ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Ν.Α.Σερρών: 2η Έκθεση βαμβακοκαλλιέργειας για την περίοδο 2008
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 13 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Ν.Α.Σερρών: 2η Έκθεση βαμβακοκαλλιέργειας για την περίοδο 2008 Εκτύπωση E-mail
24 07 2008

Τα θέματα που αφορούν το βαμβάκι είχαν, στο διάστημα από 6 Ιουνίου έως 24 Ιουλίου, την παρακάτω εξέλιξη:

Καιρός:

Η παρατεταμένη καλοκαιρία που άρχισε από τις 10/6 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού αυτήν την περίοδο.

Αναλυτικά, κατά μήνα, ο καιρός είχε ως ακολούθως:

Ιούνιος: Βροχές σημαντικού ύψους που κάλυψαν όλο το νομό και συνοδεύτηκαν και από πτώση της θερμοκρασίας, σημειώθηκαν στο τετραήμερο  6,7,8 και 9/6.

Από τις 10/6 επικράτησε καλοκαιρία με έντονη ηλιοφάνεια και καλές θερμοκρασίες που τις περισσότερες μέρες κυμάνθηκαν μεταξύ 32 και 35 ºC.

Ιούλιος: Η καλοκαιρία συνεχίζεται. Η θερμοκρασία στο μεγαλύτερο διάστημα, κυμάνθηκε μεταξύ 33-38°C, ενώ κάποιες, λίγες μέρες υποχώρησε στους 30-32°C.

 Τοπικές χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν ζημιές στις 4 του μήνα στο αγρόκτημα του Δήμου Εμμανουήλ Παπά και στις 22 του μήνα στα Δημοτικά διαμερίσματα Χορτερού και Κοίμησης.

 

Καλλιεργητικές εργασίες

Σκαλίσματα: Μετά τις βροχές που προαναφέραμε, οι βαμβακοπαραγωγοί προέβησαν σε σκαλιστήρια για απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας αλλά και καταστροφή των ζιζανίων. Όσα απΆ αυτά έγιναν στην κατάλληλη στιγμή (έγκαιρα και με χωράφια στο ρώγο τους), ωφέλησαν καίρια τις βαμβακοφυτείες οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν στην συνέχεια κατά τον καλύτερο τρόπο την καλοκαιρία που ακολούθησε. Υπήρξαν όμως και φέτος κάποιοι παραγωγοί (κυρίως στην περιοχή Βισαλτίας), που από αντιοικονομική θεώρηση του κόστους ή παράδοξες απόψεις ότι δεν είναι απαραίτητο γενικώς το σκάλισμα στο βαμβάκι, παρέλειψαν να πραγματοποιήσουν αυτήν την τόσο κρίσιμη, την εκ των ουκ άνευ για την βαμβακοκαλλιέργεια, καλλιεργητική επέμβαση. Αδίκησαν έτσι τις φυτείες τους που έμειναν καθηλωμένες και μη έχοντας ακόμα αναλάβει, υπολείπονται και τώρα σημαντικά των υπολοίπων φυτειών.

Λιπάνσεις: Με το τελευταίο σκαλιστήρι εφαρμόστηκε και η δεύτερη δόση της βασικής λίπανσης, όπως από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, με διανομή σχετικού φυλλαδίου, είχαμε συστήσει στους βαμβακοπαραγωγούς.

Σημειώνουμε ότι ο αριθμός των βαμβακοπαραγωγών που τα δύο τελευταία χρόνια είχε περιορίσει τη λίπανση για μείωση του κόστους, φέτος, παρά την μεγάλη αύξηση της τιμής των λιπασμάτων, περιορίστηκε σημαντικά, αφού έγινε αντιληπτή η αντιοικονομικότητα της μειωμένης λίπανσης.

Ποτίσματα:  Τα ποτίσματα ξεκίνησαν, με καθυστέρηση σε αρκετές περιπτώσεις, στο  3ο δεκαήμερο του Ιουνίου, πρώτα στα υψώματα και σε αδύνατα χωράφια και σιγά- σιγά άρχισαν να γενικεύονται.

Η καθυστέρηση στην έναρξη των ποτισμάτων σε κάποια χωριά που ποτίζουν με πετρέλαιο, οφείλονταν όχι στην άγνοια των παραγωγών, αλλά σε συνειδητή, ύστερα από την φετινή εκτίναξη των τιμών του, μετάθεση των ποτισμάτων σε φάσεις που το βαμβάκι είναι πιο απαιτητικό σε νερό, με σκοπό τον περιορισμό του κόστους.

 

Εξέλιξη της καλλιέργειας – επίδραση του καιρού στην εξέλιξή της

 

 Κάποιες δυσκολίες στο φύτρωμα και οι σηψιρριζίες που εκδηλώθηκαν σε πολλά χωράφια είχαν σαν αποτέλεσμα η εικόνα των βαμβακιών να μην είναι ιδιαίτερα  ικανοποιητική μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Οι βροχές που σημειώθηκαν στο διάστημα 6- 9/6,  σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία που άρχισε να αυξάνεται αλλά και τα σκαλιστήρια που διενεργήθηκαν, βοήθησαν τελικά τα βαμβάκια να συνέλθουν και να μπουν σε μια διαδικασία γρήγορης ανάπτυξης.

Η συνεχής για 40 μέρες καλοκαιρία που ακολούθησε, με ηλιοφάνεια και πολύ ευνοϊκές θερμοκρασίες, βοήθησε τις βαμβακοφυτείες να μπουν πρώιμα στη φάση της αναπαραγωγής. Από τα μέσα Ιουνίου άρχισε η εμφάνιση των χτενιών και μετά το πρώτο 5ήμερο του Ιουλίου η εμφάνιση λουλουδιών.

Σήμερα το σύνολο, σχεδόν, της βαμβακοκαλλιέργειας έχει πολύ πλούσια καρποφορία, εικόνα που προκαλεί, για την ώρα, αισιοδοξία στους βαμβακοπαραγωγούς για μια παραγωγική χρονιά.

Η πρώιμη και πλούσια καρποφορία σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες ψηλές θερμοκρασίες κράτησαν σχετικά κοντά τα φυτά του βαμβακιού, με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί μέχρι τώρα η εφαρμογή ανασχετικών ανάπτυξης

 

Φυτοϋγιεινή κατάσταση – ωφέλιμα έντομα

 

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

 

Αδρομύκωση: Ο ζεστός και ξερός καιρός δεν επέτρεψε και την ελάχιστη εκδήλωσή της. Ανύπαρκτη, ουσιαστικά, η ασθένεια.

 

ΕΧΘΡΟΙ

 

Ιασσίδες: Έκαναν και φέτος την εμφάνισή τους μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και δημιούργησαν ανησυχία στους παραγωγούς, δεδομένης της πολύ έντονης περσινής εμφάνισής τους. Συστήσαμε στους παραγωγούς ψυχραιμία με βασικό πάντοτε στόχο να διασφαλίσουμε την τόσο σημαντική για την φυτοπροστασία διάσωση των ωφελίμων εντόμων. Τελικά, δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη έξαρση και οι πληθυσμοί τους, που ήταν πολύ μικρότεροι από τους περσινούς, υποχώρησαν δραστικά με την ωρίμανση των φυτών στις αρχές Ιουλίου. Πολύ λίγοι παραγωγοί (και αυτοί από υπερβολική ανησυχία) προχώρησαν σε χημική καταπολέμηση.

Τετράνυχος: Περιορισμένη προσβολή σε κάποια χωράφια κυρίως στη δυτική πλευρά του νομού.

Αφίδες: Ασήμαντη εμφάνισή τους σε κάποια χωράφια. Στους βαμβακοπαραγωγούς έχει γίνει πλέον βίωμα να εμπιστεύονται την εξάλειψη της προσβολής στη δράση των ωφελίμων εντόμων.

Πράσινο σκουλήκι: Τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου εμφανίστηκε η πρώτη (για το βαμβάκι) γενεά του. Έγκαιρα, στις 2 Ιουλίου, εκδώσαμε δελτίο προειδοποίησης, στο οποίο ενημερώναμε και υποδεικνύαμε στους βαμβακοπαραγωγούς τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισής του.

Οι πληθυσμοί αυτής της γενεάς ήταν μικροί και οι παραγωγοί, ακολουθώντας τις υποδείξεις μας, απέφυγαν τους ψεκασμούς και ελάχιστοι προχώρησαν σε χημική καταπολέμηση. Έτσι τα ωφέλιμα έντομα που εγκαταστάθηκαν στις βαμβακοφυτείες από τις αρχές Ιουνίου δεν ζημιώθηκαν με άσκοπους ψεκασμούς ούτε το μήνα Ιούλιο και ως πολύτιμο κεφάλαιο συνοδεύουν την καλλιέργεια ενόψει της επικίνδυνης δεύτερης γενιάς, που αναμένεται στις αρχές Αυγούστου.

 

Γενικές παρατηρήσεις για τη βαμβακοκαλλιέργεια

 

Στην πρώτη φετινή έκθεσή μας αναφερόμασταν στη στροφή προς την καλλιέργεια των δημητριακών. Στο διάστημα που μεσολάβησε φαίνεται να ξεχωρίζει η τιμή του σκληρού σιταριού, ενώ για το μαλακό και το καλαμπόκι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες οι περί τις τιμές προβλέψεις. Έτσι ο «πυρετός του σιταριού», στον οποίο είχαμε αναφερθεί, φαίνεται να επικεντρώνεται στο σκληρό σιτάρι. Οι αυξημένες απαιτήσεις σε νερό του καλαμποκιού (ιδιαίτερα κοστοβόρο όπου το πότισμα γίνεται με πετρέλαιο) και το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών των λιπασμάτων, θα περιορίσουν την καλλιέργειά του στις παραδοσιακές περιοχές με χαμηλό κόστος άρδευσης.

Από την άλλη μεριά η αλλαγή του κανονισμού βαμβακιού που αποφασίστηκε στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στη συνεδρίασή του στις 23/6/08 και σύμφωνα με τον οποίο μπορεί η συνδεδεμένη ενίσχυση να φθάσει τα 80,56 ευρώ/στρέμμα (αν υποχωρήσει η καλλιέργεια στα 2.500.000 στρέμματα), είχε θετικό αντίκτυπο στις τάξεις των βαμβακο-παραγωγών. Σε συνδυασμό με τις μειωμένες απαιτήσεις σε λίπασμα και αρδευτικό νερό της βαμβακοκαλλιέργειας, δημιουργούνται συνθήκες σταθεροποίησης ή και μικρής αύξησης της έκτασης, με την προϋπόθεση φυσικά ικανοποιητικών τιμών του προϊόντος.

 Τα παραπάνω φαίνεται να έχουν σαν αποτέλεσμα η βαμβακοκαλλιέργεια να παραμείνει  κεντρική εαρινή καλλιέργεια στο νομό μας.

Τέλος, ένα ζήτημα που θέτουν με ιδιαίτερη ένταση οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αυτό της καταχρηστικής – εικονικής καλλιέργειας σε άγονα ξηρικά χωράφια ή μετά την καλλιέργεια σιτηρών, με μοναδικό σκοπό την λήψη της συνδεδεμένης στρεμματικής ενίσχυσης. Αφού οι σχετικοί παραβάτες των προηγούμενων ετών εισέπραξαν ανενόχλητοι τις σχετικές ενισχύσεις, επόμενο ήταν περισσότεροι παραγωγοί να μπουν φέτος σΆ αυτόν τον πειρασμό. Είναι απαίτηση της τάξης των βαμβακοπαραγωγών οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, με στόχο την πλήρη εξάλειψη του φαινομένου στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Η αλλαγή του κανονισμού που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, καθιστά επιτακτικό τον αυστηρό έλεγχο αυτού του φαινομένου, αφού οι ενισχύσεις που θα εισπράττουν καταχρηστικά αυτοί οι «καλλιεργητές» θα αφαιρούνται άμεσα από τις ενισχύσεις που δικαιούνται οι πραγματικοί βαμβακοπαραγωγοί.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website