ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Χαιρετισμός του ΥΠΑΑΤ Αλ. Κοντού, στo πλαίσιo του ECO-FESTIVAL 2008
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 25 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Χαιρετισμός του ΥΠΑΑΤ Αλ. Κοντού, στo πλαίσιo του ECO-FESTIVAL 2008 Εκτύπωση E-mail
06 11 2008

Κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί κυρίαρχη τάση στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, σε παγκόσμιο επίπεδο, η στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα ποιοτικά, πιστοποιημένα και ελεγμένα ως προς την ασφάλειά τους.

Η τάση αυτή, ήδη, επηρεάζει και, όπως όλα δείχνουν, πολύ σύντομα θα καθορίζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας.

Παρατηρείται, ήδη, στην εγχώρια αγορά ένα όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών προς την υγιεινή διατροφή, σε προϊόντα που πιστοποιημένα φέρουν εγγυήσεις για την ασφάλειά και την ποιότητά τους. 

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για ζητήματα ασφάλειας των τροφίμων και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχει ήδη οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης βιολογικών προϊόντων.

Τα βιολογικά προϊόντα, με την κατάλληλη στήριξη από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη χώρα μας, τόσο σε επίπεδο ζήτησης όσο και σε επίπεδο παραγωγής – προσφοράς.

Αποτελεί κεντρικό πολιτικό προσανατολισμό για εμάς η στήριξη αυτή να ενδυναμωθεί περαιτέρω, στο πλαίσιο του κεντρικού μας στόχου που θέλει την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία να κερδίζουν το στοίχημα της ποιότητας και να αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

Οι βάσεις για την επιτυχία του στόχου μας έχουν ήδη μπει.

Με την εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π., με την οποία αποσυνδέεται το εισόδημα των παραγωγών και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας από τον όγκο της παραγωγής και τις επιδοτήσεις και συνδέεται άμεσα και καθοριστικά με την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, κινηθήκαμε δυναμικά και με επιτυχία προς πέντε κατευθύνεις:

1. Διαμορφώσαμε εθνική στρατηγική για τα βιολογικά προϊόντα και η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή.

2. Στηρίξαμε και προωθήσαμε τα προγράμματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, που αναγνωρίζονται ευρέως πια ως μία από τις πιο αναγκαίες μορφές παραγωγικής διαδικασίες της σύγχρονης γεωργικής πρακτικής, συμβάλλοντας στη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

3. Κλείσαμε την «πόρτα» στα μεταλλαγμένα προϊόντα. Ένα θέμα, που τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια έχουμε αντιμετωπίσει με μεγάλη αυστηρότητα και υπευθυνότητα, ξεκαθαρίζοντας προς κάθε κατεύθυνση τη σταθερή και αταλάντευτη θέση της κυβέρνησης και του ΥΠΑΑ&Τ για την απαγόρευση της καλλιέργειας στη χώρα μας σπόρων γενετικά τροποποιημένων.

4. Στηρίξαμε και στηρίζουμε καθημερινά σε όλα τα επίπεδα, παραγωγής, έρευνας και προβολής τα ποιοτικά και ασφαλή εκείνα αγροτικά προϊόντα που ζητά επιτακτικά μία μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού της χώρας μας και του εξωτερικού.

5. Διαμορφώσαμε σχέδιο δράσης και αρχίσαμε ήδη την υλοποίησή του για τη στήριξη της «άλλης γεωργίας». 

Είναι σημαντικό ότι αποδίδει η πολιτική μας για τη στήριξη της «άλλης γεωργίας», αφού οι Ομάδες των Παραγωγών πολλαπλασιάστηκαν, τα προϊόντα της γίνονται γνωστά, οι παραγωγές αυξάνονται, δημιουργούνται συσκευαστήρια και τυποποιητήρια με προγράμματα του ΥΠΑΑ&Τ σε όλη τη χώρα και νέοι άνθρωποι απολαμβάνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να ζήσουν αξιοπρεπώς και να παραμείνουν στον τόπο τους.

Πάνω από όλα, όμως, καταφέραμε να κάνουμε αντιληπτό στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας ότι η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων δεν αποτελεί απλώς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά ανταγωνιστική προϋπόθεση για την είσοδο και παραμονή τους σε μία νέα απαιτητική αγορά, που διαμορφώνεται πλέον και στην Ελλάδα.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της ποιότητας είναι αυτό που αναδεικνύει τα «βιολογικά προϊόντα» σε μία αγορά πολύ απαιτητική.

Εξέλιξη καθόλου τυχαία ή συγκυριακή, αφού πρόκειται για προϊόντα, των οποίων, σε όλα τα στάδια παραγωγής και επεξεργασίας, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί καθόλου χημικές ουσίες.

Πρέπει να σας επισημάνω, δε, πως η βιολογική γεωργία είναι το σύστημα με τα αυστηρότερα πρότυπα παραγωγής και ελέγχου των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Ο έλεγχός τους αρχίζει από την παραγωγή και φθάνει μέχρι την πώληση στον καταναλωτή, δηλαδή σε όλα τα στάδια, παραγωγή – παρασκευή – αποθήκευση και εμπορία του προϊόντος.

Γι αυτό και η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, από δραστηριότητες που εξυπηρετούσαν μια πολύ περιορισμένη αγορά, ήλθαν τόσο δυναμικά στο προσκήνιο – ως μια εναλλακτική γεωργική προσέγγιση που μπορεί να παράγει ασφαλή τρόφιμα, να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος, να προστατεύσει και να ενισχύσει το εισόδημα του παραγωγού.

Βέβαια, κύριος συντελεστής στην αλυσίδα της βιολογικής παραγωγής είναι αναμφισβήτητα ο παραγωγός, ο βιοκαλλιεργητής, ο οποίος πρέπει να αναπτύξει επιχειρηματικό πνεύμα και όπως όλα δείχνουν, με τη σωστή στήριξη και καθοδήγηση, μπορεί να τα καταφέρει.

Ήδη, σήμερα, η βιολογική γεωργία στη χώρα μας γνωρίζει πραγματικά σημαντική ανάπτυξη και κυρίως είναι εντυπωσιακή η αύξηση του ενδιαφέροντος από νέους  αγρότες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας:

Το 2003 οι βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελούσαν το 0,8% της συνολικά καλλιεργούμενης γης.

Το 2004 έφτασαν το 1,5%.

-  Το 2005 το 2,6%.

  • Το 2006 φτάσαμε το 4,5%.

  • Το 2007 ξεπεράσαμε το ποσοστό αυτό.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις στη χώρα μας έχουν τουλάχιστον τετραπλασιαστεί!

Αυτή η εντυπωσιακή ανάπτυξη, δεν προέκυψε τυχαία.

Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες για το μέλλον και τις προοπτικές αυτής τη δραστηριότητας.

  • Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι προχωρήσαμε με ταχείς ρυθμούς στη σύσταση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βιολογικών προϊόντων, προκειμένου να ενισχυθεί ο καλύτερος συντονισμός των προσπαθειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων (παραγωγοί – μεταποιητές – έμποροι – καταναλωτές) για τη στήριξη και την προστασία της αυθεντικότητας των βιολογικών προϊόντων.

Στο εν λόγω όργανο εκπροσωπούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, από τους παραγωγούς έως τις ενώσεις καταναλωτών βιολογικών προϊόντων.

Όλοι αυτοί αποτελούν το βασικό συνομιλητή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και την εφαρμογή της στρατηγικής και των πολιτικών ανάπτυξης όλων των δραστηριοτήτων, που αφορούν στα βιολογικά προϊόντα και γενικότερα στη θεσμική στήριξη των προϊόντων αυτών στις αγορές. 

Ακόμη, ισχυροποιούμε, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΓΕΠ, τον αρμόδιο Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Αγροτικών Προϊόντων, το σύστημα της αξιολόγησης και της επίβλεψης των Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, τον έλεγχο της εμπορίας των προϊόντων της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, καθώς και την ευθύνη της χορήγησης ενιαίου σήματος αναγνώρισης των ελληνικών προϊόντων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

  • Εγκρίναμε νέους οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, που καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον και την ανάπτυξη που γνωρίζει ο κλάδος της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι 2003 υπήρχαν 3 πιστοποιητικοί Οργανισμοί, ενώ σήμερα λειτουργούν 9, γεγονός που ενισχύει τον ανταγωνισμό στον κλάδο και επηρεάζει άμεσα το κόστος παραγωγής των βιολογικών προϊόντων.

  • Παράλληλα, με τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αναμορφώσαμε το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή του καθεστώτος της βιολογικής γεωργίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή του.

  • Πέραν αυτών, δουλεύουμε ήδη συστηματικά πάνω σε ένα καίριο πεδίο άσκησης της αγροτικής πολιτικής, την αγροτική έρευνα στη βιολογική γεωργία. Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας που αφορούν τη βιολογική αμπελουργία και οινοποίηση και τη βιολογική αιγοπροβατοτροφία και τυροκόμηση.

  • Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε, δε, στους ελέγχους των εισαγωγών βιολογικών προϊόντων από Τρίτες Χώρες.

Οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται με βάση τις διαδικασίες και το σύστημα ελέγχου, τα οποία περιγράφονται στη σχετική Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία, ώστε να είναι δυνατή η ιχνηλασιμότητα των βιολογικών προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης με σκοπό την προστασία του καταναλωτή.

  • Όσον αφορά τα προγράμματα οικονομικών ενισχύσεων στη βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» προβλέπεται να εφαρμοστούν τα ακόλουθα μέτρα:

1. «Γεωργοπεριβαλλοντικά Μέτρα».

Στο πλαίσιο των «Γεωργοπεριβαλλοντικών Μέτρων», παρέχονται ενισχύσεις που αποσκοπούν κυρίως στην αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος και του πρόσθετου κόστους (μεταβλητού) και βελτιώνονται τα ύψη ενίσχυσης στις δράσεις της Βιολογικής Γεωργίας και της Βιολογικής Κτηνοτροφίας.

2. «Ποιότητα Τροφίμων»

Στο πλαίσιο της στήριξης των γεωργών για τη συμμετοχή τους σε συστήματα «Ποιότητας Τροφίμων», παρέχονται ενισχύσεις για την κάλυψη των δαπανών ένταξης – πιστοποίησης των προϊόντων και τροφίμων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, το ύψος των οποίων φθάνει:

  • Μέχρι 1.700 ΕΥΡΩ/ετησίως/εκμετάλλευση στις δενδρώδεις καλλιέργειες π.χ. ελιές και το αμπέλι.

  • Μέχρι 1.500 ΕΥΡΩ/ετησίως/εκμετάλλευση στα φυτά μεγάλης καλλιέργειας (Δημητριακά, βρώσιμα όσπρια, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά).

  • Μέχρι 1.800 ΕΥΡΩ/ετησίως/εκμετάλλευση για εκτροφές αιγοπροβάτων, βοοειδών, χοίρων, πουλερικών για την παραγωγή κρέατος ή και γάλακτος ή και αυγών.

  1. Οικονομική στήριξη ομάδων παραγωγών προϊόντων ποιότητας, στα οποία περιλαμβάνονται και τα βιολογικά για την προώθηση των προϊόντων τους εντός της Ε.Ε.

Στόχος του μέτρου είναι η βελτίωση της αγοράς των βιολογικών προϊόντων μέσω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης παραγωγής – κατανάλωσης με ενέργειες ενημέρωσης, διαφήμισης, όπως:

  • Εκτύπωση – διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και αφισών ανά προϊόν, στα οποία θα περιγράφονται τα ειδικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του προϊόντος, ο τρόπος παραγωγής του και οδηγίες χρήσης του.

  • Διαφημιστικές καταχωρήσεις στα ΜΜΕ, δημιουργία ιστοσελίδων και ενημερωτικών ταινιών.

  • Διοργάνωση – συμμετοχή σε συνέδρια, εκθέσεις.

  • Οργάνωση επισκέψεων στο χώρο παραγωγής μαθητών, φοιτητών και λοιπών ομάδων.

  • Προώθηση και διακίνηση εντός της Ε.Έ.

Η ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου και το ύψος της φθάνει το 70% των επιλέξιμων δαπανών.

4. Τεχνική στήριξη των παραγωγών

Δώσαμε έμφαση στην ενημέρωση και την κατάρτιση των αγροτών στην τεχνική παραγωγής προϊόντων βιολογικής γεωργίας μέσω:

Α. Της παροχής εξειδικευμένων μαθημάτων κατάρτισης των δικαιούχων της βιολογικής παραγωγής από πιστώσεις που ήδη έχουν δεσμευθεί στο πρόγραμμα (μέτρο 111 Δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης – ενημέρωσης), και

Β. Της εφαρμογής του θεσμού του Γεωργικού Συμβούλου, ο οποίος κάνει πράξη την  προσπάθεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να φέρει το γεωπόνο δίπλα στο γεωργό και τον κτηνίατρο δίπλα στο κτηνοτρόφο. και πρόκειται να λειτουργήσει παράλληλα με τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης που δημιουργούνται  από άκρο εις  άκρο στη χώρα μας.

Στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η ελληνική γεωργία για την τήρηση των απαιτήσεων μιας σύγχρονης, υψηλής ποιότητας γεωργίας, με εξασφαλισμένες τις επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ, ως το 2013.

Κυρίες και κύριοι,

Στη δημιουργία της νέας αγροτικής οικονομίας για την οποία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εργάζεται πυρετωδώς, με στόχο να αυξήσει τα αγροτικά εισοδήματα.

Να τα αυξήσει όχι μέσω του όγκου της παραγωγής, αλλά κυρίως με τη βελτίωση της ποιότητας, με τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας.

Και εκσυγχρονισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ποιότητα.

Η ποιοτική γεωργία είναι η γεωργία του αύριο.

Είναι το «όχημα» που μπορεί να χρησιμοποιήσει επιτυχώς η Ελλάδα, με τις ιδανικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, για να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης και να γίνει ανταγωνιστική στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

Εμείς, ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνουμε καθημερινά «μάχη» ώστε την ποιότητα να την κάνουμε συνείδηση σε όλους, στον παραγωγό και στον καταναλωτή.

Να τη διασφαλίσουμε μέσα από ένα αυστηρό πλαίσιο πιστοποίησής της και μέσα από συνεχείς και ουσιαστικούς ελέγχους.

Να την αναδείξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται ως βασικό κριτήριο στην αγορά.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε να πω δυο λόγια για την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου να την στηρίξουμε και να την προστατέψουμε, και

Να σας ευχηθώ την πλήρη επιτυχία της Έκθεσης και την ευόδωση των στόχων και των προσδοκιών όλων των εκθετών.

Μιας έκθεσης, που μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας, αποτελεί πλέον έναν καταξιωμένο θεσμό για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας και συμβάλλει στην προσπάθεια που κάνουμε για την ανάδειξη των ελληνικών βιολογικών προϊόντων.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website