ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Οι προτάσεις του ΓΕΩΤΕΕ Αν.Μακεδονίας για την ανάπτυξη της περιοχής
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 20 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Οι προτάσεις του ΓΕΩΤΕΕ Αν.Μακεδονίας για την ανάπτυξη της περιοχής Εκτύπωση E-mail
04 11 2008

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Κιλτίδη στην Καβάλα, το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ του παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις του, τόσο για την ανάπτυξη της περιοχής, όσο και για τον γεωτεχνικό κλάδο.

Ακολουθεί το ακριβές κείμενο του υπομνήματος:

«Κύριε Υφυπουργέ

Με την ευκαιρία της παρουσίας σας στην Καβάλα για τα εγκαίνια του Τοπικού Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης θα θέλαμε να σας θέσουμε επιγραμματικά υπόψη σας τα κυριότερα προβλήματα που βιώνει ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής μας, κοινωνοί των οποίων γινόμαστε όλοι οι Γεωτεχνικοί του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας καθημερινά. Επιπρόσθετα σας θέτουμε και ορισμένα προβλήματα του κλάδου μας, η θετική επίλυση των οποίων θα επιφέρει τα μέγιστα στον αγροτικό κλάδο αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο σαν επιστημονικός φορέας, επίσημα θεσμοθετημένος από την Πολιτεία ως σύμβουλος της σε Αγροτικά θέματα, σας θέτει υπόψη τα παρακάτω θέματα και περιμένει τη συμβολή σας στην επίλυση τους:

1) Υλοποίηση των λεγόμενων μικρών Σχεδίων Βελτίωσης (κάτω των 50.000 ευρώ) με την συμμετοχή των Γεωτεχνικών στη σύνταξη και υποβολή των απαραιτήτων επενδυτικών σχεδίων, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι παραγωγοί αλλά και η χώρα από την επιβολή προστίμων και την απώλεια κοινοτικών πόρων και εισπραττόμενων φόρων, λόγω της υπάρχουσας προχειρότητας στο σχεδιασμό των σχετικών προγραμμάτων.

2) Υλοποίηση των προγραμμάτων της 4ης Προγραμματικής Περιόδου στους τομείς των Σχεδίων Βελτίωσης, Σχεδίων Δράσης Νέων Αγροτών και στην Πρόωρη Συνταξιοδότηση Αγροτών. Λόγω της απουσίας τέτοιων προγραμμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει συγκεντρωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς της Περιφέρειας μας, με αποτέλεσμα τα σχεδιαζόμενα ποσά για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων να μην επαρκούν ούτε κατΆ ελάχιστο.

3) Εξίσωση των οδοιπορικών των Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων με αυτά των συναδέρφων που υπηρετούν στα Νομικά Πρόσωπα (όπως ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ κ.α.) για την εύρυθμη λειτουργία όλων των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών.

4) Παράνομες εισαγωγές Φυτοφαρμάκων από όμορες χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Σκόπια). Πρόκειται για την εισαγωγή Φυτοπροστατευτικών ουσιών αμφιβόλου περιεκτικότητας και ποιότητας και το κυριότερο είναι ότι κινδυνεύει η Δημόσια Υγεία και οι Ελληνικές Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων γιατί πρόκειται και για απαγορευμένες Δραστικές Ουσίες στην Ε.Ε..

5) Παράνομες και παράτυπες εισαγωγές Λιπασμάτων από τις ίδιες χώρες. Πρόκειται για Λιπάσματα αμφιβόλου ποιότητας με επικίνδυνες προσμίξεις και η χρήση τους επιτείνει το φαινόμενο της Νιτρορύπανσης υπόγειων και επιφανειακών υδάτων και επιπρόσθετα εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και την αειφορία της Ελληνικής Γεωργίας αφού καταπατούνται και οι Κανόνες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.

6) Υιοθέτηση προγράμματος απονιτροποίησης για τις πεδινές περιοχές της Λεκάνης του Νέστου. Λόγω της άσκησης εντατικής Γεωργίας σε αυτές τις περιοχές έχει αυξηθεί η Νιτρορύπανση, ιδιαίτερα στα εσωτερικά ύδατα των περιοχών αυτών.

7) Αντικατάσταση του απαρχαιωμένου επιφανειακού αρδευτικού δικτύου του κάμπου Χρυσούπολης, το οποίο έχει τεράστιες απώλειες, με κλειστό δίκτυο άρδευσης για μεγαλύτερη οικονομία νερού. Όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να γίνουν με κατάλληλο προγραμματισμό και μελέτη (η υπάρχουσα είναι εξαιρετικά επισφαλής), έτσι ώστε να προωθηθεί και η επέκταση του αρδευτικού δικτύου στο Νομό Ξάνθης. Για να επιτευχθούν όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να κατασκευαστεί το Φράγμα του Τεμένους στον Νέστο και να επιτευχθεί η διασυνοριακή διαχείριση υδάτων με τη Βουλγαρία.

8) Ως αρμόδιος υπουργός για τα δάση γνωρίζετε τη σπουδαιότητα του δασικού πλούτου της χώρας μας και την επιτακτική ανάγκη προστασίας του. Στα πλαίσια αυτής της προστασίας εντάσσεται και ο θεσμός των Δασικών Φυτοϋγειονομικών Ελεγκτών, οι οποίοι όμως για να λειτουργήσουν σωστά και να μπορούν να προστατεύουν τον δασικό πλούτο της χώρας από φυτοπαθολογικούς κινδύνους θα πρέπει να επιμορφωθούν και να εκπαιδευθούν σε αυτό το αντικείμενο. Επιπρόσθετα δε να προσληφθεί προσωπικό εξειδικευμένο σε αυτό το αντικείμενο.

9) Προστασία της ιχθυοπανίδας του Νέστου και όλων των ευαίσθητων οικολογικά περιοχών του Εθνικού πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, επίλυση της διαμάχης μεταξύ των παράκτιων αλιέων και των αλιέων μέσου μήκους με γνώμονα την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων και της εξασφάλισης του εισοδήματος των αλιέων.

10) Λήψη μέτρων με τη μορφή αποζημιώσεων για την απώλεια εισοδήματος των αλιέων εξαιτίας: α) των ζημιών που υφίστανται από το φυτοπλαγκτόν, καθώς και από τα προστατευόμενα θαλάσσια είδη όπως δελφίνια, φώκιες, χελώνες κ.α., τα οποία πολύ συχνά καταστρέφουν τα αλιευτικά εργαλεία κυρίως των παράκτιων αλιέων β) της σαρωτικής επέλασης των Κορμοράνων και άλλων ιχθυοφάγων πτηνών, αλλά και άγριων ζώων, όπως οι Βίδρες στις λιμνοθάλασσες της περιοχής με αποτέλεσμα να πλήττονται οι εκεί αλιείς.

11) Διευθέτηση με νομοθετική ρύθμιση της υποχρεωτικής νομιμοποίησης των κτηνοτροφικών κτισμάτων, γιατί οι κτηνοτρόφοι μας αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες γραφειοκρατικές διαδικασίες με ορατό πλέον τον κίνδυνο να χάσουν τις επιδοτήσεις τους.

12) Μείωση του κόστους παραγωγής των κτηνοτρόφων γιατί το προηγούμενο έτος είχαν πληγεί από τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών.

13) Προστασία της παραγωγής των Ελλήνων κτηνοτρόφων από τις παράνομες Ελληνοποιήσεις Αμνοεριφίων και Βοοειδών.

14) Τα τελευταία έτη, οι Δημόσιες Γεωτεχνικές Υπηρεσίες συμμετέχουν σε εταιρικά σχήματα διάφορων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (LIFE, NATURA, RAMSAR, Εθνικό Πάρκο Α. Μ. Θρ.). Δεδομένης της πολύπλοκής φύσης των, αλλά και των τεχνικοοικονομικών τους ιδιαιτεροτήτων, κρίνεται πλέον αναγκαία η δημιουργία «γραφείων διαχείρισης» ανάλογων δράσεων, ανά υπηρεσία ή νομό, στελεχωμένα μάλιστα με εξειδικευμένο προσωπικό. 

Εγκαινιάζετε σήμερα, κύριε Υπουργέ, το Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης Καβάλας, μια υπηρεσία στελεχωμένη με λίγους άλλα άξιους και εργατικούς συναδέρφους στους οποίους όμως ακόμα δεν έχουν εκχωρηθεί αρμοδιότητες, αφού ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σχετική Κ.Υ.Α., η οποία όμως θα πρέπει να μην προβαίνει στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και ΤΟ.Κ.Α.Α.. Επιπρόσθετα θα πρέπει να μην φύγουν αρμοδιότητες από τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιών, όπου αποκτήθηκε μεγάλη εμπειρία σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, προς τα ΤΟ.Κ.Α.Α. χωρίς τον αναγκαίο σχεδιασμό και περίσκεψη.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας τονίσουμε, ότι η συνεργασία μεταξύ των Γεωτεχνικών με τα στελέχη του υπουργείου σας έχει συμβάλει στο παρελθόν και ελπίζουμε, ότι θα συνεχίσει να συμβάλει τα μέγιστα, στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Εθνικής μας Οικονομίας.

Αγαπητέ κ. Υπουργέ, εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσπάθεια την οποία κάνετε για τα δάση και τις προστατευόμενες περιοχές και είμαστε πάντα στη διάθεση σας προκειμένου να συμβάλουμε στην προσπάθεια αυτή, γιατί εσείς - τουλάχιστον έμπρακτα - αναγνωρίζετε το ρόλο και τις δυνατότητες συμβολής τόσο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου όσο και του επιστημονικού δυναμικού του».

Τελευταία ενημέρωση: ( 04 11 2008 )
All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website