ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Έτσι θα χορηγείται η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 20 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Έτσι θα χορηγείται η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι Εκτύπωση E-mail
13 11 2008

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου κοινοτικού καθεστώτος στο βαμβάκι, που θα ισχύσει από την επόμενη εκκοκκιστική περίοδο 2009-10 και ιδίως ο τρόπος με τον οποίο θα χορηγείται στους βαμβακοκαλλιεργητές η συνδεδεμένη με τον όγκο παραγωγής του προϊόντος κοινοτική ενίσχυση, καθορίστηκαν με τον 1117/2008 κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος δημοσιεύεται σε φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω κοινοτικού κανονισμού:

•  Τα βαμβακοπαραγωγικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να θεσπίσουν αντικειμενικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα καθορίζονται οι εκτάσεις με καλλιέργεια βαμβακιού, για τις οποίες οι παραγωγοί του προϊόντος θα δικαιούνται την είσπραξη της συνδεδεμένης (στρεμματικής) ενίσχυσης στο προϊόν.

•  Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να βασίζονται σε ένα ή και περισσότερα στοιχεία από τα ακόλουθα : Κατά πόσο είναι σημαντική η παραγωγή βαμβακιού για την αγροτική οικονομία μιας περιοχής. Τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στις εν λόγω εκτάσεις. Την επάρκεια και τη διαχείριση των αρδευτικών νερών. Τις τεχνικές καλλιέργειας και τις δυνατότητες αμειψισποράς (εναλλαγής καλλιεργειών) για την προστασία του περιβάλλοντος.

•  Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθορίσουν τις ποικιλίες εκείνες βαμβακιού, που είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες της αγοράς και τις οποίες πρέπει να καλλιεργούν οι βαμβακοπαραγωγοί για να μπορούν να εισπράττουν τη συνδεδεμένη κοινοτική ενίσχυση.

•  Πέραν τούτων, το κράτος μέλος θα πρέπει να καθορίσει την ποσότητα του σπόρου, που πρέπει να χρησιμοποιείται, ώστε να επιτυγχάνεται μια ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης, που και αυτή θα καθορίζεται από το κράτος μέλος, ανάλογα με τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες κάθε βαμβακοπαραγωγικής περιοχής και ενδεχομένως τις όποιες περιφερειακές ιδιαιτερότητές της.

•  Επίσης, στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών είναι να καθορίζουν – εάν το επιθυμούν – και τις γεωπονικές πρακτικές που πρέπει να τηρούν οι βαμβακοκαλλιεργητές για να τύχουν τις συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Διεπαγγελματικές

Πριν την 31η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εγκρίνει για τον επόμενο χρόνο τις επίσημα αναγνωρισμένες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, που θα λειτουργήσουν στον τομέα του βαμβακιού (κατΆ εξαίρεση για φέτος η αναγνώριση μπορεί να γίνει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2009).
Για να αναγνωριστεί ως τέτοια μια Διεπαγγελματική Οργάνωση Βαμβακιού, θα πρέπει σε αυτήν να συμμετέχουν βαμβακοπαραγωγοί που καλλιεργούν τουλάχιστον 40.000 στρέμματα με βαμβάκι, καθώς και τουλάχιστον μια εκκοκκιστική επιχείρηση.

Ο κάθε βαμβακοπαραγωγός δεν μπορεί να είναι μέλος περισσοτέρων της μίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, ενώ η συμμετοχή του καθιστά υποχρεωτική την παράδοση του σύσπορου προϊόντος στο εκκοκκιστήριο ή στα εκκοκκιστήρια, που είναι μέλη της Διεπαγγελματικής του Οργάνωσης. Η συμμετοχή στη Διεπαγγελματική είναι εθελοντική για τους βαμβακοκαλλιεργητές.

Η ενίσχυση

Υπενθυμίζεται ότι με το καινούργιο κοινοτικό καθεστώς στο βαμβάκι, η συνδεδεμένη με την παραγωγή του προϊόντος κοινοτική ενίσχυση την επόμενη σοδειά αναμένεται, όπως υπολογίζει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να είναι αυξημένη στα 80,56 ευρώ το στρέμμα, αφού το πλαφόν των επιδοτούμενων εκτάσεων στη χώρα μας μειώθηκε στα 2.700.000 στρέμματα και το συνολικό ποσό της κοινοτικής ενίσχυσης διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με εκείνα του προηγουμένου καθεστώτος.

Για τον καθορισμό της ελάχιστης ποσότητας σύσπορου βαμβακιού ανά περιοχή, που πρέπει να παραδίδει στο εκκοκκιστήριο ο βαμβακοκαλλιεργητής για να μπορεί να εισπράξει τη συνδεδεμένη κοινοτική ενίσχυση, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που μελετά το θέμα.

Τελευταία ενημέρωση: ( 14 11 2008 )
All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website