ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow O χαιρετισμός του Νομάρχη Σερρών σε ημερίδα της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 6 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
O χαιρετισμός του Νομάρχη Σερρών σε ημερίδα της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Εκτύπωση E-mail
13 05 2008

Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Νομάρχη Σερρών κ. Στέφανου Φωτιάδη στην ημερίδα που διοργάνωσε το δημοσιογραφικό συγκρότημα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», χθες Κυριακή 11 Μαΐου, με θέμα «ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΝΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ».

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΝΟΜΑΡΧΗ

 

Η πρωτοβουλία του Συγκροτήματος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» να ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο στους Νομούς της Βόρειας Ελλάδας, μέσω των ημερίδων που διοργανώνει, για επίκαιρα αναπτυξιακά θέματα είναι πολύ σημαντική και επιθυμώ να εκφράσω και δημόσια τα συγχαρητήριά μου και ως οικοδεσπότης, εκφράζοντας πιστεύω και τους λοιπούς φορείς του Νομού Σερρών, τις ευχαριστίες μου για τη σημερινή εκδήλωση-ημερίδα στον νομό μας.

Διαβάζοντας τον θεματικό τίτλο της σημερινής ημερίδας και εστιάζοντας στην επιτυχημένη έκφραση «Οι προκλήσεις της νέας οικονομίας για τη γεωργία και κτηνοτροφία» διερωτώμαι και προσπαθώ να συγκεκριμενοποιήσω ποιοι μπορεί να είναι οι αποδέκτες αυτών των προκλήσεων. Οι πρώτοι που μου έρχονται στο μυαλό φυσικά είναι οι ίδιοι οι αγρότες που τους αφορούν άμεσα οι όποιες επιπτώσεις των αλλαγών που γίνονται στους τομείς της αγροτικής οικονομίας και παραγωγής.

Μπορούν, όμως, οι αγρότες να απαντήσουν στις προκλήσεις και να προσαρμόσουν τις παραγωγικές κατευθύνσεις των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων στη νέα πραγματικότητα χωρίς την οργανωμένη εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων και πολιτικών υποστήριξής των ;

Άρα ο προκλήσεις έχουν αποδέκτες και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που οφείλει να οργανώσει και να εφαρμόσει όλο εκείνο το σύνολο των μέτρων και των πολιτικών που θα στηρίξουν την αγροτική οικονομία στην προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα.

Έχουν αποδέκτες την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού που πρέπει να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν δομές υποστήριξης των αγροτών και να εργασθούν παράλληλα και συντονισμένα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έχουν αποδέκτες το επιστημονικό δυναμικό της χώρας που ασχολείται με την Αγροτική Οικονομία και Παραγωγή και που εκφράζεται με τους οργανωμένους φορείς του ΓΕΩΤΕΕ κλπ. που πρέπει να δραστηριοποιηθεί προς την ίδια κατεύθυνση.

Έχουν αποδέκτες όλους τους φορείς που αποτελούν οργανωμένη έκφραση των αγροτών, όπως Συνεταιριστικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων, συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών κλπ. που πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για στήριξη των μελών τους σ’ αυτή την φάση της μεταβατικής περιόδου. Μπορεί να αναφερθούν και άλλοι αποδέκτες, όμως νομίζω ότι με την αναφορά στους κυριότερους αντιλαμβανόμαστε ότι το όλο εγχείρημα για να πετύχει απαιτεί συμμετοχή, συντονισμό, επιλογή σωστών, κατάλληλων και αποτελεσματικών πολιτικών.

Προτού, όμως, επιλέξουμε και καταλήξουμε στις πολιτικές και τα μέτρα εφαρμογής των, πρέπει να έχουμε απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα, σημαντικά κατά την γνώμη μου που θα κρίνουν το είδος και το μέγεθος των δράσεων υποστήριξης της αγροτικής οικονομίας.

- Ο Αγροτικός τομέας έχει την δυνατότητα να ξαναγίνει κυρίαρχος και δυναμικός τομέας της οικονομίας της υπαίθρου ;

 - Το αγροτικό εισόδημα από την πρωτογενή παραγωγή, όπως με τις σημερινές συνθήκες διαμορφώνεται, είναι από μόνο του δυνατό να προσελκύσει ή και να κρατήσει παραγωγικό δυναμικό με νέους ανθρώπους στην περιφέρεια, ή μήπως χρειάζεται συμπληρωματικά και συνδυαστικά πέρα από την αγροτική παραγωγή να αναπτυχθούν στην περιφέρεια και νέοι δυναμικοί κλάδοι προσφοράς προϊόντων και υπηρεσιών ;

- Θέλουμε την Ελληνική ύπαιθρο προνομιακό χώρο ανάπτυξης και ποιότητας ζωής ;

- Με ποιες πολιτικές απαντάμε στο χρόνιο έγγειοδιαρθρωτικό πρόβλημα (μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος) της χώρας ;

Με τον ρυθμό που εντάσσονται στα προγράμματα των κοινοτικών πλαισίων στήριξης οι αναδασμοί που ζητούνται, δυστυχώς το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Τι γίνεται με την Αγρογή ΑΕ;

 - Με ποιες πολιτικές απαντάμε στο τεράστιο θέμα της διαχείρισης και αξιοποίησης των υδατικών πόρων στη χώρα μας και στην Αντιπλημμυρική Θωράκιση ; Παράδειγμα ο Νομός Σερρών. Πολλοί οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι προβλήματα δεν λύνονται.

 - Με ποιες πολιτικές απαντάμε στο τεράστιο θέμα της εξυγίανσης της αγοράς και εμπορίας αγροτικών προϊόντων;

 - Με ποιες πολιτικές θα δημιουργήσουμε εκείνους τους συνεταιρισμούς που θα εισέλθουν δυναμικά και ανταγωνιστικά στην παραγωγική διαδικασία, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων ;

 - Με ποιες πολιτικές θα αξιοποιήσουμε τη γεωθερμική ενέργεια, που υπάρχει πλούσια σε αρκετούς Νομούς της χώρας, όπως και στον δικό μας, στην αγροτική οικονομία ;

  Θα μπορούσα να συνεχίσω με πολλά ακόμη ερωτηματικά που χρειάζονται απάντηση απ’ όλους τους εμπλεκόμενους στην αγροτική παραγωγή και οικονομία.

 Για να μην καταχραστώ όμως περισσότερο τον χρόνο που μου δώσατε θα κλείσω αναφέροντας με σύντομο τρόπο τις προοπτικές της Αγροτικής παραγωγής του Νομού Σερρών και τη δική μας βούληση ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να συμβάλλουμε θετικά στην προσπάθεια των αγροτών μας.

   Οι προκλήσεις και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν στον Νομό έχουν ίσως εντονότερα χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας μας, για τους παρακάτω λόγους:

 - Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ασχολείται με τον αγροτικό τομέα και ειδικότερα σε κλάδους παραγωγής που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα με την εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (καπνός, τεύτλα, βαμβάκι).
 - Η αγροτική οικονομία του Νομού είχε ως βάση τους κλάδους παραγωγής που είχαν εισροές από επιδοτήσεις της προηγούμενης Κοινής αγροτικής Πολιτικής και όχι τους κλάδους παραγωγής που τα προϊόντα τους είχαν ευκολότερη διέξοδο στην αγορά.

 - Υπήρχε για πολλά χρόνια η τάση αξιοποίησης μέχρι εξάντλησης όλων των φυσικών πόρων (έδαφος, γονιμότητα, νερά, φυσικό περιβάλλον) για να επιτυγχάνεται η μεγιστοποίηση της παραγωγής ποσοτικά.

- Η παραγωγή διατροφικών προϊόντων στο σύνολο της παραγωγής συμμετείχε σε πολύ μικρό ποσοστό.

Ο νομός Σερρών και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, παρότι η αφετηρία εκκίνησης για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που πλέον δημιουργούνται στην αγροτική οικονομία είναι δυσμενέστερη για τους λόγους που προαναφέραμε, έχουν τη δυνατότητα και ικανότητα, εφόσον απαντηθούν με θετικό τρόπο και με κατάλληλες και αποτελεσματικές πολιτικές και μέτρα όλα τα ερωτήματα που προαναφέρθηκαν, να αποκτήσουν δυναμική γρήγορης προσαρμογής.

  Από την πλευρά μας , ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση , έχουμε προχωρήσει ήδη στις όποιες προσαρμογές και νέους προσανατολισμούς έπρεπε να συντελεστούν στις υπηρεσίες μας προκειμένου να υπηρετήσουμε τις συντελούμενες αλλαγές στην αγροτική οικονομία. Δίνουμε έμφαση πέρα από τη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Κράτους (Υπουργείο, Περιφέρεια, Οργανισμοί) για την εφαρμογή των κοινοτικών και εθνικών πολιτικών στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, στην ενημέρωση, στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, στην κατάρτιση των αγροτών μας.

  Παράλληλα, στα πλαίσια του δημοκρατικού προγραμματισμού και προετοιμάζοντας τον Νομό για την τέταρτη προγραμματική περίοδο, έχουμε κάνει ευρύτατη διαβούλευση όλο το προηγούμενο διάστημα με όλους τους φορείς του Νομού (αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, Οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων, κλπ) και έχουμε ήδη κωδικοποιήσει και αξιολογήσει τις προτεινόμενες δράσεις, τις προτάσεις έργων υποδομής και στον αγροτικό τομέα.

  Ευχαριστώ και ζητώ συγγνώμη εάν έκλεψα λίγο περισσότερο χρόνο από αυτόν που μου αναλογούσε.  

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website