ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Η Ομιλία του Διοικητή της ΑΤΕbank Δημ. Μηλιάκου στην Διαρκούς Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 22 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Η Ομιλία του Διοικητή της ΑΤΕbank Δημ. Μηλιάκου στην Διαρκούς Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων Εκτύπωση E-mail
14 11 2008

Κύριε Πρόεδρε,

 

Κυρίες και Kύριοι βουλευτές,

 

Είναι εξαιρετική τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα στη Βουλή, μετά από πρόσκλησή σας, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να απαντήσω και πάλι σε ζητήματα που αφορούν την ΑΤΕbank και την ΑΤΕ Ασφαλιστική, τις οποίες έχω την τιμή να υπηρετώ, από τη θέση του Προέδρου.

 

Οι λόγοι που οδήγησαν την ΑΤΕ Bank να αποφασίσει την πώληση μέρους της συμμετοχής της ΑΤΕ Ασφαλιστικής που σήμερα ανέρχεται στο 86%, περίπου, ήταν πολλοί και σοβαροί.  

 

Συγκεκριμένα η Επιτροπή Διευθυντών της ΑΤΕbank που χειρίζεται τα θέματα των συμμετοχών της τράπεζας σε θυγατρικές, εξέτασε  σε βάθος και με υπευθυνότητα όλα τα ενδεχόμενα και τις εναλλακτικές λύσεις και εισηγήθηκε, ομόφωνα, στη Διοίκηση:

 

Τη μείωση  της συμμετοχής της ΑΤΕbank στην Αγροτική Ασφαλιστική κατά 50,08%, με τη διάθεση του ποσοστού αυτού σε εγχώρια ή ξένη Ασφαλιστική Εταιρία, που δεν θα συνεργάζεται με άλλη Τράπεζα στην Ελλάδα. Επίσης τη σύναψη συμφωνίας Bancassurance, με την Ασφαλιστική και υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, για να πωλούνται ασφαλιστικά προϊόντα μέσω των Καταστημάτων της ΑΤΕbank.

 

Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην ΑΤΕ Ασφαλιστική χωρίς τη φαλκίδευση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

 

Α. H επιτροπή των Διευθυντών της ΑΤΕbank κατέληξε στην απόφαση πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών της ΑΤΕ Ασφαλιστικής με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και διεθνή διαγωνισμό αφού μελέτησε ενδελεχώς όλες τις συνιστώσες του ζητήματος.

 

1. Η πρώτη αφορά τη διαχρονική εξέλιξη των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΑΤΕ Ασφαλιστικής.

 

Σήμερα, ο χώρος των ασφαλειών έχει αλλάξει, έχει γίνει πολύπλοκος, και η σημαντικότερη κερδοφόρα δραστηριότητα για την Τράπεζα είναι πλέον το bancassurance, δηλαδή η προσφορά ειδικών ασφαλιστικών προϊόντων που πωλούνται μέσω τραπεζικού δικτύου.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η ΑΤΕΑσφαλιστική δεν κατάφερε να αποδώσει τα αναμενόμενα στον τομέα αυτό, ενώ τα έσοδα από αυτού του είδους τις εργασίες δεν μπορεί να κριθούν ικανοποιητικά. Αυτό προκύπτει από το ότι η παρούσα αξία της επένδυσης της ΑΤΕbank στην Ασφαλιστική (ιδρυτικό κεφάλαιο πλέον αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου – μείον τα μερίσματα) είναι δυστυχώς αρνητική.

Τον τελευταίο καιρό γίνονται συνεχείς αναφορές σε «κερδοφόρα εταιρία», που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας.

 

Καταθέτω στην Επιτροπή σας πίνακες με τις εισροές και εκροές της Τράπεζας σε σχέση με την Ασφαλιστική. Τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά για να προσδιοριστεί η καθαρή παρούσα αξία σε σχέση με μια αντίστοιχη εναλλακτική τοποθέτηση.

 

 

2. Η δεύτερη συνιστώσα του ζητήματος αφορά τη λογιστική αντιμετώπιση της σχέσης Τράπεζας και ασφαλιστικής εταιρίας.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι Ασφαλιστικές Εταιρίες δεν συνιστούν Χρηματοπιστωτικές Εταιρίες και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε με τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα δεν ενοποιούνται με τις μητρικές Τράπεζες.

 

Με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα όμως, ενοποιούνται στις οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας όλες οι Εταιρίες πλειοψηφίας ανεξαρτήτως τομέα δραστηριοποίησης.

 

Στο σημείο αυτό θέλω να καταθέσω στην Επιτροπή σας επτά (7) δημοσιεύματα του ελληνικού κυρίως τύπου που εξηγούν τη στρατηγική των τραπεζών, σε σχέση με τις ασφαλιστικές εταιρίες τις οποίες ελέγχουν.

 

 

3. Η τρίτη συνιστώσα αφορά την επίδραση που έχει η Ασφαλιστική στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας. 

Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας της ΑΤΕbank με στοιχεία 30/9/2008 είναι 8,9.

 

Είναι γνωστή η ανάγκη ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών, που προκύπτει από το νέο Σύμφωνο της Βασιλείας (Βασιλεία ΙΙ), το οποίο ισχύει από 1 Ιανουαρίου 2008.

Μάλιστα από το 2010 οι όροι αυτοί πρόκειται να γίνουν αυστηρότεροι όσον αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρίες, με την εφαρμογή των απαιτήσεων της υπό έκδοση οδηγίας Solvency II. Υπενθυμίζω ότι οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο (ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, EUROBANK) το 2007 και το 2008, ώστε να βελτιώσουν το Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας, πράγμα που η ΑΤΕbank, λόγω της μετοχικής της σύνθεσης, δεν μπορεί εύκολα να κάνει. Επισημαίνεται ότι οι παλαιότερες αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου από το Δημόσιο (1999) έγιναν, κατά κύριο λόγο, με μετοχές (ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΚΑΕ) και κατά ένα μέρος με μετρητά, ενώ η τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2005 έγινε εξ ολοκλήρου με μετρητά.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την ΑΤΕbank;

Ότι αν διατηρήσει την επένδυσή της στην Ασφαλιστική ως έχει σήμερα, θα αναγκαστεί νομοτελειακά σύμφωνα με την υπό έκδοση οδηγία να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την ενίσχυση της Ασφαλιστικής και ο ΔΚΕ της ΑΤΕbank θα επιβαρυνθεί σημαντικά.

 

Αν, όμως η ΑΤΕbank προβεί στην πώληση του 50,08% της Ασφαλιστικής, θα ωφεληθεί διπλά σε ό,τι αφορά το Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας: πρώτον, από τη μείωση του ποσού που επιδρά ήδη αφαιρετικά στα Ίδια Κεφάλαιά της, λόγω της συγκεκριμένης επένδυσης και δεύτερον, από την περαιτέρω ενίσχυση του ΔΚΕ λόγω κεφαλαιοποίησης των κερδών από την πώληση.

Όπως με διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι Διευθυντές της Τράπεζας η διαφορά στο Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας, από την πώληση του 50,08% ή τη διατήρηση του ποσοστού και συμμετοχή σε αναμενόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ανέρχεται σε 123 μονάδες βάσης. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται, είναι αν μπορεί η Διοίκηση μιας Τράπεζας να απεμπολεί, υπό τις σημερινές χρηματοπιστωτικές συνθήκες, διαφορά στο Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας ύψους 123 μονάδων βάσης.

 

 

4. Η τέταρτη συνιστώσα του ζητήματος έχει να κάνει με την πολιτική των τραπεζών όσον αφορά τις Ασφαλιστικές τους εταιρίες.

 

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μία γενικότερη στρατηγική αποσύνδεσης των ασφαλιστικών εταιριών από τις τράπεζες. Κατά κανόνα οι μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού δεν έχουν δική τους ασφαλιστική εταιρία, ενώ η ίδια τάση επικράτησε, με ραγδαίους ρυθμούς, και στην Ελλάδα.

Πολλές ελληνικές τράπεζες προέβησαν ήδη σε πώληση των θυγατρικών τους ασφαλιστικών με σκοπό να συγκεντρώσουν τις προσπάθειές τους στις καθαρά τραπεζικές εργασίες και για να μην έχουν αρνητική επίπτωση στο Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας.

Εκτιμάται ότι η εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου της Βασιλείας ΙΙ ήταν ο λόγος για τον οποίο:

- η ALPHA BANK πώλησε την ΑΛΦΑ Ασφαλιστική στην ΑΧΑ,

- η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ πώλησε τον ΦΟΙΝΙΚΑ στην GROUPAMA,

- οι Τράπεζες PROTON και MARFIN πώλησαν τις Ασφαλιστικές τους - και η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ απέσυρε την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ από το Χ.Α.

Είναι συνεπώς προφανές ότι αν οι άλλες τράπεζες, οι οποίες μάλιστα έχουν την ευχέρεια να αυξάνουν οποτεδήποτε το μετοχικό τους κεφάλαιο, προχωρούν στην πώληση της συμμετοχής τους σε Ασφαλιστικές Εταιρίες, τούτο είναι ακόμη πιο επιτακτικό για την ΑΤΕbank, που δεν έχει τη δυνατότητα άμεσης αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

 

Υπάρχει τέλος και ένας ακόμη λόγος για την αποδέσμευση των τραπεζών από τις ασφαλιστικές εταιρίες, ο οποίος έχει αποκτήσει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στην περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Πρόκειται για τον πολύ υπαρκτό κίνδυνο που υπάρχει, τα προβλήματα που ενδεχομένως έχει να αντιμετωπίσει η όποια μητρική τράπεζα να μεταφερθούν και στη θυγατρική ασφαλιστική ή αντίθετα τυχόν προβλήματα της ασφαλιστικής να επηρεάσουν την οικονομική υγεία της μητρικής τράπεζας. Σε αυτό έχουμε το ιστορικό παράδειγμα των ΗΠΑ, όταν μετά τη Μεγάλη Κρίση της δεκαετίας του ’30, επιβλήθηκε ο διαχωρισμός των τραπεζικών εργασιών από τις ασφαλιστικές και απαγορεύθηκε η κατοχή ασφαλιστικών εταιριών από τράπεζες. (Νόμος GLASS STEAGAL). Η απαγόρευση αυτή ίσχυε μέχρι το 1999 όταν, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης (deregulation) των χρηματοοικονομικών αγορών, καταργήθηκε (Nόμος GRAMM-LEACH-BLILEY). Πιστεύω δε ότι η γρήγορη επέκταση της χρηματοοικονομικής κρίσης στις άλλες χρηματοοικονομικές αγορές, της οποίας γίναμε πρόσφατα μάρτυρες (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κίνδυνο κατάρρευσης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας στον κόσμο, της AIG, και τη διάσωσή της από την αμερικανική κυβέρνηση) είναι αποτέλεσμα και αυτού του γεγονότος.

 

 

 

Β. Η διαδικασία πώλησης

 

- Η διαδικασία πώλησης ξεκίνησε μέσω της προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού με εχέγγυα και με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, στον οποίο προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν ισχυρές, ασφαλιστικές εταιρίες με μεγάλο κύρος και τεράστια διεθνή εμπειρία.

 

- Στις 23 Ιουνίου 2008 κατατέθηκαν τέσσερις (4) μη δεσμευτικές προσφορές από τις Εταιρίες ERGO (Γερμανική), GROUPAMA (Γαλλική), MAPFRE (Ισπανική) και ΑΣΠΙΣ –COMMERCIAL VALUE.

 

- Στη συνέχεια, Επιτροπή από Διευθυντές της Τράπεζας, με τη συνεργασία της Συμβούλου Εταιρίας Deloitte και του δικηγορικού γραφείου Σαραντίτη, αφού αξιολόγησε τις μη δεσμευτικές προσφορές, επέλεξε τις Εταιρίες ERGO και GROUPAMA ως προτιμητέους στρατηγικούς επενδυτές και τις κάλεσαν να προχωρήσουν στη διενέργεια οικονομικών και νομικών ελέγχων. Σχετική ανακοίνωση έγινε στις 11 Ιουλίου 2008.

- Στη συνέχεια, αφού διενεργήθηκε έλεγχος από τις δύο προκριθείσες Εταιρίες ERGO και GROUPAMA (στις 5 Σεπτεμβρίου 2008) υποβλήθηκαν οι δύο δεσμευτικές προσφορές τους. Ακολούθησε παρουσίαση των προτάσεων από τις δύο Εταιρίες από τις οποίες ζητήθηκε η βελτίωση των όρων καθώς και του τιμήματος.

 

- Σημειώνεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι αν και είχε, εν τω μεταξύ ξεσπάσει η χωρίς προηγούμενο παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι δύο Εταιρίες βελτίωσαν το προσφερόμενο τίμημα στις 26 Σεπτεμβρίου 2008.

 

- Στις 6 Οκτωβρίου 2008, η αρμόδια Επιτροπή, ύστερα και από εισήγηση της Συμβούλου Εταιρίας, ανακήρυξε ως προτιμητέο επενδυτή την εταιρία GROUPAMA, ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του τιμήματος. Η Εταιρία αυτή αποτελεί την Νο 1 ασφαλιστική εταιρία στη Γαλλία στο χώρο των ασφαλειών στους τομείς της αγροτικής οικονομίας και της υγείας, με πιστοληπτική διαβάθμιση Α+.

- Βέβαια, στις σχετικές ανακοινώσεις της 6 Οκτωβρίου 2008 και 5 Νοεμβρίου 2008 τονίζεται ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων σε καμία περίπτωση δεν προδικάζει το αποτέλεσμα.

 

 

Συνεπώς γίνεται σαφές ότι η επακολουθήσασα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεν επηρέασε αρνητικά την πορεία του εγχειρήματος, αφού το τίμημα ήδη βελτιώθηκε σε σχέση με το αρχικώς προσφερθέν. Στόχος όμως είναι η  περαιτέρω βελτίωση του τιμήματος και των όρων της συμφωνίας ώστε να ικανοποιούνται τα συμφέροντα της Τράπεζας.

Οπωσδήποτε, η Επιτροπή που χειρίζεται το θέμα και ο Σύμβουλος παρακολουθούν και αξιολογούν τις εξελίξεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Όπως είχα διαβεβαιώσει και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής τους 36.400 μετόχους της εταιρίας, ακολουθήθηκε διαδικασία διαφανής και αντικειμενική.

Παρόλα αυτά, σήμερα, κι ενώ βρισκόμαστε  στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων, αναγκαζόμαστε να απαντάμε σε ανακριβείς και στρεβλές πληροφορίες.

 Να τονίσω εδώ ότι αμετακίνητη θέση μας, αν βέβαια καταλήξουμε σε συμφωνία, είναι να διασφαλίσουμε πλήρως τα συμφέροντα της Τράπεζας, του Δημοσίου, των 88.000 άλλων μετόχων της και των εργαζομένων της, καθώς και των 36.400 μετόχων της Ασφαλιστικής και των εργαζομένων της.

 

Θέλω να επαναλάβω με έμφαση ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, είναι επίμονες, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ότι η συνέχισή τους σε καμιά περίπτωση δεν προδικάζει το αποτέλεσμα.

 

Αν και εφόσον πετύχει ικανοποιητικό τίμημα η ΑΤΕbank θα έχει πολλαπλά οφέλη:

· Θα αποκτήσει τη δυνατότητα για καλύτερα ασφαλιστικά προϊόντα για τους πελάτες της, σημερινούς και δυνητικούς

· Θα βελτιώσει σημαντικά την υψηλή ρευστότητά της, από τις μεγαλύτερες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

· Θα εγγράψει στα αποτελέσματά της σημαντικά κέρδη προς όφελος όλων και 

· Θα αυξήσει τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας 

 

Τελικά, σημαντικά θα ωφεληθεί έμμεσα και ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΑΤΕbank, το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι το ύψος των καθαρών ασφαλίστρων της εταιρίας που προέρχονται από Αγροτικές ασφαλίσεις σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι αμελητέες (0,1% του συνολικού χαρτοφυλακίου της), αφού ανέρχονται μόλις σε 193.000 ευρώ, γεγονός που αναιρεί πλήρως τα περί του αντιθέτου επιχειρήματα.

 

Τέλος, οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ Ασφαλιστικής εξασφαλίζονται και ωφελούνται πολλαπλώς. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι στην Ασφαλιστική εκφράζουν ποικιλοτρόπως την ανησυχία για το μέλλον τους. Μια ανησυχία την οποία σέβομαι απολύτως.

Δυστυχώς όμως, κάποιοι, στην προσπάθειά τους αυτή  δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.  Επιχειρούν να χειραγωγήσουν τη στρατηγική της Τράπεζας σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές της, παραγνωρίζοντας τα συμφέροντα των μετόχων της Τράπεζας και της Ασφαλιστικής, οι οποίοι αθροιζόμενοι υπερβαίνουν τις 124.000.

 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΑΤΕ ξεπερνώντας κάθε δεοντολογία απέστειλε εξώδικο με το οποίο καταγγέλλει ουσιαστικά τους συναδέλφους τους, μέλη του Συλλόγου, Διευθυντές της Τράπεζας για παράνομη και αξιόποινη συμπεριφορά.Για το ζήτημα αυτό ένα μόνο έχω να σας σημειώσω: Πρόκειται για 5 Διευθυντές, επαγγελματίες υψηλού επιπέδου, με ήθος και ακεραιότητα.

Είναι Διευθυντές που είχαν προαχθεί από την προηγούμενη Διοίκηση.

Τότε ήταν σωστοί και σήμερα είναι κακόπιστοι, παράνομοι και με αξιόποινη συμπεριφορά;

Τα συμπεράσματα είναι εύκολα.

Και εύκολα διερωτάται κανείς: Τι έκανε ο ίδιος Σύλλογος Εργαζομένων της ΑΤΕbank, γιατί πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα, όταν το Δ.Σ. της Τράπεζας αποφάσισε (6 Αυγούστου 1999) να διερευνηθεί η δυνατότητα σύναψης στρατηγικής συμμαχίας με ισχυρό Αγροτικοσυνεταιριστικό Τραπεζικό Όμιλο του Εξωτερικού. Ψήφιζε υπέρ.

Αν είχε πωληθεί τότε η Τράπεζα θα γινόταν σήμερα συζήτηση για την Ασφαλιστική;

 

Καταθέτω στην Επιτροπή σας σχετικό απόσπασμα πρακτικού.

 

Και τι έκανε ο Σύλλογος της ΑΤΕ όταν στις 23 Απριλίου 2002 η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε τη διερεύνηση της δυνατότητας σύναψης στρατηγικής συνεργασίας και περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΑΤΕ;

Απλά εσιώπησε.

Και όμως. Αν είχε πωληθεί τότε η Τράπεζα θα γινόταν σήμερα συζήτηση για την Ασφαλιστική;

 

Καταθέτω στην Επιτροπή σας την απόφαση της Διυπουργικής.

 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

 

Βρίσκομαι στη θέση του Προέδρου της ΑΤΕ και της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από το τέλος Απριλίου 2004.

Σπεύδω πρώτος να δηλώσω ότι δεν λύθηκαν  όλα τα προβλήματα  της Ασφαλιστικής, παρά το γεγονός ότι από εξαιρετικά ζημιογόνα κατέστη κερδοφόρα την περίοδο της προεδρίας μου.

 Έγιναν όμως αρκετά πράγματα και αυτά απεικονίζονται στα στοιχεία που σας κατέθεσα.

Υπήρξε μια καθαρή κερδοφορία, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση), δημιουργήσαμε υπεραξίες σε ακίνητα της εταιρίας (κτίριο Συγγρού).

Θα ήταν ακόμα καλύτερη κατάσταση αν δεν υπήρχαν  παγιωμένοι ζημιογόνοι μηχανισμοί και δεν επικρατούσαν αντιλήψεις επιβράβευσης της ήσσονος προσπάθειας.

 

Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη στασιμότητα, την απώλεια εσόδων για την Τράπεζα, τη μείωση του μεριδίου της Εταιρίας.

Με βάση τα στοιχεία της 30 Ιουνίου 2008, η ΑΤΕ Ασφαλιστική κατέχει μόλις την 8η θέση στις Γενικές Ασφαλίσεις και επίσης μόλις την 8η θέση στις Ασφαλίσεις Ζωής.

Αυτή την Ασφαλιστική θέλουμε;

Αυτή την Ασφαλιστική θέλουν οι 36.400 περίπου μέτοχοί της, οι οποίοι επί πολλά χρόνια δεν λαμβάνουν μέρισμα και οι 88.000 μέτοχοι της ΑΤΕbank;

Και ποιος διασφαλίζει ότι δεν θα συρρικνωθεί κι άλλο το μερίδιό της όταν καλείται να αντιμετωπίσει εταιρίες κολοσσούς στον σκληρό ανταγωνισμό;

 

Εάν δεν προχωρήσει η πώληση, είναι θέμα ελάχιστου χρόνου η ΑΤΕbank να υποχρεωθεί να μετάσχει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, εξαιτίας του SOLVENCY II. (Δείκτης Φερεγγυότητας)

Θα έχει η Τράπεζα τη συγκατάθεση των δεκάδων χιλιάδων μετόχων της να δεσμεύσει ακόμα περισσότερα κεφάλαια με τόσο πενιχρές αποδόσεις;  

 

Άποψή μας είναι ότι η Τράπεζα πρέπει να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο σε ό,τι αφορά τους δείκτες της και να απολαμβάνει αμοιβών από το Bancassurance, με τους εργαζόμενους της Ασφαλιστικής ενταγμένους σε ένα κολοσσό, με διασφαλισμένα τα εργασιακά δικαιώματά τους και την προοπτική τους. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την πώληση του 50,08% των μετοχών της Ασφαλιστικής με ικανοποιητικό τίμημα, εφ όσον επιτευχθεί, με υλοποίηση μιας συμφέρουσας τραπεζοασφαλιστικής συνεργασίας με τον αγοραστή και με την πλήρη διασφάλιση των εργαζομένων.

 

Η ΑΤΕbank επιθυμεί να αποκτήσει ένα μεγάλο, έμπειρο και αξιόπιστο συνεταίρο που θα δεσμεύεται ότι θα δημιουργήσει και θα της διαθέσει τα καλύτερα δυνατά ασφαλιστικά προϊόντα με ανταγωνιστικές τιμές, τα οποία θα διατίθενται μέσω του δικτύου της.

 

Προσωπικά είμαι περήφανος γιατί η ΑΤΕbank σήμερα είναι ισχυρότερη από ποτέ.

Είναι η δικαίωση ενός πολύ μεγάλου αγώνα για να αναστηθεί η Τράπεζα, που είχε αρνητικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και σωρευμένα προβλήματα δεκαετιών στην αρχή της δικής μου θητείας.

Η εποχή που διανύουμε απαιτεί εγρήγορση και έγκαιρη προσαρμογή στα δεδομένα που δημιουργούνται, καθώς και θωράκιση του μέλλοντος και της προοπτικής της Τράπεζας, των 88.000 μετόχων της, των εκατομμυρίων πελατών και των 10.000 εργαζομένων του Ομίλου της.

 

Η Κυβέρνηση δια των αρμοδίων Υπουργών κ.κ. Παπαθανασίου και Λέγκα έχει απαντήσει πρόσφατα δύο φορές στη Βουλή κατά τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού ελέγχου και στηρίζει την προσπάθειά μας αυτή.

 

Μια προσπάθεια που καλώ και εσάς να βοηθήσετε μετά και από την επαρκή, κατά τη γνώμη μου, ενημέρωσή σας.

 

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε και είμαι έτοιμος τώρα να απαντήσω σε τυχόν ερωτήματά σας.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website