ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ: Πολιτική δραστικής συρρίκνωσης
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 23 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ: Πολιτική δραστικής συρρίκνωσης Εκτύπωση E-mail
13 07 2008

Τη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας, με παράλληλη συρρίκνωση του αριθμού των βαμβακοπαραγωγών επιδιώκουν ΕΕ και κυβέρνηση με το νέο κανονισμό που ψηφίστηκε στις 23/6 στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και θα ισχύσει από το 2009. Με τα κονδύλια για το βαμβάκι παγωμένα στα επίπεδα του 2000 - 2002, θα επιδιωχτεί να επιδοτούνται λιγότερα στρέμματα και οι όποιες επιδοτήσεις να πηγαίνουν σε λίγους μεγαλοβαμβακοπαραγωγούς. Στη λογική αυτή ψηφίστηκε η μείωση του πλαφόν της βαμβακοκαλλιέργειας για τον υπολογισμό του συνδεδεμένου στρεμματικού πριμ από τα 3.700.000 στα 2.500.000 στρέμματα. Ανάλογη μείωση υπήρξε και για την Ισπανία όπου το πλαφόν πήγε από 700.000 στρέμματα στα 480.000 στρέμματα.

Η κυβέρνηση και με την ψήφιση αυτού του κανονισμού έδειξε ότι κινείται σταθερά στη ρότα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Η εμφάνιση ως μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία της ψήφισης του νέου κανονισμού για το βαμβάκι, γίνεται για να ριχτεί στάχτη στα μάτια των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο για πολύμηνες διαπραγματεύσεις, αλλά το θέμα έκλεισε από την Ειδική Επιτροπή Γεωργίας της ΕΕ και πέρασε ως σημείο Α', χωρίς να συζητηθεί, δηλαδή, από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Μια μικροκαθυστέρηση που υπήρξε για να ψηφιστεί ο κανονισμός, οφειλόταν επειδή έκαναν πάλι προσφυγή Ισπανοί εκκοκκιστές. Αλλά μάλλον αυτά για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ψιλά γράμματα, μπρος στη δημιουργία εντυπώσεων...

Τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς εμπαίζουν και όσοι διαλαλούν ότι ο νέος κανονισμός είναι θετικός. Στην πράξη αυτό που επιδιώκεται είναι να βγουν από τη μέση οι μικρομεσαίοι παραγωγοί όσο γρηγορότερα γίνεται. Αλλωστε, αυτή είναι συνολικότερα η κατεύθυνση της νέας ΚΑΠ. Για παράδειγμα, οι προτάσεις του «ελέγχου υγείας» της νέας ΚΑΠ αποκλείουν των επιδοτήσεων όσους καλλιεργούν κάτω από 10 στρέμματα. Δηλαδή, αν περάσει αυτή η πρόταση τα 10 στρέμματα με βαμβάκι δε θα επιδοτούνται από το 2010. Ετσι με το 65% της επιδότησης να παραμένει αποσυνδεδεμένο, τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, τις μη βιώσιμες εμπορικές τιμές, τον αποδεκατισμό των επιδοτήσεων και του αγροτικού εισοδήματος από τον πληθωρισμό, συν τα άλλα περιοριστικά μέτρα που σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση, όπως να μην επιδοτούνται χωράφια που δεν έχουν μεγάλες αποδόσεις, γίνεται φανερό πως δημιουργείται αρνητικό περιβάλλον για την επιβίωση των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών.

Από την κυβέρνηση και τους παρατρεχάμενούς της αυτό που διαφημίζεται μόνο είναι πως η επιδότηση θα πάει από τα 54,6 ευρώ το στρέμμα στα 80,56 ευρώ το στρέμμα. Δε λένε όμως ότι αυτό θα γίνει μόνο αν η βαμβακοκαλλιέργεια μειωθεί από τα 3.700.000 στρέμματα στα 2.500.000 στρέμματα. Το ποσό που θα δίνεται για τη συνδεμένη ενίσχυση θα είναι σταθερό μέχρι το 2013 (201,4 εκατ. ευρώ) και αυτό θα μοιράζεται ανάλογα με τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν. Εστι, αν καλλιεργηθούν 2.500.000 στρέμματα που είναι η κατώτατη εγγυημένη έκταση τότε η συνδεδεμένη ενίσχυση γίνεται 80,56 ευρώ. Αν για παράδειγμα καλλιεργηθούν 2.700.000 στρέμματα τότε η συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση γίνεται 74,59 ευρώ, στα 3.000.000 στρέμματα 67,13 ευρώ, στα 3.400.000 στρέμματα 59,23 ευρώ και στα 3.700.000 στρέμματα που είναι το τωρινό πλαφόν γίνεται 54,43 ευρώ.

Διαφημίζεται, επίσης, από την κυβέρνηση ο Εθνικός Φάκελος και 4 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σχετικά. Ομως, αυτό το ποσό είναι ψίχουλα για να στηριχτεί και να ενισχυθεί η ανάπτυξη της βαμβακοκαλλιέργειας. Επίσης, τι σόι επιτυχία είναι το ότι θα δοθούν και 20 λεπτά το στρέμμα για 2.500.000 στρέμματα για τα μέλη της διακλαδικής οργάνωσης στο βαμβάκι;... Μέχρι τώρα δινόταν 1 ευρώ το στρέμμα για 3.700.000 στρέμματα.

 

Πορεία μείωσης

Το ζήτημα όμως είναι ότι η βαμβακοκαλλιέργεια οδηγείται εδώ και χρόνια στη συρρίκνωση, με διοικητικά μέτρα περιορισμού, που εφάρμοσαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στη συνέχεια, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και την αποδέσμευση του 65% της επιδότησης, μειώθηκε ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα, το 2006 καλλιεργήθηκαν 3.760.000 στρέμματα, το 2007 3.400.000 και φέτος εκτιμάται ότι τα στρέμματα που σπάρθηκαν είναι λιγότερα από 3.000.000. Πάντως, πριν το 2001 καλλιεργούνταν περισσότερα από 4.000.000 στρέμματα. Η παραγωγή επίσης ξεπερνούσε τότε τους 1.300.000 τόνους, στη συνέχεια την κατέβασαν με διοικητικά μέτρα περιορισμού στους 1.150.000 τόνους, ενώ το 2006 ήταν 900.000 τόνοι και το 2007 800.000 τόνοι.

Κι όπως φαίνεται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ επιδιώκουν τη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας και να βγάλουν από τη μέση τους μικρομεσαίους παραγωγούς, προκειμένου να μοιράζονται οι όποιες επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ σε λίγους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες. Αλλωστε, στη λογική αυτή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Γκλαβάκης είχε εισηγηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο να είναι τα πλαφόν 2.700.000 στρέμματα, για να είναι το συνδεδεμένο πριμ 75 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, από την πλευρά της, είχε ζητήσει το πλαφόν να είναι 2.600.000 στρέμματα.

Για την ψήφιση του αρνητικού αυτού κανονισμού για το βαμβάκι έχουν τεράστιες ευθύνες οι ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ και οι διοικήσεις ορισμένων δευτεροβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, οι οποίες ευθυγραμμιζόμενες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν προτείνει και πίεζαν προς αυτήν την κατεύθυνση να μειωθεί η βαμβακοκαλλιέργεια και να διατηρηθούν τα κοινοτικά κονδύλια του βαμβακιού στο επίπεδο του μέσου όρου της τριετίας 2000 - 2002. Για να αυξηθεί η χρηματοδότηση ούτε λόγος. Για να αυξηθεί η επιδότηση ούτε κουβέντα.

 

Αγωνιστική απάντηση

Στον αντίποδα στέκεται η ΠΑΣΥ, εκφράζοντας τη ριζική διαφωνία της με το νέο κανονισμό για το βαμβάκι. Είναι ένας κανονισμός που αποδείχνει για άλλη μια φορά τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της ΚΑΠ, με τον οποίο συμφωνούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και αγωνιστικά να διεκδικήσουν να καταργηθεί η ποσόστωση στο βαμβάκι και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, να αναπροσαρμοστούν σύμφωνα με τον πληθωρισμό τα κοινοτικά κονδύλια του βαμβακιού, να συνδεθεί ολόκληρη η επιδότηση με την παραγωγή, για να αναπτυχθεί η βαμβακοκαλλιέργεια και να διασφαλιστεί το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών.

 

Η ΠΑΣΥ καλεί επίσης τους βαμβακοπαραγωγούς:

Να απομονώσουν τις ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ που στον κανονισμό του βαμβακιού αποδείχτηκαν «βασιλικότεροι του βασιλέως» και να αποκαλύψουν την υποκρισία τους, επειδή, την ίδια περίοδο που διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, προτείνουν μακροχρόνιο πάγωμα των επιδοτήσεων.

Να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Να συγκρουστούν με την ΚΑΠ που τους ξεκληρίζει, με στόχο την ανατροπή της, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.

 

Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ
(Δημοσιεύτηκε στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website