Πραγματοποιήθηκε με
τεράστια επιτυχία η ημερίδα «Βιολειτουργικά τρόφιμα & Ειδικά
προϊόντα διατροφής - χωρίς γλουτένη: Η καινοτομία στον τομέα των
Ελληνικών τροφίμων», που διοργάνωσε, στις Σέρρες, η γνωστή εταιρεία
παραγωγής αλεύρων, σιμιγδαλιών και προϊόντων εξειδικευμένης διατροφής
«ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ Α.Ε.», στο πλαίσιο του υποέργου «ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΤΥΟ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ», που εντάχθηκε στο
Ε.Π.ΑΝ. του ΥΠ.ΑΝ. Στο δίκτυο, εκτός από την «ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ
Α.Ε.» συμμετέχουν το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ
ΑΠΟΔΟΣΗΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, το ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΑΘΗΝΑΣ, το ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ &
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΓΡΟΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.
Στους, πάνω από 300, συμμετέχοντες στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν: α)
τα αποτελέσματα της συνεργασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των
Ερευνητικών Κέντρων με την εταιρεία «ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ Α.Ε.», β) τα βιολειτουργικά προϊόντα που θα διαθέσει στην Ελληνική και ξένη αγορά η εταιρεία και γ) η νέα γκάμα των εξειδικευμένων μιγμάτων αλεύρων-χωρίς γλουτένη που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το προσεχές διάστημα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Βουλευτές κ.κ. Αχ. Καραμανλής, Θ.
Λεονταρίδης, Μ. Μπόλαρης, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη και του Δημάρχου
Σερρών, ο Αντινομάρχης κ. Β. Κοσλίδης, ο Δημ. Σύμβουλος Σερρών Γ.
Πεχλιβανίδης, ο Διοικητής της 10ης Ταξιαρχίας κ. Αθ. Τσιτσιφύλλλας, ο
Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Δνσης Σερρών κ. Στ. Μάνδαλος, ο Πρόεδρος
του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών κ. Άρης Δρογαλάς, ο
Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Θ. Μαρκόπουλος, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού
Συλλόγου Σερρών κ. Αρ. Ρόντση, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών
Ελλάδος κ. Μ. Μούσιος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Σερρών κ.
Αντ. Τσακανιάς, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Αλευροβιομηχανιών κ.
Δ. Χαλάτσογλου, η Διευθύντρια της Γ.Γ.Ε.Τ. του ΥΠ.ΑΝ. κα Μ. Μποφάκου, ο
Υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα
Δρ. Στ. Σεκλιζιώτης, η Διευθύνων εταίρος του «ΟΜΙΛΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ» κα.
Ήβη Νανοπούλου, η συγγραφέας πολλών βιβλίων μαγειρικής κα. Μαρία Λόη, ο
παρουσιαστής κ. Χρ. Νέζος, η Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου
Πασχόντων από Κοιλιοκάκη κα. Άννα Πατεράκη, εκπρόσωποι μεγάλων
αρτοβιομηχανιών της χώρας, ανώτερα στελέχη και Διευθυντές Τραπεζών,
αντιπροσωπεία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, επιχειρηματίες από τις
Σέρρες, την Ελλάδα, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Πολωνία,
αντιπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών, Γιατροί και Φαρμακοποιοί,
Γεωπόνοι, συνεργάτες της επιχείρησης, εκπρόσωπος της «ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ», της
«ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ», της «ΜΥΛΟΙ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ», κ.α.
Γραπτούς αλλά και οπτικοακουστικούς χαιρετισμούς, λόγω της απουσίας
τους από την εκδήλωση, που οφείλονταν σε αμετάθετες υποχρεώσεις,
απέστειλαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτας κ.κ.
Θεολόγος, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, ο Υφυπουργός
Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο Υφυπουργός
Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης &
Τροφίμων κ. Κ. Κιλτίδης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών
Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠ.ΕΞ. κ. Θεόδωρος
Σκυλακάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υ.ΜΑ-Θ. Καθ. Λουκάς Ανανίκας, ο
Ειδικός Γραμματέας Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΕΞ. κ.
Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, το Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΕ κ.
Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Β.Ε. κ. Βασίλης Θωμαϊδης, οι
Έλληνες Ευρωβουλευτές κ.κ. Γ. Γκλαβάκης, Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου,
Ευαγγελία Τζαμπάζη, ο Πρώην Υφυπουργός-Βουλευτής κ. Γ. Ανθόπουλος κ.α.
Καλωσορίζοντας τους συνέδρους, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας
κ. Στέφανος Καπλανίδης, παρουσίασε την επιχειρηματική διαδρομή του
«ΟΜΙΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ» ο οποίος σήμερα αποτελείται από
τέσσερις (4) εταιρείες-μέλη: την «ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ Α.Ε.», την ΦΑΡΜΑ
ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ Α.Ε.», την «K-Con/ΚΑΠΛΑΝΙΔΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ» και την
«ΚΑΠΛΑΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ». Ενός ομίλου, που πέρα από την επιστημονική
οργάνωση, την εφαρμογή τεχνοκρατικών συστημάτων management και
marketing, αποτέλεσε όραμα, έμπνευση και δημιούργημα του Προέδρου του
Ομίλου κ. Ιορδάνη Καπλανίδη, τον οποίο σΆ αυτή την – σχεδόν μισού αιώνα
- επιχειρηματική πορεία συμπαραστάθηκε, εμψύχωσε και αποτέλεσε
κινητήρια δύναμη δημιουργίας η κα. Ιωάννα Καπλανίδου. Στην αρχική
του εισήγησή ο Καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας αναφέρθηκε στο ανθρώπινο
δίκτυο που επιμορφώθηκε στο πλαίσιο του έργου σχετικά με τη παραγωγή
και αξιολόγηση της δραστικότητας των βιολειτουργικών τροφίμων. Οι
συμμετέχοντες στο δίκτυο επιστήμονες της εταιρείας – υπό την καθοδήγηση
του κ. Δημ. Κουρέτα - εκπαιδεύτηκαν για τον τρόπο εκχύλισης, την in
vitro βιοδραστικότητα, τον εμπλουτισμό, και την αξιολόγηση της
κυτταροπροστασίας in vitro και in vivo, με στόχο την ταχύτατη προώθηση
των διαδικασιών παραγωγής βιολειτουργικών τροφίμων από την «ΜΥΛΟΙ
ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ Α.Ε.». Ακολούθως ο Αν. Καθηγητής του Χαροκόπειου
Πανεπιστημίου κ. Βάϊος Καραθάνος, παρουσίασε τις ιδιότητες και τα
χαρακτηριστικά των Βιολειτουργικών Αλεύρων που θα διαθέσει στην αγορά η
«ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ Α.Ε.». Τα άλευρα αυτά παράγονται με προσθήκη
συστατικών που τα ίδια δεν τα περιέχουν ή με ενίσχυση των ήδη
υπαρχόντων σε αυτά συστατικών. Το βασικό χαρακτηριστικό των τροφίμων
αυτών είναι ότι τα λειτουργικά ή βιοδραστικά συστατικά, είναι φυτικής
προέλευσης, τα οποία παρέχουν την κυρίως ευεργετική δράση για την υγεία
του ανθρώπου. Ο αν. Καθηγητής Βιοχημείας στο ΑΠΘ κ. Βασίλης
Μούγιος παρουσίασε τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής και τις
επιστημονικές έρευνες που υποστηρίζουν τη μειωμένη επίπτωση
καρδιαγγειακών παθήσεων σε όσους ακολουθούν τη μεσογειακή δίαιτα. Η
Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc. κα. Αλεξάνδρα Κισκίνη, στην εισαγωγή της
εξήγησε στους καλεσμένους το ρόλο και τη σύσταση της γλουτένης καθώς
και τι είναι η Κοιλιοκάκη (ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη). Με
δεδομένο ότι ο επιπολασμός της ασθένειας ανέρχεται στο 0.5-1% του
πληθυσμού της Ευρώπης και το γεγονός ότι η μοναδική θεραπεία των
πασχόντων από κοιλιοκάκη είναι ο δια βίου αποκλεισμός της γλουτένης από
τη διατροφή του πάσχοντος, αλλά και κατΆ επέκταση ο αποκλεισμός όλων
των προϊόντων, που περιέχουν - εμφανώς και μη - σιτάρι, κριθάρι,
σίκαλη, dinkel, kamut, ενώ ο ρόλος της βρώμης είναι αμφιλεγόμενος. Τα
μίγματα αλεύρων χωρίς γλουτένη, που παρασκευάζονταν αποσκοπούσαν αρχικά
στην κάλυψη των βασικών αναγκών των ασθενών με κοιλιοκάκη, ενώ σήμερα η
τάση είναι η παραγωγή προϊόντων με αυξημένο διατροφικό περιεχόμενο. Σε
αυτές τις τάσεις προσαρμόζεται και ο σχεδιασμός της «ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ
Α.Ε.». Η κα Κισκίνη, τόνισε πως «τα προϊόντα χωρίς γλουτένη, που
κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά προέρχονται από το εξωτερικό και η
«ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ Α.Ε.» είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία διάθεσης αλεύρων
και ετοίμων μειγμάτων αλεύρων, χωρίς γλουτένη». Τελευταίος
εισηγητής ο Χημικός και Γενικός Δντης της «ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ Α.Ε.» κ.
Δημήτρης Τσιλιακούδης ο οποίος παρουσίασε τη δραστηριότητα του «ΟΜΙΛΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ» αλλά και της «ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ Α.Ε.»
«ξεδιπλώνοντας» συγχρόνως τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας αναφορικά
με τα βιολειτουργικά τρόφιμα και τα ειδικά προϊόντα διατροφής χωρίς
γλουτένη που θα κυκλοφορήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα. Ο κ.
Τσιλιακούδης αναφέρθηκε επίσης και στην στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής
Ευθύνης που υιοθετεί η εταιρεία με έμφαση στην ανθρωπιστική και
κοινωνική βοήθεια και την (υπο)στήριξη αθλητών και αθλημάτων. Κλείνοντας
την εισήγησή του ο κ. Τσιλιακούδης, αναφέρθηκε στο όραμα-στόχο της
εταιρείας για την Τοπική Ανάπτυξη, που εδράζεται σε συνέργιες, στη
συνεννόηση, στην σοβαρότητα, τη συνέπεια, την ολική ποιότητα, την
καινοτομία και τη διαφοροποίηση. Ακολούθως ο Πρόεδρος του «ΟΜΙΛΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ» κ. Ιορδάνης Καπλανίδης συνυπέγραψε με τον
Καθηγητή κ. Δημήτρη Κουρέτα «Μνημόνιο Συνεργασίας» και ο Διευθύνων
Σύμβουλος της «ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ Α.Ε.» κ. Στέφανος Καπλανίδης συνυπέγραψε
«Μνημόνιο Συνεργασίας» με την Τεχνολόγο Τροφίμων Κα Αλεξάνδρα Κισκίνη. Την
εκδήλωση συντόνισαν ο Καθηγητής της Φαρμακευτικής Αθηνών κ. Λέαδρος
Σκαλτσούνης και ο Διευθυντής Διοικητικής Υποστήριξης του «ΟΜΙΛΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ», Γεωπόνος κ. Αθανάσιος Μπαντής. Ακολούθησαν
τοποθετήσεις και ερωτήσεις από μέρους των συνέδρων και η βραδιά
ολοκληρώθηκε με την παράθεση δείπνου, στο οποίο προσφέρθηκαν τοπικά
πιάτα, μαγειρεμένα με κρέατα, κρεατοσκευάσματα και άλευρα του «ΟΜΙΛΟΥ
ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσκεκλημένοι δοκίμασαν
και διάφορα αρτοπαρασκευάσματα φτιαγμένα με βιολειτουργικό αλεύρι, τα
οποία περιείχαν αντιοξειδωτικές ουσίες από την Ελληνική χλωρίδα. |