ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Επιστολή από τις «ΔΟΜΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ» ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ στον Αλ. Κοντό
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 18 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Επιστολή από τις «ΔΟΜΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ» ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ στον Αλ. Κοντό Εκτύπωση E-mail
03 11 2008

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Μετά την εξαγγελία σας ότι, όσον αφορά στα μικρά Σχέδια Βελτίωσης, δεν απαιτείται εμπλοκή Γεωπόνου Μελετητή ούτε στη διαδικασία σύνταξης της αίτησης ούτε και στη διαδικασία της τεχνικής στήριξης μετά την έγκριση, είδαν το φώς της δημοσιότητας πολλές διαμαρτυρίες Συλλόγων Γεωπόνων αλλά και Βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Πολλές από αυτές τις διαμαρτυρίες μας βρίσκουν σύμφωνους. Ένα από τα θέματα των διαμαρτυριών αυτών είναι και το γεγονός ότι αναιρείται η ανάγκη υπογραφής Γεωπόνου Μελετητή από την αίτηση υποψηφιότητας ή την τεχνική στήριξη… ΓιΆ αυτό, θεωρήσαμε καθήκον μας- ως επιστήμονες γεωπόνοι με πολυετή πείρα στη σύνταξη μελετών και την τεχνική στήριξη των παραγωγών, ως πιστοποιημένοι γεωργικοί σύμβουλοι, ως επαγγελματίες που σέβονται και αγαπούν την δουλειά τους, ως γεωπόνοι που συμβάλουν στην ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, και της αγροτικής πολιτικής – να σας αποστείλουμε αυτή την επιστολή.

Στην παρούσα επιστολή λοιπόν, καταθέτουμε τους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ότι πρέπει, και σύμφωνα με τους οποίους απαιτούμε, να κατοχυρώνεται υποχρεωτικά, τουλάχιστον η τεχνική στήριξη του παραγωγού, μετά την έγκριση του σχεδίου του, από πιστοποιημένο γεωπόνο ελεύθερο επαγγελματία. Έτσι, σύμφωνα με το φάκελο υποψηφιότητας και την περιγραφή της δράσης των μικρών Σχεδίων που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ, και πριν την υπογραφή και δημοσιοποίηση των σχετικών ΚΥΑ και ΥΑ, θέλουμε να επισημάνουμε τα σημεία τα οποία καθιστούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ την υπογραφή μας, η οποία καθορίζεται και στο Π.Δ. 344/2000 περί επαγγελματικών δικαιωμάτων μας.


1ο σημείο: «Η αιγοπροβατοτροφική μου εκμετάλλευση να διαθέτει ήδη άδεια λειτουργίας ή να έχω ήδη στην κατοχή μου τα εξής δύο δικαιολογητικά:

1.6.1. Βεβαίωση οικείου Δημάρχου / Κοινοτάρχη ότι η αιγοπροβατοτροφική μου εκμετάλλευση βρίσκεται εκτός ορίων οικισμών του Δήμου / Κοινότητας και

1.6.2. Πράξη χαρακτηρισμού από το οικείο Δασαρχείο για την έκταση στην οποία λειτουργεί η αιγοπροβατοτροφική μου εκμετάλλευση.»

Η άδεια λειτουργίας ή η βεβαίωση του οικείου Δημάρχου και η πράξη αποχαρακτηρισμού του Δασαρχείου που απαιτούνται στην υφιστάμενη (και προφανώς και στην ολοκλήρωση εφόσον σε κανένα σημείο δε γίνεται λόγος για Ε.Π.Ο.) δεν προϋποθέτουν ούτε ύπαρξη οικοδομικής άδειας ούτε έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Εάν λοιπόν κάποιος επενδυτής δε διαθέτει κατάλληλο χώρο για την εγκατάσταση του αμελκτηρίου που θα προμηθευτεί, υποχρεώνεται να κατασκευάσει. Η κατασκευή χώρου άμελξης προϋποθέτει τα εξής :

Α. Απαιτείται αναθεώρηση οικοδομικής άδειας (σε όσες περιπτώσεις υπάρχει). Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η υπογραφή μηχανικού, άρα απαιτούνται επιπλέον έξοδα από τον κτηνοτρόφο.

Β. Απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας (σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχει). Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η έκδοση Ε.Π.Ο., η έκδοση άδειας ίδρυσης, η έκδοση οικοδομικής άδειας και στη συνέχεια η έκδοση άδειας λειτουργίας. Δηλαδή, και σε αυτή την περίπτωση δημιουργούνται επιπλέον έξοδα για τον κτηνοτρόφο. Και στην περίπτωση που εκδίδεται Ε.Π.Ο. στην περιοχή όπου βρίσκεται το ποιμνιοστάσιο, ο παραγωγός θα καταβάλλει το αντίτιμο ώστε να εκδοθεί τελικά η άδεια λειτουργίας. Στην περίπτωση όμως που στην περιοχή όπου βρίσκεται το ποιμνιοστάσιο δεν μπορεί να εκδοθεί Ε.Π.Ο. τι γίνεται; Ποιος θα ενημερώσει τον κτηνοτρόφο;

Οι ίδιες φυσικά διαδικασίες απαιτούνται και για την ανακατασκευή του χώρου άμελξης (για όσους διαθέτουν), για την κατασκευή σιλό και χώρου παγολεκάνης.

Μεταξύ όλων αυτών των επενδύσεων και των μελετών που απαιτούνται, πώς είναι δυνατόν να αποκλείεται η τεχνική στήριξη και η καθοδήγηση από γεωτεχνικό διαπιστευμένο μελετητή;

 

2ο σημείο: «Γνωρίζω ότι για να εγκριθεί η αίτησή μου θα πρέπει να βελτιώνονται οι οικονομικές επιδόσεις της αιγοπροβατοτροφικής μου εκμετάλλευσης ως συνέπεια της υλοποίησης των επενδύσεων που προβλέπονται σε αυτήν. Την απόδειξη του γεγονότος αναθέτω στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων. Η απόδειξη αυτή θα βασίζεται σε προεγκεκριμένη οικονομοτεχνική μελέτη η οποία θα χρησιμοποιηθεί για όλες τις αιτήσεις υποψηφιότητας. Στην περίπτωση που από την μελέτη αυτή διαφανεί ότι οι οικονομικές επιδόσεις της αιγοπροβατοτροφικής μου εκμετάλλευσης δεν βελτιώνονται, αποδέχομαι ότι η αίτησή μου θα απορριφθεί.»

Πιστεύουμε ότι η απόδειξη της βελτίωσης των οικονομικών επιδόσεων μιας αιγοπροβατοτροφικής εκμετάλλευσης μέσω προεγκεκριμένης μελέτης, δεν είναι αρμοδιότητα της Δημόσιας υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ, όπως ακριβώς δεν είναι οι μελέτες των τεχνικών έργων αρμοδιότητα της πολεοδομίας, οι φοροτεχνικές υποθέσεις αρμοδιότητα της εφορίας, η νομική στήριξη των Ελλήνων αρμοδιότητα των νομικών υπηρεσιών του κράτους. Για όλα αυτά προσφέρει τις υπηρεσίες του ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος φορολογείται νόμιμα για την παροχή υπηρεσιών και την τεχνική στήριξη που προσφέρει.

Πώς, από την άλλη πλευρά, θα απορριφθεί αίτηση υποψηφιότητας, όταν για όλες τις αιτήσεις υποψηφιότητας θα χρησιμοποιηθεί η ίδια μελέτη, ενώ παράλληλα δεν αναφέρεται πουθενά ότι θα υπάρξουν κριτήρια αξιολόγησης; Μήπως η… αξιολόγηση θα γίνεται από τους Δημάρχους που θα εκδίδουν τις βεβαιώσεις, από τους Δασάρχες που θα εκδίδουν τις πράξεις αποχαρακτηρισμού, από τους Βουλευτές που θα εξυπηρετούν τα ρουσφέτια ή από τους δημοσίους υπαλλήλους ανάλογα με τις ορέξεις τους για δουλειά ή όχι.


3ο σημείο: «Γνωρίζω ότι στην αιγοπροβατοτροφική εκμετάλλευσή μου πρέπει να τηρώ την πολλαπλή συμμόρφωση.»

Ο κάθε παραγωγός γνωρίζει ότι πρέπει να τηρεί την Πολλαπλή Συμμόρφωση. Και μάλιστα υπογράφει γιΆ αυτή την υποχρέωση κάθε έτος στην αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης που καταθέτει. Γνωρίζει όμως στην πραγματικότητα τι υπογράφει; Τον ενημερώνει κανείς για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει; Ή και αυτό είναι δουλειά των Δημόσιων Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ;

Για ποιό λόγο τότε πιστοποιήθηκαν οι Γεωργικοί Σύμβουλοι; Ιδού το άκρον άωτον της παράνοιας και της κοροϊδίας: Από τη μία πλευρά, επιδοτείται ο παραγωγός για τη Δράση χρήσης Υπηρεσιών Γεωργικού Συμβούλου όσον αφορά την τήρηση της πολλαπλής συμμόρφωσης, και από την άλλη δεν υποχρεώνεται να έχει τεχνική στήριξη από γεωτεχνικό μετά την έγκριση ενός Σχεδίου Βελτίωσης!!


4ο σημείο: «Ανώτατη επιλέξιμη τιμή ανά τ.μ. για κατασκευή χώρου για την εγκατάσταση του αμελκτηρίου : 110 ?»

Όταν σε όλο το ΓΆ ΚΠΣ η ανώτατη επιλέξιμη τιμή ανά τ.μ. για την κατασκευή χώρου άμελξης υπολογίζονταν σε 300? και 330?, αντιλαμβανόμαστε ότι το ποσό που τώρα δίνεται στα μικρά Σχέδια είναι ελάχιστο.

Αν ο παραγωγός επιχειρήσει να δημιουργήσει χώρο άμελξης διαθέτοντας μόνο 110 ?, τότε σε καμιά περίπτωση το κτίσμα που θα κατασκευάσει δεν θα πληροί τις προδιαγραφές για την παραγωγή γάλακτος, από το οποίο παρεμπιπτόντως προέρχεται και η ΦΕΤΑ, την οποία με τόσο κόπο κατοχύρωσε η χώρα μας ως προϊόν πιστοποιημένης προέλευσης. Θα είναι ασφαλώς άδικο να χαθεί ένας τέτοιος τίτλος, αν αφήσουμε τον παραγωγό χωρίς τεχνική στήριξη από επιστήμονες γεωπόνους, που είναι οι μόνοι κατάλληλοι να του υποδείξουν τον οικονομικότερο και λειτουργικότερο τρόπο κατασκευής του κτιρίου, από το οποίο παράγεται το γάλα με το μικροβιολογικό φορτίο που απαιτείται.

Γενικότερα, δεν είναι πρακτική κράτους που εφαρμόζει κοινή ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική και που στοχεύει στην αγροτική ανάπτυξη να εγκρίνει το πρόγραμμα ενός κτηνοτρόφου και μετά να τον αφήνει στο έλεος της τύχης του…


Προτείνουμε να προστεθεί στις επιλέξιμες δαπάνες τουλάχιστον η τεχνική στήριξη που θα παρέχεται στον κτηνοτρόφο μετά την έγκριση του Σχεδίου από διαπιστευμένο γεωτεχνικό μελετητή, δαπάνη η οποία προκύπτει από τον τύπο για τις αμοιβές των γεωπόνων μελετητών σύμφωνα με το ΦΕΚ Β/ 917/5-5-2005


Σε κάθε περίπτωση, για την επιλογή της αμελκτικής μηχανής που θα προμηθευτεί ο παραγωγός, καθώς και για όλες τις άλλες επενδύσεις που επιδοτούνται από τα μικρά Σχέδια, χρειάζεται την καθοδήγηση και τις συμβουλές του ειδικού επιστήμονα, ο οποίος θα τον συμβουλέψει τόσο για το είδος όσο και για το μέγεθος των επενδύσεων που προτίθεται να κάνει.

Ο ειδικός επιστήμονας είναι αυτός που θα τον συμβουλέψει εξ αρχής αν η επένδυση που θέλει να κάνει είναι συμφέρουσα ή όχι για αυτόν.

Ο ειδικός επιστήμονας είναι αυτός που θα του επιστήσει την προσοχή στις όποιες «παγίδες» υπάρχουν σε κάθε επιδοτούμενο πρόγραμμα και στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.

Ο ειδικός επιστήμονας είναι αυτός που θα του παρέχει την τεχνική στήριξη για όσο καιρό διαρκούν οι υποχρεώσεις του.

Και ο επιστήμονας αυτός δεν μπορεί να είναι παρά μόνο ο διαπιστευμένος Σύμβουλος Γεωπόνος.

Διότι χάρη

α. στην επιστημονικά εμπεριστατωμένη εξειδίκευση που διαθέτει,

β. στη δυνατότητα άμεσης, έγκαιρης, έγκυρης, πρόσβασης που έχει σε πηγές ενημέρωσης,

γ. στην αποκλειστική ενασχόλησή του με την αγροτική οικονομία και

δ. στην ανταγωνιστικότητα που επιδεικνύει, καθώς η άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος τού το επιβάλλει,

μπορεί να σταθεί ως σύμμαχος και σύμβουλος του κάθε παραγωγού σε κάθε του κίνηση. Οι πιστοποιημένοι λοιπόν ελεύθεροι επαγγελματίες Γεωπόνοι μελετητές αποτελούμε πολύτιμο εργαλείο, πρόσφορο για αξιοποίηση από το ΥΠΑΑΤ όταν στοχεύει στην αγροτική ανάπτυξη. Είμαστε σημαντικοί ανθρώπινοι πόροι που δεν απαιτούμε περεταίρω κατάρτιση, που δεν επαναπαυόμαστε στην ασφάλεια ενός καθεστώτος μόνιμης απασχόλησης, αλλά είμαστε φορείς γνώσης και καινοτομίας, αρμόδιοι, υπεύθυνοι και ανταγωνιστικοί!

Η απαξίωση του ρόλου μας και η ισοπεδωτική και λαϊκίστικη πολιτική που εφαρμόζει το ΥΠΑΑΤ (και μάλιστα σε ζήτημα απλό, όπως είναι τα μικρά Σχέδια Βελτίωσης) δεν μπορεί να οδηγήσει σε αγροτική ανάπτυξη. Αντίθετα, θα έχει δυσάρεστα αποτελέσματα για την αγροτική οικονομία, που αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, και θα προκαλέσει μέγιστη δυσαρέσκεια (με το ανάλογο πολιτικό κόστος) στα κοινωνικά στρώματα που ζουν από την αγροτική οικονομία…



Αναμένοντας θετικής απαντήσεώς σας,

Με τιμή

Η Συντονιστική Επιτροπή

Βαγενάς Ιωάννης, Μαλλιαράς Αθανάσιος, Τζιάκας Βασίλειος

Διαπιστευμένοι Γεωπόνοι μελετητές, Γεωργικοί Σύμβουλοι

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website