ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Παρέμβαση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών ελέγχου στα τρόφιμα
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 377 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Παρέμβαση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών ελέγχου στα τρόφιμα Εκτύπωση E-mail
27 05 2008
Επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (με κοινοποίηση και στον Πρωθυπουργό) απέστειλε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), με αφορμή το νέο κρούσμα αναποτελεσματικότητας των μηχανισμών ελέγχου στα τρόφιμα που προέκυψε με το θέμα του, επιμολυσμένου με ορυκτέλαιο, ηλιέλαιου ουκρανικής προέλευσης. Το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

μετά τον θόρυβο που προέκυψε από το θέμα του, επιμολυσμένου με ορυκτέλαιο, ηλιέλαιου Ουκρανικής προέλευσης, είμαστε για άλλη μια φορά στην δυσάρεστη θέση να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
Θλιβόμαστε βαθύτατα για το ότι ξανά δικαιώνονται οι κατά καιρούς επισημάνσεις των γεωτεχνικών «εν τοις πράγμασι». Και θλιβόμαστε διότι η «δικαίωση» αυτή έρχεται μέσα από γεγονότα τα οποία αναστατώνουν την ζωή των καταναλωτών, προκαλούν ουσιαστικές αντιδράσεις σε πολλούς τομείς της οικονομικής ζωής του τόπου και καταδεικνύουν τις εγγενείς αδυναμίες του συστήματος των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας, τις οποίες εγκαίρως και επανειλημμένα έχουμε επισημάνει.
Επιγραμματικά αναφέρουμε τις κατά καιρούς επισημάνσεις μας για την απίστευτη διασπορά των ελεγκτικών μηχανισμών τροφίμων στα διάφορα «συναρμόδια Υπουργεία» (ο Ε.Φ.Ε.Τ. στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το Γενικό Χημείο του Κράτους στο Υπουργείο Οικονομίας, τα κεντρικά και περιφερειακά εργαστήρια και υπηρεσίες ελέγχων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (το μόνο καθΆ ύλη αρμόδιο για τα τρόφιμα, όπως ο τίτλος του επισημαίνει) και οι πρώην υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις).
Η διασπορά αυτή, με ό,τι συνεπάγεται από πλευράς ελλείψεως στελεχών, υλικοτεχνικής υποδομής και, κυρίως, σοβαρού συντονισμού και λειτουργικότητας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια (όπως, δυστυχώς, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων) στο να «τρέχει» ο κρατικός μηχανισμός πίσω από τα γεγονότα, αντί να έχει την δυνατότητα της έγκαιρης πρόβλεψης, πρόληψης αλλά και ενδεδειγμένης διαχείρισης των κρίσεων.
Το επίκαιρο των κατά καιρούς προτάσεων που έχουν υποβληθεί για ενοποίηση όλων των ανωτέρω υπηρεσιών (με την μεταφορά και ένταξη και του Ε.Φ.Ε.Τ. υπό την αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη μέθοδο για την
ορθή και αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στον τομέα του ελέγχου των τροφίμων. Στόχος των παρεμβάσεών μας είναι η εξεύρεση κατάλληλου πλαισίου λειτουργίας και μεθόδων που θα προφυλάσσουν τους καταναλωτές και θα προλαμβάνουν καταστάσεις και όχι οι εκ των υστέρων «πυροσβεστικές» προσπάθειες αντιμετώπισης των κρίσεων που ανακύπτουν, δυστυχώς, ολοένα και συχνότερα.
Οφείλουμε να τονίσουμε ότι εκείνο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι η διατήρηση της ως σήμερα κατάστασης. Αντιθέτως, πρέπει να επιδειχθεί η απαραίτητη πολιτική βούληση ώστε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (όπως αυτό μετονομάσθηκε το 2004) να καταστεί πραγματικά το Υπουργείο με πλήρη αρμοδιότητα τα Τρόφιμα, από τον χώρο παραγωγής (ή το σημείο εισαγωγής τους) ως την κατανάλωση, με ολοκληρωμένη αντίληψη για τους ελέγχους (όπως άλλωστε απαιτεί η Ε.Ε.), με πλήρη επιστημονική στελέχωση και ενιαία λειτουργία σε όλη την χώρα.
Οι έννοιες της ανιχνευσιμότητας, της ιχνηλασιμότητας και της έγκαιρης ανάλυσης κινδύνων, ο συντονισμός των ενεργειών μέσα από μια ολοκληρωμένη και ενιαία προσέγγιση, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη τέτοιων φαινομένων. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., σε κάθε περίπτωση, είναι στην διάθεση της ελληνικής πολιτείας προκειμένου να συμβάλλει σε μία τέτοια κατεύθυνση.

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Θεόδωρος Α. Μαρκόπουλος
All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website