ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Η ΠΑΣΕΓΕΣ για την πορεία του εμπορικού ισοζυγίου
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 12 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Η ΠΑΣΕΓΕΣ για την πορεία του εμπορικού ισοζυγίου Εκτύπωση E-mail
19 07 2008

Περαιτέρω επιδείνωση παρουσιάζει το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων το πρώτο τετράμηνο του 2008 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Πρόκειται για μια αρνητική διαφορά της τάξεως του 10,6% στο πρώτο τετράμηνο του έτους (από -745 εκατ. ευρώ σε -824 εκατ. ευρώ το 2008). Αυτό τόνισε στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Τσιφόρος,  ο οποίος υπογράμμισε ότι “η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια της αρνητικής εξέλιξης του εμπορικού ισοζυγίου του αγροτικού τομέα, μια και το έλλειμμα του 2007 έφτασε στο ύψος των 2,6 δις ευρώ, αυξημένο κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος”.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αγροτικός τομέας υφίσταται άμεσα τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, ιδιαίτερα έντονες κατά το 2006 και κατά το 2007, με αποτέλεσμα τη σημαντική κάμψη της παραγωγής στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, όπως στη σταφίδα (-46%), στο βαμβάκι (-30%), στα σιτηρά (-25%), στο ελαιόλαδο (-22%) και στο κρασί (-14%). Από την άλλη πλευρά αυξήθηκε σημαντικά η αξία των εισαγωγών δημητριακών, κυρίως των σιτηρών, εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης και των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 η αξία των εισαγομένων σιτηρών πλησίασε τα 485 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 48% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Να αναφερθεί ότι το 2007 για εισαγωγές μαλακού σιταριού αρτοποιίας μόνο, ξοδέψαμε περίπου 232 εκατ. ευρώ. Είναι συνεπώς σαφής η ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα, με αύξηση των επενδύσεων αλλά και με την προσαρμογή του προς ένα αμιγώς διατροφικό παραγωγικό σύστημα, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης τροφίμων.

Τονίζεται ότι οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα ενισχύονται ελάχιστα από το νέο αναπτυξιακό νόμο. Από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι σήμερα ο πρωτογενής τομέας απέσπασε μόλις το 4% του προϋπολογισμού των εγκριθέντων επενδυτικών σχεδίων που κυρίως κατευθύνονται στο δευτερογενή τομέα (60%) και στον τουρισμό (30%).

Χωρίς ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης, κυρίως προς τον τομέα της κτηνοτροφίας, ο αγροτικός χώρος, με τη συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος, υφίσταται και θα υποστεί εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες.

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website