιλος της ΑΤΕbank κατά το εννεάμηνο 2008, παρά τη συνεχιζόμενη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Κύρια χαρακτηριστικά της τρέχουσας περιόδου αποτελούν: η ικανοποιητική επίδοση των οργανικών εσόδων, η σημαντική αύξηση του ενεργητικού, η συνεχιζόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η διατήρηση της επάρκειας κεφαλαίων σε επίπεδα ανώτερα των προβλεπόμενων από τις εποπτικές αρχές.

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του 9μήνου 2008 ανήλθαν σε ?83,8εκ, έναντι ?219,1εκ. την αντίστοιχη περίοδο το 2007. Η μείωση αυτή, ήταν αναμενόμενη, λόγω κυρίως των αρνητικών αποτιμήσεων από χρηματοοικονομικές πράξεις εξαιτίας της κατάστασης στις χρηματαγορές αλλά και των σημαντικών μη επαναλαμβανόμενων εσόδων που είχαν επιτευχθεί το εννεάμηνο του 2007, ύψους ?80,5εκ. από πωλήσεις μετοχών του χαρτοφυλακίου επενδύσεων.

Τα έσοδα τόκων ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2008 σε ?873εκ. σημειώνοντας αύξηση κατά 18,4% έναντι του εννεάμηνου 2007 ως απόρροια της πιστωτικής επέκτασης της Τράπεζας και της στροφής σε προϊόντα υψηλότερου επιτοκιακού περιθωρίου. Τα καθαρά έσοδα τόκων σταθεροποιήθηκαν σε θετικούς ρυθμούς αύξησης, +1,6% στα ?462,0εκ., έναντι ?455,0εκ. της 30 Σεπτεμβρίου 2007. Τα καθαρά έσοδα τόκων του 3ου τριμήνου, παρότι επηρεάστηκαν από τη σημαντική συγκυριακή αύξηση του κόστους χρήματος τον Σεπτέμβριο, ανήλθαν σε ?156,6εκ., ποσό το οποίο κρίνεται ικανοποιητικό στη σημερινή συγκυρία, συγκρινόμενο με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007 (?151,9 εκ).

Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ανήλθαν στο επίπεδο των ?66,7 εκ. έναντι ?62,4εκ. της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Σε επίπεδο τρίτου τριμήνου τα έσοδα προμηθειών εμφανίζουν σημαντική βελτίωση, ανερχόμενα σε 31,9εκ. έναντι 19,7εκ. το προηγούμενο τρίμηνο, στηριζόμενα κυρίως στα έσοδα προμηθειών χορηγήσεων και σε έκτακτη αμοιβή εκκαθάρισης εταιρίας.

Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα (εκτός τόκων και προμηθειών), συνέχισαν να επηρεάζονται από την αρνητική συγκυρία στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και διαμορφώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2008 σε ?42,3 εκ.

Τα έξοδα διαχείρισης διαμορφώθηκαν σε ?398,0εκ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,9% έναντι του εννεάμηνου του 2007. Σημειώνεται ότι τα έξοδα διαχείρισης εμφανίζονται συγκριτικά αυξημένα κατά το 3ο τρίμηνο 2008 καθώς επιβαρύνθηκαν πρόσθετα με αυξήσεις μισθοδοσίας προσωπικού στο πλαίσιο της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

 

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων αυξήθηκε κατά 21,3% έναντι της 30 Σεπτεμβρίου 2007 και ανήλθε σε ?18,8 δις. Η ATEbank, σε αντίθεση με το παρελθόν, συνεχίζοντας το πρόγραμμα που ξεκίνησε η παρούσα διοίκηση το 2004 για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων, πραγματοποίησε διαγραφές ύψους ?469 εκ κατά το διάστημα από 1-10-2007 έως 30-9-2008, με συνέπεια οι συνολικές διαγραφές από το 2004 να διαμορφωθούν στο ύψος του 2? δις. περίπου σε επίπεδο Ομίλου από το οποίο ποσό ?405 εκατ. αφορά συνεταιριστικές οργανώσεις και ?574 εκατ. διαγραφές στα πλαίσια του νόμου για τα «Πανωτόκια». Μετά διαγραφών και προβλέψεων το ύψος του χαρτοφυλακίου δανείων εμφανίζει αύξηση 25,9%, ανερχόμενο σε ?18,0δις.

 

Τα υπόλοιπα στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων διατηρούν πολύ ικανοποιητικό ετήσιο ρυθμό αύξησης, κατά 23,3%, διαμορφούμενα σε ?5,9 δις. Τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν εντυπωσιακά για ένα ακόμα τρίμηνο, κατά 55,3% έναντι της 30.9.2007, με τα υπόλοιπα να ανέρχονται στο 1,1δις. Παράλληλα τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών συνεχίζουν να αυξάνουν με επιταχυνόμενους ρυθμούς, κατά 49,6% και ανήλθαν σε ? 422,8εκ. Έτσι, το χαρτοφυλάκιο δανείων προς τα νοικοκυριά συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμούς υψηλότερους της αγοράς φτάνοντας το ύψος των ?7,4δις έναντι ?5,8δις στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2007, ήτοι αύξηση κατά 28,5%.

 

Εντυπωσιακές επιδόσεις επιτυγχάνονται και στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος συνεχίζει να αποτελεί στρατηγικό στόχο στον οποίο εστιάζει η Τράπεζα. Τα υπόλοιπα προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν το εννεάμηνο του έτους κατά 61,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007 και έφτασαν στα ?1,7δις.

 

Ως συνέπεια των παραπάνω υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, το ποσοστό συμμετοχής των δανείων προς ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως ποσοστό επί του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων αυξήθηκε περαιτέρω (σε 48,1% το εννεάμηνο 2008 από 43,7% το εννεάμηνο 2007), επιβεβαιώνοντας έμπρακτα την επιτυχημένη υλοποίηση της στρατηγικής της Τράπεζας για διεύρυνση των δραστηριοτήτων και των μεριδίων της στο χώρο της λιανικής τραπεζικής.

Ο συνολικός δείκτης των µη εξυπηρετουµένων δανείων άνω 90 ημερών συνέχισε για ένα ακόμη τρίμηνο την καθοδική πορεία του, διαμορφούμενος σε 6,9% έναντι 10,6% τον Σεπτέμβριο 2007. Παρά τη συνεχιζόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ATEbank προχωρά σταδιακά σε αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις καθώς οι μακροοικονομικές συνθήκες επιβάλλουν μια προληπτική προσέγγιση σΆ αυτό τον τομέα. Στο τέλος Σεπτεμβρίου το ύψος των προβλέψεων ανήλθε στα ?70.3εκ. από ?60.6εκ. την αντίστοιχη περίοδο το 2007.

Οι καταθέσεις σημείωσαν αύξηση κατά 3,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2007 και ανήλθαν σε ?19,8 δισ. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στο επίπεδο του 95,2% αποτελεί το πλεονέκτημα της ΑΤΕbank για ανάπτυξη του ενεργητικού με ίδια μέσα, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό σε συνθήκες έλλειψης ρευστότητας.

Η ΑΤΕbank παρά το γεγονός ότι διαθέτει επάρκεια κεφαλαίων και υψηλή ρευστότητα έχει αποδεχθεί τη συμμετοχή της στη δέσμη μέτρων που νομοθετικά θέσπισε η κυβέρνηση για το τραπεζικό σύστημα και το ΤΕΜΠΜΕ, με σκοπό να συμβάλει ακόμα αποφασιστικότερα στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του αγροτικού τομέα, των νοικοκυριών και στόχο την περαιτέρω στήριξη της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι παρά τις δυσκολίες που εμφανίζονται σε μια περίοδο αστάθειας και οικονομικής επιβράδυνσης, η παρατηρούμενη σταθερή ανάπτυξη των βασικών εργασιών της Τράπεζας και στο 3ο τρίμηνο του 2008, αναδεικνύει τις δυνατότητές της ATEbank να προσαρμόζεται επιτυχώς στις συνθήκες του ανταγωνισμού και να συγκεντρώνει υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στην Τραπεζική Αγορά.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website