ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Η ΕΕΠΕΣ επισημαίνει και προτείνει για τις ενισχύσεις βάμβακος...
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 12 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Η ΕΕΠΕΣ επισημαίνει και προτείνει για τις ενισχύσεις βάμβακος... Εκτύπωση E-mail
27 11 2008

Η ΕΕΠΕΣ, προς ενημέρωση της κοινής γνώμης, επιθυμεί να δημοσιοποιήσει τις επισημάνσεις και προτάσεις της, τις οποίες κατέθεσε επίσημα με επιστολή της στο ΥΠΑΑΤ, επί των ληπτέων μέτρων, που προβλέπονται από τους νέους Καν.(ΕΚ) αριθ. 1117/2008 (κυρίως) & 1145/2008, για τις ειδικές ενισχύσεις στο βαμβάκι.

Οι επισημάνσεις – προτάσεις - θέσεις της ΕΕΠΕΣ έχουν ως εξής:

Ενόψει λήψης σημαντικών αποφάσεων για τον καθορισμό κρισίμων για την καλλιέργεια βάμβακος παραμέτρων ή αντικειμενικών κριτηρίων έγκρισης, όπως σαφώς προσδιορίζονται στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1117/2008 της 11ης Νοεμβρίου 2008 της Επιτροπής, θεωρούμε χρήσιμο να επισημάνουμε, ώστε να ληφθούν υπόψη οπό τις εμπλεκόμενες Επιτροπές, συμπερασματικά τα εξής:

1. Κρίσιμοι Παράμετροι για παραγωγή βάμβακος ανωτέρας ποιότητας και με ονομασία προέλευσης (βασικός στόχος):

  • 100% υποχρεωτική χρήση πιστοποιημένου βαμβακόσπορου εγκεκριμένων ποικιλιών για ολόκληρη την απαιτούμενη ποσότητα σπόρου σποράς/στρέμμα
  • Τροποποίηση της ελάχιστης πυκνότητας φύτευσης {του άρθρου 3 παρ. 2 της ΚΥΑ 34395/28.02.2006 (ΦΕΚ 255/2006)} από 8.000 σε 16.000 φυτά/στρέμμα, σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική

2. Κρίσιμοι Παράμετροι για να παραμένει βιώσιμη η καλλιέργεια και να στηρίζει δυναμικά τις ελληνικές εξαγωγές (ιδίως μετά τη δραματική μείωσή τους, λόγω ουσιαστικής εκμηδένισης καπνού-σταφίδας):

  • Ολοκλήρωση της παραγωγής μέχρι του τελικού σταδίου συγκομιδής του προϊόντος
  • Ορισμός ελάχιστης απόδοσης ή πλαφόν παραγωγής βασισμένο στο μέσο όρο εσοδείας της τριετίας αναφοράς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον Καν. (ΕΚ) 1117/2008 της 11ης Νοεμβρίου 2008 για το βαμβάκι αφήνει τα Κράτη Μέλη να καθορίσουν πολλές παραμέτρους, όπως ακολουθούν και σχολιάζονται:

Α. «Εγκεκριμένες ποικιλίες» (άρθρο 171αα)

Είναι γνωστό, ότι εφαρμόζονται πρακτικές από κάποιες Ενώσεις και Ιδιώτες να πωλούν «μαύρο» σπόρο, μη πιστοποιημένο, μη εγκεκριμένο, αγνώστου προελεύσεως με αναγραφόμενη επί του σάκκου συσκευασίας την ένδειξη «σπόρος ζωοτροφικός».

Γενικώτερη υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά και εξ όσων απορρέουν από το άρθρο 171αα του ανωτέρω Κανονισμού, είναι ότι θα πρέπει να αποθαρρύνονται αυτές οι πρακτικές και να επιβάλλεται η χρήση εγκεκριμένου - πιστοποιημένου σπόρου (Ευρωπαϊκό ή Εθνικό Κατάλογο).

Σημείωση: Υπογραμμίζεται ότι, η λήψη επιδότησης για εκτάσεις, στις οποίες δεν χρησιμοποιούνται εγκεκριμένες ποικιλίες - πιστοποιημένος σπόρος είναι αντίθετη με το άρθρο 110β του Καν.(ΕΚ) αριθ. 1782/2003 της 29 Σεπτεμβρίου 2003. Άρα οποιαδήποτε καταγγελία γίνει στην Ε.Ε. θα μπορούσε να θέσει θέμα επιδοτήσεων και προστίμου για τη Χώρα μας.

Β. «Ελάχιστη Πυκνότητα σποράς» (άρθρο 171αβ)

Η Κ.Υ.Α. αριθ. 34395/28.02.2006 (ΦΕΚ 255/2006) στο άρθρο 3 παράγρ. 2 μπορεί να ορίζει, ως ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης 8.000 σπόρους/στρ., αλλά αυτό σε καμμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να ερμηνεύεται ότι, σε περιπτώσεις φύτευσης μεγαλυτέρου αριθμού φυτών/στρέμμα, δεδομένου ότι η Ορθή Γεωργική Πρακτική επιβάλλει 16.000 φυτά/στρέμμα, τα υπόλοιπα φυτά μπορεί να είναι απιστοποίητα και από μη εγκεκριμένες ποικιλίες.

Σημείωση: Με έμφαση επισημαίνεται και πάλι ότι, η μη χρησιμοποίηση εγκεκριμένου – πιστοποιημένου σπόρου αποκλείει τις εν λόγω εκτάσεις από τα κριτήρια επιλεξιμότητας και κατ΄ επέκταση από τις ειδικές ενισχύσεις.

Γ. «Γεωπονικές πρακτικές» ( άρθρο 171αγ) 

Όλοι οι συντελεστές παραγωγής και εμπορίας βάμβακος πιστεύουν ότι, μόνο η Πολιτεία μπορεί να δώσει κατεύθυνση πραγματικής επαγγελματικής ενασχόλησης στην καλλιέργεια, που προϋποθέτει την εφαρμογή κατάλληλης φυτοπροστασίας και αποφύλλωσης, ώστε να παραχθεί ποιοτικό τελικό προϊόν. Διαφορετικά, θα οδηγηθούμε στην αναπόφευκτη και αποτυχημένη πρακτική της σποράς μόνο για την επιδότηση με μεσοπρόθεσμο βέβαιο αποτέλεσμα την απαξίωση και περιθωριοποίηση της καλλιέργειας

Πρόταση: Με γνώμονα τα παραπάνω, προτείναμε να οριστεί ελάχιστη απόδοση ή πλαφόν παραγωγής βασισμένο στο μέσο όρο εσοδείας της τριετίας αναφοράς, ώστε να δημιουργεί παραγωγικό κίνητρο στον καλλιεργητή βαμβακιού.

Η ΕΕΠΕΣ πιστεύει ότι, όλα τα παραπάνω σημεία θα πρέπει να τεθούν υπόψη των Επιτροπών, στις οποίες η ΕΕΠΕΣ επιθυμεί να συμμετάσχει, εφόσον προσκληθεί και οι οποίες ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με τα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Η ΕΕΠΕΣ επισημαίνει, ότι αδικείται από το γεγονός ότι δεν προσκαλείται να συμμετάσχει στις συναφείς με το βαμβάκι Συσκέψεις & Επιτροπές, αφού αντικειμενικά έχει αποδείξει, ότι διαθέτει σοβαρή άποψη και λόγο για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Η συμμετοχή της ΕΕΠΕΣ στις εν λόγω Συσκέψεις & Επιτροπές θα ήταν χρήσιμη γιατί

  • τα Μέλη της διακινούν ή/και παράγουν το 100% των εγκεκριμένων ποικιλιών στη χώρα μας,
  • έχουν εκτεταμένη εμπειρία από την διεθνή αγορά,
  • μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση οράματος και θετικής προοπτικής για την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια

με τελικό στόχο την αναγνώριση του ελληνικού βαμβακιού ως προϊόντος ανώτερης ποιότητας και με ονομασία προέλευσης, όπως προτρέπει η Ε.Ε., στην οποία είμαστε κατ΄ουσία η μοναδική παραγωγός χώρα.

Είναι βέβαιο, ότι η εξαιρετική σημασία του ελληνικού βάμβακος, του «Λευκού Χρυσού», στον καλλιεργητικό χάρτη της Χώρας απαιτεί την, σε όλα τα επίπεδα, συνεργασία, επικοινωνία, εμπιστοσύνη, σεβασμό, επιδέξιους χειρισμούς και αποφάσεις για την αποτελεσματική στήριξη του εισοδήματος του Έλληνα Αγρότη και την διατήρηση του Κοινωνικού Ιστού της Ελληνικής Περιφέρειας.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website