ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow O Aλ. Κοντός για την Παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και τις προκλήσεις από τις κλιματικές αλλαγές
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 303 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
O Aλ. Κοντός για την Παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και τις προκλήσεις από τις κλιματικές αλλαγές Εκτύπωση E-mail
04 06 2008

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, παρίστατο σήμερα, Τετάρτη 4 Ιουνίου στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την Παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και τις προκλήσεις από τις κλιματικές αλλαγές και τη Βιοενέργεια που διοργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων στη Ρώμη. Τον Υπουργό συνόδευσε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Χρήστος Αυγουλάς.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Κοντού:

 «H κρίση που αφορά την επισιτιστική ασφάλεια και την επάρκεια των τροφίμων, η οποία επηρεάζει έντονα τους λιγότερο προνομιούχους συνανθρώπους μας σήμερα, παρουσιάζεται σε μια εποχή που επανακαθορίζεται το παγκόσμιο status quo σίτισης, καθώς και η οικονομική ανάπτυξη.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η κινητήρια δύναμη και οι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη των αγορών, την κατανάλωση τροφίμων και τη γεωργική παραγωγή που συνδέεται άμεσα με τα παραπάνω, ενσωματώνουν διαρθρωτικά αλλά και προσωρινά στοιχεία, όπως:

• την αλλαγή του κλίματος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου,
• την αύξηση των τιμών της ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο),

• την επέκταση της παραγωγής βιοκαυσίμων πρώτης και δεύτερης γενιάς,

• την αστυφιλία,

• τις παγκόσμιες νομισματικές διαφοροποιήσεις,

• τις ανατιμήσεις στον τομέα των εισροών.

Η ανεπάρκεια και οι υψηλές τιμές των βασικών ειδών διατροφής, έχουν προκαλέσει σημαντικές εντάσεις σε παγκόσμια κλίμακα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, αλλά και των τελευταίων μηνών.

Η επιταχυνόμενη άνοδος των τιμών των τροφίμων προκαλεί κοινωνικές αναταραχές στις αναπτυσσόμενες χώρες, με ισχυρές επιδράσεις στον αναπτυγμένο κόσμο.

Παγκόσμιες οργανώσεις, όπως o FAO, ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα, έχουν προβλέψει θεαματικές αλλαγές στα πρότυπα της διατροφής, μέχρι το 2020: Εκτιμάται ότι η παραδοσιακή διατροφή η οποία βασιζόταν στα σιτηρά, προοδευτικά θα αντικατασταθεί, σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό βαθμό, από προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας (κυρίως ζωικά προϊόντα), ενώ η ζήτηση τροφίμων εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Η παγκόσμια κοινότητα αναμένει αμέσως ένα πλαίσιο δράσεων με βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες προσεγγίσεις που, μεταξύ άλλων, θα εδραιώνει την αίσθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στις κοινωνίες μας και θα αναπτύσσει ακόμα περισσότερο το στοιχείο της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των λαών της γης.

Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη, τώρα περισσότερο από ποτέ, όλοι μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και πολιτικές, προς την κατεύθυνση του περιορισμού της παρούσας κρίσης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου της πείνας, της αστάθειας και της ρευστότητας των αγορών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πολιτικές για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, τη διαχείριση των κρίσεων και τη διαφύλαξη της αειφορίας, φαίνεται ότι είναι απόλυτα αναγκαίες για τη στήριξη της γεωργικής παραγωγής και την παραγωγή τροφίμων».

Καταλήγοντας ο Υπουργός, κ. Κοντός , τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

«Κέντρο βάρους των στόχων μας πρέπει να αποτελεί:

Η αύξηση της παραγωγικότητας στον τομέα της γεωργίας, μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, τόσο στην ΕΕ όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες,

η παροχή συνδρομής προς τις πιο φτωχές χώρες,

η φιλόδοξη και ισόρροπη συμφωνία στο πλαίσιο του Γύρου της Ντόχα,

ο επανακαθορισμός του στόχου της παραγωγής βιοκαυσίμων σε διεθνές επίπεδο, κ.α.

Η Ελλάδα έχει ήδη συμβάλλει και θα συνεχίσει να συμβάλει στις προσπάθειες αυτές με την εφαρμογή συγκεκριμένων προγραμμάτων, βοηθώντας ταυτόχρονα τις πιο ευάλωτες χώρες τόσο σε πολυμερές όσο και σε διμερές επίπεδο».

 

 

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website